23 Юли, 2021 08:42 2 111 35

Кузман Илиев: Бюджет 2021 е предизборен и отключва дългова спирала

  • кузман илиев-
  • бюджет-
  • инфлация

Голям политически риск е неизвестността за това, какво се случва в политиката. Администрацията не работи на пълни обороти

Кузман Илиев: Бюджет 2021 е предизборен и отключва дългова спирала - 1
Снимка: БГНЕС

Бюджет 2021 е предизборен, настоящото правителство си купува време и гласове. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ икономистът и финансов анализатор Кузман Илиев. Според него този бюджет не е обоснован финансово и е насочен към пенсионерите, като най-активни гласоподаватели.

„Звучи много красиво – да помогнем на пенсионерите, да няма хора под прага на бедността, но това не е обосновано с оглед на икономическото развитие на България и с оглед на това, че по този начин не се помага на българския народ. Щеше да му се помогне, ако делът на държавата бъде намален и икономиката заработи. Очаква се от бюджета да бъдат изстискани два милиарда и двеста допълнително. Вместо тези пари да останат в бизнеса, а държавата да си изчисти нейните сланинки, а не да иззема това, което българските предприемачи и служители се борят да изкарат допълнително. Предстои неясна обстановка, в която се залагат много ресурси по най-различни пера, които тепърва парламента трябва да одобри. Тук никой няма да може да се противопостави на БСП, нито на Мая Манолова . Това значи, че продължаваме да си караме същата каручка, но по-разнебитена“, коментира той.

Капанът е заложен пред българската хазна. Икономическият растеж е свръхпозитивен и да се залага на проинфлационна среда е рисково, защото нищо не се знае. Котировките на петрол варират, приходите се оказват трудно събираеми, освен това има и политически риск, предупреди Илиев.

„Голям политически риск е неизвестността за това, какво се случва в политиката. Администрацията не работи на пълни обороти. Самите предприемачи не знаят дали ще има нова ковид вълна, както се говори а септември и виждаме какво се случва навсякъде по света. Това е една несигурност у самите предприемачи. Всички тези неща представляват фискални мини при приходите. В същото време разходите растат, вместо да е обратното. Разходите трябваше да намалеят, неефективностите да бяха изчистени и да се наберат пари за тези социални групи, които са най-уязвими, а именно пенсионерите, но през подобряване на ефективността“, каза той.

Кузман Илиев обясни, че става дума за отключване на дългова спирала, която е много сериозна. Сега България е на 24% дълг спрямо БВП, а след година-две ще сме на 30%. Ние сме малка държава с борд, политическата класа трябва да подходи отговорно към това, посъветва икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 човек от народа

    27 4 Отговор
    Кузмане, трай си! никой не те чува.
  • 2 Мазник си ти !!!!

    26 4 Отговор
    Антипатичен млад измамник !!!! Личи му ,че балък на конци.
  • 3 България фалира

    6 9 Отговор
    ОЩЕ началото на тази година. Изпразнен валутен резерв , инфлационна вълна и вече висок дълг спрямо БВП

    Коментиран от #5, #22

  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    17 4 Отговор
    Тоя няма ли кой да го обръсне?
    И мозъка му също?
  • 5 Прав си

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "България фалира":

    А и лихвите по влоговете вече са отрицателни и не могат да покрият инфлацията. Например ако вложите 1000 лв.в банка след година ще изтеглите 995 лева
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 user

    11 14 Отговор
    С удоволствие ще гледам как този прост народ обеднява. Хубавото е, че тези които гласуват за популисти и демагози те най-бедни стават когато има такова управление. За съжаление организираната престъпност също се увеличава и от това си патим всички :(

    Коментиран от #17

  • 8 кузман out

    22 7 Отговор
    ей селтак министър Петков ще те направи на 2 стотинки , в кое село си завършил икономика бе шарлатан герберастки хахахахаха
  • 9 Пич

    18 3 Отговор
    Много ме озадачават такива идиоти , които твърдят , че парите на българина да много... Трябвало на капитализма да се помогне... А бе , муньо , нашите тюфлеци капиталисти , нито на хората дават заплати , нито на държавата дават данъци , нито модернизират бизнеса си... Какво да им помагаме бе , идиот , да си купят по големи яхти ли... Честито на гласувалите за промяна глупаци и селяндури , видяхте ли какво ще получите...
  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    11 2 Отговор
    ЕДИН ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ МИ ПРИЯТЕЛИ В САЩ Е СТАР, МНОГО ДЕБЕЛ И МНОГО НЕИЗВЕСТЕН ДЯДО ЕВРЕИН СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ , КОЙТО СЕДИ ПО КЪСИ ГАЩИ И ПОТНИК В ОФИСА, ПУСАЛ Е ШКЕМБЕТО СИ НАД ГАЩИТЕ, ПИЕ КАФЕ ОТ ОГРОМНА ЧАША И СИ Е НАПРАВИЛ 30 МИЛИОНА ДОЛАРА НА БОРСАТА ОТ КОМБИНАЦИИ
    .................. ДЯДО ЕВРЕИН НЕ ПРОПУСКА ОБАЧЕ ДА ДАРИ ПО 50 000 ДОЛАРА НА КУХНЯТА ЗА БЕДНИ - АРМИЯТА НА СПАСЕНИЕТО ВСЯКА ГОДИНА ........ А КАТО ПОЧНАТ ДА МИ ИЗЛИЗАТ ТАКИВА МАЙМУНЧЕТА В КОСТЮМИ А ЛА ТОШКО АФРИКАНСКИ - ОТ ТИЯ ДЕТО НИ ОПРАВЯТ ВЕЧЕ 32 И ВЪОБЩЕ НЕ ЧЕТА СТАТИИТЕ :)))

    Коментиран от #13

  • 11 Пенсионер

    4 12 Отговор
    БРАВО г-н ИЛИЕВ, МНОГО ТОЧЕН КОМЕНТАР!!!
  • 12 гарга

    10 3 Отговор
    Гнусна патерица, след като държахте крадците от ГЕПИ на власт и заедно с тях грабихте българите, вече никой не се интересува от лъжливите ви муцуни. А ако вземеш да ни обясниш и покажеш, как се кара цял месец с 300 лева, за пенсионер който е работил цял живот, тогава ще имаш право на мнение. Внимавай да не излъжеш пак.

    Коментиран от #31

  • 13 щата Idaho

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "САТЪРА НА ХАНА":

    дебелака много дал бре хахахахахахахах
  • 14 четящ

    10 3 Отговор
    абе лъснат костумар, те знаеш ли какво е възрастен човек да няма пари за хляб? не знаеш я! затова ги дрънкаш такива глупости! и какво от това, че дългът ни ще скочи до 30%, след като гърция има цели 300 % от БВП дълг, на Италия цели 200 % и т.н. вкл. и Германия! за това защо нищо не казваш? защото си толкова икономист колкото баба ми е професор!

    Коментиран от #34

  • 15 Сссс

    16 1 Отговор
    Кога беше Бока не смърдеше за дългова спирала и предизборен бюджет, а?
  • 16 Шопи

    12 2 Отговор
    Брадат не реализиран шушумигар
  • 17 гарга

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "user":

    Ей гербераст , ти къде живя през последните 12 г. бре? Тези прости калинки заедно с простия пожарникар, грабиха колкото могат от българите и ни докараха до дъното по доходи. Сега ли се сети че обедняваме?

    Коментиран от #33, #35

  • 18 нннн

    5 1 Отговор
    Браво, бе! Виновни са хората, че искат да ядат. Няма кражби и корупция, няма пълни шкафчета и т.н. Ид...т!.
  • 19 АУУУУУ

    2 7 Отговор
    не така бе Кузмане..... такива работи не се казват...... сега червените тролове ще те оплюят....... изчакваш да дойде пролетта и гледаш сеир, по-точно участваме всички в сеира....... и плачем.......особено тези които са гласували за управляващите..... ха ха ха
  • 20 JEFF

    6 1 Отговор
    Заради умишлено фалирата КТБ правителството на ГЕРБ колко милиарда дълг изтегли ? Тогава не реагира никой , а тези пари ги връща цял народ, за да прикрият политическите далавери. Разбира се, че е недопустимо размерът на пенсията да е под прага на бедността.
  • 21 добре

    2 12 Отговор
    Това не може да бъде, Асенчо нали спря кражбите и сега ново 20. Дано само не фалира държавата както е фалирал фирмата сии дължи 8 милиона паунда на кредитори.
  • 22 пешо

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "България фалира":

    всичко това е от управлението на тиквата и неговата шайка .

    Коментиран от #32

  • 23 И кой

    3 2 Отговор
    Този ,,специалист,, с модерната брада. Май падна от два стола
  • 24 100pera

    4 1 Отговор
    "държавата да си изчисти нейните сланинки", а?! Ама не казваш, кои са тези сланинки.
    Горкият бизнес! Дето се борел! И как се бори? Напр. като вместо 4 см асфалтово покритие на новия участък от магистралата слага по 1 см? Като прави тол система със софтуеър за стотици милиони, а сега 200 000 фиша се обработват на ръка от 15 човека? Като Виваком, която е гарантирала 4.5 милиарда кредити на фирми свързани с Пеевски и Борисов през трети лица, а собствената й капитализация е 1.5 милиарда? Които сега ще плати държавата, щото това е стратегически важна за нац.сигурност структура. Като кредитите на ББР ли?
    За този ли бизнес говориш, г-не Кузмане?
  • 25 mi6osp

    3 2 Отговор
    Дълговата спирала бе отключена д онези 16 милиарда заем, които Борисов изхарчи неизвестно за какво.
  • 26 Трай бе

    3 1 Отговор
    Обединен и.ди.от
  • 27 Марешки

    3 1 Отговор
    Абе къде е Валери Симеонов

    Коментиран от #29

  • 28 Мечо Пух

    3 1 Отговор
    С оглед икономическото развитие и да им излязат сметките на някои, 90% от населението под прага на бедността (369 кинта!!!), глад и мизерия за народа! Е те това иска и Буци, предвещавайки поне една година стъпки назад...Кузмане, колко пъти трябва да ти се казва, че "остеритет" по време на криза е най-глупавата икономическа политика и всички, дори и най-богатите, се отказаха от подобен ход?
  • 29 Куку

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Марешки":

    В момента реже релсата, която трябваше да си върже на врата и да скочи от моста...И още я реже, че е тръгнал да го прави с тъпа ръчна ножовка, което изисква много време...
  • 30 пожарникарБУДА☭

    3 2 Отговор
    И ТОО АБДАЛ СИ КУПИ ФАБРИКА НА 9-ти СЕПТЕМВРИ... МУ-ХА-ХА
  • 31 За тази

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "гарга":

    Пенсия не ти е виновен ГЕРБ. А тези при ,които си работил преди ГЕРБ да дойде на власт.И не е трудно да се досети човек ,кои са те.При другарите масово се работеше без трудов договор и осигуровки.Явно си от тези,които си получаваха заплатата под масата.
  • 32 Няма страшно

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "пешо":

    Сега Фърчилото и другарите ще те направят милионер.Стой та гледай.
  • 33 нагли са

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "гарга":

    И миналия път така пищяха, надяват се да сме забравили. ;)
  • 34 Милионери и милиардери откъде имате?

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "четящ":

    Питайте БСП, ДПС,ДБ, ИТН и ги разследвайте, не ги жалете!
  • 35 Живяхме и ще ги помним с добро

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "гарга":

    А, протестърските п@смини ще ни оглозгани и върнат 50г. назад.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове