15 Юли, 2021 04:20 5 515 28

15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е посечен в центъра на София

  • стефан стамболов-
  • убийство-
  • софия

Атентатът срещу Стефан Стамболов шокира чуждия печат

15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е посечен в центъра на София - 1
Снимка: Архив

Убийството на Стефан Стамболов е атентат, извършен на 15 юли (3 юли стар стил) 1895 г. в София. Няколко дни по-късно умира една от знаковите фигури на Царство България.

Нападението е извършено с негласната подкрепа на правителството на Народната партия и на княз Фердинанд I от група проруски ориентирани българи, начело с Наум Тюфекчиев, извършили няколко терористични акта през предходните години.

Самото убийство е извършено вечерта на 15 юли. Към 19:50 часа Стамболов излиза от Юнион клуб и се качва на файтон, заедно със своя приятел и политически съратник Димитър Петков и с личния си телохранител Гунчо. Файтонджията Мирчо Ацов е замесен в заговора и специално изчаква пред клуба. Малко след потеглянето пред файтона се появяват Боне Георгиев и Халю, а малко след това и Талю, като Георгиев стреля по файтона, а Халю изважда ятаган и бързо се насочва към него. Файтонджията спира файтона, а полицаите, разположени пред Юнион клуб, бързо се отдалечават от мястото. Стамболов скача от файтона, след което Мирчо Ацов потегля, откарвайки Димитър Петков и телохранителя в съседната улица „Стефан Караджа“.

Стамболов побягва по „Раковска“ обратно към Юнион клуб, но Халю го настига. Когато прави опит да стреля по нападателя си, той посича ръката му, след което го събаря на земята и заедно с другите нападатели започват да го удрят по главата, тъй като знаят, че Стамболов обикновено излиза с предпазна ризница под дрехите си. Когато Гунчо и Димитър Петков се връщат на „Раковска“ нападателите се разбягват. Гунчо започва да гони Халю, като го ранява с пистолета си във врата, но е задържан от двама полицаи, които помагат на атентатора да избяга. Халю и Талю побягват по улиците на югоизток и изчезват в Перловец, а Боне Георгиев се оттегля с файтона на Мирчо Ацов.

Междувременно Димитър Петков откарва Стамболов с файтон в дома му. Цялото лице на Стамболов е насечено, двете му ръце са почти напълно отсечени, а дясното му око е извадено. Въпреки това той е в съзнание и обвинява за атентата Халю, Наум Тюфекчиев и княз Фердинанд. Раните са тежки, а състоянието му допълнително се влошава от диабета. След леко подобрение на 16 юли, Стефан Стамболов умира в 3:35 часа на 18 юли 1895 г.

В периода 1887-1894 г. Стефан Стамболов е министър-председател на България, като извежда страната от тежка конституционна криза, утвърждавайки новия княз Фердинанд. Управлението му е съпътствано от множество опити за насилствена смяна на властта, организирани от различни групи, свързани с Русия, която отказва да признае легитимността на правителството и княза.

След отстраняването на Стамболов от правителството княз Фердинанд и новото правителство на Константин Стоилов продължават да се опасяват от влиянието му и търсят начини за неговото компрометиране, припомня в блога си Дани Иванов. На 24 август 1894 г. той е арестуван за кратко заради критики към княза в интервю за германски вестник, а след освобождаването му е замерван с камъни на улицата от привърженици на правителството. Военният министър Рачо Петров организира разследване, опитващо се да докаже, че Стамболов е организирал атентата срещу самия себе си през 1891 г., при който загива финансовият министър Христо Белчев.

След като следствието не открива доказателства за това, то е прекратено в края на годината. Малко по-късно е съставена парламентарна анкетна комисия, оглавявана от Димитър Моллов и включваща други видни противници на Стамболов, която се опитва да докаже престъпна дейност на членове на предходното правителство, но също не постига успех.

Атентатът срещу Стефан Стамболов шокира чуждия печат, особено в немскоезичните страни, къде се появяват коментари, свързващи убийството с княза и правителството. В същото време още в деня след нападението българската делегация, намираща се в Санкт Петербург и поставяща си за цел признаването на княза от Русия, получава покана за дълго отлаганата аудиенция при император Николай II.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сух

    33 15 Отговор
    Въобще не ми дреме за тоз!

    Коментиран от #24, #26

  • 4 Стъки

    13 41 Отговор
    Стамболов не опазихме ,но Бойко Борисов ще опазим днес пред Главна Дирекция Столична полиция.
  • 5 Стотинков

    37 6 Отговор

    До коментар #1 от "Фен на копейкин":

    Не ви ли е срам че въпреки репресиите на Гешев , Възраждане събра гласове колкото тримата пишман Патриоти!?
  • 6 Jacques Yves Moineau

    14 35 Отговор

    До коментар #1 от "Фен на копейкин":

    Жалка история. Тъпите про руски комунисти дори един атентат като хората не могат да направят.

    Коментиран от #18

  • 7 Дамаджанка

    25 2 Отговор
    То заради това на тая дата викат за разпит
  • 8 Анджело

    30 2 Отговор
    Не щеме ний богатство, не щеме ний пари. Ний кскаме свобода, човешки правдини.
  • 9 гост

    15 7 Отговор
    .. наръган.. е благозвучна книжовна дума в българският език.......срамота за явтора който сигорно се смята за журналист

    Коментиран от #11

  • 10 АйдициСбъдеще

    36 5 Отговор
    За този много приказки са изприказвани,но най-точно го е изрисувал банкера Буров.Бил е алчен,долен,безочлив мерзавец.Натрупал имане,търгувайки през руско-турска та война с турската армия.Бастисал и окрал де що може чифликчии и банкери след Освобождението.До такава стен се самозабравил,че си въобразил,че може да пре кара в леглото си всички фусти,което вършел с бой и насилие.Царят-Клюн го търпял,защото му вършел мръс ната работа срещу Русия, докато играел комар и харчел народните пари.Посечен като куче,но да сте чели някъде,че са му отрязали и двете крадливи кунки?
    А какво е оставил,съградил ?Нищо!Ни жена,ни дете,ни коте!
    Четейки Буров,все едно е писал за Асфалт паша.

    Коментиран от #22

  • 11 Jacques Yves Moineau

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Ами как да го наречеш....двете му ръце почти отсечени, лице нарязано, окото му извадено....кълцали та кълцали...
  • 12 Хисторик

    33 4 Отговор
    Става дума за Стамболов- Сатрапа по негово нареждане са убити и измъчвани хиляди русофили след освобождението абс. нормално да бъде мразен от русофилите и не само от тех причината изявен туркофил който е искал да връща Княжество България обратно в Османската империя !
  • 13 хахаха

    9 5 Отговор
    Царство България се учредява през 1908 г., така че няма как Стамболов да е знакова фигура в 1895 г.
  • 14 Софиянец

    5 32 Отговор
    Един от най достойните политици, поклон
  • 15 Майко мила

    14 1 Отговор
    Кои са Халю и Талю които се появяват в историята без никакъв увод??? Що за "журналистика"?
  • 16 извод

    5 23 Отговор
    Има ли някаква злина по света,винаги са намесени ватниици.

    Коментиран от #20

  • 17 Гост

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: о е задържан от двама полицаи, които помагат на атентатора да избяга.
  • 18 Димов

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Jacques Yves Moineau":

    В една книга, от наш автор, прочетох, че Стамболов е убит от узунджовските търговци, затова, че е преместил тържището в Пловдив. Беше от книгите за мафията в България, през 90-те години.
  • 19 Румен

    16 1 Отговор
    Тоя трябва да се изключи от историята само за това че под негово нареждане бавно умира и без пари Петко Войвода. Малко са го секли. Мръсник во веки веков
  • 20 😳🧐😉

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "извод":

    Мдаа те и за войната във Виетнам,Либия,Сирия,Корея и т.нт са виновни нали
  • 21 ФАКТ

    3 3 Отговор
    Убит от пияници на ВМРО,които нямат нищо общо с Русия !
  • 22 Я по-кротко бе

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "АйдициСбъдеще":

    Стига си лъгал,Стойко Мъглата оставя две деца,а останалото е вярно,доколкото е вярно.Убиват го за лично отмъщение Халю и Талю,ти пък попрочети проф.Г.Марков.Но че е бил тъп русофоб е факт.Грозен татарин и пръв приятел на Ботьов.И силна бай Ганьовска личност..
  • 23 Еклектик

    2 8 Отговор
    Русия е най-голямото зло за България и българите! Проклета варварска империя, достойна по мракобесие и изостаналост на Османската! За съжаление русофилистиците-предатели не спират да тровят със злодействата си Отечеството и днес. Например заселването на 700 000 от тези изверги по Черноморието ни!!!
  • 24 Това е и целта днес на Вълкодавците ни

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сух":

    Колкото ти си , един вид : талпа, бичме, кютук, цепеница или дирек, ти си прекрасен материял за Цепене , Рендосване, Пилене и Дялане ! Поздравления - ти си качествен краен продукт на Вълкодавците ни.
  • 25 ИСТОРИЯТА ни, никога не ще бъде

    1 0 Отговор
    Разкрита за широкият кръг Маси ! Тя се моделира и сервира пред Масата преработена и моделирана - ТЪЙ , че да е " Угодна " на властта !
  • 26 Затова и на Властта днес

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сух":

    Не и ДРЕМЕ за теб и такива като теб. Ти си кютук и подлежиш за горене.
  • 27 Можели

    0 0 Отговор
    Следващия да е Бойко Тиквата. Ще бъде голяма загуба.
  • 28 баба Пена

    0 0 Отговор
    По чие нареждане го изтипосаха на двадесетолевката ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове