17 Юли, 2021 06:51 5 106 24

Ян Бжежински: България е поела ролята на лидер в района между Германия и Русия

  • ян бжежински-
  • българия-
  • нато-
  • три морета-
  • русия-
  • германия-
  • сащ-
  • корупция

Америка не гледа на България през призмата на корупцията, а на общите интереси, заяви експертът по външна политика и отбрана, син на известния политолог, визионер и философ Збигнев Бжежински,

Ян Бжежински: България е поела ролята на лидер в района между Германия и Русия - 1
Снимка: БГНЕС

"Америка не гледа на България през призмата на корупцията, а на общите интереси". Това заяви експертът по външна политика и отбрана Ян Бжежински, син на известния политолог, визионер и философ Збигнев Бжежински, пред "Панорама" по БНТ, цитиран от actualno.com.

Той бе в България за участие в инициативата "Три морета", обръщение към участниците в която отправи и президентът на САЩ Джо Байдън.

"В обръщението си президентът Байдън спомена корупцията. Знаете, че някои български лица бяха санкционирани по закона "Магнитски". Виждал съм как български войници участват в операции на НАТО, знам как бранят общите ни атлантически интереси", каза Бжежински. "България е поела ролята на лидер в района между Германия и Русия - домакин на срещата "Трите морета" беше президентът Радев", коментира Бжежински.

"България е част от разнообразието в Централна и Източна Европа", добави той. Според него страната ни не е безучастен наблюдател, след като фирма на наш сънародник разработва най-модерни технологии за всички съюзнически армии.

"Голямата идея на "Три морета" е да се усъвършенства Европа - неразделена, цяла, свободна, просперираща и сигурна. Идеята не е антируска, даже е в полза на Русия", каза още експертът по сигурност и външна политика. Идеята според него е да има пътища за хора и стоки от Централна Европа до източните ѝ граници.

"На Запад има трансгранични магистрали, газопроводи и инфраструктура, но в Централна и Източна Европа картинката е различна. Едно и също разстояние отнема между 2 и 4 пъти повече, отколкото на Запад. Това пречи на растежа. Инициативата цели да отстрани това, каза още гостът в "Панорама".

Според него администрацията на Байдън трябва да бъде поздравена за усилията да възобнови отношенията с Европа, защото това показва лидерство. Въпросът е дали са научили уроците от администрацията на Обама, който излъчвал сигнали, че САЩ не са готови да защитят съюзниците си. Путин уловил мига и взел Крит.

"Трябва да си готов да водиш битка, за да я предотвратиш", категоричен е Бжежински. В интервю с прочутия му баща преди години Бойко Василев му задал въпроса дали Америка не върви към залез. Сега попита сина същото. Ян Бжежински твърди, че САЩ е в благоприятно положение. Има мрежа от съюзници, с която никой противник не може да се сравнява. Икономическият обем на САЩ и съюзниците ѝ е впечатляващ - 17-18 трилиона е БВП на САЩ, още 17-19 трилиона на ЕС, без да се броят страните от западната общност извън ЕС. Добавете Япония, Южна Корея. Поне 2-2,5 пъти от Китай.

"Да не говорим за реваншизма на Путин - руската икономика е по-малко от 1,5 трилиона", каза още гостът.

И добави, че ако САЩ не са уверени в реакциите си, е вероятно да има нова студена война и тя ще струва скъпо. "Трябва да покажем сила в дипломатическите ни способности, ценностите, икономическата и военната мощ", смята експертът. Най-ценният урок, който е научил от баща си е да гледа напред и да се подготви за предстоящото. Любимата му негова книга е "Технотронната ера" от 1970 г., която предрича как еволюцията на комуникацията ще промени геополитиката. Нещо, на което днес сме свидетели.

Збигнев Бжежински предсказа как комуникационните технологии ще фрагментират обществото и ще дестабилизират държавите в света. Но синът никога не забравя поуката му, че дори когато прилагаш политика на сила към противника, вратата за сътрудничество винаги трябва да бъде отворена.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    36 9 Отговор
    Твърде много лицемерие - сами не си вярват...
  • 2 Светът не е САЩ

    37 10 Отговор
    Неприятна личност,като баща си!
  • 3 Калитко

    32 9 Отговор
    Тия вадят горещите кестени с нашите ръце.
  • 4 Сандо

    34 11 Отговор
    Най-опасното нещо е САЩ да са ти приятел.

    Коментиран от #5

  • 5 Най-опасното

    18 18 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    нещо е, русия/сссср да те "освобождава" или да ти помага да се "освободиш"и да ти е по-голям "брат". Северна Корея, Куба и Венецуела са само някои от примерите.

    Коментиран от #12, #20

  • 6 Бжежински?

    26 9 Отговор
    Най мразя бивши славяни предатели!

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 165

    13 4 Отговор
    ПРОБЛЕМЪТ Е В БОЙКО ВАСИЛЕВ ОТ ПАНОРАМА, НЕ Е НА ВИСОТАТА НА ПРЕДАВАНЕТО, ОБЩО ВЗЕТО В ЛИНИЯТА НА КЕВОРКЯН И КАРБОВСКИ - ИЗГЛЕЖДА ЧЕ СЕ НИЩЯТ МНОГО ВАЖНИ ТЕМИ А ВСЪЩНОСТ СЕ ЗАПЪЛВА ВРЕМЕТО
  • 9 Дедо ви

    26 3 Отговор
    Европа гледа на България през призмата на общите интереси - разбирай през интересите на САЩ.
  • 10 Бобо

    14 1 Отговор
    Крит? Леле... не думай. Кога и Крит?
  • 11 123

    19 7 Отговор
    Този няма да е по-различен от баща си. Такива като този ни водят към ада на Сатанистите.
  • 12 Сандо

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "Най-опасното":

    Изобщо не си наясно с реалностите в света.
  • 13 4738389292

    16 7 Отговор
    Поляци бе с анерикански паспорти, то от поляк ко да очакваш.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Uri

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бжежински?":

    Той е полски евреин
  • 16 ПЕНКО

    8 3 Отговор
    ПОПАЛО НА "ХИДРАТА" ПОЛСКИ ЕВРЕИ -ЦИОНИСТИ ИЗБЯГАЛИ В САЩ - И ЧАСТ ОТ ОПЛЕЛИТЕ В МРЕЖАТА СИ САЩ -СЕМИТИ -ЧРЕЗ ЗАВЛАДЯВАНЕ НА ДОЛАРА / ДЪРЖАВНИЯТ РЕЗЕРВ НА САЩ Е ЧАСТНИ ЕВРЕЙСКА СОБСТВЕНОСТ / !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 17 ЛЛЛ

    3 1 Отговор
    големи сте лицемери всички
  • 18 1357

    10 4 Отговор
    Пак евреи.Лицемери.Кого управляват.Най-корумпираната ,безбожна страна/ секти-престъпни адвентисти, катари мормони камиши, еремити ,адамити, лютерани и др. пъклени секти,провокиращи насилия/,без образование40%, негри бели негодници, преспъпници, лъжлива валута-40% без златно покритие-хартийки-САЩ .Като проводници на най-нечестните сделки, нечестна търговия.,крадене на имоти пари скъпоценности,евреите се наместват в сащ и живеят необезпокоявани.Оръжейния бизнес е техен.Федералният Резерв се държи от еврейската фамилия Рокфелер и до днес.Но когато става дума за Русия евреите имат страх от РФ и не се опитват да продават еврейските си номера.Имат страх и респект от Русия.И към българите имат респект, защото българите са наясно с лъжите им и провокациите им.Но от евреин добро ,не може да се очаква.Хитлер добре ги беше започнал,но защо сглупи и насочи вниманието си към Русия?Там намеса имат противна Англия,която щеше да бъде прегазена от Хитлер, а той точно това имаше за задача.Грешка,с която Хитлер плати с живота си.С Русия шега не се прави и нямат успех никакви войни и провокации.
  • 19 Руски трол

    3 9 Отговор
    Каквото и драскате , Расия никога няма да има политик като Бжезински.
    Признат е от целия свят и книгите му са издадени в огромни тиражи , а Джуджето е пътник и затова ви мъчно.
  • 20 Георги

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Най-опасното":

    Ама разбира се, имаш за приятел Германия и следват 2 Национални катастрофи. После две немски вече демократизирани от САЩ Фондации ти издигат до висините един пожарникар и ти го поставят за Премиер. Извода е сами да решаваме основните си проблеми а съюз може с която и да е голяма Геополитическа сила но интереса на държавата ни преди всичко.
  • 21 Истината

    1 5 Отговор
    САЩ командва и ще командва, А за тъпите руснаци са трохите

    Коментиран от #24

  • 22 Адвокат

    5 0 Отговор
    Ционистки измишльотини. От тия винаги сме губили и ще губим. Изключително вредно племе. Прочетете по въпроса има един български автор Никола Николов има три книги от зората на демокрацията.
  • 23 Мияча на чинии

    0 0 Отговор
    Той и фюрера искаше да помогне на Русия. Доведоха го до самоубийство...
  • 24 Мияча на чинии

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Той и фюрера искаше да помогне на Русия. Доведоха го до самоубийство...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове