Last news in Fakti

24 Юли, 2021 06:55 3 079 26

Слабите ученици станали още по-слаби

  • дистанционно обучение-
  • ученици-
  • успех

Причината е в дистанционното обучение

Слабите ученици станали още по-слаби - 1
Снимка: БГНЕС

Заради дистанционното обучение слабите ученици са станали още по-слаби. Това установиха от просветното министерството, където днес представиха анализ на учебната година, която в по-голямата си част бе неприсъствена.

Министерството търси начин да осигури 40 хиляди устройства за новата година. Недостигащи устройства и слаб интернет са причините резултатите в седемдесет и пето училище във "Факултета" да се влошат. "На много от децата родителите не могат да си позволят да плащат интернет и това затруднява дистанционното обучение", обясни пред bTV Лава Коцева, директор на 75-то ОУ "Тодор Каблешков", цитиран от dir.bg.

Дистанционното обучение е влошило резултатите по математика. По данни на просветното министерство на националното външно оценяване всеки втори ученик е с резултати по математика от около 30% от точките, което е между слаб 2 и среден 3.

"С други думи, над 20% от явилите се на националното външно оценяване не се справят нито с изпита по български език и литература, нито с изпита по математика. Ето това наричаме риск от отпадане", заяви д-р Николай Денков, служебен министър на образованието.

13% от българите между 18 и 24 години нямат средно образование. Следователно всеки шести ученик е отпаднал от училище, особено при децата в риск.

"За края на учебната година за седми клас мога да кажа, че имаме четири деца, заминали за чужбина, и една омъжена девойка, надявам се всички други да се запишат", допълни Коцева.

Новата учебна година ще започне с нагласата да е присъствена, но ако се наложи, отново ще се мине към дистанционно обучение, като този път министерството ще осигури 40 000 нови устройства, които миналата година не достигаха.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слаб премиер

    11 2 Отговор
    Слаби ученици
  • 2 Луд учен

    7 0 Отговор
    А защо са биле слаби? :\
  • 3 милиционер

    11 0 Отговор
    ами като ги лишиха от закуска в междучасието........
  • 4 гадно

    24 0 Отговор
    Каква ирония в кв. Факултета са най-слабите ученици само дето удобно пропускат една подробност, че става въпрос за цигани което обяснява всичко.
  • 5 цербер

    8 1 Отговор
    Слабите ученици са станали още по-слаби,варират около кожа и кости.
  • 6 big

    29 0 Отговор
    Аз не знам, дали отговорните хора в образованието си дават сметка, колко отчайващо е българското образование! Гледайки моите внуци и контактите ми с младите хора изпадам в отчаяние: неграмотност, незнание, нежелание за учене и неадекватни според мен учебни програми! Глупостта е навсякъде, а мисленето го няма въобще! Как да мислиш, като не четеш и не знаеш, повтаряйки изказани от някой друг глупости? Бях в моя техникум, сега професионална гимназия, по мое време имахме производствен цех и 4-5 работилници, сега - нищо, дори машините ги нямаше! Как ще се обучават младите като професионалисти? Само на теория? Къде са уменията?

    Коментиран от #11, #15

  • 7 Ирена

    3 14 Отговор
    Не може всички да са болно амбициозни и много учещи. Трябва да има и посредствени ученици и хора иначе гениалните и читанките ще ке избият от амбиции.

    Коментиран от #20

  • 8 123

    13 0 Отговор
    Учениците станаха по-слаби, но и по дебели от стоене вкъщи.
  • 9 Сссс

    14 1 Отговор
    Интересно с каква помощ циганите изкараха матурите и вярвате ли, че те са учили дистанционно? Що бок.. ци изхранваме и ще продължим да го правим.
  • 10 Държавата защо почна да плаща

    14 0 Отговор
    На частните училища така и с държавните училища богатите родители плащат за частни уроци на своите деца частните учители ги учат ефективно защото родителите виждат резултатите а бедните будни българчета ги набълбукат в държавните училища с глупости от рода как се слагат презервативи и какъв пол са

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сссс

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Държавата защо почна да плаща":

    Господин ли си, г~жа ли си не знам, но по времето на комунизма всички ходехме в държавни училища, но такава простотия нямаше.

    Коментиран от #14

  • 13 В компютрите се инсталират

    2 1 Отговор
    Драйвери подкарвачи на програмите след това кой каквото научи наще от МОН искат да учат учениците вместо да ги карат да назубрят формулите в математиката физиката и химията и после учениците да сменят числата в формулите и да получават резултати за различни ситуации
  • 14 То затова

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сссс":

    Всичко и преди 1944 и преди 1989 и след това се вносно виж СУ Св Климент Охридски колко филологии има щото с БЕЛ и гимназия в България не ставаш за нищо

    Коментиран от #18

  • 15 moiraine

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "big":

    Колега, всичко тръгва от семейството. Когато мама и тате не са възпитали у малккото зло.дейче любознателност и стремеж към знания, е късно училището да го направи. Когато мама и тате не са възпитали кре.тен.чето да бъде отговорно, училището трудно може да го научи на това. Когато мама и тате не са обяснили на разглезеното идио.тче, че трябва да полага усилия и че в живота нищо няма да му дойде наготово, за училището е почти невъзможно да гго убеди в това. А причината мама и тате да не са направили всичко това е ясна - защото и техните мама и тате са били същите безхаберни бок.луци. Та на този фон намаляващата раждаемост е една чудесна новина. Лошата е, че не намалява достатъчно бързо.
  • 16 Една китайка отишла при мъдрец

    9 0 Отговор
    И му казала искам детето ми да стане мъдро като вас и мъдреца я попитал колко е голямо детето и майката казала на пет месеца и мъдреца и казал Късно е вече
  • 17 Баба Марта

    5 1 Отговор
    Е, нали, това е целта! Трябва да сте доволни!
  • 18 Сссс

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "То затова":

    Ами руско явно е техникум, защото имаше трхникуми, които ти давах професия, а за тези на които не им се учеше много имаше и средно професионално училище, но след като унищожиха де що имаше заводи фабрики за какво са такива училища. Сега сме нация слугинска. ., кеф ти продавачка сервитьорка, шофьор или общ работник.
  • 19 temerut

    6 0 Отговор
    Не е само заради дистанционното!От години учениците масово не пишат домашни ,безнаказано бягат от часове,преминават от клас в клас почти неграмотни и никой нищо не може да стори.Ако ,не дай Боже,учител с покаже по-строг,сповече изисквания към знанията,срещу него почват оплаквания от родители.Незаинтересованите в клас пречат на добрите деце и те не успяват ,заради което са частните уроци.Да си отличник и с добро поведение ученик днес е срамно!Най-вървежни са тези,които са агресивни,самонадеяни,защото са наясно,че никой нищо не може да им направи!Учителите са в ступор,когато трябва да предприемат каквото и действие,защото нищо в системата не им дава права.Те са толкова административно обременени и задължени ,че накрая вдигат ръце.През година нови програми,нови правила,нови бумаги,без яснота какво за какво се прави.Заповеди от днес за вчера,без реално да се отчита ефекта .
  • 20 Явно си от

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ирена":

    слабите ученици. Но не се притеснявай. И от такива има нужда. Толкова ниско квалифициран персонал търсят в читотата, санитари, берачи и др. подобни професии. Мани ги "читанките" сами да се оправят. Т и али си печена, от готините отворки? Па може и плеймейтка да станеш. Мноо кул, а?
  • 21 На кратко

    3 0 Отговор
    Няма нужда от излишно образование и пари за него.Пред входа непълнолетни момиченца продават яко дрога и са куул.Разбират го живота от всякъде за разлика от задръстените отличници.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Milena

    3 0 Отговор
    Хора, всичко добре, но защо все се мисли за ученици, които има тази директорка? Никой не пита как се справят с Интернет и устройства останалите деца. Докога ще е тази неравнопоставеност. Всичко само за "уязвими" групи. Няма такова понятие. Свидетел съм, че голяма част от тях имат много повече средства. На голяма част от тях, обаче образованието не е приоритет, те не желаят да са грамотни и образовани. Интересуват се само кой и какво ще даде, кой за какво им е длъжен, продават си децата в училища, които им обещават пари, не е нормално. Не работят, не са ангажирани с присъствие на децата си в училище,защо подпомагаме тогава???? 1 на 200 деца да желае да учи, да са ангажирани и родителите му и сами да обезпечават ученето, това нормално ли е? В голяма част родителите дори не вдигат телефон, когато ги потърсиш, или вземат децата си и заминават в чужбина, не ги интересува, че са подлежащи. Как да се наваксат пропуски тогава? Как да се ограмотят? Не дистанционното обучение е виновно, то се води съвестно и с всички възможни методи и средства. Безхаберието е виновно - докато не се потърси сметка на родители и на институции, които знаят проблемите и го допускат, всичко ще е така. Всеки има право на образование, но и всеки има задължения, след това права. Към момента задължения имат само учителите, най-вече задължение да търсят ученици, които не желаят да работят върху себе си, защото са от "уязвими" групи. Много е зле работата, повярвайте! Пишат се само едни писан
  • 24 Последния Софиянец

    2 0 Отговор
    Тия журналя са математици някакви. Зубърчета. Аз бях слаб ученик, но се издигнах до собственик на заведение. Много математичета дето наказвах, както Слави наказва Тиквата, стигнаха едва до държавната администрация и станаха гербави подлоги
  • 25 7789

    1 0 Отговор
    От един клас в Пзк имам поглед-5-6 деца си учеха и онлайн без проблем,но останалите просто присъстваха,а 2 деца изобщо ги нямаше в платформата и учудващото е,че накрая им писаха 3-ки и ги пуснаха...вместо да ги оставят да повтарят
  • 26 tato

    1 0 Отговор
    И уруспииите станаха по големи руспии ама това го изисква демокрацията.
    Те и сегашните шефове на фирми са с 7 клас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове