Last news in Fakti

16 Юли, 2021 16:52 1 766 20

Георги Панайотов: България трябва да инвестира в своята армия

  • армия-
  • флот-
  • учени-
  • бриз 2021

Участниците отработиха занятия при борба с пожар на търговски кораб в пристанище

 Георги Панайотов: България трябва да инвестира в своята армия - 1
Снимка: МО

Министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министър-председателят Стефан Янев наблюдаваха успешното изпълнение на епизодите на море по време на учението „Бриз 2021“ по време на деня за високопоставени гости и медии.

Участниците отработиха занятия при борба с пожар на търговски кораб в пристанище, демонстрираха умения при овладяване на похитен търговски кораб, както и спасяване на бедстващи хора на море и ликвидиране на нефтен разлив.

Министър Панайотов подчерта, че учението е получило отлична оценка и от участниците в него. „Отработиха се действия за реакция при аварии, за борба с подводници, унищожаване на мини и борба с въздушни цели – ПВО“, поясни той. Министърът акцентира върху мащабите на учението - в „Бриз 2021“ участват 14 държави с 30 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 8 вертолета и над 2000 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, Втората постоянна военноморска група на НАТО и Втората постоянна противоминна група на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посочи, че в рамките на учението „Бриз 2021“ успешно протича сертифицирането на командването на 4-ти дивизион патрулни кораби за ръководство на тактическа група надводни кораби. Друг момент в учението е включеният тази година епизод с участието на подводница. Адмирал Ефтимов благодари на своя колега – началника на Генералния щаб на Турция генерал Яшар Гюлер, за предоставената възможност за тренировка за страната ни и нашите съюзници.

Министър-председателят Стефан Янев акцентира върху значението на „Бриз 2021“ за повишаване на способностите на въоръжените сили на страните-участници. „В учението участват кораби от страни-членки на НАТО и други от акваторията на Черно море. Провеждат се мероприятия, които са важни както за българските Военноморски сили, така и за всички участващи сили и средства“, каза той.

В отговор на въпрос на журналисти министърът на отбраната Георги Панайотов подчерта необходимостта от инвестиции в отбрана и сигурност. „За миналата година Брутният вътрешен продукт на света е намалял с 4.4%, но същевременно разходите за отбрана са се увеличили с 2.2%. Държавите инвестират във въоръжените си сили, инвестират в отбрана и сигурност. Това трябва да направи и България“, заяви министър Панайотов.

На въпрос за доклада на Служба „Военна полиция“ за катастрофата в Черно море със самолет „МиГ-29“ министърът заяви: „Искам дебело да подчертая, че не става въпрос за пилотска грешка. Никъде в доклада не пише такова нещо. Мисля, че ясно е казано какви са причините. Продължава разследването на прокуратурата, нека да изчакаме резултатите от него“.

„Основните и съпътстващи причини ние, като военно ръководство, сме ги изтъквали в годините в Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България - системното недофинсиране, проблемите с нальота, рисковата среда, в която работим“, заяви началникът на отбраната на въпроси относно публикувания доклад на служба „Военна полиция“ по инцидент със самолет Миг-29. Продължаваме да изпълняваме задачите си, но за да бъдем по-успешни и да бъде по-предвидима обстановката в отбраната, надявам се да има консенсус в обществото и сред политическите партии по този въпрос. Темповете, с които страните около нас инвестират в отбранителни способности, наистина са впечатляващи и ние изоставаме“, категоричен бе адмирал Ефтимов. Той подчерта, че са били изпълнени необходимите мерки за недопускане на аварийни ситуации и в момента вече се извършва планомерна летателна дейност на изтребителната ни авиация. „Днес тя също летя, имахме активност в Черно море и се изпълни задача по охраната на въздушното пространство“, поясни адмирал Ефтимов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аааа

    13 3 Отговор
    Циганин армия неще. То в Б-я други останаха ли?
  • 2 Истината

    15 6 Отговор
    Стига с тези армии и харчене на народна пара...с кого ще се биете, с кого ще воювате...????

    Коментиран от #11, #17

  • 3 Бесен Язовец

    12 0 Отговор
    Си пазарува Бг. армия на старо скрап от съюзниците!!! Ще пуснат обява купуваме бойни кораби до 500 хил евро и танкове до 200 хил евро бройката.
  • 4 3592

    8 0 Отговор
    Поредният откривател на топлата вода.
  • 5 Дедо ви

    11 1 Отговор
    Да инвестираме в армия, която да върши черната работа на НАТО. Мерси.
  • 6 русенец

    13 0 Отговор
    То държавата достатъчно беше инвестирала и в армията и в производството на оръжия и техника. Защо ги подарихте? Защо пак да купуваме нещо, което утре някой "политик" ще го подари или продаде на безценица?
  • 7 септер

    8 0 Отговор
    И армия ли имаме?

    Коментиран от #12

  • 8 123

    7 1 Отговор
    Пародия на армия. Войници - тюлени дето не могат да покрият един норматив. Въоражение от преди 50 години което ще аварира при евентуална война.

    Коментиран от #16

  • 9 ПКП

    4 0 Отговор
    Продавам кофи нови и втора употреба/ празни/

    Коментиран от #15

  • 10 Боско

    8 0 Отговор
    Въпросът е да изкупуване отпадъците на НАТО.. а че нищо не могат да вършат няма значение..
  • 11 Бесен Язовец

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Кой те излъгал, че ще се бият с някого ще си го набиват със скрап както с кугарите дето чакат ремонт от 6 години!
  • 12 русенец

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "септер":

    Че как да нямаме армия? На всеки кораб имаме по 4 адмирала, на всеки самолет по 3 генерала, на всеки БТР по един генерал. Имаме генерали за цялата китайска армия!
    ...
    Извинявай, грешно те разбрах. Явно си питал за войската. Нямаме. Вече нямаме.
  • 13 НаукатаЕслънце

    3 0 Отговор
    Нали купихме една лодка наскоро?
    От тези надуваемите, тип "с лодка на разходка"...
    Или сме се видяли в пари, та да инвестираме в стари корита, които не ни трябват, но ей така, за престиж?
  • 14 Споко бе

    1 1 Отговор
    Те,на Алесандро Великиот мирмидонците ке ни завардуват.Па и не са заборавили дека им дадофме 100 джелезни колесарке,с пуцало изотпреде.Па и братия смо с них,или братанци први,заборавих веке.Па сал те са ни надата!
  • 15 Шиши

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "ПКП":

    Ако са цинкови, взимам 10 броя да си слагам ярмата в тях.
  • 16 БНА

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Типичен евро-атлантико-джендърски коментар от човече, което не е ходило в казарма.
  • 17 оня с коня

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Наивно си мислиш че Панайотов иска да въоръжава БГ за да се бием с някой.А цялата работа е4 да може РАДЕВ да поръча едни "Грипени" и да си получи тлъстия Комисион!

    Коментиран от #19

  • 18 Имаме 80 000 човека Полиция и всякакви

    0 0 Отговор
    Служби, те ще ни пазят, (от Кой)?? Няма пари за харчове и комисиони!! Здравеопазване, Трагедия Образование.ОТчайващо,!! Бедност!! НАЙ рано Умират Българите в ЕС!! Отрицателен Прираст на населението!! Чиновници 500 000 700 000 Търтей, безделници и Калинки!!
  • 19 въпрос

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    към министъра: има изтекла информация, че във вашето министерство, група "експерти", работи усилено за спешното закупуване(да се разбира отправяне на поръчка и авансово плащане) на още 8бр. изтребители F 16 bloc 70. Момента е удобен нали...?
  • 20 ЯЗЪК

    0 0 Отговор
    За тази цел е нужно само да въоръжим ББ не само с пищофа на нощното му шкафче. Тогава ще прокопсаме и прогресираме. Бойко е нашата армия ! Нали ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове