Last news in Fakti

9 Юли, 2021 15:38 1 670 16

Транспортният министър: Убеден съм, че чрез "Три морета" ще преодолеем недостатъците в инфраструктурата

  • георги тодоров-
  • три морета-
  • транспорт-
  • инфраструктура

Георги Тодоров участва в откриването на панел „Транспорт“ на бизнес форума в рамките на българското домакинство на инициативата

Транспортният министър: Убеден съм, че чрез "Три морета" ще преодолеем недостатъците в инфраструктурата - 1
Снимка: БГНЕС

Отговорната държавна политика и привличането на чуждестранни инвестиции ще помогнат за постигане на устойчива свързаност, ускорено икономическо развитие и подобряване на конкурентоспособността в Източна Европа. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров при откриването на панел „Транспорт“ на бизнес форума в рамките на българското домакинство на инициативата „Три морета“ 2021, цитиран от ведомството.

"Убеден съм, че обединяването на усилията на държавите от региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море, ще допринесат за преодоляване на съществуващите пропуски и недостатъци в инфраструктурата", каза Георги Тодоров. "Модернизацията, цифровизацията и зеленият преход във всички видове транспорт имат огромен потенциал за бъдещото реализиране на инвестиции и иновации в областите на транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура. Инициативата „Три морета“ вече дава първите си резултати с реализацията на двата проекта в Естония и Полша.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията предприе действия за подобряване на свързаността по направлението Север-Юг и съвместно с Република Гърция се стремим да реализираме проекти по това направление. За осигуряването на устойчива свързаност между българските черноморски пристанища с крайбрежието на Адриатика, възобновихме диалога за финализиране на дейностите по изграждането на транспортната инфраструктура по протежението на Коридор № 8 между България, Република Северна Македония и Република Албания", добави министър Георги Тодоров. Той уточни, че министерството работи активно за подобряване на мобилността и свързаността на двустранна и многостранна основа с държавите от региона на Западните Балкани.

„Като представител на водещата институция на една от приоритетните оси на инициативата „Три морета“ – цифровата мобилност ще допълня, че тя обединява две от трите водещи линии на сътрудничество в рамките на „Три морета“ – транспорт и цифровизация. Разбирането ни е, че тези дейности ще имат изключително важно значение в бъдеще, с оглед на новата мисия пред железопътния транспорт, в контекста на „Зелената сделка“, икономическото възстановяване от пандемията, както и политиките на ЕС за създаване на постоянна тенденция за пренасочване на товарните превози от автомобилен към железопътен транспорт. Предприети са действия за възстановяване на жп линията Русе-Варна, който е един от приоритетните проекти с трансгранично и вертикално значение на инициативата „Три морета““, заяви министър Тодоров.

"Европа насочи фокуса си в посока на по-екологична и по-цифровизирана система на мобилност и транспорт, чрез намаляване на въглеродния отпечатък, подобряване на сигурността и качеството на предлаганите услуги", обобщи в заключение транспортният министър Тодоров.

В рамките на форума президентът на Република България Румен Радев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров валидираха пощенско-филателно издание, посветено на българското домакинство на инициативата „Три морета“. Пощенската марка е универсален символ на обединяване на хората. Филателното послание ще достигне не само до правителствата и институциите, а и до гражданите на страните, разположени между Черно, Балтийско и Адриатическо море. Изданието се състои от една пощенска марка в блок с тираж 5 100 броя. Художник на проекта е Огнян Стефанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдда

    9 0 Отговор
    тоя толкоз транспортен министър колкото горилата – министър на туризма..
  • 2 Респект за Радев

    1 5 Отговор
    Следствие за Бойко

    Коментиран от #7

  • 3 Който иска да вярва

    8 0 Отговор
    Така се гордееха и едни други министри и президенти, че НАТО и ЕС ще ни направят нормално богата държава(каквато бяхме). А ето ни сега 20 години по-късно НАЙ-БЕДНИ, НАЙ-БОЛНИ, ИЗЧЕЗВАЩИ ЕВРОПЕЙЦИ.
  • 4 ЧистБизнес

    7 0 Отговор
    Среща на върха, "Три морета", 400 фирми правят бизнес ... последно за какво е това събитие: отбрана ли ще правим, ще правим бизнес или ще строим пътища ... и каква среща на върха е ако е чист бизнес всикчо ? )

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Българка

    6 1 Отговор
    Слаб министър, който си получава без никакъв зор министерска заплата. Въобще не се вписа в служебния кабинет и духа за проверки и работа
  • 6 Българка

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "ЧистБизнес":

    Триморието не е военен проект, а икономически!

    Коментиран от #10

  • 7 Въже за доган тиквата

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Респект за Радев":

    Дебелия и каскета
  • 8 Милиарди ше грабим

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "ЧистБизнес":

    Тва ше прайм
  • 9 перничанин

    9 0 Отговор
    Цялата работа е прах в очите. Събраха се да обсъдят как да действат срещу Русия. Видяха, че Путин не го събарят никакви санкции, а са лакоми за руските пазари и сега му кроят шапка. Шапкара иска да ни скара с Русия, явно Решетников е от ястребите в Русия и търси конфликт. Простия фатмак не се усеща изобщо. Боко може да е всякакъв, но успяваше да балансира между НАТО и Русия.
  • 10 Българка

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Приятелю, нищо не разбираш. Когато става въпрос за пари и сфери на влияние (разбирай пак пари), няма само икономически или само военни интереси.
  • 11 GnG

    6 0 Отговор
    Говорим за една от многото СЕВЕРНО-АМЕРИКАНСКИ ИНИЦИАТИВИ, в чиято основа не стои МИРА, а ВОЙНАТА ! :)
  • 12 Каква инфраструктура ?

    5 0 Отговор
    Спряхте АМ Хемус и ремонта на пътя Ловеч-Севлиево ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 858492929

    2 0 Отговор
    Три морета е проект съвсем за друго предназначение, не мой върнем парите за това, роби ше си останем и ще произвеждаме роби за да плащаме за тоя убав проект с предназначение от геостратегическата карта на една страна, която е на 10000 км далечина от нашата държава!
  • 15 Много прости

    1 0 Отговор
    хора има в България. Казва им се инфраструктурен коридор по оста Север-Юг и веднага кръчмарски започват да крещят, че било антируски проект! А коридор от делтата на Дунав до Истанбул антиамерикански проект ли е тогава? Защото държавата има нужда и от такава магистрала покрай Черно море от изток. Истината е, че България не може да дефинира правилно своите стратегически интереси по отношение на "Три Морета". А те са с едно трасе да бъдат обхванати Черно, Егейско и Мраморно морета. Едновременно, идвайки от Балтийско море! Тоест от Варна през Истанбул и Александруполис до Солун. Тук се включва и Измир с отварящия се догодина мост на Дарданелите при Галиполи. Всичко това е възможно при пресичане на Дунав с нов мост северно от Плевен, който е от интерес и на Гърция, и на Турция, и на Румъния. Нито мостът мостът на Видин, нито този на Русе са подходящи за такъв коридор. Но в България е пълно с неадекватници, които се напъват да говорят за инфраструктура, а оттам още за интеграция и развитие на регионите.

    Коментиран от #16

  • 16 Абсолютно вярно

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Много прости":

    Нека добавим още, че с такова пресичане на Дунав цялата магистрала Хемус става с европейско значение! От една страна на изток от Плевен в посока пристанището на Варна, а от друга страна на запад от Плевен в посока София и после на юг към Солун. Разбира се по отношение на Бургас, източното Беломорие и още на Турция, пресичането на Стара планина ще става през Централна България при Габрово и тунел Шипка. По този начин и делът на магистрала Тракия на изток от Стара Загора към пристанището на Бургас ще придобие смисъл на трасе за транзитни товари. Отделно ще прави още отлична връзка при Димитровград с магистрала Марица към Истанбул, а през Маказа ще достъпва и Беломорието в посока Дедеагач. Такъв коридор Север-Юг ще повлияе изключително положително за развитието на регионите и на практика ще разпръсква целогодишно трафик през почти цяла България!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове