Last news in Fakti

8 Юли, 2021 12:16 8 076 63

"Алфа Рисърч": 6 партии влизат в НС, минимална разлика между първите две (ГРАФИКА)

  • избори-
  • алфа рисърч-
  • парламент-
  • партии

Изследването показва, че между 47 и 50% от анкетираните заявяват твърда готовност да гласуват на вота в неделя

"Алфа Рисърч": 6 партии влизат в НС, минимална разлика между първите две (ГРАФИКА) - 1
Снимка: БГНЕС

Паритет за първото място с фотофиниш в полза на "Има такъв народ" пред ГЕРБ. Това показва проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 4 и 7 юли сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна.

От социологическата агенция отчитат ориентация на гласоподавателите към основните политически сили със заявка да формират правителство. Забелязва се и лек спад в избирателната активност спрямо редовните избори през април, което според "Алфа Рисърч" се дължи на умората и разочарованието от политическата конфронтация.

Изследването показва, че между 47 и 50% от анкетираните заявяват твърда готовност да гласуват на вота в неделя. Това означава до урните да отидат между 3.1 млн. и 3.3 млн. души.

От агенцията посочват, че мобилизиращ фактор е желанието на всяка от двете основни групи избиратели - симпатизантите на ГЕРБ и тези на протестните партии - с вота си да определят посоката на развитие на страната и да излъчат правителство около техните политически сили.

Според агенцията притесненията от машинното гласуване могат да се превърнат в потенциална бариера пред част от избирателите. 15.4% от запитаните заявяват, че имат притеснения от машинното гласуване, а 11.8% - от възможни опашки пред изборните секции заради по-бавното гласуване. Отчита се, че най-сериозно отражение би имал новият начин на гласуване върху избирателите на БСП и ДПС. Всеки четвърти, подкрепящ социалистите, и всеки трети симпатизант на Движението изразява безпокойство от този вот. 12% пък имат съмнения за манипулация на изборните резултати. Значително са намалели притесненията от зараза с коронавирус - 7.8%.

"Алфа Рисърч": 6 партии влизат в НС, минимална разлика между първите две (ГРАФИКА)

От "Алфа Рисърч" посочват, че са възможни по-големи амплитуди на избирателната активност заради разширените възможности на вота от чужбина.

Проучването констатира засилена конкуренция за първото място между ГЕРБ и ИТН. След спад и отстъпление в редиците на ГЕРБ, регистрирани в началото на кампанията, в нейния край агенцията отчита известна мобилизация. Няколко дни преди изборите подкрепата за ГЕРБ е 21.5%. ИТН пък се възползва от инерцията на своя пробив в изборите на 4 април и успява да привлече значителна част от протестния вот към по-малки партии, без шанс за парламентарно представителство, както и на част от по-широката периферия на ГЕРБ. Така тя достига подкрепа от 21.8%, което ѝ дава фотофиниш преднина пред ГЕРБ.

Според агенцията обаче родължаваща мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ може да обърне тази тенденция. Обратното, включването на повече младежки, емоционален вот, както и на вот от чужбина, може да осигури преднина на ИТН.

БСП подобрява позициите си в хода на кампанията, достигайки 16.4% от твърдо решилите да гласуват. Мобилизацията на избирателите ѝ ограничават изтичането на гласове към конкурентни леви формации. Според "Алфа Рисърч" БСП има всички шансове да подобри резултата си от редовните избори. Риск пред подкрепата ѝ е високият дял леви симпатизанти, които изпитват неудобство да не би да не се справят с машините и евентуално биха могли да се откажат от гласуване.

"Демократична България" засега се нарежда на четвърто място с 12% от твърдо решилите да гласуват. Важен фактор за нейния резултат ще бъде вотът от чужбина. В аналогична ситуация е ДПС, което има прогнозна подкрепа от 11.1%.

Слаба мобилизация в края на кампанията отбелязва и "Изправи се! Мутри вън!", достигайки 5.4% от вота. От агенцията отбелязват, че платформата на Мая Манолова се характеризира с висока степен на обмен на избиратели с ИТН, както и с отлагане на решението коя от двете партии да бъде подкрепена до последните дни на кампанията.

Към момента "Българските патриоти" (3.8%) остават малко под 4-процентната бариера за влизане в парламента. Не съумява да премине чертата и "Възраждане" (3.2%), за която партия обаче важен фактор също е вотът от чужбина.

10% от твърдо решилите да гласуват заявяват, че ще изберат партията, която да подкрепят, в оставащите дни до вота. Този дял може да определи победителя от изборите, а също да "вкара" или да изкара" някои партии от парламента.

От "Алфа Рисърч" посочват, че най-вероятно в бъдещото Народно събрание ще са представени 6 политически формации. Отново няма партия, която да има мнозинство, или да е близо до мнозинство за съставяне на правителство. Макар и със сумарно по-добри позиции, т.нар. "партии на протеста" също не събират 120 депутата. По тази причина коалиционната формула се очертава да бъде крайъгълният камък и на 46-ия парламент, както беше и на предишното Народно събрание.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    41 22 Отговор
    Горко ни, каквото и да стане.

    Коментиран от #10, #13, #26, #45

  • 2 КОТарАК

    69 4 Отговор
    алфа рисърч да проучат кои имат пари и желание да плащат на социолози-със сигурност не са партиите на протеста или Слави :) БСП отдавна нямат кинти
  • 3 Trtt

    106 7 Отговор
    Герберите падат с поне 5 процента от ИТН, Бойко ще реве, че изборите са нечестни

    Коментиран от #35

  • 4 ПЕЕВ

    13 121 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ,БОЙКО ПАК ЩЕ ВОДИ НАЙ МАЛКО С 10 ПРОЦЕНТА.

    Коментиран от #31, #47, #58, #61

  • 5 Шерцингер

    37 4 Отговор
    Мачкай Гришо!
  • 6 Аре бе

    88 7 Отговор
    стига! Как може да има хора , които да гласуват за гербавите?
    НИКОГА НЯМА ДА УПРАВЛЯВАТЕ!
  • 7 Една бг жена

    51 4 Отговор
    Вcички кaлинки мacoвo caбoтирaт cлужeбнoтo прaвитeлcтвo. Oт тaзи cутрин имa прoблeм cъc coфтуeрa нa НAП. Ceгa e пик зa пoдaвaнe нa ДДC. Фирмитe мacoвo пoпържaт cлужeбнoтo прaвитeлcтвo и Cпeцoв. Прeдизбoрнo пoдaрък oт ГEРБ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 768

    44 5 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Стига пищя бе , всеки ден едно и също , да не си козирог , че си такъв песимист , по голямо зло от Фердинанд и Бойко не сме имали. Дай по-оптимистично братле , Бог да те поживи, жив и здрав бъди. България ще я бъде брат , трудно , но ще ни бъде!!!

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ТаУмВзе

    23 1 Отговор

    До коментар #10 от "768":

    Дано си прав, а аз да съм кривия! Ще се радвам.
  • 13 русенец

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Абсолютно си прав!
  • 14 Буха ха

    47 6 Отговор
    Тулупа е отворил чекмеджето, социологическите агенции захлебиха яко с тези измислени прогнози, мисирките и те са на хранилката, ще броим пилците на 11ти, Тулупа ако не получи инфаркт ще има да риВе че изборите били манипулирани ЗА ПЪРВИ ПЪТ от 681 година насам
  • 15 1618

    52 4 Отговор
    ГЕРБ/СДС губят изборите и падат от власт завинаги на 100% !
  • 16 Рефлукса герб

    27 3 Отговор
    12 процента
  • 17 Грульо

    43 5 Отговор
    Прeди мaлкo видях нa видeo физиoнoмиятa нa Бoйкo oт пoceщeниeтo в Плoвдив кoгaтo някoй oт хoрaтa прeд тeaтърa викaшe "Кюлчeтa, кюлчeтa...". :D Хрaнaтa пуcкaшe caмo гeрбeри, и oтвън ocтaнaхa рeпoртeри c нeудoбни въпрocи и Миткo c чoрaпитe. Мoжeшe пoнe нeгo дa пуcнaт вътрe дa изкaрa някoй лeв oт aдминиcтрaтивнитe кaлинки. В зaлaтa имaшe oкoлo 150-200 чoвeкa, мacкитe ce брoяхa нa пръcти, и никaкви диcтaнции нe ce cпaзвaхa, кoeтo бeшe eдинcтвeнoтo пaрвилнo нeщo oт cрeщaтa. Тoя път нe cи държeшe "рукитe в джoбитe", a ce пoдпирaшe c тях нa трибунaтa. Нaкрaя нe прoпуcнa дa ce oприличи нa Иcуc Хриcтoc и дa пoдхвърли c уcтaтa 50 милиaрдa oт oбeщaнитe EC кoвид пaри, при кoeтo цялaтa aдминиcтрaция избухнa в прeкoмeрнa рaдocт. Кoгaтo кaзa, чe щял дa дaдe пaри зa cтaдиoнитe в грaдa, някaкъ зeвзeк Зикo гo пoпитa дaли oт нeгoвитe пaри щe дaвa, a тиквaтa кaзa, чe нe oт нeгoвитe, a oт пaритe нa цeлия нaрoд. :D

    Коментиран от #21

  • 18 Методиев

    27 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бойко съм":

    Радев върши всичките тези мизерии с дрона, нали е пилот, но аз пък ще го прецакам с пожарникарско камионче с батерии.

    Коментиран от #34

  • 19 кога

    20 3 Отговор
    Публикувaнo във фaкти.бг: кoгa Бългaрия щe ce oтървe oт тaзи зaрaзa БКП (гeрб, бcп, дпc, cдc, и приятeли) дoшлa c пoмoщтa нa чужди cили и зaдкулиcиeтo oт прecтъпници?
  • 20 1618

    42 5 Отговор
    Борисов губи изборите и ще бъде съден!
  • 21 1618

    37 5 Отговор

    До коментар #17 от "Грульо":

    Каквото и да прави ще се сбъдне най- големият кошмар на Борисов- губи властта и ще бъде съден!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 при всички

    14 1 Отговор
    социологически агенции също има класация. "Алфа Рисърч" на Боряна Димитрова води от години тази класация. Този път не знам на кого да вярвам. Ще ми се наистина да са шест партии, че иначе м....си трака. Пак няма да има правителство, ама кое му е трагичното да има трети вот. Не може за отречете, че живеем в интересни времена. Преди беше скучновато!
  • 24 НЕ СЕ ДЪЛЖИ

    23 2 Отговор
    НА УМОРАТА.. А НА ТОВА, ЧЕ СПРЯХА
    ГЛАСУВАНЕТО ЗА ПАРИ. ГЕПИ ПАК
    СЕ ОПИТВАТ, НО РАШКОВ Е ТОЧЕН
    МНОГО СЪЛЗИ И МЪКА ЩЕ ИМА
    ОТ БИБИТКОВИ ТЕ ХОРА.
  • 25 ТМВ

    9 5 Отговор
    Работата е ясна, България отива на кино от шест до пет.....
  • 26 защо

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Какво толкова те притеснява! Голям мъж си. Я се стегни малко! Напоследък имам чувство, че вместо тебе пише някой друг.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 кога

    7 0 Отговор
    Публикувaнo във фaкти.бг: кoгa Бългaрия щe ce oтървe oт тaзи зaрaзa БКП (гeрб, бcп, дпc, cдc, и приятeли) дoшлa c пoмoщтa нa чужди cили и зaдкулиcиeтo oт прecтъпници?
  • 29 Само

    21 3 Отговор
    Герб и дпс са надценени! Особено герб! Не излъжат ли, резултатите на тези две партии, ще са надолу!
  • 30 оптимист

    4 8 Отговор
    с пада на избирателната активност, много е възможно патреотите да се набутат вътре, а майчето и танчето да изпаднат

    Коментиран от #37

  • 31 пеев ли

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕЕВ":

    си, пенко ли си /ще ме почакаш да изпиша с главна буква началото на името ти/, но и друг път съм ти го казвал - ти си от най-тъпоъгълните гербаджии тук.
  • 32 сМЕх

    9 9 Отговор
    Ха ха, ако Бойко щеше да е съден, отдавна да е при Божков или в ЮАР, абсолютно нищо няма да се промени след изборите

    Коментиран от #38

  • 33 Ender

    16 3 Отговор
    Вижте проучването на Алфа Рисърч за предишните изборите през Април и си направе сами изводите! Т.е. извадете от от всяка партия на статуквото по 5% и ги добавете към резултатите на новите партии!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Свети Петър

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Trtt":

    Добрите хора отиват в рая!
    Комунистите Борисов и Гешев отиват при Бай Ставри!
  • 36 отегчен

    13 16 Отговор
    В крайна сметка ще се окаже, че наистина Има Такъв (прост) Народ.
    Чудесно са избрали името на партията.
    Гениално подигравателен маркетинг.
  • 37 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 3 Отговор

    До коментар #30 от "оптимист":

    Ще спадне от 60 на 65% избирателната активност....Патриоти няма да има!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 калинка от гроб

    17 5 Отговор
    Спокойно Рашката утре като извади списъка и гроб са още 5% надолу
  • 40 АЛИЛУЯ

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ще ще":

    Бог забавя, но не забравя!
    АМИН!

    Коментиран от #43, #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Град Х

    12 2 Отговор
    Гърбалъ са се напънали яко саботаж...цала седмица вече не изхвърлат боклука, кофите преливат! Ей тъй напук...яко пропаганда!
    "...истината е смъртен враг на лъжата, а от това следва, че истината е най-големият враг на държавата"- Йозеф Гьобелс
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Протестър

    9 5 Отговор

    До коментар #41 от "От Протеста":

    Истината е в № 22 и в №23!
    А истината , че рано или късно ИСТИНАТА ПОБЕЖДАВА!
    Но по добре е по-рано, нали?
  • 45 истината

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Айде драми сега. Какво ни горко. Продължаваме напред. То досега да не беше много хубаво. Ама оня, дето управлява 10 години, ви прдставяше всичко розово, докато негови хора "усвояваха" милиарди, пък вие останахте най-бедните в Европа.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Мутрата

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕЕВ":

    Борисов влиза в затвора.
  • 48 толупа

    8 2 Отговор
    Щом МОЙТЕ ХОРА ОТБЕЛЯЗВАТ ТОЗИ РЕЗУЛТАТ / а не е с 0,3 % ,а вероятно с 13% / ПОЛОЖЕНИЕТО Е КРИТИЧНО за мен.
  • 49 ежко

    8 3 Отговор
    Кефя се на т.н. "патриоти":)Хиляда малки патриотчета и патерици на герб направиха коалиция и пак се очертава да са под четрата.Направо да ходят да се молят на Яне Янев да ги подкрепи с неговите 5 гласа или да ударят едно коляно на Боко, че едни 4% се губят за статуквото:)
  • 50 Гост

    7 16 Отговор
    ГЕРБ остава първа политическа сила с 21,9%. Втори са ИТН с 19,3%, сочи изследване на „Барометър“.
  • 51 Анализ

    8 5 Отговор
    ББ има точно 12%

    Коментиран от #57

  • 52 Перо

    7 5 Отговор
    Всички,които искат да се унищожи престъпната шайка на главната мутра и да станем истинска,демократична и европейска страна,трябва да гласуват срещу престъпника толуп! Иначе ни чака отново мафията и беднотията и унижението!
  • 53 Перо

    6 6 Отговор
    До сега мафиотската партия ГРОБ печелеше изборите с купуване на гласове и ненаказвани изборни престъпления. Защо не беше сменено ръководството на изчислителния център? Там са мутренски протежета,начело с дървения “професор”.
  • 54 Пенсионер от БГ

    9 1 Отговор
    Пенсионери от всички страни, съединявайте се! Вие сте над 2 милиона и ще ставате повече, ако прогнозите са верни. Трябва само да бъдете единни и да гласувате за този, който плаща повече. Винаги ще има такъв, защото, докато гласувате за него, ще ви плаща с парите на другите (а не с тези, които вие сте внасяли, защото те вече са похарчени за предишните пенсионери) и ще ви нарича нежно „нашите майки и бащи“.

    Aкo в прoгрaмaтa на някоя партия влeзe eднa oт тoчкитe,чe eceнтa при приeмaнeтo нa бюджeт 2022 ce приeмe,чe вcички cтaри пeнcии щe ce прeизчиcлят cъc cрeднo ocигуритeлният дoхoд oт 2020 гoдинa тo вcички пeнcиoнeри щe глacувaт зa нея.Прeдупрeждaвaм ви,чe нe трябвa дa лъжeтe Бългaрcкия НAРOД,зaщoтo тoвa щe ви бъдe зa пocлeднo.

    За сега такава партия все още няма,а ние пенсионерите чакаме за да гласуваме!

    Cъc cигурнocт ce знae,чe прoтив пeнcиoнeритe и прoтив прeизчиcлявaнeтo нa пeнcиитe ca пaртиитe нa ДПC,ИТН и ДБ.

    Тaкa,чe cкъпи пeнcиoнeри пoмиcлeтe cи дoбрe зa кoгo дa глacувaтe!
  • 55 Зарзаватчия

    1 0 Отговор
    Ще гласувам за другаря Кара-мърдъ. Той най хубаво обяснява и ще ни заведе в Родината.
  • 56 майа

    0 0 Отговор
    хапчето си забравил .
  • 57 Хахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #51 от "Анализ":

    Да, ПЛЮС още 22-25%, минимум.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 tato

    6 2 Отговор
    Аз предлагам да не се хабим да ходим по избори.
    Нека Алфата Рисърч да ги избере паплачтта вместо нас. Те нещата са ясни и ще станат така както се е разпоредило.
  • 60 Нострадамус

    2 1 Отговор
    БЛ ще има повече % от герб.Герб ще са са 6-ти или 7-ми , ще имат само двама депутати.Първи са ИТН с над 35 %
  • 61 SAAB

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕЕВ":

    главанако.....води в отвъдното !
  • 62 КРОКОДИЛА

    2 0 Отговор
    Защо да гласувам - никой не обещава - добро за хората сама сабя .................БЪЛТИЯ ЗА НАРОДА ....................
  • 63 sbs no КОМУНИСТ

    0 0 Отговор
    Пaритeт зa първoтo мяcтo c фoтoфиниш в пoлзa нa "Имa тaкъв нaрoд" прeд ГEРБ. Тoвa пoкaзвa прoучвaнe нa "Aлфa Риcърч", прoвeдeнo мeжду 4 и 7 юли cрeд 1013 пълнoлeтни грaждaни oт цялaтa cтрaнa
    .ТЕЗИ ОТ АЛФАТА ПАК СА СБЪРКАЛИ ФОТОФИНИША С ФОТО ШОПА -
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове