ФАКТИ.БГ

Георги Найденов: "Българите зад граница са близо 3 млн. Това е най-големият електорат, който не може да бъде купен"

„Това е причината нашите посолства и консулства са изцяло нефункциониращи - за да може статуквото да бъде запазено“, коментира експертът на „Българско лято“

Публикувана: 9 Юли, 2021 18:41
51 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2243
Георги Найденов:
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.

Ръководителят на Отдела за работа с българи в чужбина на „Българско лято“ Георги Найденов коментира ситуацията със сънародниците ни в чужбина, паспортната мафия, гласуването отвъд граница и дългосрочната стратегия на партията за българската диаспора.

„Не събираме електорат с обещания – търсим съмишленици чрез действия“


- Вие сте специалист по международни отношения в „Българско лято” и работите с българите в чужбина. Какви са настроенията там?

- Преди часове се прибирам от Сърбия. Там бяхме с колегите от международния отдел. Посетихме банатските българи, за да се запознаем с подготовката за изборите зад граница. Проблемът е, че там нямат никаква информация за адреси на изборните секции, която трябва да получават от консулствата и посолствата в съответните държави. За огромно мое съжаление, наблюдавам, че 90% от нашите посолства и консулства са изключително неефективни и отказват да предоставят всякаква информация, свързана с гласуване зад граница

- Винаги организирането на избори в тези области е свързано с доста разправии. Като че ли не ги долюбваме много и властта няма много голям интерес те да гласуват по-масово.

- Напълно подкрепям. Аз комуникирам с българи от цял свят. Българите зад граница са 2,5-3 млн. и това е най-големият електорат, който е неподкупен, не може да бъде пресиран и манипулиран. Аз ги наричам интелигентни избиратели, тъй като много от нашите сънародници четат, информират се и много добре знаят за кой да гласуват. И точно по тази причина нашите посолства и консулства са направени изцяло нефункциониращи, за да може статуквото да бъде запазено. Един конкретен пример - преди три седмици бях в Албания, където има 200 000 българи. Те са разпръснати в 12 окръжни града и бяха признати и за малцинство от албанското правителство, което по принцип не признава малцинства. От тези 200 000 само 17 000 са с български лични карти. Това са българи, които са такива по произход. Българи в Поградец, в Корча, в Преспа, в Горно бърдо, в Тирана, в Елбасан, в Дуръс... И какво се получава там. Буквално бях изпреварен от представител на една политическа партия, която организира нещата по следния начин. В Преспа се плащат едни пари и нашите сънародници се карат с автобуси към Тирана и инструктирано им се казва, за кой да гласуват.

- Имаше политици, които казваха, който иска да гласува, да се качи на самолета и да си дойде до България.

-Защо това трябва да е така? Румънците например имат над 800 секции за румънци извън граница. Хората зад граница искат да гласуват, те искат да участват в политическия процес в България и са най-големият инвеститор в България. Например сектор земеделие, който е първичен за образуването на нашия БВП дава 4,2%, а българите в чужбина образуват 4%.

- Каква е вашата връзка, като политическа партия, с диаспората?

-Г-н Божков, още при учредяването на партията, искаше да организираме Център за работа с българи в чужбина. Той прерасна в международен отдел. „Отношението е малко нещо, с огромно значение“, както е казал Марк Твен. Искаме да покажем на българите в чужбина, че те не са забравени. Защото, повярвайте ми, те са забравени не само от държавата, те са забравени от Бог, през последните 15 години. Ние искаме да покажем, че за разлика от другите партии, не желаем да събираме електорат с обещания. Ние искаме да събираме съмишленици - чрез действия. Тоест първо ние трябва да направим нещо за нашите сънародници в чужбина, а после да очакваме подкрепа в замяна. Където сме отишли не сме агитирали, защото това е демокрация, а есенцията ѝ е всеки да гласува по съвест, кой за когото иска.

- Ако влезете в 46-ия парламент, какво ще направите за българите в чужбина?

- Гражданска платформа „Българско лято” има разработена стратегия за българите в чужбина и много елементарно, в 9 точки, сме разписали, какво искаме да направим. Давам пример за най-бързо осъществимите две. Първо прословутата законова поправка за възстановяване на българското гражданство. Наблягам на възстановяване, защото хора скочиха и казаха ще давате гражданство, на който падне. Не, тези хора имат право да го получат, защото са българи. И това ще ликвидира паспортната мафия в България. Тя основно от това се облагодетелства и паспортите в момента вървят между 5 и 25 хил. евро. В същото време например унгарците и румънците имат улеснени процедури и дават гражданство на банатските българи. И второто е тотална реорганизация и преструктуриране на персонала по нашите консулства и посолства.

- Поддържа ли вашият идеолог Васил Божков връзка с българите в чужбина?

От създаването на центъра за българи в чужбина той направи десетки онлайн срещи с наши сънародници в поне 14 държави. Той им показа, че има някой, който мисли и иска да работи за тях. Не само по време на избори, а дългосрочно. Говорим за дългосрочна стратегия от над 15 години. Не само до деня до изборите, както за съжаление правят другите политически партии.

- Какви са очакванията ви за гласуването в чужбина за изборите в неделя?

Ще има изключително висока избирателна активност. Над 350 000 българи очаквам да упражнят правото си на глас. И знайте, че има някой, който мисли за вас - в лицето на международния отдел на Гражданска платформа „Българско лято”. Искаме да помогнем с най-добри чувства и искаме да заслужим вашето доверие, за да можем за в бъдеще да ви помагаме все повече и повече. За да държим българщината и българите в чужбина живи и будни.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.3 от 19 гласа.
Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Лъжец
1 Отговор
Г-н Найденов сигурен ли сте, че вотът на българите в чужбина не може да бъде купен??? Ходил ли сте някога в Турция???

Коментиран от #26


Оценка:
-7 +26

ГЕРБ
2 Отговор
Най големите боклуци.

Оценка:
-6 +24

Аз Негодника
3 Отговор
В Англия има над 250 000 българи...А са гласували по малко от 16 000...ГОВОРИМ ЗА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ. А НЕ ЗА БРОЙ ИЗБИРАТЕЛИ....ИМА РАЗЛИКА...

Коментиран от #8


Оценка:
-0 +27

избегал
4 Отговор
На българите в чужбина отдавна им е през оная работа, кой сатрап яха стадото у територията.

Оценка:
-7 +25

Една от Стадото
5 Отговор
Този Найденов ни има наистина за големи овце, в Турция се гласува за който им се каже, в Испания масово се дават пари на ромите които живеят там за да гласуват за определена партия.....

Оценка:
-3 +22

Чикаго ГЕРБ
6 Отговор
При нас в Чикаго, в центърът на града има само една секцийка - малкото тясно консулство. Всички други секции са в Българския район около летището, но има много Българи които не живеят там. От сега си представям безумната опашка в консулството за изборите.

Коментиран от #14, #17


Оценка:
-5 +16

на другарите
7 Отговор
им се иска да има 100 милиона българи избягали от лошата демокрация има официална статистика в цял свят само тук няма едва 50 000 в САЩ са декларирали че са българи тоест не са 500 000 както се твърди

Коментиран от #39


Оценка:
-9 +11

Баня
8 Отговор

До коментар #3 от "Аз Негодника":


Над 370 хил. са на острова. Преди Боката са били близо 50 хил. Познай защо са се увеличили толкова много. А из европата? Колко ли ще са?

Коментиран от #19


Оценка:
-4 +14

русенец
9 Отговор
В чужбина има много повече българи. Лошото е, че почти всички са в чужбина защото им е писнало от софийски игрички. Колко от тези хора гласуват? И защо да гласуват? Защо да ви пречим да си избирате мутрите, които ви харесват?

Коментиран от #12


Оценка:
-2 +19

уртопузов
10 Отговор
Детето ми живее от години в САЩ и чака с нетърпение изборите за да гласува против ГЕРБ.Във Индианаполис живеят повече от 70 000 българи,да не говорим за Чикаго и т.н.

Оценка:
-4 +19

Дедо Пенс
11 Отговор
Докато не се гласува електронно няма да гласуват повече от 300 000

Оценка:
-2 +12

Ленин
12 Отговор

До коментар #9 от "русенец":


Има една съществена причина,и тя е,че на българските посолства изобщо не им пука за нашите сънародници!Верни поданици на крадеца и лъжеца Борисов,който след 2 дена ще духа таратора.

Коментиран от #22


Оценка:
-3 +21

И аз да кажа
13 Отговор
Като човек, на когото едното дете е в чужбина, а другото - в България, отговорно твърдя, че не е редно хора, устроили живота си навън, да казват кой да ни мъчи тук! Значи, детето ми, което плаща данъци навън, ще казва как да се харчат данъците, събирани от другото, плащащо максимален данък тук! Не виждате ли цялата идиотия? Право да гласуват отвън имат само хора в командировка, или на почивка/ гости. Който участва с данъците си в друга държава, е неморално да има думата кой и как управлява и харчи в България. Това би решило и въпроса с гласовете от Турция.

Коментиран от #23, #36, #45


Оценка:
-6 +11

ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО
14 Отговор

До коментар #6 от "Чикаго ГЕРБ":


Абе платения нали остановихме че си в Столипиново, Чикаго си го гледал на снимка. А сега в Европа само в Германия има 64 секции на последните избори в моя град имаше стотици сънародници който гласувахме против Шайката. Така ще е и на 11ти на нас ни писна да избирате Мутрата 12години , който върна България 100 години назад . Много от нас имаме добри професии и искаме един ден да се върнем . Ще гласуваме за промяната . МУТРИ СБОГОМ

Коментиран от #48


Оценка:
-3 +12

ристю
15 Отговор
Още една България има в чуждите държави. Бългерията щяла да е на три морета,а българите щели да ходят на плаж в Антарктида. Според лица от НС.

Оценка:
-1 +6

ВаштаМама
16 Отговор
Трябва да се спре гласуването на общите работници, плочкаджиите, берачите на ягоди и мамините синчета в чужбина, От къде на къде тази измет ще решава кой да управлява в България, като искат да гласуват да се върнат и да си плащат данъците тук!!!

Коментиран от #38


Оценка:
-6 +13

Ленин
17 Отговор

До коментар #6 от "Чикаго ГЕРБ":


Лъжеш,долен гербаджия!!!

Оценка:
-2 +8

Не е важно колко са
18 Отговор
Важно е дали и 60 пиляди гласуват. При 60000 гладували там и 2600000, нук е 2,31%, а при гласували там 60000 и тук гласували 3250000 е 1,85% това е за примери сравнение. Какво от това колко са там, важнж е колко гласуват. Не се отнйся за ДПС, те са "Троянският кон".

Оценка:
-1 +6

Не вдяваш ли?
19 Отговор

До коментар #8 от "Баня":


Преди да влезем в ЕС беше страшно трудно да получиш разрешение да работиш в Западна Европа- можеше евентуално за лекари и сестри, за здравни работници и строители ( с квоти от Социално министерство) и основно на черно. Затова нарасна бройката, нищо общо няма с управлението на Борисов, при което имаме най-бързо нарастване на доходите и пенсиите. Изобщо не твърдя, че са добри доходите ни, но да настигнем държави с водеща икономика, с културни и демократични традиции векове преди нас е голямо предизвикателство, особено предвид генезиса на нашите червени капиталисти с куфарчетата от Виена!

Оценка:
-6 +7

Логично
20 Отговор
След като говедата живеещи тук им харесва свинския живот,нека си тъпчат в кочината.Който можа се спаси.Българите в чужбина са страдалци и си остават цял живот емигранти.

Коментиран от #31


Оценка:
-1 +9

свидетел
21 Отговор
може, може ! и то успешно....

Оценка:
-0 +3

русенец
22 Отговор

До коментар #12 от "Ленин":


Публична тайна е, че ако си в чужбина и ти трябва помощ, то по-добре да я търсиш в руското или сръбското посолство. Нашите "дипломати" са потомствени държавни служители от София, уредени да получават парички някъде в странство. Нямаме държава просто, брат! Те затова и не бихме си губили времето да гласуваме!

Коментиран от #25


Оценка:
-0 +11

23
Този коментар е премахнат от модератор.
Го4о
24 Отговор
Слави защо не отиде да управлява избирателите си , там на място (в чужбина) ами се кани да ни управлява нас, които не го искаме! Докога ще го търпим този Чалгари да издевателства над хората? Накрая ще го "отнесе" поръчителя Радев!

Коментиран от #27


Оценка:
-5 +6

Ленин
25 Отговор

До коментар #22 от "русенец":


Знам!

Оценка:
-0 +3

И ОТНОВО8434
26 Отговор

До коментар #1 от "Лъжец":


И колко гласа ще дойдат от Турция половин милион,един милион,два милиона. Колко бре умньо?

Оценка:
-2 +3

И ОТНОВО
27 Отговор

До коментар #24 от "Го4о":


Гочка, няма да го отнесе Радев,а вие и само вие!

Оценка:
-0 +3

Или Там, Или Тук
28 Отговор
Като го харесват толкова избирателите му в САЩ и Великобритания да ходи да стане посланник там, тук такъв мишок няма да промени нищо с криенето и мълчанието си, най много фирмите около ДПС да вземат повечко държавни поръчки, тук в България хората гласуват за ИТН само и само за да не управлява ГЕРБ, а не защото Слави ще подобри животът ни, жалка работа ......

Коментиран от #30


Оценка:
-3 +5

LOSHIA
29 Отговор
КОЙТО ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ Е ПРЕДАТЕЛ КЪМ РОД И РОДИНА

Оценка:
-1 +6

LOSHIA
30 Отговор

До коментар #28 от "Или Там, Или Тук":


МРЪДНИ НА СЯНКА,БРЕ ,НЕ СТОЙ НА СЛЪНЦЕ

Оценка:
-0 +1

31
Този коментар е премахнат от модератор.
КОЙ
32 Отговор
всеки турски глас = турски агент в бг и евро парламент

Оценка:
-0 +2

Баба Вуна
33 Отговор
А бе Гуци,я по малко се изхвърляй.Българите навън били над 3 милиона.Я се скрий!

Оценка:
-2 +3

Ти очакваш, ама действителността е друга
34 Отговор
Ама как така очакваш да гласуват 300 000 българи от чужбина, като заявления за гласуване са подали по малко от 100 000 😂. Знаем какво става, абсолютно фалшифициране в полза на партиите на фигуранта и после ще наблюдаваме цирк- как ще се самоизядат за постове, приготвяйте пуканките😂😂😂

Оценка:
-3 +2

разлики
35 Отговор
Ами българите в чужбина си получават заплатите и живеят в условята на дадената държава. Вълнува ги повече как е уредена социалната и държавна политика там, където живеят, от колкото какво става у нас. Напълно логично е това. Ако обаче говорим за огормната група българи в Турция, там родовите сили властват като през средните векове. Те да, гласуват под строй - не знам дали срещу покупка или от някакви изветрели техни си идеали, но това е лошо за българите, живеещи в България.

Оценка:
-0 +7

правилно
36 Отговор

До коментар #13 от "И аз да кажа":


Абсолютно вярно. Плащам данъците си в чужбина и няма да гласувам. Макар, че акълът ми не го побира защо едни бедни българи гласуват за десни партии, или за елементарно популистки партии. Ама какво да се прави - мнозинството решава.

Оценка:
-0 +4

Тиквата съсипа
37 Отговор
България и Народа. От чужбина всички ще гласуват анти герб с сигурност. Всички милеят за Родината и искат да се върнат при родителите си. Герб ще получи страшен шамар в неделя от всички страни. Предстои да видим.

Коментиран от #44


Оценка:
-2 +2

От чужбина
38 Отговор

До коментар #16 от "ВаштаМама":


А ти кой си?

Коментиран от #46


Оценка:
-0 +2

123
39 Отговор

До коментар #7 от "на другарите":


В САЩ има 300 000 българи от новата емиграционна вълна със старата емиграция са към 700-800 000 човека.Марк Зукърбърг собственника на Фейсбук е с български произход.

Коментиран от #50


Оценка:
-1 +0

40
Този коментар е премахнат от модератор.
😁😁😁😁
41 Отговор
Още 3 милиона ще избягат .Чакат да навършат години за да им издадат паспорт

Оценка:
-0 +3

Варненец
42 Отговор
Българите зад граница нямат право да гласуват. Те са предатели.

Коментиран от #49


Оценка:
-3 +2

666
43 Отговор
Това са емигранти които повечето няма да се върнат в България. Не е коректно те да решават кой ще управлява държавата. Това е все едно да гласувам за кмета на Варна а да живея в София.

Оценка:
-2 +5

Иво
44 Отговор

До коментар #37 от "Тиквата съсипа":


Какво те грее как ще гласуват в Щатите. Ти пак ще взимаш 700лв. а те 2000$.Ние опъваме каиша а те чакат да се върнат наготово.

Оценка:
-2 +4

Пламен
45 Отговор

До коментар #13 от "И аз да кажа":


Плащам данъци в чужбина. Грубо около 1000/1100 лева. /500-580€/.Прав сте донякъде.,но Европейските помощи или програми, или субсидии, все пак са дошли и от нищожната част от моите данъци платени там-в пустата Чужбина. Греша ли?

Оценка:
-1 +5

Пламен С
46 Отговор

До коментар #38 от "От чужбина":


Никой, чака на помощи от "Европата" Някой негов син му е платил Интернет от "чужбината скапана", и сега ръси глупости, защото от "чужбината" са му останали и пари за ракия от еФтината. Абе карай, нека си говорят.

Оценка:
-0 +2

ГУРБЕТЧИЯ
47 Отговор
ШЪ ГЛАСУВАМ ЗА СЛАВИ И ТАКА ЗА 4 ГОДИНИ МЕСТНИТЕ БАЛАМУРНИЦИ ЩЕ ОБЕДНЕЯТ И ПАК ШЕ МОГА ДА СИ КУПЯ ГАРСИОНЕРА С ЕДНА ГОДИШНА ЗАПЛАТА А С ПЕНСИЯТА ОТ 600 Е ЩЕ СИ ЖИВЕЯ КАТО ЦАР

Оценка:
-1 +3

48
Този коментар е премахнат от модератор.
От чужбина
49 Отговор

До коментар #42 от "Варненец":


Ало, крепостния селянин! Ти за свободното движение на хората чувал ли си?

Оценка:
-0 +1

Миле
50 Отговор

До коментар #39 от "123":


Марко Шекеревски е македонец

Оценка:
-0 +0

Агамемнон
51 Отговор
" Българите зад граница са близо 3 млн. Това е най-големият електорат, който не може да бъде купен", но явно може лесно да бъде излъган !
Едно е да живееш тук в немотията в България, друго е да даваш акъли отвън ти сития дето си зарязал и избягал и децата ти вече и български незнаят и ти никога няма да се върнеш ! Да ама ние ще останем тук както ония врабци за които Джоко Росич с дрезгавия глас казваше че не летят на юг на топло, мръзнат тук в люта зима, защото са заедно и са си удома и той се наричаше БЪЛГАРИН, макар произхода му да беше сръбски заради оная голяма ЛЮБОВ с която пееше песента Йовано, йованке и очите му горяха както го може само истински мъж!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Шиндзо Абе
Mинистър-председателят се обяснява "по японски" в любов на холивудската легенда
Този червен килим е много по-вълнуващ от червения килим в парламента. Много съм развълнуван, защото си падам по Мерил Стрийп"

Още бисери
ТОП 5