28 Юли, 2021 15:37 2 665 45

Кацаров: България жертва възрастните, като ваксинира първо младите

  • стойчо кацаров-
  • ваксини-
  • ваксиниране

Той отбеляза, че първата грешка на здравните власти е била при договарянето на ваксините, което е оставило нашата страна с много малки количества заради забавянето на препарата на „АстраЗенека“

Кацаров: България жертва възрастните, като ваксинира първо младите - 1
Снимка: БГНЕС

България е готова за посрещане на нова вълна на коронавируса. Това заяви служебният здравен министър доц. Стойчо Кацаров в парламентарната зала. Той посочи, че е приет план, който разделя мерките на 4 групи – от „зелена зона“, в която сме в момента до „тъмночервена зона“, при която ще работят само хранителни магазини, аптеки и банкови институции.

В двете останали зони планът предвижда детайлно кои дейности ще бъдат спирани, обясни здравният министър:

„Това ще сложи край на лошите практики ад хок вечерта да се обявява, че утре се затваря или утре се отваря, а и на лошите практики да се отварят бизнеси в разгара на вълната или да се затварят без никакво обяснение“.

Според него ще има и по-добро управление на болничните легла, като пациентите ще се концентрират на едно място до запълването на капацитета и чак след това ще започне настаняването им на други места:

„Една от причините, довели до мащабното разпространение на вируса е, че са настанявани пациенти във всички болници едновременно, това е допринесло за разширяване на инфекцията, а не за нейното овладяване“.

Според него са допуснати съществени грешки в подготовката за COVID вълната, в организацията на хоспитализациите и на ваксинирането на населението през първите месеци на тази година на практика са довели до „жертване“ на възрастните и хронично болните и то с пряк резултат от над 10 000 жертви.

„За разлика от почти всички страни в света и всички в ЕС, България не даде приоритет на най-уязвимото население – хората над 60 г. и хората с тежки хронични заболявания. В Плана за ваксинация те са поставени в последната четвърта фаза, след много други категории, служители, служители във ферми за норки и т.н. (…) Над 80% от починалите от COVID са на над 60 г. – когато ги ваксинираш, не само намаляваш разпространението, намаляваш рязко смъртността. Тази грешка според експертите коства около 10 000 смъртни случая“, подчерта министърът.

И допълни: „Това, което България направи, е че тя жертва възрастното поколение – имунизира предимно младите и активни хора в продължение на 5 месеца. Имунизирахме спортисти, футболни отбори, изпращаха се мобилни екипи в различни фирми“.

Той отбеляза, че още първата грешка на здравните власти по времето на кабинета „Борисов 3“ е била при договарянето на ваксините, което е оставило нашата страна с много малки количества заради забавянето на препарата на „АстраЗенека“. Чак до юни е имало проблеми с логистиката за личните лекари, а междувременно още от февруари е спряло спазването на фазите от плана, обявен от Костадин Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dfu

    48 0 Отговор
    Не е вярно заглавието, България жертва всички и то от десетилетия. Доказателство за това са черните здравни и икономически статистики за страната.

    Коментиран от #10

  • 2 добро утро

    35 5 Отговор
    и ваксинките беха договорени през герберска фирма .... по ровете се малко помията е голяма от колкото я представяте
  • 3 Гоуст

    21 1 Отговор
    Глупости, пожертването на някого е съзнателно действие, докато тук става дума за абсолютна и тотална липса на всякакво мислене и разум. Просто никой от нищо не е..ва и всичко е на тотален самотек, освен когато няма някоя далаверка за прилапване на пачки.
  • 4 Българка

    29 9 Отговор
    Кацаров не е точен в изказа си. Не България жертва възрастните, А Борисов, Ангелов и специалистите от НОЩ. За толкова жертви/ смърт, не е ли редно и прокуратурата да се задейства по НК за причиняване смърт на много хора с действия и бездействия на бойковата шайка?

    Коментиран от #8, #20, #28

  • 5 Подлога БСП

    11 22 Отговор
    Пълни глупости, всички ЛЛ ваксинираха с предимство възрастни. Центровете ваксинираха със записване, като възрастните имаха отново предимство, проблема е , че комунистически емисари пускаха слухове и плашеха хората с популистка предизборна цел. Бойко беше за ваксинации и комунягите видяха начин да привлекат избиратели с тия заплахи. Сега след като не е на власт Бойкои не е вече виновен, защо не се юрнат масово пенсионерите да се ваксинират??
  • 6 67666

    10 6 Отговор
    Мен ме притеснява повече информацията, че след всяка мутация на короната, възрастовата група пада на долу.
  • 7 абг

    17 2 Отговор
    Явно всеки, който влезе в политиката и се заразява от някакъв вид вирус, ама не е от групата на корона вирусите, превръщат се в средството с което в близкото минало са вадели хляба от пещта .
  • 8 Подлога БСП

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Нека има разследване, но Рашков не смее, защото ще излязат имената на много другари.
  • 9 йхккллк

    8 5 Отговор
    Не българите се жертва ме сами защото сме прост народ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 !!!?

    10 8 Отговор
    Този не е за здравен министър, а за отдел "кадри" към армията на генералската хунта, чията "черна кутия" извадиха от дъното на Черно море и я пратиха в Москва за прослушване !!!?
  • 12 К Георгиев

    28 3 Отговор
    Ех Стойчо ,Стойчо сега как говориш ,а само до преди 3 месеца как само подкрепяше доц. Мангъров . Много бързо смени позицията си за ваксинирането . Това човек като му дадат власт става неузнаваем . Жалко че истинските мъже които държат на думата си останаха много малко и ти не си от тях.
  • 13 гола вода сте

    9 2 Отговор
    Лекарче , сите си играте оро на гърбо на народо , но тия работи обикновено през носо излазат. Това дето отговори за проблемите с астра зенека и направените обществени разходи около нея с всички произтичащи последствия си беше пълно признание за провеждане на експерименти с хора , масово и на границата на принудата придружено със съответна пропаганда . Никой от т.н. народни представители не реагира , че подобни практики са недопустими , вероятно водени от тезата , като не знаем какво правим , поне нещо да правим . Историческият опит показва , че всички подобни практики и действия през носо излазат.
  • 14 ха ха ха

    6 1 Отговор
    Ваксат се само тези, които искат - щом сте произвели толупе с две сиви клетки, нека се самоунищожат!
  • 15 dfu

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "ТтТ":

    Тук повечето антитиквисти, като мен, не са комуняги.

    Коментиран от #32

  • 16 БРАТВЕЖИ

    13 3 Отговор
    ТОЗ СЕДНА НА СТОЛЧЕТО И ТОЙ ЗА КОРОНКА БЛЕЩИ СЛЕДВАЩИЯ ЩЕ Е СЪЩИЯ ЗАЩОТО ТЕЗИ СЛУЖАТ НА ГЛОБАЛИСТКО-САТАНИСТКАТА СЕКТА ,НАПРАВО ОСТАВКА ЗА ВСЕКИ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР И ПРЕВИТЕЛСТВО ОСМЕЛИЛИ СЕ ДА ПРОПАГАНДИРАТ ЛЪЖАТА КОРОНА.
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 3 Отговор
    Понеже говорите за пост-ковид...Да ви споделя ....НЕщото срещнах около 15ти ноември и нямах обоняние до март месец тази година и по късно , включая и мирис наБелина не усещах....Имах 13г среща с бг-медицина...Включая докторката си дойде от Германия....Отказах всякакви по нататъшни срещи с белодрешковци ,включая и травми....След срещата с Ковид 19 Кръвоносната ми система е на нива 125/82/63пулс...Без хапчета за кръвно........На 63 навършени години съм и НОИ пали всеки ден свещи....А,дано ,но надали.....
  • 18 малоумници

    5 2 Отговор
    Аmеriсаn Jоurnаl оf Thеrаpеutiсs публикувaхa pееr-rеviеwеd study зa Ивeрмeктин, пoтвърждaвaщo eфикacнocттa му и oщe пoвeчe - мoжe дa ce пиe прoфилaктичнo. Мoля ви, ocвeдoмявaйтe кoлкoтo ce мoжe пoвeчe хoрa, oчeвиднo eвтинo, eфикacнo, бeз пaтeнт лeкaрcтвo, мoжeщo дa ce взeмa и кaтo прeвeнция (eдин вид aлтeрнaтивa нa вaкcинa) би пoдкoпaлo нaпълнo бизнeca c вaкcини и бъдeщи мeдикaмeнти, тa aкo ce чудитe зaщo ce цeнзурирa инфoрмaция зa ивeрмeктин, eтo зaщo... Aбcурднo e вcички нужни критeрии дa пoкриe зa eфикacнocт, зa бeзoпacнocттa, и нитo eднa мeдия дa нe гo oтрaзи, нитo eдин "прoфecиoнaлиcт" дa нe гo oтрaзи. Хoрa, cпoдeляйтe, видялo ce e чe oт уcтa нa уcтa щe трябвa ce прeдaвa инфoрмaциятa. I-MАSS прoтoкoлa e дoбър зa прeвeнция. Нeкa oвлaдeeм тaзи гaд, мaкaр и дa нe cмe вaкcнaти.
  • 19 mi6osp

    3 4 Отговор
    Чрез програмата за ваксиниране Борисов най-цинично облекчи натоварването на бюджета с намаляване финансирането на Пенсионния фонд .
  • 20 Подкрепа за Борисов

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Национална Предателка си на всяко гърне мерудия

    Коментиран от #33

  • 21 Gen Gurko

    2 6 Отговор
    Абсолютно е прав д-р Кацаров. Гербавите извършиха непростимо от морална гледна точка действие, след като не предпазиха първо болните и възрастните хора. В другите държави, лично следях как започваха от най-високата възраст и постепенно се придвижваха надолу към по-младите. Имаше си дати, даваше се информация и хората знаеха кога ще ги ваксинират. За протокола: шестмесечно проследяване в Екс ан Прованс.
  • 22 Баба Вуна

    5 5 Отговор
    Кацаров,не е важно за българите в този момент какво е било преди.Сега е важно,че ваксини има ,а ти проваляш ваксинациония план.Не може да се ваксинират под 5 000-10 000 души на ден.Това е твой проблем и на никой друг.Не се оправдавай,че ваксинирането е на доброволен принцип.Това засяга цялата общност на гражданите в България.Имаш държавни лостове да се справиш с тази задача,а не да си проспиваш времето.
    За Медицинските работници,за армията,за учителите,за държавните и общински служители работещи с граждани и т.н. задължително ваксиниране.
    Нова вълна от това заболяване,ако има и последствията ще са на твой гръб.Запомни го добре!

    Коментиран от #23

  • 23 mi6osp

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "Баба Вуна":

    Вуно, как ли щеше да реагираш, ако Кацаров обяви задължителна ваксинация? Темпът на ваксинацията спадна, защото отмина третата вълна и българите решиха,че няма опасност да ги сполети covid. Като дойде четвъртата вълна и яйцето опре до г@з@, пак ще има много желаещи за ваксиниране, но както винаги в България , ще е късно.
  • 24 По принцип

    3 6 Отговор
    наистина на запад започнаха с ваксинация на възрастните хора. Но поради наличието на такива лумпени като самия Кацаров, хората се страхуваха. Как да се ваксинира майка ми например като слуша Мангъров и Кацаров, ако не съм аз да я накарам и да и дам пример.

    Коментиран от #26

  • 25 big

    6 0 Отговор
    Никой не жертва възрастните! Проблема е, че те имат много знайни и незнайни придружаващи заболявания, а страничните ефекти на ваксините все още не се изучени добре. Поради тази причина мислещите лекари и любящи деца не препоръчват ваксинацията, а да не забравяме, че те са възрастни, но не и глупави и сами решават за нея.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ЧОБАН

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    НИКА ТИ Е ГРЕШЕН НЕ СИ БЪЛГАРКА А ЛЪЖЛИВА К...........КА
  • 29 КАШЧЕЙ

    7 0 Отговор
    Айде скривай се и ти! Това че от деситилетия оглавяваме класациите по болести и смъртност - къде бяхте бе ? Тогава не бехте ич загрижене!! А ся сън не ви лови, докато не ни ги набутате тези факсини, а??!
  • 30 ИЗБИРАТЕЛ

    6 0 Отговор
    НЕ МЕ ТРИИ БЕ КЕ...Ш КАЦАРОВ ТОВА ОТ ДВА МЕСЕЦА Е ВАШ ПРОБЛЕМ КАКТО И ЕМИГРАНТИТЕ КАКТО И ПЕРАЧА НА ПАРИ РАШКОВ И ДАНЪЧНИЯТ ИЗМАМНИК СПЕЦОВ КАТАСТРОФАТА С МИГ 29 ПОВИШАВАНЕТО НА ЦЕНИТЕ РЪСТА НА БЕЗРАБОТНИТЕ /ВРЕМЕТО ЗА ДЪРДОРЕНЕ СВЪРШИ И МАИ ЗАПОЧНАХА ДА ВИ ЛЪСВАТ ЧЕРВЕНИТЕ Д..ТА
  • 31 КАЦАРОВ

    4 0 Отговор
    ВЪЗРАСТНИ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ.....ВАКСИНИ ИМА И ПУНКТОВЕ ЗА ВАКСИНАЦИЯ ИМА.....
  • 32 Психo от Курило

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "dfu":

    Тук повечето антифатмак не са гербаджии.
  • 33 Българка

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Подкрепа за Борисов":

    Платена е, платенааа.
  • 34 Потрес

    5 3 Отговор
    Кацаров се изкара по добър от НОЩ които предотвратиха 3 ковид катастрофи, ти да видиш! Бойко със зелените коридори ускори ваксинацията, защото тогава ясно си спомням че имаше ваксини но разни доктори и пенсионери се "колебаеха" и ваксините си стояха и времето минаваше. Бойко като истински лидер пусна зелени коридори и моментално се образуваха опашки пред ваксинационните пунктове. На практика Бойко тласна ваксинацията напред. А този никаквец Кацаров сега тръгнал "грешки" да открива. Ще го видим него при идващата Делта вълна какви блестящи решения ще вземе. То едно е да плюеш, друго е да правиш.
  • 35 винкел

    4 0 Отговор
    Отдавна се опитват да ги жертват възрастните - ама те са безсмъртни!
    Първо комунизъм после демокрация,ниски пенсии,храна менте,мръсен въздух - нищо не ги мори. Та ще ги плашат с ковид.
  • 36 Аз Негодника

    5 0 Отговор
    ТОЯ КАК ГО НАЗНАЧИХА И СЕ ПОЗИЦИОНИРА КАТО АНТИ ВАКСЪР...СПРЯ ВАКСИНИРАНЕТО НА МЛАДИТЕ..ЗА ДАДЕ ШАНС НА ПО ВЪЗРАСТНИТЕ...И КАКВО СТАНА..НИЩО...ЩЕ ИЗХВЪРЛЯТ ВАКСИНИТЕ...ЕСЕНТА ЩЕ СКЛЮЧАТ НОВИ ДОГОВОРИ ЗА НОВИ ВАКСИНИ...И ТАКА НЯКОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ...НЕКОЙ ЛЕВ ОТГОРЕ...ДАЛАВЕРАТА ТРЕБЕ ДА ВЪРВИ
  • 37 ЧОБАН

    4 0 Отговор
    МИ СИГА ВАКСИНИ БОЛ БЕ КЕЛЕШ ЩО НЕ ВАКСИНИРАТЕ А /ЩОТО МНОГО ДРЪНКАХТЕ ПРЕДИ 6 МЕСЕЦА БАРАБАР С МАНГЪРОВ И ДРУГИТЕ ШМЕКЕРИ/ АМАН ОТ БОКЛУЦИ
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Трият много бе

    3 0 Отговор
    Седем пъти бота изтри моя коментар, в който исках да ви разкажа как по времето на "социализЪма" излекуваха завинаги моята дъщеря с една проста комбинация от имуноглобулини и бензацилин.
    Беше постоянно болна или от бронхит или от пневмония.
    След два курса с тези препарати всичко приключи.
    Сега е на 40 години и не боледува от респираторни инфекции.
    И как тези препарати отдавна са изчезнали не само от Българския пазар
    Ама трият безмилостно братя!
    Който желае може сам да намери информация.
  • 45 Безсрамие

    1 1 Отговор
    Каца пандемията е тук, предишните се справиха с три вълни. Никой не знаеше в началото какво е това. Сега управляваш ти, стига си говорил, стига се извинява с другите. Признай си, аз не съм лекар и не мога да се справя и после си подай оставката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове