13 Юли, 2021 10:30 2 021 4

Собственици на имоти ще протестират заради разширения на Натура 2000

  • набч-
  • натура 2000-
  • мосв

Доколкото ни е известно и потвърждавано многократно от Министерство на околната среда и водите, процесът по определяне на Натура 2000 зоните в България е приключил, припомнят НАБЧ

Собственици на имоти ще протестират заради разширения на Натура 2000 - 1
Снимка: БГНЕС

Национална асоциация "Българско Черноморие" изпрати отворено писмо до министър-председателя, министъра на околната среда и водите, заместник-министъра на околната среда и водите и до медиите, в което изразява своето притеснение от планираните разширения на границите на три защитени зони за местообитанията от екологичната мрежа Натура 2000 в България. Ощетени от действията на МОСВ собственици на имоти ще протестират пред сградата на екоминистерството.

О Т В О Р Е Н О П И С М О

ОТНОСНО: Предложение за разширяване границите на защитени зони за местообитанията BG0001001 „Ропотамо“, BG0000100 „Плаж Шкорпиловци“ и BG0000103 „Галата“, разгледано на 06.07.2021 г. на заседание на Националния съвет по биологично разнообразие

Уважаеми г-н Министър-председател,

Уважаеми г-н Министър,

Уважаема г-жо Заместник-министър,

Уважаеми представители на българските медии,

С настоящото Отворено писмо бихме искали да изразим своите притеснения относно планираните разширения на границите на три защитени зони за местообитанията от екологичната мрежа Натура 2000 в България.

На 06.07.2021 г. в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) се проведе заседание на Националния съвет по биологично разнообразие (НСБР). По т. 2 от дневния ред е „Разглеждане на предложения за изменение на списъците на защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, заедно с документация по чл. 8, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) към тях, по отношение на границите на защитени зони за местообитанията: BG0001001 „Ропотамо“, BG0000100 „Плаж Шкорпиловци“ и BG0000103 „Галата“.

Съгласно приложените по точката документи са предложени следните изменения:

Разширяване на защитена зона BG0001001 „Ропотамо“ с 105.94 ха в района на плаж Корал и в района на местност Аркутино, землище на гр. Созопол, и изменение на заповедта за обявяване на защитената зона (Заповед № РД-1042/17.12.2020 г., ДВ, бр. 19 от 05.03.2021 г. на Министъра на околната среда и водите);

Разширяване на защитена зона BG0000103 „Галата“ с 2 010.60 ха в района на плаж Паша дере и на юг от него, и за изменение на проекто-заповедта за обявяване на защитената зона;

Разширяване на защитена зона BG0000100 „Плаж Шкорпиловци“ с 1 331.34 ха в района на плаж Кара дере и за изменение на проекто-заповедта за обявяване на защитената зона.

Видно от горното се предлага разширение на границите на три защитени зони по Директивата за местообитанията с 3 448 ха или 34 480 дка. Следва да се отбележи, че България вече е определила огромна площ за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна, както и на дивите птици. Мрежата Натура 2000 в България заема територия в размер на 3 873 923 ха или 34, 9 % от територията на страната. По този начин България се нарежда на трето място в Европейския съюз по процент от националната територията, определена като част от мрежата Натура 2000.

Доколкото ни е известно и потвърждавано многократно от Министерство на околната среда и водите, процесът по определяне на Натура 2000 зоните в България е приключил, и Европейската комисия е оценила пълнотата на мрежата по отношение на предлаганите за опазване местообитания и видове. При преглед на наличната в интернет информация не успяхме да намерим източник, според който за някой от видовете и природните местообитания посочени в предложенията за разширение на трите защитени зони да е налице недостатъчно включване в защитените зони по Натура 2000 в България. Това означава, че в българската част от мрежата Натура 2000 са включени достатъчни по площ защитени зони, които да гарантират дългосрочното опазване на местообитанията и видовете, каквото е изискването на Директивата за местообитанията.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие, Министерството на околната среда и водите осигурява проучването, оценката и изготвянето на документации за териториите, които са подходящи за определяне като Натура 2000 места, а именно: наименование; предмет и цели на опазване на защитената зона; попълнени стандартни форми с данни и оценки; картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона. Министерството на околната среда и водите уведомява обществеността за началото на проучването и организациите, които ще го провеждат, чрез съобщение на интернет страницата си и най-малко в един ежедневник. Това законово изискване не е изпълнено, т.к е представена документация и мотивировка, базирана на проведени проучвания преди повече от 7-10 г., за които също липсва информация дали и как е изпълнено това изискване за предварително уведомяване на обществеността. Предложенията за разширяване границите на трите защитени зони засягат стотици частни имота, без каквото и да било информиране на засегнатите собственици.

Нещо повече, предложенията за промяна на границите на трите защитени зони са разгледани на Националния съвет по биологично разнообразие ведно с предложения за режими по отношение на тези територии, в разрез с нормативната уредба, извън неговите правомощия и без широко обществено обсъждане. Законът за биологичното разнообразие ясно посочва процедурата за определяне или за промяна на режима на опазване и ползване, както и органа, в чиито правомощия е тази дейност.

Следва да се отчете обстоятелството, че изискванията на Директива за местообитанията, с които формално се обосновава предложението за изменение, не съдържат задължения за държавите-членки за въвеждане на забрани, а имат за цел да се вземат мерки за недопускане влошаване състоянието на местообитанията. Под претекст, че обявяването на защитените зони не променя собствеността върху земите, горите и водните площи, попадащи в тях, дефакто с налаганите забрани в тези територии се ограничава правото на собственост на българските граждани.

Обезпокоени сме от факта, че с лекота се пренебрегват законовите изисквания, които осигуряват уведомяване на обществеността и обезпечават възможностите на всички заинтересовани страни да дадат своите становища, препоръки или възражения, като се засягат необосновано правата и законните интереси на засегнатите страни в процедурата.

В заключение, с настоящото категорично заявяваме, че не сме съгласни с предложенията за промени в границите и режима на трите защитени зони за местообитанията, които не са подкрепени с мотиви и актуални данни и доказателства, нито с начина по който същите се въвеждат в грубо нарушение на основните изисквания на националното и европейското законодателство, като ще отстояваме правата си с всички законни средства, включително пред съответните национални и европейски институции.


С уважение !

УС НАБЧ


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gggw

    6 0 Отговор
    а убийците ще протестират, че трябвало да висят по затворите.. мъка
  • 2 gggw

    10 3 Отговор
    национализация и арести за тия нахалници... природата е за всички!

    Коментиран от #4

  • 3 пешо

    12 0 Отговор
    притеснили са се, че може да остане някой квадратен метър и друг небетониран!
    няма такава територия!
  • 4 321

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "gggw":

    Дали така ще мислиш,ако някой реши да ти събори панелката и да построи парк на нейно място,т.е. да има там природа за всички други наоколо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове