Last news in Fakti

13 Юли, 2021 13:49 3 068 51

Министър без портфейл по ромските въпроси: възможности и заплахи

  • роми-
  • интегрция-
  • министър без портфейл

Още един важен акцент, който трябва да подчертаем, е че за модернизацията на ромската общност е изключително важно

Министър без портфейл по ромските въпроси: възможности и заплахи - 1
Снимка: Амалипе

За първи път се създава пост „Министър (без портфейл) по ромските въпроси“. За първи път на министерска позиция е предложен ром, при това – жена, коментира "Амалипе". Въвеждането на позиция „Министър (без портфейл) по ромските въпроси“ е стъпка, която би могла да ускори процесите на интеграция, но в същото време не е универсално решение, панацея и крие много подводни камъни.

Фактите

След като повече от десетилетие крайни националисти участваха в управлението на страната и говоренето за роми и ромска интеграция беше стигматизирано (факт е, че думата „роми“ постепенно беше заменено от „уязвими групи“, а говоренето за ромска интеграция се свеждаше до обвинения към неправителствените организации и цялата ромска общност, че не може/ не иска да се интегрира). Към това трябва да добавим и силната анти-ромска дискриминация, която наблюдаваме сред широки слоеве (проучване на Евробарометър от 2019 г. показва, че България и Румъния са страните с най-силни антиромски нагласи);

През последните години се наблюдава бързо подобряване на образователното ниво на ромската общност. Проучване на Голбал Метрикс и Тръст за социална алтернатива от 2019 г., сочи, че за 7 години, процентът на роми, участващи в средно образование, се е удвоил, а ромите, обучаващи се в университети, са се увеличили 6 пъти. Това създава все по-многобройна средна класа в ромска общност;

До този момент в България не е имало министър от ромски произход. В различни правителства е имало четирима заместник-министри роми, единият, от които – жена;

В България никога не е съществувала институция с управленски правомощия, чиито основни компетенции да са свързани с изпълнение на политиките за ромска интеграция. Това е задължение на основните институции на изпълнителната власт (МОН, МТСП, МЗ, МРРБ и др.), като в тях не съществуват дирекции или отдели за изпълнение на интеграционната политика, а обикновено това е допълнително задължение към работата на определен експерт. Изключение от това правило е Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към МОН, който също няма политико-определящи функции.

Координацията по изпълнение на интеграционните политики между различните институции и сътрудничеството с гражданския сектор, са вменени на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Добре известно е, че НССЕИВ няма управленски правомощия и не може да изпълни тези задължения. През 2013 г. повечето ромски организации напуснаха НССЕИВ с искане за институционална реформа, която и до момента не се е случила;

Въвеждането на позицията „Министър (без портфейл) по ромските въпроси“ не е свързано със създаването на устойчива институция. Практиката досега е Министърът без портфейл да няма заместници, администрация и бюджет за изпълнението на своите задължения

Подводните камъни

В обявяваните до момента политически намерения и програми на ИТН, работа по ромските въпроси не е заявявана експлицитно, съответно няма позиция как би трябвало да изглежда политиката за ромска интеграция и какви мерки би предприело едно бъдещо правителство. Няма съответно информация какви биха били правомощията на един бъдещ Министър без портфейл по ромските въпроси. Възможно е да си стигне до следните негативни последици

Институционално сегрегиране на ромската тема, което ще доведе до абдикация на основните институции на изпълнителната власт с управленски правомощия (МОН, МТСП, МЗ и др.) от реализирането на каквито и да е интеграционни политики.

Свръх очаквания от Министъра по ромските въпроси, без той да има институционални правомощия

Затвърждаване на стереотипа, че ромите професионалисти могат да работят единствено по въпроси, свързани с роми

Обективния процес на повишаване на образователното ниво на ромската общност и създаването на ромска средна класа, води до формирането на многобройна група от професионалисти – роми, които могат и следва да работят за повишаване благосъстоянието на всички български граждани. В България има достатъчно специалисти от ромски произход, които биха могли да бъдат на ръководни позиции в Министерство на образованието, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и др. и това би било най-високата степен на реална интеграция.

Предложената от ИТН за Министър (без портфейл) по ромските въпроси д-р Антония Валентинова е пример за високообразован професионалист от ромски произход, която би могла да изпълнява управленски функции и в Министерство на здравеопазването.

Още един важен акцент, който трябва да подчертаем, е че за модернизацията на ромската общност е изключително важно да бъде даден шанс на професионалистите жени от общността. Важно е тази възможност да бъде реална, а не само декларативна.

Успех на Д-р Валентинова, в каквато и насока да се развие кариерата й!


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    52 0 Отговор
    Без портфейл, понеже още първия ден подопечните му са го откраднали :)

    Коментиран от #14, #26

  • 2 айде яша

    37 1 Отговор
    имаме си министърка ромка айде ще управляваме Българията айде яша
  • 3 Псевдоним

    23 1 Отговор
    Мисирките взеха да пеят в хора, а това не е добра новина.
  • 4 Нормално

    30 2 Отговор
    Ние отдавна сме циганска територия.
  • 5 А кои са "ромите"?

    49 1 Отговор
    Щом са от друга държава,да ги третираме като такива.Ако са граждани на България,тогава равни права и равни задължения.Законът го казва.Свалихме Тиквата за да превърнем България в Законна Държава.И няма да се обръщаме назад.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ники

    56 1 Отговор
    Всички предложени министри барабар с Никито Василев са корумпирани долни същества. Слави ни предаде !!! Юда !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 К Георгиев

    57 0 Отговор
    В България официалния език е български . Тази общност на български език се нарича ЦИГАНИ . Виж БЪЛГАРСКИ ТЪЛКОВЕН РЕЧНИК.
  • 10 русенец

    51 0 Отговор
    Ако може министърче и по българските въпроси, че почти не останаха българи в тази държавица, в която разни коренни и приходящи жители на София си правят експерименти вече 30 години. Не каталясте ли, ма*ка ви?
  • 11 Ей педали

    28 0 Отговор
    Що вие позвате думата циганин в заглавия а аз не мога
  • 12 Шопо

    6 4 Отговор
    Шукар бути, романи бути !!!🌚
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тъпу тролче

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Нали е по ромските въпроси, портфейл сама ще си гепи 😁
  • 15 Бат Сали

    26 0 Отговор
    Абе хубава работа ама...... циганска както казват хората!
  • 16 стига

    20 0 Отговор
    учихте българските жени да се омъжват за цигани турци араби и черни това е расизъм и дискриминация спрямо българските мъже

    Коментиран от #18

  • 17 Има т н

    19 1 Отговор
    Сега и новини на ромски и ; индийски"по БНТ освен на турски
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Младоженеца

    3 1 Отговор
    Ни ще се женим помежду си
  • 20 dfu

    30 0 Отговор
    Не вярвам д-р Антония Валентинова да живее в някоя махала, всред своя етнос. И тя се е "интегрирала" чрез разделяне с ромското битие. Дали обикновените цигани могат да го направят? Естествено, че не. Само единици, като Антония.
  • 21 Наблюдател

    16 3 Отговор
    Според мен ще е правилно За всеки етнос да има по един министър примерно един за турския етнос един за влашкия етнос един за арменския етнос един за еврейския етнос и така нататък
  • 22 Българин

    18 3 Отговор
    Дай да направим и по един министър, всеки с по десетина секретарки и за помаци, арменци и всяка друга общност, разбира се всеки да взима минимум 10 бона заплата, изроди...циганина е българин, защо му е отделен министър, като не се чувства такъв да си ходи в Индия - 1/2 милион хич няма да ги усетят!!!
  • 23 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    14 0 Отговор
    Тук най-важният въпрос е : Считат ли ромите вече за роми такива, които наистина са успяли да се интегрират, или вече не са от техните?
  • 24 село Пънчево

    9 0 Отговор
    Носят се слухове,че за министър на околната среда и водите се предлага да бъде предложен ГОШО ТЪПОТО.Някой знае ли нещо повече за това лице.
  • 25 мислещ

    15 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: След като повече от десетилетие крайни националисти"
    Счупихте тъпомера, бре. Националисти? Царчокът ли, тиквата ли, кой от тия слуги на запада и изтока са националисти? Та те и майките си ще продадат.
  • 26 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    остроумничите излишно и неуместно на фона на кражбите в българия.. вашите хора ограбиха вашия и нашият живот,на децата ни и на внуците , нагълтаха се с млрди ти ми пишеш за портмонета
  • 27 Реалност

    23 2 Отговор
    Слави тотално се ос.а, на следващите избори след 3 месеца няма да гласуват и 10% от населението, не само че опря до циганка, а и оная 30 годишната министърка на здравеопазването, която е за задължителна ваксинация, локдауни тем подобни простотии
  • 28 Хихата

    11 0 Отговор
    Туй сиганскуту министър дъл ша можи да надупчи ромити с вакцини, чи да'н одат зян да ги фъргаме бадява!
  • 29 Около 2000та

    10 0 Отговор
    Преди повече от 20години имаше една програма за временна заетост за 3год. На 15 сигани се назначаваше по 1 отговорник( в повечето случаи с висше образование) Работеше се по 8ч. на минимална заплата. Първата година трябваше да се създадат трудови навици у работещите( в смисъл да идват навреме и т.н.). Втората– да се научат да работят с мотика, лопата, кирка и пр. Чак на третата година МОЖЕШЕ да се очаква някакъв ефект от работата. След толкова години обучаваните по програмата са по цял свят, възприемат моментално изискванията на работодателите, знаят как да се възползват от социалната система на съответната държава и се прибират в България два пъти годишно.
  • 30 Карев

    17 1 Отговор
    Пробутването на малцинствени права, улеснения, помощи и пр.е под американска диктовка!! Те предпочитат цигани пред българи, защото циганите са в пъти по-управляеми и нямат история,нац.гордост, мислене!! А това у българитн хич не се нрави на САЩ! Особено симпатиите към Русия! У циганите и турците липсва, но у по-старото поколение е много разпространено!! Чалгаризацията е супер помощник на краварите!

    Коментиран от #35

  • 31 На Българите

    16 0 Отговор
    Следващият път министър на Гейовете. А що няма на Турците на Арменците на шизофрениците а на Българите няма ли да има някога?
  • 32 Димов

    12 0 Отговор
    За ромските въпроси си има МВР. Дали не си плащат тока? Дали не си плащат водата? Дали не берат жица? Дали си озакониха к0пт0рите? Дали им плащат данъци? По всички ромски въпроси си сима институции, които вземат луди пари от бюджета. Няма нужда от повече, такива.
  • 33 пешо

    7 0 Отговор
    да сложи луна или софито
  • 34 Редови Гражданин

    19 1 Отговор
    Аз съм етнически българин, бял и хетеросексуален.
    Нямам министър, който да защитава правата ми.
    ТОВА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ СРЕЩУ МЕН И ОСТАНАЛИ ПОДОБНИ !!!!!!!!

    Коментиран от #36

  • 35 Димов

    13 0 Отговор

    До коментар #30 от "Карев":

    САЩ - нация, която пороби цяла една раса. САЩ - нация, която отне цял континент от населението му и ги навря в резервати. Това е САЩ - нация, която ме плясва през ръцете, щом се опитам да се защитя от р0м, нахлул в дома ми, че съм му нарушавал демократичните права.
  • 36 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Редови Гражданин":

    Ма ти си планиран за изчезващ вид. Какви права искаш?
  • 37 Каракачанин от Русе

    12 0 Отговор
    Имат ли проблеми и българите живеещи в ромските квартали? Ако да, защо няма и "Министър без портфейл по българските въпроси в ромските общности"? Други етнически групи с проблеми няма ли в републиката България?
  • 38 Смех

    11 1 Отговор
    Или си Българин или НЕ си.. това е никви министри по ромски, арменски, турски и какви ли не въпроси... Изпонасраха се още от началото
  • 39 Сссс

    5 1 Отговор
    И това от Програмата на НДСВ! Нали не сте забравили, че по тяхно време започна обучението на дядо, баба, мама, тате и чавета. Вапцахме я, що паре ще се наливат още там, а българите освен това ги чака и як кю.. К, съвсем ще се разпашят. Явно протестиращите миналата година не са забравили техния протес в подкрепа на Баце. Айде на новите избори Слави с тях пак първа сила. На измамените ЧЕСТИТО.
  • 40 Аре

    5 2 Отговор
    Рибата е още в морето, те за министерство на циганите си приказват. Не виждате ли ,че ИТН си отива в канавката.
  • 41 Матей

    2 1 Отговор
    С което слави иска да институционализира всеобщото циганско превъзходство,да се премине към открита антибългарска сегрегация и дискриминация.Парфюмираните фрази и евфемизми не могат да прикрият грозната реалност,а слав вместо да вземе сериозни мерки,им прави реверанси в угода на глобализма.Евро-рома нещо се позагуби,та са решили да влязат през задния вход и хоп,направо си имат министър.Слав и за това ще бъде здраво калайдисван от българите,а тия дето му гласуваха би трябвало вече да са пишман.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 дада

    1 1 Отговор
    yж,Министър пък без портфейл..... българcкo лицeмеpие! ....
  • 44 11111

    6 1 Отговор
    Писна ми от тези цигани с права,а без задължения.Писна ми да ги толерират и хрантутят.Кой ще защити моите права,моя дом и моите близки.

    Коментиран от #45

  • 45 селтак

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "11111":

    Ми ти кво очакваш от един чалгар?
  • 46 Павел Пенев

    0 0 Отговор
    Предлагам Азис за министър по ромските въпроси или Дон Цеци? Те ще се разбират много добре с циганския цигулар.
  • 47 ОВАПЦАЕХМЕ Я

    1 0 Отговор
    БОЙКО ИСКА ПРЕМИЕР РОМЪНЕЦ , СЛАВЧО ПОСТАВЯ ОСНОВАТА РОМЪНКА МИНИСТЪР ............. НЕЩО КАТО ПОЖАРНИКАР - ГЕНЕРАЛ !
  • 48 ЛИЦЕМЕР

    1 0 Отговор
    СЛАВИ ЩО НЯМАШЕ НИКОГА В КУКУБЕНДА РОМЪНЦИ , КАК ТАКА ИЗВЕДНЪЖ СТАНА ИНТЕГРАТОР ТОЯ ЛИЦЕМЕР И ПРЕДАТЕЛ !
  • 49 УРИ НИРАМ ГИ

    0 0 Отговор
    СЛАВИ НЯМА ВЕЧЕ НИКАКВО БЪДЕЩЕ В БЪЛГАРИЯ - НАГУШИ СЕ С ПАРИ ОТ ЧАЛГА - НЕКА ВЪРВИ НА МИЧКА СИ ПАЙЧИНА ДА ПЕЕ ОБЛАЧЕ ЛЕ БЯЛО И ДА ЛЪЖЕ ЧЕ Е ПАТРИОТ ! НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ГО ИСКА ТУК КАКТО И ПРЕДАТЕЛЯ КРАДЕЦ БОЙКО ..........ПРОСТАК ДО ПРОСТАКА МИЛА МОЯ МАЙНОЛЬО !
  • 50 ЪРША М

    1 0 Отговор
    Бойко Борисов
    Премиерът, цитиран от "Труд", обяснява защо не бива да се пуши
    Този, който пуши в заведение, е простак." ПРОСТАК Е И КОЙТО ОТИДЕ ДА ГЛАСУВА БЕЗ МАСКА И ПРЕНЕБРЕГНА ЗАБЕЛЕЖКАТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА .......... ПРЕСТЪПНИКА СИ ОСТАВА ПРЕСТЪПНИК .........
  • 51 Пепи

    0 0 Отговор
    Ромите не могат, да се интегрират Гена си е ген.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове