ФАКТИ.БГ
  • българия-
  • византия-
  • цар самуил-
  • ключ

29 юли 1014 г. Василий II ни разбива при Ключ

Попадналите в плен са ослепени по заповед на Василий II, наречен по-късно „Българоубиец”

Публикувана: 29 Юли, 2021 04:26
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2804
29 юли 1014 г. Василий II ни разбива при Ключ - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 11 гласа.

29 юли 1014 г. българската войска претърпява поражение от войските на византийския император Василий II. Беласишката битка, известна още като битката при Беласица, битката при Ключ или битката при Клидион е кулминация на двубоя между българския цар Самуил и византийския император Василий II, продължил десетилетия в края на X в. и началото на XI в.

Битката завършва с тежко поражение на българите. Според свидетелствата на различни средновековни летописци броят на загиналите е значителен, а попадналите в плен са ослепени по заповед на Василий II, наречен по-късно „Българоубиец”.

В началото на този двубой Самуил има превес, но от 1001 г., когато Византия се отърсва от вътрешните междуособици и от конфликта си с арабите, българите започват да губят надмощието си и са принудени да се борят за независимостта си. За да спрат вражеските нашествия, те изграждат широка укрепителна система, преграждаща планинските проходи и другите пътища към вътрешността на държавата.

При поредния си поход през лятото на 1014 г. Василий II е спрян пред едно от тези укрепления - крепостта-дема, издигната от Самуил в Ключката клисура между планините Беласица и Огражден, край днешното село Ключ. Българските войски отбиват многократните опити на византийците да превземат преградата, но на 29 юли са нападнати внезапно в гръб от отряда на Никифор Ксифий, който успява да обходи позициите им по планински пътеки.

Битката завършва с тежко поражение на българите. Според свидетелствата на различни средновековни летописци броят на загиналите е значителен, а попадналите в плен са ослепени по заповед на Василий II, наречен по-късно „Българоубиец”. Цар Самуил избягва гибелта в самата битка, но умира два месеца по-късно - на 6 октомври 1014 г., след като получава сърдечен пристъп при вида на ослепените си бойци.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
град козлодуй
1 Отговор
като хлебарките сме българите нямаме изчегъркване от тоя свят

и гербаджийте на трепаха ама ей на пак отселяхме

Коментиран от #2


Оценка:
-17 +17

Мангол
2 Отговор

До коментар #1 от "град козлодуй":


Някои предимно с азиатски уклон се отъждествяват с хлебарки, а българите с лъв който стои и на герба.

Оценка:
-5 +24

САТЪРА НА ХАНА
3 Отговор
ИНТЕРЕСЕН Е ПРЕДШЕСТВЕНИКА НА ЦАР САМУИЛ - РОМАН ...... ПРОПАДАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПОЧВА ПРИ НЕГОКОГАТО ПРИЕМАМЕ ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ ..... Ро̀ман е цар на България от 977 до 997 г. (де факто до 991 г.) Той е син на цар Петър I и Ирина (Мария) Лакапина, внучка на византийския император Роман I Лакапин. По-малък брат е на цар Борис II и внук на Симеон Велики. Вероятно се казва Роман Симеон и след 931 г. посещава Константинопол с майка си и по-големия си брат.

През 963 г. е свален византийският император Роман II и роднинските връзки на българското царско семейство с византийския императорски двор са прекъснати. Новият император Никифор II Фока отказва да преподпише мирния договор, освен ако Борис и Роман не бъдат изпратени в Константинопол като заложници. През 970 г. след смъртта на Петър I, Борис и Роман се връщат в България, където по-големият поема властта.

Коментиран от #9


Оценка:
-0 +11

Питър
4 Отговор
Пише се ИЗЧЕГЪРТВАНЕ и ОЦЕЛЯХМЕ.

Оценка:
-1 +5

Тогава византийски Ключ
5 Отговор
Сега турски Тур Кей

Оценка:
-0 +2

Q2z
6 Отговор
Рим срещу Константинопол...и ние сме по средата ...познайте кой им посочва брода или пътеката и ги напада в гръб ...разделяй и владей.

Коментиран от #28


Оценка:
-0 +7

РЕАЛИСТ
7 Отговор
Според професор Божидар Димитров"Василий Втори, който също бил много възрастен като Самуил, изпратил напред елитните части на армията си, ръководени от неговия любовник Никифор Вотаният (Василий Втори е бил гей - б.а.). Но в разгорялото се сражение с елитните български части, ръководени от сина на Самуил - Гавраил Радомир, Никифор Вотаният е бил убит лично от него и изтърбушен с копие.

Василий Втори отново е трябвало да отстъпи, но разгневен от смъртта на любовника си, извършил нечувано дотогава деяние, ослепявайки пленените български войници, преди да се изтегли

Коментиран от #18


Оценка:
-2 +7

Зайко Зайков
8 Отговор
Ама чекай бе брато. Ка така ем Самуил ем бугароубиец? Не съм тако го учил у нашите учебници.

Оценка:
-4 +4

Чичо
9 Отговор

До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":


Падението пада след като Киевския княз Светослав внук на Владимир Расате превзема Плиска и Преслав. След неговите набези първата Българска държава не успява да се съвземе

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +8

Така.....
10 Отговор
След тази битка приключва и съществуването на Първата бългaрска държава и се слага край завинаги, Македония да е повече в българските граници и с българско население, защото е завладяна за 200г от византийците, които коренно подменят населението на Македония и с малки изключения областта Македония не ocтaвa изцяло българска територия и особено след 12-13 век , когато пък от византийско робство и владение е освободена не от България , А от Сърбия кoятo тoгaвa мoщнo ce рaзпрocтирa oт Мaджaрcкo дo Oхрид и Солун и c пoбeдaтa и разбиването нa Визaнтия от сърбите, Македония влиза в територията на Стара Сърбия и до завладяването от турците, oблacтa е под контрола на Сърбия c нaзнaчeни cръбcки жупани и упрaвници и след 500 години турско владение до 1912г Мaкeдoния e oтнoвo ocвoбoдeнa oт турcкo, пак oт cръбcкaтa aрмия кoятo първa влизa и ocвoбoждaвa Cкoпиe , a в по нoвaта си и пo вaжнa история, от 1919г до 1990г Мaкeдoния отново е изцяло под икономическото, политическото и културно развитие и влияние на Сърбия със сръбски мeдии, език и бaнкoвa cиcтeмa и македонската интелигенция се изучава в Белград ,а не в София на официалния сръбски език и мaкeдoнcкaтa aрмия cлужи нa интeрecитe нa Кралство Cърбия и СФРЮ,кoятo пък cтрoи инфрacтруктурa и зaвoди в Мaкeдoния, така че ако някой има претенции за културно и историческо ощетяване и кражби в историята, културaтa и на езика, то това трябва да е Сърбия, а не България...!!!

Коментиран от #27


Оценка:
-11 +2

11
Този коментар е премахнат от модератор.
РЕАЛИСТ
12 Отговор

До коментар #11 от "долу турците":


Неблагодарник си ти. Византия ти даде азбука, даде ти и религия , изучаваше ти владетелите, пък и цялата история на България се вади от византийски хроники.

Коментиран от #13, #16


Оценка:
-4 +12

13
Този коментар е премахнат от модератор.
14
Този коментар е премахнат от модератор.
15
Този коментар е премахнат от модератор.
Скития
16 Отговор

До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":


Нищо не ми е дала! византия е мъртва от шестстотин години.рест ин пийс дърта к... византио.

Оценка:
-3 +3

17
Този коментар е премахнат от модератор.
Зпадняци...
18 Отговор

До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":


Джендъри.

Оценка:
-0 +2

19
Този коментар е премахнат от модератор.
Василий джендър II
20 Отговор
Вкзантиици хомосексуалисти.

Оценка:
-0 +0

Не е българоубиец
21 Отговор
Дословният превод е простакоубиец.

Коментиран от #25


Оценка:
-4 +4

22
Този коментар е премахнат от модератор.
Агия София
23 Отговор
Опитите на императорите за цивилизация на барбарските племена не била винаги успешна,за това имало често припомяне , по друг начин твърд но необходим

Коментиран от #24


Оценка:
-2 +3

Василий джендър II
24 Отговор

До коментар #23 от "Агия София":


Императорите в цирка където им е мястото.

Оценка:
-1 +1

???
25 Отговор

До коментар #21 от "Не е българоубиец":


По анонимните форумчета сме големи лъвчета.що не го кажеш на някой в очите и да се сбогуваш с празната си кратуна.

Коментиран от #26


Оценка:
-0 +1

Можеш и сам да провериш
26 Отговор

До коментар #25 от "???":


Как се превежда вулгароктон на гръцки.

Оценка:
-0 +2

Каква Македония?
27 Отговор

До коментар #10 от "Така.....":


Теиторията на древната гръцка Македония с име Вардарска и от 44г,Тито ги е наричал Македонци с чел да ограби останалите земи на гръцката Македония и да излезе на егейското. България не може да има никакви исторически притенций и опита и заедно с нацистката Германия да открадне тези земи през 2 Св война отиде на кино и останаха само подното поведение към небоиното местно население

Оценка:
-4 +1

ИМПЕРИАЛИСТ
28 Отговор

До коментар #6 от "Q2z":


Публикувано във факти.бг: Нa 17 aвгуcт 986 г. Caмуил рaзгрoмявa визaнтийцитe в биткaтa при Трaянoви врaтa. Визaнтийcкият импeрaтoр Вacилий ІІ прeтърпявa нaй-гoлямoтo пoрaжeниe в пoхoдитe cи зa пoкoрявaнe нa Бългaрия. Знaчитeлнa чacт oт aрмиятa му e унищoжeнa, a тoй eдвa уcпявa дa ce cпacи.................
--------------------------------------
От битката при крепоста Щипон в прохода „Траянови врата“, Василий II го спасява отряд наемници-арменци ... предците на Бабикян...

Оценка:
-2 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Ангел Джамбазки
Депутатът в Европейския парламент Ангел Джамбазки коментира претенциите на турския президент Реджеп Ердоган за Лозанския договор
Ердоган се опитва да ревизира всички граници"

Още бисери
ТОП 5