Last news in Fakti

17 Юли, 2021 06:38 5 516 53

Проф. Топалов: В учебниците на Скопие сме "татари и фашисти"

  • професор кирил топалов-
  • северна македония-
  • история

Братовчедите ни за няколко месеца се отказаха от Античността, но откраднаха нашата история

Проф. Топалов: В учебниците на Скопие сме "татари и фашисти" - 1
Снимка: btvnovinite.bg

"Около 2 млн. сме потомците на някогашните македонски емигранти. Това определя и онази доза категоричност, с която ние се отнасяме към македонския въпрос". Това каза проф. Кирил Топалов, член на съвместната историческа комисия със Северна Македония и бивш посланик в Гърция, в предаването "Панорама" по БНТ, цитиран от actualno.com.

"Не мога да приема, че моят дядо, който е гинал за България, че той не е бил българин. В Македония се опитват да променят идентичността на нашите деди 100 години назад, а плачат, че ние сме променяли тяхната идентичност. А ние приемаме и позволяваме неща, които никой друг не би приел. Как така се променя национална идентичност за 60 години?", попита той.

"Въпросът при гърците бе решен по начин, че те въобще не се занимаваха с този проблем. Те направиха два митинга по милион и половина, с което показаха на света, а и на съседите си какво ги чака и каква е позицията на гръцкия народ и на всички гръцки правителства, леви или десни. И после ги забравиха. Аз съм разговарял с гръцки политици за това. И така в Скопие приеха името Северна Македония. Гърците ги оставиха те да мислят, те да решават. И накрая нашите братовчеди удариха чело на прага на гърците и казаха - приемаме всичко, отказваме се от Античността. Как така за няколко месеца те успяха да преиздадат учебниците си и да изхвърлят от тях всичко, що се отнасяше до Античността и всички техни лъжи, а ние вече 3 години и половина говорим с тях и те буква не са променили от учебниците си, в които пише, че ние сме татари, турци и монголи, фашисти, окупатори и прочие?", допълни той.

"Те вече са ни откраднали историята. Тяхното общество вече е надъхано срещу България", каза още писателят. "Някои драми, които сега се разиграват, са смешни в някои отношения, каквам го като човек, който е видял много драми в София, включително и падащите бомби. Сега обаче това са проблемите на нашето общество. Бомби не падат отгоре, а вътре в нас", каза още проф. Кирил Топалов.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ооо

    26 41 Отговор
    истината боли, били сме с хитлер, сега сме с модерните фашисти от фагингтон

    Коментиран от #14, #16, #52

  • 2 Зайо Заев

    18 4 Отговор
    Айде подпишувайте тараторот.Че иде
    Великден и ме сготвят сос сосот
  • 3 КОТарАК

    38 3 Отговор
    не виждам правителсто , което да клекне на тия . това си е самоубийство
  • 4 Гърците

    59 10 Отговор
    Си имат интелигентни политици, Ципрас и политически науки е учил и знае как да преговаря. Селския тарикат от Банкя са му това възможностите. Той е некадърник. За 13 години нямаше и една успешна политика. Статистиката, че по всички показатели сме последни, е достатъчна оценка.
  • 5 хахахахахаахахха

    26 3 Отговор
    а пише ли кой македонец е предизвикал големия взрив ???

    Коментиран от #8

  • 6 Сланина и Зурла

    12 13 Отговор
    Въпроса е решен.Да ходят да земат решението от козяк и да се приключи с тоя цирк.Вие да не мислите че сме Гърция!
  • 7 Мая

    47 2 Отговор
    Ако отстъпим дори милиметър ще ни се смее целия свят.За честа и достойнството се воюва цял живот и от този момент абсолютно никой няма да ни приеме на сериозно.РСМ никога няма да влязат в ЕС но това не пречи нашите правителства да им поставят ултиматом да променят учебниците си и да не фалшифицират историята.Така постъпиха някога гърците.

    Коментиран от #40

  • 8 asan

    0 5 Отговор

    До коментар #5 от "хахахахахаахахха":

    тук май не те разбраха :))
  • 9 Полковник РУМНО

    38 2 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 10 ШИфьора

    22 1 Отговор
    Ама ги признахме първи, т.е. философа. Сега си дъвчим... Акъла, дето ни идва "слид това".
  • 11 Мим33

    27 0 Отговор
    Ами така си е и ние ще чакаме,нямаме бърза работа,когато се вразумят и кажат ,че приемат това което се иска от тях,да ни се обадят.Така трябва да се действа с тях...

    Коментиран от #38

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мисля

    7 15 Отговор
    До вчера и аз се ядосвах на севрномакедонците,че така ни хейтят.Нооо,изгледах пресконфернцията на Тошко и сие.Наистина сме татари и оноуйдури.А Чингиз хан Сърдити пак отсъстваше!?

    Коментиран от #15

  • 14 И кво като си бил с Хитлер?

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "ооо":

    Ми то и Италия е била с него. Сръбските кмунисти /около 600 000 /в измислената държава от Коминтерна, защо не пишат за тях и Германия?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 TROY

    6 11 Отговор

    До коментар #1 от "ооо":

    Българският народ не е бил със хитлер. И да, българите идваме от подножията на връх Тенгри. Вие кои сте?

    Коментиран от #22, #23, #39

  • 17 Летописец

    19 3 Отговор
    Когато Русия / Елцин отказваше да признае Македония , в България СДС/ Желев пръв скочи да я признава , явно по щатска интрукция . Елцин дори долетя да пита Желев защо го прави .
    Сега и да ревем е късничко .
  • 18 Въпроса с РСМ

    9 7 Отговор
    Може да се реши за три месеца. Референдум за напускане на джендърския съюз и брюкселската диктатура при натиск и приемане на РСМ в ЕС.
  • 19 кендров

    4 16 Отговор
    този топалов е позор за българската наука, тотално некомпетентен по темата, а винаги го държат за мнението , срам....да 500-600 иляди македонобългари са се иселили в българиа, през епохите... но това не означава че има в бг. два милиона, българи с македонски произход..поточното е частично..И по онова време в македония българите, са били само релативно мнозинство, не като в источна румелия, а след катастрофите 1913-1918, българщината в македония е заличена..

    Коментиран от #24, #27

  • 20 Реалист 2

    14 3 Отговор
    Правилно казвате : гърците е вдигнаха на милионни митинги да защитят историята . А нас ? Щатко-турската власт прекръсти турското робство на "турско присъствие" , а журналистически мисирки и пишман бг "историци" мълчат .
  • 21 !!!?

    4 8 Отговор
    Абе, тези историци не разбраха ли, че ЕС не се интересува какво пише в Историята на всяка страна, защото това си е тяхна вътрешна работа ! Като пише в нашата История, че съветският окупатор е освободил комунистите от фашистите, как да ги наричат в Македония !!!?
  • 22 Сибирски Славянин

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "TROY":

    Само истинските и сме малко.има много внедрени във властта влахчета те са като еврейте.трябва да се направи етническа чистка.
  • 23 Кубрат 632

    15 2 Отговор

    До коментар #16 от "TROY":

    Прабългарите, прабългарите - запомнете го всички веднъж завинаги! Прабългари и славяни формират днешните българи, след като Аспарух е дошъл тук през 680г. Никакви татари, никакви монголи не сме. Когато сме имали държава и писменост, са съществували още две държави Източноримска империя и Франска държава. Що се отнася до макетата, всички световни историци са наясно - генно инженерство. Има исторически извори, има карти, има историографски документи и точка.

    Коментиран от #34, #41

  • 24 Магарето Йори

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "кендров":

    Руснак га ше се научите да пропагандирате грамотно и с правилен правопис
  • 25 Перо

    10 2 Отговор
    Проф.Топалов обясни как е процедирала гръцката страна и е пример,как да процедираме и ние! Предадени са им официално българските условия за решаване на проблема,съгл.копенхагенските критерии за прием на нови членове в ЕС. Повече е безсмислено да контактуваме с бетонните глави от РСМ,до изпълнение на условията.Другата опция е отказ от кандидатстване!
  • 26 !!!?

    4 3 Отговор
    Професора разказа хубав виц, който много пасва на днешната "промяна" > Когато шамкарите тръгнали да ръшнат из мандрите една баба ги попитала: За какво се борите бе баби !? А те отговорили, че се борят да няма вече богати. Тогава бабата им отговорила: О, аз си мислих, че се борите да няма вече бедни !!!?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Павел пенев

    2 1 Отговор
    Когато разбрах за твоите Софийски истории и глупостите които издрънка пред Всяка неделя за големия страх от Жоро павето ми стана ясно що за професор си. Но политическия лакей на няколко партии Бойко Василев се пулеше и блещеше от удоволствие. Омръзнал е на две поколения, няма ли да го изгонят вече?
  • 32 JEFF

    4 1 Отговор
    Какво , не е ли вярно ? Истината си е истина , никой не може да промени историята, както и да я тълкува в своя полза.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 копи пейст

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Мехмед":

    Михаил Аталиат - „История”
    ...мизи са със сигурност българите, които по-късно получили своето ново название...",
    "...българите са мирмидонците..."

    Зонара, речник
    Пеонци - латинци или тракийски народ, македони. Тези са така наречените панонци. Панонците са българи."

    Йоан Цецас, „Хилиади”
    "Пеонците са българи".

    Фулко, френски свещеник, описание на първи кръстоносен поход 1096 г.
    "Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum" -
    „Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници”.

    карта от 4 век от Св. Йероним (331-420), той е написал името на нашите земи в античността - Mesia hec & Vulgaria (Мизия, тук и България).
    Тя е съставена по още по-стари карти – на владиката Евсевий Кесарийски (270-33 , наричан "баща на църковната история". Картата е запазена в препис от 12 в.

    Йоан Цеца - "И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин." (ГИБИ10 с. 104)

    Йоан Малала и Йоан Екзарх направо твърдят, че Ахил е бил българин (ДЯК ком. с. 211)

    Мавро Орбини цитира сведения на Марк Аврелий Касиодор, че българите са се сражавали с римляните около 390 г. (МАВ с. 51-52).

    Касиодор (VI век, римски историк) пише, че «Българите са стар мизийски или илирийски народ»

    Енодий Тицийски (473-524, епископ, придворен

    Коментиран от #37, #42

  • 36 12345

    5 2 Отговор
    Най противни са комунистите.Македонските комунисти искат да бъде като при Тито.Затова зачертават Българската История Българския език-това е тяхна история и език.Вето.Ако трябва 30 години. Но тогава може би ще говорят албански и ще бъдат мюсюлмани.Всички знаят за измислиците за фашисти и татари.Македонците, които са чисти българи и говорят на български език го знаят много добре.Но след 30 години вето от България заради тяхния инат,ще се събудят мюсюлмани ,с албански флаг и албанска реч.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Искапен ти вели

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мим33":

    НИКОГАШ!!! По ниту една цена! Никогаш!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Искапен ти вели

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "Кубрат 632":

    Токму така другар - има документи и ТОЧНО се знае вистината!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Мехмед":

    Разбирам те и ти съчувствам брате...Мъ нидей да съ дразниш ...
  • 44 кендров

    3 3 Отговор
    Македонкиот язик е толкова различен од българският език,че е нужен преводач за да се разберът..В Скопие българи кои работят комуницират с македонците често по английски..Побрзо македонците ще се погрчат отколко да бъдат българи..С Песпанското споразумение този процес е открит..Българиа "преспа " Преспа 2017г. кадето гръците признаха и македонски език, и с името "Северна" изиграха истински византиски номер, и повториха повторно 1913г. на вреда на бг. интересите.
  • 45 2121

    2 0 Отговор
    България само допуска немските войски ,които минават през нас и се отправят към Гърция.Цар Борис III,Обединител спасява 53000 евреи, не дава Българска войска на Източния Фронт, не прекъсва добрите си дипломатични отношения с Руското /съветско/посолсво респективно със Съв. съюз.Когато Хитлер е във възхода си и премазва страна след страна Цар Борис III се среща с Хитлер ТРИ Пъти.Когато всички комунисти в България /т. наречените нелегални са умрели от страх от Хитлер и се скриват в миша дупка/комунистите са смели само пред беззащитни деца, жени и старци/Цар Борис III при срещите си с Хитлер устоява искането :Допускане на немските войски през България за Гърция.Четете,шумкари и комунисти документи.Не скачайте против непрежалимия Цар Борис III защото дължите му живота си.Срахливите комунити излязоха в шумата ,когато Съветския съюз ,Червената Армия превземаше Берлин.Дотогава се криехте като страхливци.Именно тези страхливци,проведоха незаконния Референдум на 08.09 1946 г.и създадохте незаконна република.Русия го знае много добре и ви презира за това.Не тя ви посъветва за незаконния референдум.Знаем за лагерите Ловеч и Скравена ,Белене урановите мини край гр. Ямбол.Лев Главинчев, Спасов и други убиваха цвета на България през онези мракобесни години.Дори Гръцките партизани бяха възмутени от убийствата от комунистите на българи.Докато БКП/БСП не си признае публично вината няма да има прошка.В Испания комунисти и монархисти си признаха престъпленията и решиха заедн
  • 46 2121

    2 0 Отговор
    Знаем за лагерите Ловеч и Скравена ,Белене урановите мини край гр. Ямбол.Лев Главинчев, Спасов и други убиваха цвета на България през онези мракобесни години.Дори Гръцките партизани бяха възмутени от убийствата от комунистите на българи.Докато БКП/БСП не си признае публично вината няма да има прошка.В Испания комунисти и монархисти си признаха престъпленията и решиха заедно да вървят напред.В Русия се случи същото.Затова и вървят напред.Докато шумкарите не си признаят престъпленията за избиване цвета на България ,ще тъпчем на последно място.
  • 47 12345

    4 2 Отговор
    Македонците са чисти българи.ВЕТО!Дори 30 години ,ако е нужно ще чакат.Да не се събудят ,обаче един ден и да имат албанско знаме, да говорят албански и да са мюсюлмани.И това може да се случи.Натам вървят нещата.

    Коментиран от #49, #50

  • 48 Грис

    2 2 Отговор
    Вето!Ще чакат.Няма да има прошка .Никога ЕС ЕП, ЕК ,гейдружинките начело с Урсула фон дер Лайен/диванчето/няма да пречупят България и Българите.Македонците са Българи.Много добрего знаят.Затова ВЕТО!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Полковник РУМНО

    2 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 дончичо

    0 0 Отговор
    Ха честито,вие сте грешен код
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове