Last news in Fakti

17 Юли, 2021 06:26 7 314 68

17 юли 1393 г. Султан Баязид I превзема Велико Търново

  • велико търново-
  • царевец-
  • султан баязид i-
  • османци

Първият проникнал в града турчин бил Адил баба, но бил убит на около 180-200 крачки от Сечената скала

17 юли 1393 г. Султан Баязид I превзема Велико Търново - 1
Снимка: Венци Михайлов/ ФАКТИ

На 17 юли 1393 г. след дълга обсада войските на султан Баязид I завладяват столицата на Втората българска държава Велико Търново.

Градът бил разположен на хълмовете Царевец, Трапезица и Момина крепост. Царевец и Трапезица поради своите природни дадености са два труднодостъпни хълма, а допълнителното им укрепяване правело изключително трудно превземането им с щурм.

Между двата хълма бил разположен Новия град, който днес се нарича Асенова махала. Този квартал също бил защитен с крепостни стени. Той се разделял от река Янтра, като мостът вероятно също е бил укрепен, както в периода на турското робство. На хълма „Момина крепост” се намирал третия укрепен квартал – Девинград. Склоновете между Царевец и Девинград също представлявали квартал на Търново, но той бил извън градските стени и там живеела най-бедната част от населението.

В участъка между Царевец и извивката на река Янтра бил разположен латинския квартал, наричан в периода на турското робство Френкхисар. Северно от Трапезица се намирал също неукрепения еврейски квартал. Според преданието Търново се е състоял от 4 укрепени квартала: първият бил Трапезица и разположената под хълма Долна махала, вторият бил Царевец, третият бил Френкхисар и четвъртия обхващал района около днешната черква „Успение Богородично”. Последният квартал бил най-слабо укрепен и първо той бил превзет от турците. Пробивът станал в участъка между Сечената скала и Каябаша.

Първият проникнал в града турчин бил Адил баба, но бил убит на около 180-200 крачки от Сечената скала в посока към Каябаша. Мястото, което е било сочено като негов гроб се е намирало при бабукчийската чершия, където имало железен прозорец и каменна глава, обозначаваща мястото, където е бил убит.

Репресиите спрямо населението на Търново, описани от Цамблак и Йоасаф Бдински, а също и в руските летописи показват, че Търново е имал участта на превзет със сила град. Храмовете, намиращи се на Царевец, Трапезица и около нея били или превърнати в джамии или разрушени.След падането на града преговорите с Баязид били водени от патриарх Евтимий.

Църковният глава успял временно и частично да облекчи положението на завзетия град. Но патриархът трябвало да напусне патриаршеския дворец и храм и се настанил в най-голямата от оцелелите черкви – „Свети Петър и Павел”. Градът бил подложен на рушене и разграбване.

Иван Шишман не се примирил с новото си положение и потърсил помощта на унгарския крал Сигизмунд, който започнал да подготвя кръстоносен поход срещу турците. Султанът предприел превантивни мерки и Търново било сполетяно от нова вълна от репресии – патриарх Евтимий, след като бил изведен за публична екзекуция, макар и да бил пощаден, бил заточен в Бачковския манастир, 110 търновски първенци били избити, а част от населението на града било изселено.

Превземането на Търново на 17 юли 1393 г. нанесло съкрушителен удар на Второто българско царство.

Възползвайки се от ситуацията през месец август 1394 г. амбициозният цариградския патриарх Антоний поставил митрополит Йеремия да управлява Търновска епархия. Баязид предприел нов поход срещу Никополския васал Мирчо, който завършил с победа на турците в битката при река Арджеш. На връщане на 3 юни 1395 г . по нареждане на султана цар Иван Шишман бил екзекутиран.

На следващата 1396 година турците разбили кръстоносния поход организиран за тяхното прогонване, след което пленили цар Иван Страцимир и го изпратили в Бурса, а през 1413 г. окончателно завладели българските земи.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИсторикЪ

    87 12 Отговор
    8 юли 2021
    Бойко Борисов отива в Истанбул да целува краката на Султан Ердоган и да проси гласове.

    Коментиран от #2, #37

  • 2 АНТИИСТОРИК

    10 52 Отговор

    До коментар #1 от "ИсторикЪ":

    08.07.2021....БАЦО СЕ СРЕЩА С ЕРДОГАН.....ТЕМА НА РАЗГОВОРА...КАК ДА МАЧКАТ БСП КОМУНЯГИТЕ НА ИЗБОРИТЕ...И ГИ....МАЧКАТ
  • 3 Петров

    28 12 Отговор
    Предложение за кабинет: 1. Асен Василев - финанси 2. Кирил Петков - икономика 3. Бойко Рашков - главен прокурор 4. Димитър Стоянов (от Бирд) - шеф на КПКОНПИ 5. Хаджигенов - правосъдие 6. Христо Иванов - МВР 7. Минеков - култура ...
  • 4 Хихихи

    22 8 Отговор
    Баязид, тоя не беше ли първа дружка на Тимур......

    Коментиран от #6, #7

  • 5 101

    22 34 Отговор
    А през 44- та в него влизат рашките. Убити са много първенци.

    Коментиран от #16, #18, #62

  • 6 Ами не

    44 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи":

    По скоро обратно, именно Тимерлан разбива войските му.
    После го използва за столче ,да си слага краката.
    Баязид умира от унижението.

    Коментиран от #63

  • 7 100

    22 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи":

    Бил му е домашен любимец ;)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сланина и Зурла

    49 3 Отговор
    Градът е превзет с любезното еврейско предателство.

    Коментиран от #30

  • 11 Гост

    21 8 Отговор
    Стаията е ори- мери, хем завладян град, хем разеушен, НО видите ли, има ло останала църква, значи турчина не я е видял, ей така я е подминал ли??? Хората сами са се предали, имало е и някаква опозиция, както в момента, едни искат ЦИРК-ШОУ, други искат правова държава,демек всички се борят за "благото" на държавата
  • 12 Браво

    24 10 Отговор
    Както винаги е било, война за територии става с много жертви. Едва ли България, когато се разпростира на три морета е завладяла тези територии предлагайки на местното население пасти и мекици.
  • 13 5747

    15 2 Отговор
    Първият проникнал в града турчин бил Адил баба, но бил убит на около 180-200 крачки от Сечената скала
    Някой може ли да обясни това?
  • 14 РЕАЛИСТ

    24 17 Отговор
    Хайде стига сте писали измислици. Иван Шишман е избягал и оставил патриархът да връчи ключа на града на турците. Никаква съпротива не е имало. Иван Шишман в бил една мишка и накрая на всички им е писнало от него и му клъцнали главицата.

    Коментиран от #32

  • 15 И така започна

    27 5 Отговор
    дългото "присъствие" та до днес.А наскоро Дебелан Шишман оди да се прегъва пред султан Ердоан.Ами много "татарски" подход..
  • 16 Рашките влязоха

    19 3 Отговор

    До коментар #5 от "101":

    още 1877.Забрави ли, Иванчо-Хасанчо? А твоят "цар" наскоро ходи да се прегъва пред султан Ердоан.Или и това не помниш?

    Коментиран от #19

  • 17 Нане

    20 1 Отговор
    на башибозука не е представлявал проблем да завземе разпокъсана на части от деспоти и царчета земя и после 500 години мрак.
    Справка 150 г по-късно след като са ни освободили същото деже орел рак и щука

    Коментиран от #23

  • 18 падналия ангел

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "101":

    Тоя пък, след кланетата от 1393 до 1878 г. какви първенци бе!
  • 19 100

    7 13 Отговор

    До коментар #16 от "Рашките влязоха":

    Споко, твоят царПутята също си дружка с Ердо.

    Коментиран от #21, #34

  • 20 Факт

    6 3 Отговор
    Той и нашия цар Пишман хукна да бяга ама наобратно,към миндеря в Истанбул .И там му галиха главицата,пък може и менискуса!?
  • 21 За нормалните българи

    14 6 Отговор

    До коментар #19 от "100":

    Руският Цар е бил винаги "на земята пръв" според дедо Вазов.А тези там,фердинанд,сина му борис и внучето мони горския не стават и за пилешка супа..
  • 22 Християнин

    22 6 Отговор
    Доста удобно авторчето е пропуснало две неща първо крепоста Царевец е била непревзимаема турците проникват чрез предателство на българин който им показва скрит вход към крепоста продължението за съдбата на този Юда - султана завзел града заповядал първо него да убият казал щом предава своите ще предаде и нас … и второто патриарх Евтимий когато го носят към дръвника палача който замахва с брадвата ръката му се вкаменява и не може да помръдне всички изпадат в див ужас и страх и пращат патриарха в изгнание

    Коментиран от #24

  • 23 РЕАЛИСТ

    18 11 Отговор

    До коментар #17 от "Нане":

    Народът е бил толкова изтерзан от управляващите боляри , че с надежда е приел турците. Приел е, че по лошо не може да бъде . Имало е глад, чума и мизерия.

    Коментиран от #27

  • 24 Гост

    8 11 Отговор

    До коментар #22 от "Християнин":

    Мноого фентъзи си гледал😂

    Коментиран от #33

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 нихилист

    16 10 Отговор

    До коментар #23 от "РЕАЛИСТ":

    И аз мисля че алчността на управляващата клика по онова време е била основната причина за завладяването. А причината да търпят трското "робство" цели 500 г. е защото са видяли по-добър ред и сигурност и са се примирили, едва след упадъка на империята положението е започнало да става не търпимо. Тези неша се виждат и сега, като ни оставят да се управляваме сами и започва упадък.
  • 28 То май

    11 5 Отговор

    До коментар #26 от "Иван Пишман":

    и Баязид пък е с майка българка...Вярно, е че имало чума, намаляла популация и съперничество се "държавици"-деспотства.Отстранявайки болярите-собственици на земите, османлиите раздали земите на населението (после търсели данък десятък)-така се подкопала съпротивата.Населението (до тогава не притежавало земя)било оземлено и се е отървало от "омразния феодал-болярин".Освобождението през 1878 г. заварва българските домакинства с раздробена собственост-имали са по 20-30 нивички в следствие от делбите в родовете през столетията.За справка и сравнение-руския крепостен селянин се е освободил чак 1864 г.
  • 29 Гост

    17 18 Отговор
    Добре е, че османците са завладели България, пазили са я, развили са я, иначе е щяла да бъде на парчета, сега нямаше да има България!
  • 30 Чичо

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Сланина и Зурла":

    Еврейско още хазарско. С любезното съдействие на един жид
  • 31 Docenta

    3 16 Отговор
    На 11.07.2021г.Българомразеца румен радефф под диктовката на кремъл фалшифицира изборите за народно събрание в полза на сламената партия на сламения човек Слави Трифончук.Така разпада на България продължи...

    Коментиран от #39

  • 32 Християнин

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    Ти не си реалист а изменник и срам за своя народ патриарх Евтимий умира в изгнание в Бачковския манастир жал ми е за невежеството ти

    Коментиран от #45

  • 33 Християнин

    7 10 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    А ти така наречения реалист си абсолютен невежа чудя се дали някога си чел книга и ако беше така щеше да прочетеш че Царевец пада след предателство ма българин и че палача който трябва да посече патриарх Евтимий ръката му се вкаменява .
  • 34 Дядя

    2 7 Отговор

    До коментар #19 от "100":

    Има разлика между другаруване-посещение преди избори при султана, тръгване към него с протегнати ръце а той с дясната да ти показва къде да застанеш и чакането в коридорите на Кремъл султана да бъде приет от "другарчето"-император! Или не правиш разлика?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Лефски

    6 6 Отговор
    Края на бегето започва след 1876г
  • 37 Тото 1 и Тото 2

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИсторикЪ":

    Прав си ! Брутално падения за ББ и изтриване на историческото минало , само за да си запази властта ! Презрение към слугата-тиква.
  • 38 На практика

    13 12 Отговор
    Турците спасяват българският народ от изчезване породено от неспособността на същият да се самоуправлява. Българите губят държавотворческият си заряд който имат като тюркски народ след родоотстъпничеството на Борис който приема чужда вяра, която изисква подчинението на владетеля към патриарха в Константинопол. Отделно и заличаването на българската родова аристокрация несъгласна с новото подчинено положение на владетеля спрямо Византия и заменянето и с "аристокрация" наложена от доминиона нямаща нищо общо с българските традиции. Упадъкът на България е заложен още тогава. Всичко случващо се след това е просто следствие на този погрешен ход.

    Коментиран от #64

  • 39 Цецо

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Docenta":

    Доцент на масата...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 1357

    6 7 Отговор
    Престанете с тези лъжи за Първа Втора Трета Българса държжава!Имаме :Първо Второ и Трето Български ЦАРСТВА!И до сега България е Царство,защото Референдумът на 08.09.1946 г. е НЕЗАКОНЕН!!!.Спаравете се д Историческите документи и не побликувайте тъпи републикански измислици.Комунистите ,престъпници ,като Георги Димитров, масона Васил Коларов ,Вълко Червенков в разрез с Търновската Конституция проведоха престъпен и незаконен референдум. Водим се република ,което е лъжа.Когато се побликуват документите от незаконното подменяне на Монархията с фалшива рупублика, ще излезе истината.А, тя е България и до сега е Царство.Какво имате против Царството?!И, не лъжете за Първа, втора национална атастрофа.Национална катастрофа е идването на 09.09.1944 г.Прочетете ,колко са убити без съд и присъда,безследно изчезнали, принудително отведени в лагери-Белене, Скравена, в урановите мини при гр. Ямбол, Ловеч, изселвани .Проверете ,кои предатели ,комунисти ,се настаниха в жилищата на убити от т. нар. власт -много са.Защо вечно колиничите пред някакви републики, които нямат авторитет ,нито суверенитет.Погледнете Монархиите-къде са по стандарт, образование, свобода на словото, средна класа.Тъпите сащ ли са за вас пример:най-корумпираната страна ,Негри и бели негодници повечето неграмотни, 40% фалшиви долари, секти/най-престъпните са -адвентисти, мормони катари, еремити ,лютерани,и още 25 секти/,разпалващи по целия свят войни,Ливан, Сирия Иран,Афганистан, Либия.Има ли поне един н

    Коментиран от #51

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гост

    9 4 Отговор

    До коментар #32 от "Християнин":

    Та като е умрял в изгнание "светец" ли е вече, а хората които умряха в църквата "Света Неделя", там са починали 134 и над 500 ранени, те светци ли са??? Този СРАМЕН атентат пак ли Османлиите го направиха??? Стига сте вменявали вина само на другите, погледнете, че българина е ПРЕДАТЕЛ, заложено му е в кръвта да се ПРОДАВА...случаите стотици.
  • 46 1357

    2 8 Отговор
    Какво имате против Царството?!И, не лъжете за Първа, Втора национална катастрофи.Национална катастрофа е идването на 09.09.1944 г.Прочетете ,колко са убити без съд и присъда,безследно изчезнали, принудително отведени в лагери-Белене, Скравена, в урановите мини при гр. Ямбол, Ловеч, изселвани .Проверете ,кои предатели ,комунисти ,се настаниха в жилищата на убити от т. нар. власт и т. нар. Народен съд-много са.Защо вечно колиничете пред някакви републики, които нямат авторитет ,нито суверенитет.Погледнете Монархиите-къде са по стандарт, образование, свобода на словото, средна класа- Белгия, Швеция, Холандия, Норвегия ,Англия .Тъпите сащ ли са за вас пример:най-корумпираната страна ,негри и бели негодници повечето неграмотни, 40% фалшиви долари, секти/най-престъпните са -адвентисти, мормони катари, еремити ,лютерани,и още 25 секти/,разпалващи по целия свят войни,Ливан, Сирия Иран,Афганистан, Либия.Има ли поне един нормален президент на сащ-да не припомняме войните в Корея и Виетнам.И това било успешна република.Четете!Мислете!Истината е само една.

    Коментиран от #47, #50

  • 47 Комунист

    9 4 Отговор

    До коментар #46 от "1357":

    Говориш глупости. Написал си неверни неща. Народа и днес търси социализма 1944-1989-та , ама него го няма вече. Клошар по времето на социализма беше непозната дума.Нямаше и бедни хора. Имаше сигурност и бъдеще за утрешният ден.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Комунист

    10 2 Отговор

    До коментар #46 от "1357":

    Я се огледайте и под креватите. Kомунистите изградиха държава, която неуспели БКП/ОФ активисти, реститути и чужди подлоги направили преврата на 10.11.1989г., днес видни "демократи",още крадат и не могат да разкрадат. Имаше първокласно образование и здравеопазване за което всички сега реват! Че простотии на времето имаше имаше безспорно, но БГ беше на 26 място по индекса на икономическо развитие на ООН, а днес се е сринала на 96-то, последни по доходи и първи в Европа по смъртност.От най различни пребоядисали се комсомолски активисти на които днес не можещ да им затвориш устата като Марето Купон от Филибе, поета Владимир Левчев и хиляди като тях в цялата страна. По благополучие (Wellbeing) сме на140-то място, между Чад и Сенегал, от 155 страни.
  • 51 Комунист

    6 3 Отговор

    До коментар #43 от "1357":

    Реститутке много лъжеш хората.Хората не ви вярват. Търсят социализма със свещ, но него го няма вече.
  • 52 мнение

    4 5 Отговор
    По реакциите на комунисти,крали, убивали, превърнали България в пропаднала република,се вижда къде е истината.Комунистите съсипаха цветущото Царсво България.Клошари имаше и то много, които комунистите прибираха от ул.Раковски, от Царя , от Руската църква и от Александър Невски.По време на парадите на 09. 09 всички бедни и просещи и без работа /за което са виновни комунистите,назначаваха само шумкари с трето отделение/бяха изселвани.Това бяха фабриканти, собственици на магазини, собственици на земи ,учители, адвокати, лекари.Повечето разстреляха .На Централните гробища има място ,където са разсреляни Регентите ,Принц Кирил,депутати от последното Народно събрание преди черната дата 09.09.1944 г.В Нова Загора, също бяха разстреляни представители в Нар. събрание, собственици на магазини, малки предприятия, земеделци.В Ямбол също.В Пловдив също.Дори в Нюрнбергския Процес убитите са само 12.А всички комунисти до един са доносничали доброволно на гениалния полицай Никола Гешев.Прочетете книгите за Гешев от Петър Япов:1/"Никола Гешев,който не беше само полицай "2/"И двадесет години аз ще управлявам България".Тогава пишете ако имате очи /обикновено комуниста няма ни срам ,ни очи/,за това какво загубихме след мракобесния 09.09.1944 г.Нищо не остана от прекрасната България-селения неграмотност, атеизъм.И сега е същото.Защото от 1989 г до 2021 г управляват комунисти-Б Борисов и компания.

    Коментиран от #53

  • 53 З.Фройд

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "мнение":

    Пълна лудница!
  • 54 КОЙ

    3 3 Отговор
    Лелеее колко турчор си защитава свойте
  • 55 www

    7 1 Отговор
    Статията е доста тъпа.Никъде не видях главния виновник да се споменава,а именно ефреина Лаза Коен.Той е предателят взек ключовете от портите и убедил Патриарх Евтимий,че турците са изнемощели и са се отказали повече от обсада,а и били сполетени от епидемии...
    Както и да е.628 г пак същото.Ефрейско предателство спрямо целия свят.Всеки може да мисли сам...
  • 56 5иция

    0 2 Отговор
    Някои хора бъркат неволно вината с вината(виното в мн. ч)
  • 57 мнение

    3 4 Отговор
    По реакциите на комунисти,крали, убивали, превърнали България в пропаднала република,се вижда къде е истината.Комунистите съсипаха цветущото Царсво България.Клошари имаше и то много, които комунистите прибираха от ул.Раковски, от Царя , от Руската църква и от Александър Невски.По време на парадите на 09. 09 всички бедни и просещи и без работа /за което са виновни комунистите,назначаваха само шумкари с трето отделение/бяха изселвани.Това бяха фабриканти, собственици на магазини, собственици на земи ,учители, адвокати, лекари.Повечето разстреляха .На Централните гробища има място ,където са разсреляни Регентите ,Принц Кирил,депутати от последното Народно събрание преди черната дата 09.09.1944 г.В Нова Загора, също бяха разстреляни представители в Нар. събрание, собственици на магазини, малки предприятия, земеделци.В Ямбол също.В Пловдив също.Дори в Нюрнбергския Процес убитите са само 12.А всички комунисти до един са доносничали доброволно на гениалния полицай Никола Гешев.Прочетете книгите за Гешев от Петър Япов:1/"Никола Гешев,който не беше само полицай "2/"И двадесет години аз ще управлявам България".Тогава пишете ако имате очи /обикновено комуниста няма ни срам ,ни очи/,за това какво загубихме след мракобесния 09.09.1944 г.Нищо не остана от прекрасната България-селения неграмотност, атеизъм.И сега е същото.Защото от 1989 г до 2021 г управляват комунисти-Б Борисов и компания.Още един въпрос:Престъпник ли е комунист/стка Виолета Якова, която застрелва Ген
  • 58 мнение

    7 3 Отговор
    Още един въпрос:Престъпник ли е комунист/стка Виолета Якова, която застрелва Генерал Луков ,герой от войните ,пред очите на внука му?За мен е убиец/убийца.Друг въпрос :Кой взривява църквата Света Неделя ,където загиват стотици невинни българи и български генерали;целта е убийство на непрежалимия за нас българите Цар Борис III,Цар Обединител.Тези комунисти хора ли са или убийци.Мисля ,че са убийци.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 1357

    6 5 Отговор
    ЕВРЕИН предава последното Царство ,Търновското.Само евреи са способни на предателство за пари.Техният Бог са парите.Презимето е мисля КОЕН.Българин -НЕ!Евреинът след ,като предава Търновското царство бива убит от турците.Турците знаят ,че веднъж предател ,лесно се става втори, трети и т. н. предател.Запомнете еевреин предава българското Търновско Царство.Започват 500 мракобесни години за българския народ.Само Православието го спасява от унищожение и претопяване и българската азбука на която четем и пишем.На турчин и помак да нямаш вяра.

    Коментиран от #61, #67

  • 61 1358

    6 6 Отговор

    До коментар #60 от "1357":

    Османлиите дават подем на България като част от османското владение, запощва развитие и глада спира, хората стават доста имотни,насвлвниетомсе увеличава о живее добре в сравнвние преси османците. Историята, която в момента св НАСАЖДА в учебниците е пълна измислица, а зад нея стоят доста интереси, то братУшки, то франсета, та англета...списъка е дълъг.
  • 62 Напомняне

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "101":

    И в 1393 нахлуването на азиатите на Балканския полуостров е било насърчавано и финансово подпомагано от евреите, и в 1944 е извършено от СССР, който е Русия под еврейска власт (от 1918). Прави си изводите...

    Коментиран от #66

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Знаещ

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "На практика":

    Българите нямат нищо общо с тюрките. В стари мвремена летописите (историята) са се записвали и чрез картини, дори и чрез звездни карти, тъй като са знаели че разположението на звездите се изменя, по точни правила в хода на столетията и хилядолетията и като се върне назад може да се разбере по картата на небето, от кога е събитието. Та отворете Манасиевата хроника и вижте образите които гледат от там . Муртраг, както е записано там, ( а не Омуртаг ) е представенн като рус мъж. Там няма нито един монголоид, както ни будалкаше школата и последователите на масоните Иречек, ученика му Златарски и слепите му последователи. Няма и полумонголоид (тюрк). Вътре пише и че "българи, сърби и влахи едно бяха". Вярата в т.н. Тангра е измислена по един полунадпис в който липсват около 70 % от думите, т.е. по свободни съчинения за да се подкрепи водещата историческа линия, владяна и до сега от масонското лоби в историческата ни гилдия. Първия наш историк с дисертация в Германия Ганчо Ценовв, доказа, с факти, че българите са с местен произход и са си траки. Част от историците ни вече са напълно убедени, че т.н. траки и българи е едно. За това има и доста свидетелства, например: "Минахме през земите на българите, които в по-стари времена наричаха траки", пише един кръстоносец в записките си. Да не говорим за картата от 4 век, на св. Ироним, в която си пише "Мизия още България" (мизите са тракийско племе). В Крим, Боспорското царство е тракийско, а не гръцко, достатъчно е

    Коментиран от #65

  • 65 Знаещ

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "Знаещ":

    В Крим, по точно около Керчеснския пролив / Кимерийския Боспор, от 5 в пр.Хр, до 4 век след Христа, има Боспорско царство. То е тракийско, а не гръцко -- достатъчно е да се видят имената на владетелите му. Понятието славяни е съчинено доста по късно, някъде из Средните векове, че и по-насетне. Склавини, сакалиби, склави и т.н. не значи славяни .... понятието славяни обслужва схващането на Русия за Третия Рим и разбирането вси славяни, вместо да са под Римско, немско, гръцко, папско и всякакво друго управление и разпокъсани, да са в единна общност с обща държава и политика...
  • 66 Знаещ

    4 2 Отговор

    До коментар #62 от "Напомняне":

    Точно !!!
    Именно еврейските финанси правят възможни направата на силна Османска армия, която доста преди европейците вече е имала артилерия, т.е. били са доста по-напред във военното дело заради вложените там пари. Когато през 15 век испанците гонят евреите от Испания ( що ли ?) те се заселват в Османската империя -- там се чувстват като у дома си. и за разлика от всички други немюсулмани те са най-превилигировани. Това са фактите. След окол век два овладяват почти напълно администрацията, търговията, лихварството в Османската империя.
  • 67 Знаещ

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "1357":

    Точния израз е "На турчин вяра да нямаш, малко да усети слабост и гледа да ти го втъкне". Виждаме го и сега - всеки който се заигра с ДПС бе измамен... тяхното коварство може да се мери с византийското, , дори го надвишава. Опитите за заиграване с ДПС продължават... нашия наивинитет е пословичен - вярваме чисто ня всяка приказка на всеки чужденец, невдявайки, че в политиката никой не обявява истинските цели открито, а завоалирано и прикрито. И обявените цели повечето пъти нямат нищо общо с действителните.
  • 68 Също,

    0 0 Отговор
    не всички тюрки са монголоиди! Обаче въобще не подценявайте монголите, народът на Чингиз хан, създал и управлявал най-голямата империя не само в Евразия, но и в цял свят!..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове