Last news in Fakti

11 Юли, 2021 15:43 2 996 22

Сбиване на опашка на избирателна секция в Бурса за гласуване

  • сбиване-
  • опашка-
  • гласуване-
  • бурса

Един български гражданин, част от групата представители на партии, които следят за нередности по време на вота, се намира в полицията

Сбиване на опашка на избирателна секция в Бурса за гласуване - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

До инцидент се стигна в избирателната секция в българското консулство в турския град Бурса. Там имаше сбиване, като единият от участниците в беше отведен от полицията за разпит, предаде БНР:

Един български гражданин, част от групата представители на партии, които следят за нередности по време на вота в Турция, се намира в полицията в Бурса. Не е арестуван, ни увери самият той.

На място в секцията в консулството в Бурса е пристигнал и консулът. С него беше и Седик Йълмаз от местните изселнически организации:

„В момента ние дойдохме да проверим, с консула говорихме. В момента няма никакви трудности“.

До напрежение и намеса на полиция се стигна и в двете секции в истанбулския квартал "Авджълар". Там в началото на изборния ден се появиха застъпници от партия - същите, които предизвикаха хаос и спиране на изборния процес на вота през април.

Опашки нямаше, но напрежението избухна буквално за секунди с пристигането на застъпник на партия, който твърди, че попълването на декларациите за вота извън секцията и то не самостоятелно, е нарушение на закона.

"Декларацията може да се попълни предварително".

Застъпникът на партията беше изведен навън за идентификация от турската полиция. На място беше и представител на консулството, който каза, че той трябва да бъде допуснат. Вътре председателят на СИК не позволи да бъде прекъснат изборния процес.

Въпреки това напрежението ескалира и се стигна до призиви да се намеси турската полиция.

Застъпници на още две партии наблюдаваха вота от началото на деня.

Декларациите за гласуване в чужбина ще се приемат, независимо от това къде са попълнени и подписани.

От Министерството на външните работи съобщиха, че са получили писмо от ЦИК, с което комисията уведомява, че с протоколно решение от днес е приела декларациите по чл. 33, ал. 2 от Изборния кодекс – Приложение № 22-НС от изборните книжа, да бъдат приемани, независимо от това къде са попълнени и подписани от избирателите.

МВнР е уведомило за това решение в спешен порядък всички дипломатически и консулски представителства, които да разпространят информацията и до секционните избирателни комисии извън страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    42 12 Отговор
    Гласуването в Турция трябва да се спре !!!!

    Коментиран от #12, #17, #21

  • 2 мхм

    11 1 Отговор
    що никой не коментира?

    Коментиран от #6, #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Фатмака

    16 20 Отговор
    Хак да ни е, вие го гласувахте, аз го разреших. Сега ДПС първа сила в чужбина. Толкова ви е акъла, че и моя никакъв го няма.

    Коментиран от #14

  • 5 Ггхйу

    22 8 Отговор
    Цик наруши няколко закона, това не са честни избори, а дпс е язва за изрязване от българската демокрация

    Коментиран от #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Го4о

    13 12 Отговор
    Довечера Славуцата ще е болен, а африканеца ще си къдри опашката.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Vladi

    19 4 Отговор
    Хахаха ГЕРБ и ДПС се млатят в Тирция за гласа на една баба
  • 10 Vladi

    15 8 Отговор

    До коментар #7 от "Го4о":

    Довечера Слави печели с 31% ГЕРБ 15% кой какво ще си къдри ще разберем по нататък ако Тошко си го къдри да знаеш ,че пред него със свалени гащи се навел Буци

    Коментиран от #18

  • 11 Патето Яки

    7 5 Отговор
    Глупости на уж патриоти, какво значение има къде се пише и подписва. То в тука всички са с визсше образование и знаят по пет езика особенно виолетовите.
  • 12 Ей тиии

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    И в Германия, Америка, Испания, Франция, и т. н.. В Турция има няма 200 000 жил. жители а по света над 3 000 000 мил.
  • 13 Защо

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "мхм":

    да коментираме като този народ е овчи. Седи пред компютрите, лаптопите , телефоните и дрънка по форумите, но не гласува. Кой ни е виновен!
  • 14 А защо

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Фатмака":

    този "български" народ не си надигне задните части и не отиде да гласува?! Големи родолюбци, няма що - ракиени герои по форумите.
  • 15 дада

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Ггхйу":

    Kaва българската демокрация, бeз дпс,aлaнkoолу??
  • 16 чалма тв

    4 1 Отговор
    ДуПеСе и Пойко Парисоф ще са големи биячи..на опашката..Там трябва да гласуват по поща..все едно 100% гласове отиват при Султана..
  • 17 Защо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    да спре! Виж избирателната активност на "героичния" български народ - 28% процента. Срам и позор. Най-ниската избирателна активност досега от всички избори. Нали се сещаш кой ще има най-много гласове.
  • 18 Печели

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Vladi":

    ама друг път с тази рекордно ниска избирателна активност. Махни се от телефона или компютъра и излез да гласуваш, за да спечели.
  • 19 Жан Валжан

    0 3 Отговор
    на 17-ти 1717-та е голямата битка на Конквистадорите с Маите тогава се решава съдбата на цялата Латинска Америка
  • 20 оня с коня

    4 2 Отговор
    В Турция се бият КОЙ ПРЪВ да гласува за ББ....Ами нормално е!
  • 21 Sieg

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    Мхм макар, че в Бурса 80% са българи.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове