Last news in Fakti

20 Юли, 2021 11:33 3 494 33

Забраняват снимането с дрон около Рилския манастир

  • рилски манастир-
  • дрон-
  • снимане

Епископът на Рилския манастир каза, че през последните години туристите все по-често нарушават правилата за поведение и външен вид в светата обител

Забраняват снимането с дрон около Рилския манастир - 1
Снимка: БГНЕС

Забраняват снимането с дрон в района на Рилския манастир по нареждане на игумена на манастира Адрианополския епископ Евлогий. За спазването на забраната ще съблюдава охраната на Светата обител, съобщи БНТ.

Забраната се въвежда, за да се избегнат различни щети по храма, както и за да се осигури безопасността на посетителите на манастира.

"Имаме няколко случая на дронове, които се повреждат или не могат да бъдат управлявани добре от своите собственици, има опасност върху територията на манастира да падне някой от тях в неделни и празнични дни тук се събира голямо множество хора, а и много деца, което е хубаво и похвално, но е и опасност и за живота на тези наши посетители, а освен това и самите храмове и параклиси от известно време ни наобикалят неидентифицирани хеликоптери и самолетчета частни, което също е голяма опасност за светата обител", каза игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий.

Според повечето туристи има основание за налагане на забраната.

Други смятат, че все пак снимането с дрон не е толкова опасно, а пък и така мястото може да се увеличи популярността си.

Епископът на Рилския манастир каза, че през последните години туристите все по-често нарушават правилата за поведение и външен вид в светата обител.

"Мнозина идват с плажно облекло, което е недопустимо, не само тук, а въобще във всеки един манастир и църковно място. Шумни са, снимки, когато се правят, някои компании са прекалено шумни, забравят, че са в манастир. Не е позволено късането на цветя и билки, мнозина берат, отгоре докато дойдат до манастира изсъхват, пускат ги в кошчетата и после си отиват. Също така някой и с корените ги късат, което също не е позволено и не е нормално, трябва да пазим природата", каза игуменът на Рилския манастир Арианополски епископ Евлогий.

Снимането с фотоапарати и мобилни телефони вече е забранено в централния манастирския храм, както и в параклисите и молитвените места.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бойко Разбойко

    17 1 Отговор
    И в Банкя също.Обират чекмеджета.
  • 3 оня с дрона

    12 11 Отговор
    Ей сега отивам да снимам да видим по кой закон ще ме осъдят.
  • 4 КОТарАК

    6 4 Отговор
    да не снимат КЕКСА ли / тия са първите за разстрел
  • 5 Дельо Хайдутин

    13 6 Отговор
    Може да снимат отците ,,заклещени,,.Ха ха ха ха ха ха

    Коментиран от #14

  • 6 ха-ха

    7 2 Отговор
    'Новата реколта' се изказа :-) :-)
  • 7 Рундю

    4 3 Отговор
    И сега как ще запълвам многото си свободно време?
  • 8 Онзи

    11 1 Отговор
    Конституцията вече не важи. Оставихме да правят с нас каквото си искат.
  • 9 Да купят един служебен дрон и...

    6 4 Отговор
    Да правят филми всеки ден и да ги продават на посетителите които искат да запазят спомен от деня през който са посетили Рилския манастир а манастира ще има видео запис на всеки божи ден

    Коментиран от #11

  • 10 ЧИТАТЕЛ

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    МНОГО ДОБЪР КОМЕНТАР.ЗАРАДИ ЧЕРНОДРЕШКОВЦИТЕ КОИТО СЕ МОЛЯТ НА ИДОЛИТЕ МНОГО ХОРА СА ОБЪРКАНИ И НЕ ЗНАЯТ КАК ДА СЛУЖАТ НА БОГ,КОЙТО Е ПОСТАВИЛ ЗА ПОСРЕДНИК ХРИСТОС И НИКОЙ,АМА НИКОЙ СМЪРТЕН ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА ПРЕТЕНДИРА ЗА ТОЗИ ПОСТ!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мислещ

    4 0 Отговор
    И какво, ще наемат стрелци да ги свалят ли?
  • 13 ДжипкоБибитко

    5 0 Отговор
    Де го дрона да го гръмна с пищова! На мене Радев ми праща, ама аз ги гърмя с пощова от 200 метра.
  • 14 Отец

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Дельо Хайдутин":

    Ние вече те снимахме, чадо. Коги те заклещихме всичките.
  • 15 някой

    16 4 Отговор
    В цял свят туристите снимат и с дронове, с джиесеми и с фотоапарати, популяризирайки по този начин красотите на света. Ютуб е пълен с филми. При нас отново криворазбрана демокрация. Как ще видят по света красотите на България? Щели биле да паднат дроновете върху главите на хората. Айде тогава да спрем самолетите да летят над главите ни, защото те са по-опасни от дроновете.Или фотоапаратите и джиесемите и те ще звемат да падат върху главите ни, а? Жалка работа сме.
  • 16 Голям Слон

    5 4 Отговор
    Все сме силни, когато стане дума за нарушени права. А за отговорностите, кога ще мислим? Има правило! Точка! Или се спазва, или не. За каква Конституция приказвате и какво точно искате да покажете? Че сте над Закона или че толкова добре го познавате, колкото ви се ще?
  • 17 бай Киро

    5 3 Отговор
    Едно от малкото хубави неща на комунизма бе,че превърнаха тази зона в музей и изритаха меките калугерски китки от там.

    Коментиран от #21

  • 18 Студопор

    4 4 Отговор
    Странно е как религията, благодарение на която сме се запазили като народ 500 години се превърна в ябълка на раздора за толкова кратко време.
    Макар и храмовете да не са до Господен, все пак са архитектурни забележителности. Трябва да ги пазим. Има резон в искането на поповете.
  • 19 КОКО

    8 0 Отговор
    Забраната е за да не се видят отвисоко изсечени те от Игумена гори!
  • 20 оня с магарето

    7 0 Отговор
    вън търговците от храма
  • 21 Лустрация

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "бай Киро":

    Дааа и сега Парламента е техния дом
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 серсемин

    3 4 Отговор
    Грипена редовно си пускаше дрона около спалните на хората
  • 24 Един

    8 0 Отговор
    Не знам дали сте забелязали, във всички български игрални филми напоследък тотално се замазват имената на хотели, марките и номерата на случайно попаднали в кадър автомобили, случайни фирмени емблеми и куп други. Всяко прекаляване в такава насока носи само негативи, че и в този случай. Майстори сме на престараването.
  • 25 а яяя

    2 1 Отговор
    Май повече ги е страх някой дрон да не ги снимат как се отдават на съблазни.
  • 26 Джипко-Бибитков

    3 1 Отговор
    За да не видят хората попа с нова S-ка...
  • 27 Посетител

    2 1 Отговор
    Внимание, снайперисти на камбанарията!
  • 28 Бойко Рашков

    3 2 Отговор
    Със дрона снимам далаверите на Борисов милиони даде на поповете да го защитават
  • 29 Какво ще рече неприлично облекло

    2 4 Отговор
    С бурки ли трябва да посещаваме манастира
  • 30 Охраната на

    2 2 Отговор
    на манастира от бойковите ипончета ли е??????Да не снимат как чезнат дърветата около манастира ли?????Този игумен какъв е точно,дървар от мафията,хотелиер????Данс да го разследва ,има ли фирма?????Срам за божи служител май е???????Колко имоти има?????Колко банкови сметки????КОЙ ЩЕ НИ КАЖЕ????КОЙ,КОЙ,КОЙ ще го разследва това безсрамно човече???
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    4 2 Отговор
    Епископът на Рилския манастир не е собственик
    на въздуха над него, така че... ДаГоДу...
  • 33 Ъхъ

    1 1 Отговор
    Много сте нахални , не стига че от моите данъци се храните па и ще ми казвате какво било забранено , това да не ви е бащиния
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове