Last news in Fakti

21 Юли, 2021 15:10 4 099 35

Асоциацията на европейските журналисти: ВСС да освободи Иван Гешев!

  • аеж-
  • асоциация на европейските журналисти-
  • асоциация на европейските журналисти - българия-
  • всс-
  • иван гешев

Повод за призива е бездействието на прокуратурата за защита на журналисти, чиито права са нарушени от представители на българската държава

Асоциацията на европейските журналисти: ВСС да освободи Иван Гешев! - 1

Асоциацията на европейските журналисти – България се обърна с призив към Висшия съдебен съвет да прекрати правомощията на главния прокурор Иван Гешев. Повод за призива е бездействието на прокуратурата за защита на журналисти, чиито права са нарушени от представители на българската държава.

В публикувания във вторник Доклад за върховенството на закона на Европейската комисия е включен отказът на прокуратурата да разследва побоя и задържането на журналиста Димитър Кенаров от служители на МВР по време на антиправителствените протести от 2 септември 2020 г.

Когато прокуратурата отказва на два пъти да разследва престъпление, случило се пред телевизионните камери, в центъра на София, и видяно от цяла България, можем да си дадем сметка колко ефективна е тя в разследването на други престъпления, гневят се от АЕЖ.

Дори самата идея, че единната и централизирана прокуратура си е затворила очите за този случай, защото протестът отправяше искане за оставката и на главния прокурор, поставя под съмнение действията на държавното обвинение, допълват оттам.

Случаят с Димитър Кенаров не е изолиран. Прокуратурата бездейства и по случаите на заплахи и нападение на дома на разследващия журналист от "Антикорупционен фонд" Николай Стайков. Няма и развитие по досъдебното производство по случая с посегателствата над автомобила на Десислава Панайотова, която даваше публичност по казуса с изчезването на Янек Миланов в Дупница. Все така няма яснота и за това кои са били поръчителите на нападението над главния редактор на "168 часа" Слави Ангелов.

Отказът на българската прокуратура да предприеме действия срещу посегателствата срещу свободата на словото не e само национален проблем, категорични са от Асоциацията. В същия ден, в който бе публикуван Докладът на ЕК, бе обявено и че България е осъдена от Европейския съд по правата на човека заради незаконното предаване на Турция на опозиционен журналист през 2016 г. Журналистът е поискал адвокат, преводач и възможност да потърси убежище заради политическо преследване в родината, но нищо такова не му е осигурено, а вместо това е предаден на турските власти и от близо пет години е в затвора. Поведението на българските власти е скандално, в нарушение на международното и вътрешното право. Въпреки това прокуратурата не е предприела никакви действия за преследване на виновните. Според публикация в немското списание “Шпигел” отговорността за предаването на турски опозиционери на режима на Ердоган принадлежи на бившия премиер Бойко Борисов и на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, чийто приемник е настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Тези случаи ясно показват, че под ръководството на Иван Гешев Прокуратурата на Република България не защитава журналистите, когато техните права биват грубо потъпкани от страна на държавата. По тази причина Асоциацията на европейските журналисти призовава Висшия съдебен съвет да освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев. Подобряването на медийната среда в България е свързано и с провеждането на ефективна съдебна реформа, а тази реформа няма как да се състои без дълбоки промени в прокуратурата, започващи със смяната на главния прокурор.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дългият

    58 14 Отговор
    Каскетът и в чужбина се изложи.
  • 3 Деловодителка

    34 8 Отговор
    Не знам, но ако се договорят с него сам да се оттегли, нека му подарят мултитемпературния охладител за вино... Нека да има нещо от оня Дом..3,500 лева за вече не нов уред не са нищо за държавата, една заплатка на млад провинциален прокурор, какво толкова...

    Коментиран от #33

  • 4 udyddyy

    55 10 Отговор
    НАЙ ГОЛЕМИЯТ ИЗМАМНИК И КРАДЕЦ НА БЪЛГАРИЯ Е БОКО ТИКВАТА СЪС СВОЯТА ШАЙКА ГЕРБ/ГЕШЕВ
  • 5 бачо

    50 9 Отговор
    Падне ли каскета и ще има ефекта на доминото,дано само не забегнат много от тях по екзотични местенца

    Коментиран от #6, #18

  • 6 Последния Софиянец

    44 9 Отговор

    До коментар #5 от "бачо":

    Каскета е чадър над всички крадци в България.
  • 7 Аноним

    15 43 Отговор
    Да освободят Радев и неприятните физиономии на Слави гнус

    Коментиран от #10, #25

  • 8 Веси

    30 11 Отговор
    Наглия невъзпитан селянин трябва спешно да си тръгне, да не живее на далавера и да му се снеме охраната. Всички ние плащаме за него без да сме го искали. Даже трябва да бъде съден.
  • 9 Българка

    36 11 Отговор
    Явно Гешев ще си отиде , уволнен от площада с камъне и д'ръве, а след него ВСС, прокурори и съдии. От ВСС не разбират ли, че чашата на търпението към несправедливостта, липсата на върховенство на закона и избирателно правосъдие отдавна е преляла? Гешев е олицетворение на погазване закони, цинизъм и корупция
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 chi

    28 11 Отговор
    ВСС да освободи Гешев и да се саморазпусне за да не се налага народа да го саморазпуска!
  • 12 ГЛАД В КОЗЛОДУЙ

    18 11 Отговор
    ГЕШЕВ Е ПОЗОР !

    Коментиран от #19

  • 13 Урко

    21 4 Отговор
    Българи ако имате имоти проверете какво се случва с тях.Имотната мафия краде имоти на поразия и няма кой да ги спре.Кметове издават заповеди за нови електронни кдастрални планове сменат се номерата на парцелите и собственоста се Актува с решение на общински съвет.Всички са в схемата Кмет, гл. Архитект, Частни фирми който трасират и заснемат плана,Служба вписвания, служба кадастър.С постоянната смяна на номерата на парцелите в кадастъра се губи историята на имотите.
  • 14 Пенев

    11 13 Отговор
    На АЕЖ европейска е само една дума от името. Всичко оостанало на Сорос и Прокопиев.
  • 15 Anon

    9 3 Отговор
    Неееееее! Вчера Гешев каза че доклада бил положителен 😂
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Го4о

    10 8 Отговор
    Тази "журналистическа асоциация" не е назначавала или е участвала в избора на главния прокурор!!!! В България има конституция, която се изпълнява!
  • 18 ...

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "бачо":

    Веднага ще запалят джапанките, същия ден ще избягат... Затова трябва спешно да си затворим границите, имаме хиляди основания...
  • 19 Тошко

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "ГЛАД В КОЗЛОДУЙ":

    Град КозлодУЙ има голям зор! Пак е в опозиция.
  • 20 Мимч

    5 4 Отговор
    Ама ние си знаем,че в България е анархия и властимащи и мвр съд ,прокуратура ,всичко защитава силните на деня.За това скоро няма да се управим.Да идва някой който може да въведе ред и да ни командва поне 10 год. от чужбина....
  • 21 LOSHIA

    1 2 Отговор
    Да не забравиш дудуците
  • 22 Го4о

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Последния Софиянец от както се имунизира мина под дъгата и гледа влюбено като дама.
  • 23 Гост

    3 3 Отговор
    ВСС не прави такива работи! Освобождава пеефски онли....
  • 24 djemmil

    6 3 Отговор
    ДОГАН БЕЗ ГЕШЕВ НЕЗНАМ КАК
  • 25 изрод от ГЕРБ

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Аноним":

    В чужбина използват физиономията на ваш бацко като средства за повръщане
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 5 Отговор
    ИВАН ГЕШЕВ БОРИСОВ са престъпници мутри
  • 27 На днешния ден

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Литва, Латвия и Естония

    България бе окупирана и опустошена по късно-
    през септември 1944г.

    На днешния 21 юли 1940 г.
    Терористичният СССР окупира трите прибалтийски държави –
    Литва, Латвия и Естония!
    След окупацията, дори ни бе проведен фалшив референдум,
    какъвто бе проведен в окупираният Крим!
    Насилствено балтийците ги обявяват
    за социалистически републики в състава на СССР.


    Днес миниатюрните Литва, Латвия и Естония са за пример в ЕС и са под закрилата
    на непробиваемият чл.5 на НАТО!

    Затова терористът Путин дори не смее да си помисля
    да ги докосне с пръст!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Герп си го избраха

    5 4 Отговор
    Този няма ли мозък за 5 стотинки да си подаде оставката, ще стане по грозния начин, публично пред цял свят!!!
  • 30 Трезво мислещ българин

    3 5 Отговор
    Що не си гледате във вашата паница, като че при вас мафия няма.
  • 31 XxxL

    4 7 Отговор
    Ех колко много ви пречи Гешев. Е няма как да стане само това, колкото и да драпате. И да протестират някои черепчета няма да могат да го махнат. Въоръжете се със търпение поне още 5 г, а сега ще пиете по една студена вода Гешев ви черпи! 🤣
  • 32 121212

    4 3 Отговор
    ИСКА ВИ СЕ ПОДЛИ ДУШИЦИ ЗАЩИТАВАИКИ СПОНСОРИТЕ ВИ С МРЪСНИ ПАРИ НА ПРОТЕСТИТЕ
  • 33 безпартиен

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Деловодителка":

    А знаете ли как се изкарват тези 3500 лв. в частния сектор?Знаете ли колко са данъците за тях и какви осигуровки към тях се плащат?Та колко стават в крайна сметка парите за един прокурор които всички трябва да платим?
  • 34 Урко

    2 0 Отговор
    Бългaри aкo имaтe имoти прoвeрeтe кaквo ce cлучвa c тях.Имoтнaтa мaфия крaдe имoти нa пoрaзия и нямa кoй дa ги cпрe.Кмeтoвe издaвaт зaпoвeди зa нoви eлeктрoнни кдacтрaлни плaнoвe cмeнaт ce нoмeрaтa нa пaрцeлитe и coбcтвeнocтa ce Aктувa c рeшeниe нa oбщинcки cъвeт за неустановен собственик.Вcички ca в cхeмaтa Кмeт, гл. Aрхитeкт, Чacтни фирми кoйтo трacирaт и зacнeмaт новият плaн и заявяват неустановен собственик,Cлужбa впиcвaния, cлужбa кaдacтър.C пocтoяннaтa cмянa нa нoмeрaтa нa пaрцeлитe в кaдacтърa ce губи иcтoриятa нa имoтитe ,губите и собственоста си.
    Разпространи за да се информират повече хора.
  • 35 ВСС да бъде"отхвърлено" от Парламента??

    1 0 Отговор
    Такава ли щее Процедурата или разделяне на Колегиите!! ГРАМОТНИТЕ Юристи ще решат този Проблем!!! Докато този е начело, ще си стои държавата на Дъното в Тинята!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове