Last news in Fakti

14 Юли, 2021 17:13 1 074 31

Стратегията по заетостта предвижда до 2030 г. безработицата да е под 4%

  • заетост-
  • безработица-
  • труд-
  • стратегия по заетостта

Планът е работещите в България да достигнат 78,2% от населението между 20 и 64 години

Стратегията по заетостта предвижда до 2030 г. безработицата да е под 4% - 1
Снимка: БГНЕС

Заетостта в България да се увеличи до 78,2% от населението между 20 и 64 години, а безработицата да не надвишава 4%. Това са част от целите, заложени в Стратегията по заетостта на Република България за периода 2021 - 2030 г., която беше одобрена от правителството. В документа се предвижда през следващото десетилетие работещите във възрастовата група 55-64 години да достигне 70%, а младежите до 29 години, които нито учат, нито работят, да намалее до 15% от населението на тази възраст.

Визията на стратегията е през 2030 г. заетостта в България да е на качествени и устойчиви работни места с достойно заплащане, здравословни и безопасни условия на труд и възможности за кариерно развитие. Дейностите за постигане на целите ѝ са разделени в 11 групи. Те включват мерки за повишаване на качеството на работната сила според изискванията на икономиката; активиране на неактивните и неравноспоставените групи на пазара на труда, както и на отпадналите от училище. Предвидени са и дейности за повишаване на предлагането на работна сила чрез социално включване; провеждане на политика по доходите, помощите и обезщетенията за стимулиране на заетостта и активното поведение на пазара на труда и други, както и за осигуряване на равенство между жените и мъжете на пазара на труда и създаване на условия за съчетаване на личния и професионалния живот.

Стратегическия документ включва и мерки за повишаване на търсенето на работна сила в икономически по-слабо развитите региони и за насърчаване на създаването на работни места в малки и средни фирми, социалната икономика и икономиката за опазване на околната среда. Предвидени са и дейности за стимулиране прилагането на новите форми на труд, подобряване на гъвкавостта и сигурността на работните места, както и за справяне с недекларирания труд и адаптиране на работните места и защита на работещите в условия на пандемия.

В краткосрочен план, до 2024 г., целта е да се достигнат нивата на заетост на нива от 2019 г., в резултат от възстановяването на икономиката. Дългосрочните действия, до 2030 г., са свързани с ангажиментите на страната в областта на заетостта, произтичащи от изпълнението на Плана за действие на Европейския стълб за социалните права, за насочване на усилията на всички заинтересовани страни на пазара на труда към намаляване на безработицата и повишаване на икономическата активност и трудовия потенциал на работната сила в страната.

Изпълнението на целите е обвързано и ще бъде подкрепено от Националната програма за реформи и програмите по Споразумението за партньорство и Националния план за възстановяване и устойчивост. Новата стратегия по заетостта е в съответствие и с Националната програма за развитие - България 2030. Тя ще се изпълнява чрез ежегодните Национални планове за действие по заетостта, в които се включва и финансирането на политиката по заетостта.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    9 1 Отговор
    и последни по заплати не само в ЕС, но в цяла Европа!!!! 330 евро минимална заплата в 2021 г.
    Срамота. Банан!!
  • 2 ТаУмВзе

    13 1 Отговор
    Яко Смех! До 2030 няма да има бели бе. Камо ли уж държава.
  • 3 гадно

    11 1 Отговор
    Като избягат по чужбина и останалите все още работещи току виж сме станали със 100% заетост.
  • 4 Слаби

    6 3 Отговор
    До 2030 ще изпратим един космонавт чалгар и един северно македонец и ще пуснат чалга в космоса.
  • 5 БОЛШЕВИК

    9 1 Отговор
    До 2030 кой издържи - издържи, да не стане само така, че тая работа къде ще я създадат, няма да има кой да я ползва!
    Смешни и жалки капиталистически лакардии.
  • 6 Заетост на 64 години

    10 1 Отговор
    Цените са и по високи от европейските ,злаплатите Африкански.
  • 7 анонимен

    5 2 Отговор
    Гербавите тролове дали са включени в стратегията по заетостта,защото и те милите останаха без работа.
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 1 Отговор
    ДО 2030г може да няма живот на земята....може и много вероятно тази държава бг да не съществува,а той ми прави анализ....колко от пишештите тук и дали прогностика ще бъдат живи ...тогава...
  • 9 Владимрир

    4 1 Отговор
    ... на заплати от 300 ЕВРО, ЕВРО, ЕВРО, ЕВРО, ЕВРО, ЕВРОооо!!!
  • 10 Служебното правителство

    3 7 Отговор
    се занимават само с глупости ! Правилно Слави ги изчегърта!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Работа има

    3 4 Отговор
    За целия китайски народ, но хората ги мързи! В нашата фирма търсим хора, но няма желаещи въпреки увеличението на заплатите!

    Коментиран от #13, #22

  • 13 Увечилисте заплатата

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Работа има":

    От колко на koлко,
  • 14 Счупи тъпомера

    5 1 Отговор
    Може, но ако научите патладжаните да работят. Имам решение, само спрете паричните помощи за кърлежите и ги оставете на имитационни продукти и дрехи втора употреба, ще видите, как заетостта ще се увеличи.
  • 15 ОПАААА

    13 1 Отговор
    ЧАСТ ОТ ПЛАНА НА АГЕНДА 2030 СКОРО ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА БЛЕЯТ НАВСЯКЪДЕ ЗА АГЕНДА 2030 ТОГАВА ЩЕ СЕ СЪБУДИТЕ НО ЩЕ БЪДЕ ПРЕКАЛЕНО КЪСНО!!!!!!КРЕПОСТНИЧЕСТВО И ФЕОДАЛИЗЪМ ВИ ОЧАКВАТ ЗАБЛУДЕНИЧКИ.

    Коментиран от #16

  • 16 Счупи тъпомера

    1 11 Отговор

    До коментар #15 от "ОПАААА":

    Май никой не е чувал за този план, ще ни го изясниш ли?

    Коментиран от #17

  • 17 ТЪРСИ

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Счупи тъпомера":

    АЗ НЕМОГА ДА ОТВАРЯМ ДЗЪРКЕЛИТЕ НА СЛЕПЦИ КАТО ТЕБЕ !ЦЯЛАТА ГЕЙРОПКА ПЛЕЩИ ЗА ПЛАНЪТ И ВЕЧЕ Е В ОФИЦИАЛНИТЕ ИМ САЙТОВЕ ...АМЕБИЧКЕ.

    Коментиран от #19

  • 18 след 15 години

    2 0 Отговор
    я камилата я камиларя
  • 19 Счупи тъпомера

    1 10 Отговор

    До коментар #17 от "ТЪРСИ":

    Аааааа, нечовеци, явно си от плоскоземците, изясни ми се :) Амебата си ти :)

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Аз съм на 42 г без деца и жена

    2 0 Отговор
    И моа план е да немал не жена ни деца и така ше си умра сам...аз робове на тая система нема да отгледам и предоставя безплатно
  • 22 За 5000 евро идвам месечно

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Работа има":

    Ще работя всеки ден дори на рожденния си ден и нова година и коледа и така до пенсия...устройва ли ви?

    Коментиран от #24

  • 23 Като измре народа

    2 0 Отговор
    И останат само богатите политици мутрите им и олигарсите тогас прехода ше е приключил и бедни нема да има и безработни също😂😂😂😂
  • 24 Ама това

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "За 5000 евро идвам месечно":

    Си е ваша работа ако искате работете!

    Коментиран от #25

  • 25 Къде да идвам

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ама това":

    На таз заплатка имам и вишу
  • 26 Сталин

    3 2 Отговор
    Ще направя всички щастливи , като убия нещастните.
    Ще се справим с безработицата като убием безработните или най-малкото ги уставим да умрат от глад.
  • 27 БПФ

    2 1 Отговор
    Тоест безработните (хора, които в момента нямат работа, но активно си търсят) да падне под 4%, но ОТКАЗВАЩИТЕ да работят, паразитиращи на гърба на работещите, да бъдат "само" около 20% ???
    И защо работещите да са ДЛЪЖНИ да хранят цял живот индивиди (основно, но не само хъхpeци), само защото те не искат да работят? Не е ли крайно време да започне да се прилага никога неотменяният член от НК, криминализиращ паpaзитството?
    И в момента 19% от лицата в трудоспособна възраст нито учат нито работят - тоест те са горе-долу толкова, колкото и пенсионерите по възраст... и после се чудим що са ниски пенсиите?
    Спиране на всякакви помощи и принyдителен труд за хъхрeците !!! Аз не желая да работя повече като роб, за да ги храня !!!
  • 28 Мафия

    2 0 Отговор
    Хаха ще им светне на някой кой е Ники Маус ама късно като капана щракне. Това е едно умно момченце, вкаран в капана на престъпния свят и сега няма отърване. Ще си изпълни ролята и пак ще бъде за хвърлен.
  • 29 Знаещ

    1 0 Отговор
    Всяко нещо и всеки документ кръщават като стратегия. И кое точно е стратегията ??
    Държавна стратегия може да бъде една -- намиране и поминък на населението и поощряване на всякакви начинания, при които личността сама си намира поминък -- законово, държавни заеми с отстъпки и прочие мерки. Стратегията може да се изрази така; Всичко за поминъка, всичко за заетостта.
    Без поминък няма заетост
  • 30 Наркос

    1 0 Отговор
    В Швейцария никога не е падала под 5% те в кенефистан щели да стигнат под 4 😂 Да не коментараме, че реалните проценти са много по-високи.
  • 31 изпълнението

    0 0 Отговор
    Ще го изпълним този план, но не като откриваме нови работни места, а с политиките за прогонване на населението между 20-50 годинишна възраст.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове