Last news in Fakti

19 Юли, 2021 11:49 3 185 33

Адвокати: Янаки Стоилов не е имал избор при такъв сигнал

  • янаки стоилов-
  • иван гешев-
  • всс

Във всеки случай Рангелов и Йорданов са убедени, че е нужна съдебна реформа в дълбочина

Адвокати: Янаки Стоилов не е имал избор при такъв сигнал - 1

Тази седмица ВСС ще разгледа искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за стартиране на процедура по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Възможно ли е сега това да се случи?

"Възможно е, но не в този момент. По-скоро въпросът не е дали, а кога?" Мнението е на бившия министър на вътрешните работи и практикуващ в момента адвокат Емануил Йорданов. В студиото на Нова телевизия Йорданов и адвокат Людмил Рангелов, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет се обединиха около тезата, че искането на Янаки Стоилов е тест за Висшия съдебен съвет.

"По същество обаче този сигнал се явява един тест за лоялност на ВСС към главния прокурор Гешев. Нямам никакви съмнения, че ВСС ще издържи този тест. Смяната на главния прокурор изисква мнозинство, а в случая това няма да се случи", смята Рангелов и допълни, че магистратите във ВСС дължат мястото си именно на главния прокурор.

По думите на Йорданов в момента няма готовност за извършването на толкова радикална стъпка, въпреки че основанията са налице. "Както Бойко Рашков, така и Янаки Стоилов са юристи с висока квалификация. Те не биха предприели каквото и да било действие, ако то не е съобразено с Конституцията и законите", подчерта той, но допълни, че сегашният ВСС действа като бюро за защита на Гешев. Очакванията му са, че ще бъде излъчен отговор 1 към 1 с изявлението на говорителя Сийка Милева, тъй като ВСС само ускорява потъването на "българския политически Титаник"

Людмил Рангелов не е сигурен дали сега е моментът за една такава стъпка, тъй като тя неминуемо ще бъде натоварена политически, както се и случи в изявлението на говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Но и министърът на правосъдието няма избор, след като е сезиран от министъра на вътрешните работи със съответен доклад с нарушения, които трябва да бъдат проверени.

Дори и сега да започне процедура, тя може да продължи до края на мандата на ВСС - след година и половина - а и двамата адвокати са убедени във възможностите за протакане на една процедура.

И двамата адвокати смятат, че действията на ВСС ще покажат какво е отношенията на върхушката в съдебната система към закона и Конституцията, както и ще се даде отговор на въпроса какво ще е развитието на темата за съдебната система.

Че това ще е темата на следващите Народни събрания е убеден адвокат Рангелов, а Йорданов изтъкна, че спечелилите в предходните предизборни кампании са били обещанията за съдебна реформа, закриване на спецсъда, както и промяна във върха на прокуратурата.

Проблемът е много по-голям от конкретното име на Иван Гешев, подчерта Людмил Рангелов и изтъкна, че не толкова проблемът с отчетността, колкото с контрола върху главния прокурор трябва да бъде изчистен. Всеки един от главните ни прокурори е извършал някакви нарушения до този момент, но още с влизането в президентството преди една година вече е постигната границата на обществената нетърпимост.

И Йорданов, и Рангелов обаче са скептични, че една реформа с пряк избор на главен прокурор, както е записано в програмата на "Има такъв народ" би била успешна и работеща. "Аз не бих се ангажирал да гласувам за директор на АЕЦ Козлодуй - защото не разбирам", заяви Емануил Йорданов и допълни, че по този начин рискуваме да си сложим абсолютно неадекватно лице за главен прокурор.

Според Людмил Рангелов прекият избор на главен прокурор изглежда екзотична идея за Европа, която ни връща към времена на ранна и неутвърдена демокрация. "Идеята е изкушаваща, но неработеща у нас", категоричен бе той.

Във всеки случай Рангелов и Йорданов са убедени, че е нужна съдебна реформа в дълбочина. "Нещата са много далеч от закона и справедливостта. Това е въпрос на време, не вярвам едно Народно събрание да се справи", заключи Людмил Рангелов.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 10 Отговор
    ГЕШЕВ е престъпник

    Коментиран от #6, #9

  • 2 Тулупа си е купил България

    37 8 Отговор
    Сичко му е бащиния.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    40 11 Отговор
    ГЕШЕВ БОРИСОВ ДОГАН ПЕЕВСКИ са мутри
  • 4 да махнем

    29 7 Отговор
    всички продажни съдии и адвокати защо съдят педофили на 2 години условно а адвокатите ги защитават хора на НПО-тата
  • 5 Бойкооо

    8 4 Отговор
    Нема да ще плашиш
  • 6 Глупости

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Такъв хубав човек
  • 7 гост

    8 10 Отговор
    ''...Публикувано във факти.бг: Смяната на главния прокурор изисква мнозинство, а в случая това няма да се случи", смята Рангелов...'' Това е точно така- съгласно ЗСВ. Въпросът е, че една група политически и финансово мотивирани лица, не искат това да се случи съгласно ЗСВ,а предпочитат диктатът на улицата, част от който се явяват самите те. Да се оправят сами със заблужденията си- щом отричат законите на Р.България и се самосчитат над тях и че за тях тези закони не важат, да си носят правните последици и от заблужденията си, и от действията или бездействията си.
  • 8 Гост

    26 7 Отговор
    Целия ВСС вън, а после вече и гешо! Ама дали чалгарите го искат е въпроса! Преди избори, уж, го искаха, ама след избори нещата стават коренно различни. Ходиш да се срещаш с едни хора и след това коренно се променяш!!!

    Коментиран от #19

  • 9 Брънка

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти как разбра по-точно?
  • 10 Българка

    27 11 Отговор
    Всеки ден трябва да се иска оставката на Гешев, разследване и осъждането му. Този ход на Рашков и Янаки Стоилов е дългоочакван от гражданското общество. За мен правосъдната реформа е на първо място. Ако имаме работещо правосъдие, то ще разчисти и мутрите от ОПГ и така бизнесът ще работи спокойно.
    Най-вероятно ВСС няма да започне дисциплинарна процедура срещу Гешев, защото те са от една и съща ОПГ. Но поне обществото ще види дали във ВСС има независими и почтени.
    Гешев е позор! Оставка и затвор!

    Коментиран от #17

  • 11 ОооооФфффф

    17 8 Отговор
    Абе махайте го тоя,кво му се чудите!
  • 12 Стършел 65

    4 13 Отговор
    Главния прокурор трябва да е зам.министър на правосъдието. ВСС следва да е отдел към вицепрезидента.
  • 13 НаглиКопеуета

    17 7 Отговор
    На Каскета и на Шайката му /ВСС/,начело с Магдаличнев трябва да им бъде потърсена наказателна отговорност.
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 6 Отговор
    ГЕШЕВ БОРИСОВ са за затвор
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 тарикату

    11 5 Отговор
    аз нищо не разбирам, ама ако аз си върша работата колкото главнию прокурор, шефу шмъ уволни.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 СОФИЯ

    12 6 Отговор

    До коментар #17 от "32134":

    герберче я не обиждай
  • 19 гост

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Нещата са много прости, защото се изхожда от същността на представителната демокрация. Политиците от партиите, които влизат в състава на едно НС, са ПОСРЕДНИЦИ между волята на избирателя и държавната власт. Те не могат да дойдат на власт, ако преди това не излъжат ен брой граждани да гласуват за партията им. Правото да се намърдат в НС не е тяхно лично субективно човешко право, а е правото на всички бг. избиратели да гласуват за своите посредници, на които избирателите ПРЕХВЪРЛЯТ своят избор. Няма ли лъжи, няма избиратели и ПРЕХВЪРЛЯНЕТО на властта от избирателите към политиците просто не се случва. В юф дори се учи, че в много случаи, благодарение на тази делегирана власт, политиците имат право да вземат неодобрени от гласоподавателите им политически решения, БЕЗ ДА ПИТАТ гласоподавателите и без да се интересуват от мнението им или от липсата на съвпадение между предизборните си лъжи и настоящоте им решения. Така, че- който не е разбрал тази особеност на представителната демокрация,духа супата отвсякъде и винаги ще се чувства излъган от всички политически партии, за които е гласувал и които дойдат на власт.
  • 20 нннн

    16 4 Отговор
    Абе, покажете го най- после оня списък! Да видим кои членове на ВСС не са декларирали пари и имоти!
  • 21 оня с коня

    10 12 Отговор
    БАНАЛНИ,НО РЕАЛНИ са Разясненията и Предположенията на двамата Адвокати/единият по-известен като Мистър Бийн/.А ето я и политическата Врътка:Според думите на Адвокатите Стоилов като Министър на Правосъдието НЯМА ИЗБОР и е длъжен да стартира Процедура по отстраняването на Гешев сезирайки ВСС с Предложението си,тъй като при него е постъпил Сигнал пък от Б.Рашков - Министър на МВР. А защо е постъпил Сигнал от рашков?Ами защото РАДЕВ Е РЕШИЛ че трябва да постъпи такъв сигнал.И понеже ВСС е Независим Орган и нито Премиер,нито Президент могат да му се бъркат,затова и РАДЕВ действа чрез Машата си Рашков.В края на статията се заключава от Адвокатите че НАПЪНИТЕ на Скалъпилите Сигнала от Служ. Правителство и Шефа им Радев НЯМА ДА ХВАНАТ Дикиш,но това няма значение и Опитите ще продължават...още малко.

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 4 Отговор
    мафията мутрите у нас си имат ДЪРЖАВА
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 5 Отговор

    До коментар #21 от "оня с коня":

    РУМЕН РАДЕВ е най достойния ПРЕЗИДЕНТ

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 оня с коня

    5 8 Отговор

    До коментар #24 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Бе Хубо си измерил Достойнството на Радев,ама Аршина ти има ли Сертификат подписан и подпечатан с Мокър печат от "Мерки и теглилки" че е Стандартен,а не Фалшиф?

    Коментиран от #27

  • 27 Само питам

    10 4 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    Тези от "Мерки и теглилки" са назначени също от Толупа.Съд и затвор и за тях.
  • 28 Павел пенев

    5 5 Отговор
    Това е задължение на Стоилов по Конституция, а не право на избор.
  • 29 ВСС разпад

    8 4 Отговор
    Изпращане на всички от ВСС на работа по малките населени места да решат там престъпността като обикновени съдии или докладчици. Необходимо е периодично всеки да се връща там от където е произлязъл когато се самозабрави! Иначе се обвързва, корумпира и няма махане.
  • 30 Голям Смях 😂

    7 3 Отговор
    От адвокат и истина!Това са две различни неща!Тия защитават олигарсите и дерат живи българите!
  • 31 chi

    3 6 Отговор
    ВСС избраха Гешев, те също са за махане. Оставка на грабителите на България!
  • 32 Еманоил Йорданов! Като министър му бяха

    3 2 Отговор
    Рекламира ли "Среща с Обществеността" в еди Салон на един квартал около София!! ОРАТОР НИЩО, ПОЗНАНИЯ ПО ПРАВО, СЛАБА РАБОТА, къдее Учил и завършил той си знае!! Една жена го пита нещо, след Отговора се прекръсти и напусна салона!! Каквото да казва Адвоката и другия Рангелов, които може дае Емил, а не Людмил, то тези, гонят собствени интереси!! Може би и двамата да са продукт на Школата в Симеоново!! Като министър го Помниме добре единия!!!!????
  • 33 Дебилчев

    5 1 Отговор
    Той и кацаров не е имал друг избор, ей смешници изпълнявате политическа поръчка
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове