23 Юли, 2021 23:10 3 010 14

Атанас Пеканов: Нашата ревизирана версия на Плана е доста по-добра от предишната

  • атанас пеканов-
  • план за възстановяване-
  • план за възстановяване и развитие-
  • план за възстановяване и устойчивост на република българия

Вицепремиерът по управление на европейските средства апелира политическите партии за приемственост на така изготвения документ

Атанас Пеканов: Нашата ревизирана версия на Плана е доста по-добра от предишната - 1
Кадър: БНТ

Служебният кабинет ревизира Плана за възстановяване и развитие на България, но не го внесе в Брюксел, за да изчака редовното правителство. Страната ни обаче остава сред последните членки на ЕС, които все още не са представили плана си. Как ще се отрази това забавяне и как трябва да разходваме предвидените европейски средства - темата в "Панорама" коментира вицепремиерът Атанас Пеканов.

Още в началото на нашия служебен кабинет стигнахме до консенсус, че бързането не е най-важното, по-важното е качеството на този стратегически документ за бъдещето на България, обясни Пеканов.

"Според мен нашата ревизирана версия е доста по-добра от предишната, залага още по-високи амбиции. В крайна сметка, средствата не са застрашени - те са там за нас и трябва да ги използваме по най-добрия начин", доуточни той.

В предишната версия на Плана имаше добри проекти, които бяха надградени, но имаше и много проблеми. Мисля, че успяхме да въведем много нови добри неща с това стават 57 проекта и 43 реформи, обясни Пеканов.

"Апелирам към политическите партии за приемственост в този документ. Ние обещаваме, че нещо ще се случи - служебният кабинет обещава и затова трябва приемственост", допълни той.

На въпрос дали той воюва със София заради заложените средства за столицата, вицепремиерът обясни, че според него, начинът, по който се развива страната не е добър от гледна точка на фокусирането в София.

"Това винаги е била моята икономическа логика - прекаленото фокусиране на хора и ресурси в столицата е вредно за цялата страна. Видях неспособност на екипа на г-жа Фандъкова да намали ресурса за метрото, да намери някакви собствени средства", допълни Пеканов.

Той е категоричен, че образованието и науката са приоритетите, които обуславят дългосрочното бъдеще на една държава. Икономиките на знанието са тези, които просперират, подчерта Пеканов.

"Видяхме много кадърни млади хора, които са били в чужбина и се върнаха в България и ние трябва да направим всичко възможно да задържим повечето от тях. България трябва да се движи много по-бързо и не трябва да се фокусираме само върху Плана - да, той е важен ресурс, но от нас зависи как ще го използваме", подчерта Пеканов.

Видях и хубавото, и лошото - изключително кадърни експерти, видях институции с неглижирана роля, може би сме забравили колко е важна експертизата, смята вицепремиерът.

Има един голям проект, който ние се видяхме принудени да отпадне защото не беше защитен пред Брюксел и не доказва, че няма да навреди на околната среда - това е проектът за "Напоителни системи". Ако този проект беше оставен, Планът ни щеше да е готов след 5-6 месеца, обясни още Пеканов.

"Това, което ни трябва в момента, е някакъв вид спокойствие, консенсус как да действаме занапред", заключи Пеканов.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отговори

    14 24 Отговор
    Пекана върви да лъскаш на Гадев Обувките Ще ни спрат парите от Европа Комуняги лъжливи
  • 2 селтак

    9 16 Отговор
    Щел да чака новото правителство да видел как да действа. Новото поколение айдуци ше доде много талантливо!
  • 3 Празен шкаф, щастлив народ

    17 13 Отговор
    Всеки план, който не е писан от и за лицето Бойко Методиев Борисов е по-добър!
  • 4 Гечко

    10 19 Отговор
    С чужда пита,помен не се прави… Много е лесно да присвоявате чуждия труд г-н Комсомолец
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор
    какъв план никога герб никога мугтри БОЙКО БОРИСОВСИ ИВАН ГЕЕВСИ
  • 6 Анализатор

    19 9 Отговор
    Каквото и да направи служебното правителство или друго правителство, различно от ГЕРБ, ще е по-качествено, по-добро и ефективно.
    Най малкото, комисионните за мутрата които варират около 50% ще бъдат спестени за данъкоплатеца.
    Когато и да изчагъртат герберастите от властта - винаги ще е късно, защото това са най-некадърните и корумпирани чиновници.
  • 7 12345

    4 2 Отговор
    Хареса ми като бъдещо развитие нооо сте за кратко,големите риби си траят сега.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 този

    1 0 Отговор
    много е красив и умен
  • 10 877878

    6 7 Отговор
    Наближава момента да се оцени работата на правитеството на заления чорап, съставено предимно от залени тикви като този момчура, но също и от няколко добре изгнили тиквища, свърдящи непоносимо. Ще смърди дълго и гадно.
  • 11 Да,вярно

    4 1 Отговор
    Гербаджиите нямат потенциал за нищо.В нашия град всички от геп са прости и ненормални.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Айде бе

    1 2 Отговор
    Тия нови министерски юпита са просто ново издание на онези от правителството на Кобурготската лисица – колкото по-дълго са на власт и колкото повече крещят и бият тъпана за чужди злоупотреби, в същото това време толкова по-безпроблемно се облажват по още по-усъвършенствани незаконни схеми (нали затова им е харвардското ноу–хау) и накрая и те ще излязат чудодейно сухи от тресавището досущ като Николай Василев....
  • 14 123

    0 0 Отговор
    Да бяхте казали благодаря, на тези които са свършили огромата работа преди по плана, ако не са били те сега щяхте да се почесвате по главите и да се чудите от къде да започнете, а не да се хвалите че сте надградили или подобрили части от плана.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове