Last news in Fakti

13 Юли, 2021 21:41 4 871 16

Виолета Комитова: Бившият шеф на „Автомагистрали“ пак иска да ги оглави, но е управител на 4 фирми

  • виолета комитова-
  • мррб-
  • стоян беличев-
  • автомагистрали-
  • автомагистрали еад

Стоян Беличев, като управител на държавно търговско дружество, с многомилионни обороти, няма право да бъде управител и съдружник във фирма с подобен предмет на дейност, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството

Виолета Комитова: Бившият шеф на „Автомагистрали“ пак иска да ги оглави, но е управител на 4 фирми - 1
Снимка: МРРБ

Господин Беличев е управител и съдружник в четири фирми с предмет на дейност строителство. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в предаването „Денят ON AIR“ на телевизия „България ON AIR“.

Регионалният министър напомни, че в момента „Автомагистрали“ ЕАД, което доскоро беше ръководено от г-н Беличев, сега се управлява от временно ръководство. Срокът за подаване на документи за участие в конкурса за ново ръководство на търговското дружество беше 5 юли. Сред кандидатите попада и Стоян Беличев. Комисия, която извършва проверява по допустимост на кандидатите, е установила, че в момента е съдружник на тези фирми. Като управител на държавно търговско дружество, с многомилионни обороти, той няма право да бъде управител и съдружник във фирма с подобен предмет на дейност, заяви министър Комитова. Нашите юристи тепърва ще разглеждат допустим ли е този кандидат в конкурса, допълни тя.

В регионалното министерство има 37 търговски дружества, които са 100% държавна собственост. Има пропуски в законовата уредба, свързани със Закона за публичните предприятия и правилника за неговото прилагане, в който са създадени такива хипотези, така че принципалът, да не може да смени изпълнителния директор на търговските дружества, коментира Комитова.

Авансовите плащания са дадени за бъдещо строителство – на свлачища и на магистрала „Хемус“, които в голямата си част нямат разрешения за строеж. Притеснявам се, докато дойде време за използването им, фирмите да не фалират, каза министърът. Не се стремим да ги върнем. Искаме да запазим фирмите, да продължим да работим с тях и те да изпълнят договорите, които са сключени. Първо, те трябва да съществуват. Второ, по този начин ще оползотворим парите за целите, за които те са определени, заяви арх. Комитова.

С много сериозни размествания на различни пера от бюджета осигурихме средства за разплащане на положения асфалт от фирми, които работят по строителство и ремонт на пътища след обществени поръчки, информира регионалният министър. Тя напомни, че бяха установени изпълнени дейности за 600 млн. лв. над отпуснатия бюджет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В отговор на въпрос за лансираната от Слави Трифонов идея за концесиониране на магистралите в страната министър Комитова коментира, че на запад това се нарича публично-частно партньорство и то се прилага успешно в много европейски държави, включително съседни на България, като при него предприемачът носи целия риск.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 5 Отговор
    у нас мафията си има ДЪРЖАВА
  • 2 1212

    33 3 Отговор
    Тоя така му се крадне, че не е истина, не може да заспи...
  • 3 Гост от Силистра

    34 3 Отговор
    Това, че сме от провинцията, незначи, че Мутрите, ше си развяват байрака!..евалла гжо Комитова, бой по Мафията (очаквахме един друг да бие мафията но той е един от тях!).. Трябва да останете навласт поне 4 г!
  • 4 нннн

    31 3 Отговор
    Жена с топки.

    Коментиран от #9

  • 5 Тъпи Мисирки

    8 2 Отговор
    "Комисия, която извършва проверява по допустимост на кандидатите"
  • 6 Ами че

    23 1 Отговор
    Е тоя е рядко нагло същество ! Ако народа го подгони нагоре по хълма, дали ще избяга ?
  • 7 Ето защо

    22 3 Отговор
    Все повече от хората искат Служебния кабинет да продължи работата си.И съвсем откровено: Изпитвам опасения,че следващия МС, и по точно- Министър на регионалното развитие, няма да бъде с този потенциал и безкомпромисност.Съмнява ме,че и Парламента още в първите работни часове,ще премахне тази " недосегаемост" през промени в закона.Не се ли случи,този брутален наглец,за едното Нищо,ще се върне пак в гнездото.Тези защитни,юридически похвати важат и при следователи,прокурори и съдии.Достатъчно е,да работи на тази длъжност три години последоватено, и автоматично,именно през вкаран от тях лобистки закон,се превръща в Несменяем! Никой не може да го уволни пожизнено.От кумова срама,са заложили таква възможност, но на практика нефункционираща.Трябва да е извршил предателство,или да е пробил Националната сигурност. Но в нея не влизат подкупи,и корупционни практики.

    Коментиран от #14

  • 8 нашия

    29 2 Отговор
    всички говорят за Рашков и тази жена остава в сянка ,но това което тя прави е повече от достойно за похвала...така добре и системно ги "нарежда" толупите ,че не знаят вече на къде да бягат...защото след нея идва Рашков да почисти отпадъка който тя му предоставя в изобилни количества....тази жена да е министур още 100 години
  • 9 Хм? Жена

    3 14 Отговор

    До коментар #4 от "нннн":

    с топки ? Това си е чист джендър.
  • 10 Много

    2 8 Отговор
    Глъм народ коментира тук!
  • 11 В Ловеч

    2 15 Отговор
    щели ел.коли да правят. Ще правят таратанци. Тази спря строителството на АМ Хемус в Ловешко. Ще трябва хвърчила да правят.

    Коментиран от #13

  • 12 Ало Провинцията

    4 0 Отговор
    Пишете по-грамотно!
  • 13 Кошмар

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "В Ловеч":

    Ще я спре!! Не може асфалта да се полага върху почвата практически! Да няма одобрен проект! Да се лъже с вложени материали, услуги и труд!!
  • 14 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ето защо":

    Точна така, трябва да поработи още малко сл. правителство. Така на доста хора и от различни поколения ще стане ясно що за комплексари и разсипници са Мунчо и хунтата му. Така всички те ще получат заслужено "народната любов" и ще бъдат изхвърлени от политиката и няма да бъдат допуснати до нея поне за 15-20 г.
  • 15 Мунчо Радев

    1 3 Отговор
    Мършолиндата Комитова спря Хемус
  • 16 Меги

    4 0 Отговор
    За 30 години, това е най-компетентния министър на Регионалното министерство. Какви ли не оръфляци се изредиха. То не бяха икономисти,то не бяха математици, юристи и какви ли не калинки. Пазят се като дявол от тамян от архитекти и строителни инженери. И Славчо не е в час. Дано поне от тези с езиците да има и един специалист в областта на строителството.Съмнявам се обаче. От къде толкова акъл?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове