20 Юли, 2021 09:10 3 339 21

Иван Нейков: 50-те лева са социално подпомагане

  • иван нейков-
  • социално подпомагане-
  • пенсии

Хората не ги интересуват формулите, трябва да им бъде обяснено, че осъвременяването ще коригира само част от пенсиите, коментира бившият социален министър

Иван Нейков: 50-те лева са социално подпомагане - 1
Снимка: БГНЕС

Проблемът с осъвременяването на пенсиите е от над 10 години, но сега заговорихме за него заради въпроса - какво да правим с 50-те лева към пенсиите. Тези 50 лева нямат нищо общо с пенсионното осигуряване, това е класическо социално подпомагане. В управлението имаше много хора, които не правеха тази разлика. Затова сме в ситуация, в която не можеш да дадеш заден ход, защото ще станеш лош.
Коментарът пред БНР е на Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър.

Той посочи, че има проблем, който трябва да бъде решен в системата на социалното осигуряване - как да премахнем тази водеща до несправедливост разлика между стари и нови пенсии.

"Въпросът е как ще го направим. Експертите са раздвоени. Единият вариант е да се стъпи върху базата на осъвременяване, свързано с увеличаване на осигурителния доход през годините. Другото предложение е да стане въз основа на увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата, по която се изчисляват пенсиите. И двата варианта са възможни.

Има обаче едно натежаване към втория вариант, тъй като този начин е по-лесен за управление. Но при него пенсиите - най-ниската и най-високата, отново ще се отдалечат. Затова първият вариант е по-справедлив. Хората не ги интересуват формулите, трябва да им бъде обяснено, че осъвременяването ще коригира само част от пенсиите", допълни Нейков в предаването "12+3".

Той подчерта, че "горещият картоф" попада в ръцете на новия парламент и на новото правителство.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    29 2 Отговор
    България е страна на експерти, генерали, професори, всякакви институти за изучаване на нещо си. И защо при наличие на такъв интелектуален потенциал сме на дъното? Тоя защо не започне да се занимава с нещо , което му е по мярка? Примерно да кара такси!

    Коментиран от #6

  • 2 бл.134 в Зап. парк

    9 3 Отговор
    Абе , к"ви 50 лева ; 5000 лева минимална пенсия. И България на 6 морета
  • 3 РАДЕВ, КВО СТАВА

    2 8 Отговор
    КОГА ЩЕ СВАЛЯШ ЦЕНИТЕ ЧЕ.... ТРОЛОВЕТЕ МИ МНОГО ГЛАДНИ, НЯМАТ ПАРИ ДА ЯДАТ И ВДИГАТ НАДНИЦАТА...ПЪК АЗ ЖЕНА И ДЕТЕ ИМА ДА ХРАНЯ В БАРСЕЛОНА!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 7654

    15 2 Отговор
    А защо се наложи соц. подпомагане към пенсиите? Защото от 12 год. няма актуализация на пенсиите. ГЕРБ знаеха, че трябва да я направят, но не я направиха, за да има какво да крадат.
    Предвид обстановката в страната, скачащите ежедневно цени, дали не се налага тия 50 лв. да останат постоянно към пенсиите?
    Тоя май не отчита особената ситуация в момента.
  • 6 гост

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Ами долу-горе само за това става.Поне ще бъде полезен с нещо на обществото.И като ,,експерт" е доста посредствен.Приказва общи приказки, всеки средно интелигентен човек може да бъде интервюиран на тази тема и да даде същите отговори.
  • 7 7654

    9 0 Отговор
    Пенсиите са преизчислени през 2009- 2008 год. Доходът от коя година е послужил за база на преизчислението- 2007 или 2006год.? Излиза, че пенсионерите получават пенсии, които са били адекватни през 2007год., а сега сме 2021год.

    Коментиран от #13

  • 8 Един

    18 0 Отговор
    Не става така. Всички пенсии трябва да се увеличат независимо от начина по който ще стане. Разберете го това нещо. Не може да пипаш едните, а да оставиш не индексирани останалите. Може така да е по-изгодно, защото разходите ще са по-малко, но несправедливостта ще остане. А и без това цените скочиха до небето и да се залъгваме, че с 300 лева не може да се живее а с 400-500 си добре е пълна лъжа. Нека всички депутати си направят заплатите 500-600 лева да видим ще издържат ли и 1 месец. За това взимате по 10 000 лева заплати, за да намерите начин най-накрая на българите освен за храна да им остават пари и за други неща. Стига с това съществуване.
  • 9 pbdan

    11 3 Отговор
    Пенсията е равна на произведението от годините трудов стаж разделени на 100, средният осигурителен доход за последните 12 месеца, индивидуалния коефициент и 1,2. Тия 50лв. се явяват свободен член в това уравнение и са несправедливо дадени по този начин. Аз съм за увеличаване на числото 1,2 за което бе обещано, че ще стане 1,5 постепенно с годините.

    Коментиран от #12

  • 10 7654

    3 9 Отговор
    Друг е въпросът, че 50-те лв. от август няма да ги има. За какво е този коментар? Реваха, реваха против 50-те лева, накрая ги спряха.

    Коментиран от #14

  • 11 Пенсионер

    15 1 Отговор
    Защо Иване през 2000г намалихте пенсиите на хората с 50%? Сега седнал глупости да говори.
  • 12 7654

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "pbdan":

    Числото 1,2 ще стане 1,5 за новите пенсионери. Старите пенсионери си остават пенсионирани на 1,2, т.е ощетени и с неадекватни пенсии.

    Коментиран от #20

  • 13 pbdan

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "7654":

    От2009г. до 2021г тия пенсии са били индексирани с по 4-5% всяка година, обикновено от 1.07. Трябвало е този процент да е по-голям, но всяко правителство е гледало да даде по-малко.
  • 14 Пенсионер

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "7654":

    Кой управник коза това? Кажи името.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 7654

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "Пенсионер":

    Изрично бе казано, че 50 лв. ще има до края на служебното правителство, т.е до юли.
    Ако 50 лв. оставаха и през август, досега щяха да съобщят.
    Пък ти си цъкай минуси, колкото искаш.
  • 17 морето

    1 9 Отговор
    Тук всички сте много компетентни за пенсиите, особенно този "Гост". Как разбра, че Нейков е посредствен. Ти сигурно си много умен? Тук само си чешите езици и сте големи копетентковци - даже и за пенсиите или просто бръштолевите глупост след глупост. Важното е да е на обратно, какъв зъл народ сме...

    Коментиран от #19

  • 18 111

    1 6 Отговор
    Едно време имаше един израз "луд за пенсия",че и ние сега.
  • 19 Пенсионер

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "морето":

    Посредствен е разбира се. Само фасонът му е голям. Мрази много пенсионерите. Лалажия, това е Нейков.
  • 20 pbdan

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "7654":

    Това число беше 1,1, след това постепенно го вдигнаха до 1,2. Обещанието беше, че ще стане 1,5 постепенно, но го спряха. Най-справедливо е защото дава увеличение на хората с много стаж. Не се харесва от тези, които не са работили или са осигурявани на МРЗ.
  • 21 плюс минус

    9 0 Отговор
    След като толкова много години Иван Нейков е директор на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър, що я свърши с пенсиите, че са най- мизерните в Европа и са под социалния минимум за оцеляване.
    Да вземе да се скрие от срам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове