Last news in Fakti

19 Юли, 2021 07:11 8 147 40

Хотелиерски войни за джоба на българина

  • черно море-
  • плаж-
  • българи-
  • туристи

Българите преоткриват родното море

Хотелиерски войни за джоба на българина - 1
Снимка: БГНЕС

Туроператори, които водят у нас английски туристи, спешно отменят чартърните полети до нашето Черноморие, след като страната ни вкара Великобритания в червената зона за пътувания в условията на пандемия.

Пълни ли са българските курорти, промениха ли се туристите, върнаха ли се българите по родните плажове и какви са очакванията на бранша за летния сезон до края? В разгара на лятото търсим отговори и на север, и на юг в българските курорти, съобщи БНТ.

Повечето прогнози от началото на сезона се оправдават, поне до средата на юли, а някои от констатациите на бранша са изненадващи.

На варненския плаж, където някои туристи още са в морето, други вече в плажните заведения. Повечето говорят български, което потвърждава предварителните прогнози на туристическия бранш. В града всеки си избира заведение според вкуса и бюджета, а в курортите туристите се придържат към включеното в пакета за почивката им, казват хотелиери и ресторантьори.

Прогнозите за силен сезон няма да се сбъднат напълно, но очакванията на умерените оптимисти се потвърждават - резултатите ще са по-добри от миналогодишните, макар тенденцията е записванията да се правят в последния момент и за почивки средно от три дни, а на места в бранша говорят за ценова война.

Българите все още да предпочитат Южното Черноморие, има достатъчно любители и на дивото къмпингуване, и на луксозните почивки. Сред чужденците най-много са румънците.

По българските морски курорти, след българите доминират румънците на средна възраст, които идват на групи но 15- 20 души с колите си. Има също чехи, поляци, молдовци, младежи от Германия. Това сочат данните до средата на юли.

Профилът на туриста този сезон по нашето Черноморие е ол-инклузивен, едноседмичен, икономичен, с нула разходи за услуги извън включените в пакетната цена, каза проф. д-р Стоян Маринов, Икономически университет - Варна.

Тази година основните гости, които посрещаме, са българи, живеещи в България, българи, живеещи в чужбина, и третата категория са вече чужденци. Гости от Румъния, Полша, Чехия има, има малко французи, има и германци. Загубихме скандинавци и англичани също, каза Георги Цветков, хотелиер.

На този фон добрата новина е, че българският турист преоткри нашите курорти, особено на юг.

Трябва да се опитаме да ги привлечем повече на север, но нямаме добра инфраструктура, нямаме магистрала. Трудно се придвижват, каза Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

В Приморско, например, хотелите са пълни 100% до средата на септември. Курортът е предпочитан от семейства с деца, които резервират ол инклузив в 4 и 5-звездни хотели.

Просто е по-лесно обслужването на тези хора. Закуска, обяд, вечеря на едно място, междинни хранения и просто е по-лесно за семействата. Иначе е по-сложно едно излизане, търсене на ресторанти... Разбира се, имаме и такива туристи, каза Владимир Маринов, туроператор.

"Към момента проблем е ценовата война, която се води по хотелите. Имаме оферти от 39-40 лева за закуска с нощувка на първа линия... Имаме и висококатегорийни обекти, които са по 150 по 200 евро за нощувка, каза Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

Други хотелиери отбелязват като странен факта, че тази година намаляването на цените не влияе на туристите поради една основна причина.

Планирането за всички пътувания и посещения при нас са в рамките на седмица напред. Единственият фактор, който има значение, е хубавото време, каза Георги Цветков, хотелиер.

Разбира се, цената също е от значение.

Тези, които са с по-ограничени доходи, те предпочитат по-малките населени места, където и цените са доста изгодни. Има и една друга категория българи, които са с по-високи доходи, които предпочитат някои оазисчета на север и на юг. Има и много привърженици на тези неохраняеми плажове, каза проф. д-р Стоян Маринов, Икономически университет - Варна.

Общото между всички е, че планират почивка между 3 и 5 дни, но някои се връщат по няколко пъти.

Българите избягват уикенда, а по-скоро пътуват през седмицата, което бих казал, е много мъдро, защото плажовете от понеделник до петък са доста по-разтоварени, отколкото уикенда, каза Георги Цветков, хотелиер.

Така в средата на лятото прогнозите за много силен сезон не се сбъдват.

Според мен ще го завършим на равнището на миналата година или малко по-добре, което в крайна сметка не е никак икономически ефективно, каза проф. д-р Стоян Маринов, Икономически университет - Варна.

Ако добрата обстановка у нас - на фона на Гърция и Испания, се задържи, тогава ще можем да разчитаме и на по-добър сезон до края на септември.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЪНИТО ЧАКА ТУРИСТИ

    4 9 Отговор
    КУПОНА Е ГАРАНТИРАН
  • 2 БКП

    30 20 Отговор
    Не мога да ги разбера тези хора, по морето е пълно с българи. Защо не ходят в Гърция, там хем е по-евтино, хем обслужването по-добро.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 В ГЪРЦИЯ НЯМА КУПОН

    13 12 Отговор

    До коментар #2 от "БКП":

    БЪЛГАРИНА НЕ ТЪРСИ ПОЧИВКА, А ЗАБАВЛЕНИЯ И ЕМОЦИИ....
  • 4 В ГЪРЦИЯ НЯМА ТАКИВА ХОТЕЛИ

    20 17 Отговор
    КАТО В БЪЛГАРИЯ......И Е МНОГО ПО СКЪПО ОТ БГ.....
  • 5 Пипилота

    33 0 Отговор

    До коментар #2 от "БКП":

    Защото 4теста за вирус са 400лева.И тези по силни рестрикции за маски и вечерен час.

    Коментиран от #7

  • 6 В ГЪРЦИЯ НЯМА КУРОРТИ КАТО СЪНИТО

    27 8 Отговор
    ТАМ СА ПОВЕЧЕТО СЕЛА, МИНАВАЩИ ЗА КУРОРТИ....А ОТИДЕШ ЛИ НА КРЪЧМА НАВЪНКА, ТИ СЪДИРАТ КОЖИЧКАТА

    Коментиран от #31

  • 7 АЙДЕ ДЕ

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Пипилота":

    НАЛИ У НАС БЯХМЕ*ЗАТВОРЕНИ*....СЕГА ДА ВИДИТЕ КВО ЗНАЧИ ДА СИ...*ЗАТВОРЕН*...И ТО ПОСРЕД ЛЯТО
  • 8 Jeep

    34 1 Отговор
    Не знaм кaкви ca им нaмaлениятa, но имaм резервaция зa cептември в cъщия хотел, в който бях минaлaтa годинa зa aбcолютно cъщите дни. Излезнa c 30лв повече пaк при cъщия туроперaтор. В моментa cъм нa Елените. Пълно е c руcнaци...cпоред перcонaлa около 80% от почивaщите, a cе cрещaт и поляци. Нищо от мерките против ковид не cе cпaзвa.

    Коментиран от #10

  • 9 Jeep

    8 2 Отговор
    Не знaм кaкви ca им нaмaлениятa, но имaм резервaция зa cептември в cъщия хотел, в който бях минaлaтa годинa зa aбcолютно cъщите дни. Излезнa c 30лв повече пaк при cъщия туроперaтор. В моментa cъм нa Елените. Пълно е c руcнaци...cпоред перcонaлa около 80% от почивaщите, a cе cрещaт и поляци. Нищо от мерките против ковид не cе cпaзвa.
  • 10 Хихи

    27 0 Отговор

    До коментар #8 от "Jeep":

    Намаленията са от 60 лева на 45 евро, на човек. А на някой им намалиха и ДДС то, не че се вижда в цените...

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Jeep

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хихи":

    Точно. И поcле протеcти, че нямa хорa.
  • 12 НАШИТЕ КУРОРТИ НЕ СА

    9 10 Отговор

    До коментар #10 от "Хихи":

    ЗА МИЗЕРНИЦИ

    Коментиран от #15, #34, #35

  • 13 Софиянец

    8 9 Отговор
    Бих направил всичко възможно да пропусна родното лайноморие, сл бряг отдавна не е курорт, трябва да си алтан да се забиеш там. Черна гора е дестинацията, дори и Гърция ми омръзна.

    Коментиран от #14

  • 14 ЩО ТАКА БЕ

    8 11 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянец":

    НАЙ ПОСЕЩАВАНИЯ КУРОРТ НА БАЛКАНИТЕ Е СЪНИТО......ЯВНО ЧУЖДЕНЦИТЕ СИ ГО ХАРЕСВАТ........ПАК САМО НИЕ СИ ПЛЮЕМ РОДНОТО ЧЕРНОМОРИЕ
  • 15 Jacques Yves Moineau

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "НАШИТЕ КУРОРТИ НЕ СА":

    Мизерни курорти за немизерници.

    Коментиран от #17

  • 16 ЧИЧО

    4 13 Отговор
    ПОСТАВЯНЕТО НА БРИТАНСКИТЕ ТУРИСТИ В ЧЕРВЕНА ЗОНА Е ОГРОМНА СЪСИПВАЩА НАШИЯ ТУРИЗЪМ ГРЕШКА.

    Коментиран от #22

  • 17 АЙДЕ БЕ

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Jacques Yves Moineau":

    НЕМИЗЕРНИЦИТЕ НЕ ХОДЯТ В МИЗЕРНИ КУРОРТИ.....
  • 18 СтрашенКовид21

    9 14 Отговор
    Българите все още си мислят че си живеят във времето на стабилност и сигурност с европейски туристи когато ги управляваше Бойко Борисов ,ЗАТОВА все още по инерция се намират и има достатъчно любители на курортите по морето, НО не си дават сметка че времената са се променили и след загубата на Борисов и на ГЕРБ , за тях идват времена на хаос, инфлация и нестабилност от търсената "ПРОМЯНА" и опитите на ПРОТЕСТНИТЕ партии на мутрите да управляват Бг, като вече се задават и се усещат увеличенията на цените за битови сметки,храна и стоки от първа необходимост и през есента ще започне новата галопираща инфлация за към зимата...
  • 19 Лост

    13 2 Отговор
    Добре, че живея на морето и плажа ми е на 500метра.
  • 20 Пет черни дупки

    22 2 Отговор
    Изключително ниско ниво на туристическия продукт, масово хотелиерите са непрофесионалисти, аматьори или направо мутри, презастрояване, липса на кадри.
    Освен това, тенденцията продължава да е низходяща, вследствие на мъдрото ръководство на няколко тиквени правителства.

    Коментиран от #21

  • 21 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    10 3 Отговор

    До коментар #20 от "Пет черни дупки":

    ААААА, НЕ НИ ОБИЖДАЙ.....90% ОТ ЛУКС ХОТЕЛИТЕ СА НАША СОБСТВЕНОСТ....НИЕ СМЕ ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА, ТА ДО ДНЕС НАЙ БОГАТИТЕ И НАЙ КРАДЛИВИТЕ СМЕ....НИЕ
  • 22 Joсо

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "ЧИЧО":

    Да си ходят в Нюкий, имат си пясък и море, тука само бели правят
  • 23 Гост

    9 1 Отговор
    Е нали затова ни отмениха ковида, да се поохарчим на Бг черноморието и наесен с песен пак ще ни го въведат...
  • 24 Пич

    16 8 Отговор
    Само бедните ходят в Гърция... И селяните , с кренвирши от ' Била " , ама да направят снимки за ФБ. Ние с парите си изкарваме чудесно в нашите курорти.
  • 25 Абе...

    11 4 Отговор
    Сами са прецакаха Бай Ганювците.Нарича се" ламтене за бързи пари"Затова последните години се изгуби българския турист.Плюйте по гърците ,ама там шезлонгите и чадърите са безплатни.Поръчваш си само едно Фредо експресно и готово.Че ти носят кафето и със вода.Която не я доплащаш допълнително,както Ганьо прави.Храната там е на ниво.А не като на нашето черноморие-на втория ден да се подрискат децата.

    Коментиран от #26

  • 26 НЕ ЗНАМ ДАЛИ СА СЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Абе...":

    ПРЕЦАКАЛИ БИЗНЕСМЕНИТЕ, АМА КАТО ГЛЕДАМ С КАКЪВ РАЗМАХ СТРОЯТ ЛУКС ХОТЕЛИ И КОМПЛЕСИ ПО МОРЕТО....ЯВНО СА ЯКО НА ПЕЧАЛБА.....А НИЕ ДА СИ ХОДИМ ПО СЕЛАТА В....ГЪРЦИЯ
  • 27 ЧИЧИ

    5 1 Отговор
    СПИРАНЕТО НА БРИТАНСКИТЕ ТУРИСТИ-НАИ ВАКСИНИРАНАТА НАЦИЯ В ЕВРОПА Е ИСТИНСКА ПРОСТОТИЯ КОЯТО ИЗЯЖДА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ПРИХОДИ В БЮДЖЕТА
  • 28 Ганьо ганьоооо

    1 3 Отговор
    Нали нямаше да ходиш на мутроморието?аз например съм казал че нема да ида никога повече на беге море и не съм бил от десетилетия...
  • 29 Станчев

    4 2 Отговор
    Тази година обслужване на Мутроморието е доста по-грубо и надменно! Само 2 обекта сравнявам с миналата година..където и бях съм сега. По-евтино също няма, напротив!!
  • 30 оптимист

    3 5 Отговор
    много пичове се събрахте, все фенове на родното море, ама тоя хотелиера казва че не сте достатъчно да му вържете бюджета, който е решил да ходи в Гърция, и не е тотален скъсаняк, ще намери 400 лева за тестове, в Гърция морето е чисто, и няма мутри да танцуват с телесата си пред очите ти, и да си подвикат един на друг, през цялото време докато си там, да не се заблуждаваме, БГ Черноморието е оферта само за най изпадналите западняци, така е било, така и ще бъде
  • 31 Ноко

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "В ГЪРЦИЯ НЯМА КУРОРТИ КАТО СЪНИТО":

    Има доста по-добри. Става уникален купон. Това, че не ги знаеш си е твой проблем. Зависи къде ходиш и какво ядеш. Ако си бацкаш дюнерчета както правиш на Слънчака нищо не ти съдират и си същия цървулак какъвто си тук. Я седни някъде из "евриното" БГ и си поръчай октоподи, калмари и 2 килограмово фагри. Смятам, че ще ти се напукат петичките
  • 32 Бе не знам на

    4 1 Отговор
    Лайноморието как е, ама тук в Кавала има доста румънци и малко българи, предимно от Варна като гледам регистрациите на колите. И на тях не им се седи там където ходи бедна паплач...
  • 33 Хлъц

    3 3 Отговор
    Ниските категории- 40 кинта за ношувка със Закуска!? Якоо! Хапваш днес сутринта,утре сутринта пак! Четири човека-160 кинта за легло,и парче сирене,резен кашкавал,бучка масло, конфитюр от кофата, или тубичка с пунта Мара мед.И чай на корем.По избор.Осем дни= 1300кинта. Без обед и вечеря,който излизат още толкова.При комшиите,без значение къде ,със 1300-1400 евро,за седмица, ще качиш ако нямаш мяра на устата,пет кила.Да не говорим за качество на храна,разнообразие, чистота, обслужване.Винаги съм сравнявал нашите пишман-хотелиери с НДСВ. Бавно,славно и необратимо на бунището.Бойко им смъкна данъка с цели 11%.И в момента,на всеки 20 лева,11 лева директно в джоба. Но Ганъовската лакомия е уникална.Иска да избие " чивия" за миналата и тази година от раз.
  • 34 див сейанин

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "НАШИТЕ КУРОРТИ НЕ СА":

    Вашите мизерни курорти са си точно за мизерници. Рекох.Требе да си тотално изплискал лигена, че да се прежалиш, себе си и семейството си да идете на Го..номорието. И точно мизерниците, дето броят с'тинките ходят там. Щото не им се дават пари за Халкидикито или Лефкада. Айде, опраайте са както можете. Аз съм метнАл едно гофари на скарата, има-няма пет кила, и съм сложил десетина ''Кайзера'' в хладилната чанта. Па вие набивайте таратор и пилешки крила за 120 лв/порцията..като толкоз ви е акъла....или ще карате от закуска до закуска..ми то и фотосинтезата е полезна бе...Аааее...до скиф.
  • 35 Келнер

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "НАШИТЕ КУРОРТИ НЕ СА":

    Вчера влиза една тумба 4,5 човека. Поръчат си две кюфтета с 4 вилички и три бири с 5 чаши...и ти си един седнал да ми обясняваш, че не било Лай..оморието за мизерници..муххахаха. Айде, да не казвам, как обърнаха един буркан стотинки да си платят сметката. Не били мизерници..хахахаха..ами бе, повервах.
  • 36 Френска

    3 1 Отговор
    Българинът където и да отиде с селския му манталитет и пари даже да има пак се личи че е 50 г назад
  • 37 Студопор

    4 0 Отговор
    Дано си дават сметка, че тия всичките български туристи са "преоткрили" родното море, защото просто няма много други варианти в момента. Само да отворят пак границите и да не се слага да се плаща за всичките му там тестове и изследвания, един няма да остане.
    Така че хайде само да не ми извъртате статията да звучи така, сякаш нещо се е подобрило по Черноморието и изведнъж сме станали страхотна дестинация...!
  • 38 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Бай Хуеф🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    0 0 Отговор
    И в Бг има интересни места, ама ги държат олигофрени.Последното не ми е проблем, но пък имам проблем с олигофренията наоколо."Обекта определя субекта' както казваше един приятел.Предпочитам да не се мяркам в БГ когато ми е възможно.Обикновено ходя на места с по-трудно видимост на олигофрени, въпреки че напоследък някои олигофрени се опитват да ме ограничат откъм пътувания и пътешествия.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове