Last news in Fakti

29 Юли, 2021 07:48 17 527 60

Голяма промяна при трудовите книжки

  • трудова книжка-
  • промени

Електронният документ съдържа същите данни, които и хартиената трудова книжка

Голяма промяна при трудовите книжки - 1
Снимка: Архив

Да бъдат въведени електронни трудови книжки предлагат депутати от "Изправи се БГ! Ние идваме!". За целта те са внесли предложения за промени в Кодекса на труда.

Идеята е цялата информация от трудовите книжки да стане електронна и работодателите да попълват данните онлайн. Когато човек започне първата си работа, работодателят трябва да създаде електронната му трудова книжка, а служителят да получи персонален код (ПИК) за достъп до нея, предлагат депутатите. При постъпване на нова работа, служителят е длъжен да даде достъп на работодателя си до електронната трудова книжка.

Основните положения, свързани с трудовата книжка, не се променят. Електронният документ съдържа същите данни, които и хартиената трудова книжка. Ако има промени в данните на работника или трудовото правоотношение, работодателят е длъжен да актуализира информацията в електронната трудова книжка. При прекратяване на трудовото правоотношение, работодателят е длъжен да попълни в електронната трудова книжка данните за това.

Според депутатите от формацията на Мая Манолова хартиената трудова книжка е остаряла и има редица недостатъци. С електронизирането се слага край на нечетливите писания в трудовата книжка, различните начини на попълване, трудното поправяне на техническите грешки и рискът да бъде изгубена или унищожена, пише в мотивите към законопроекта.

Въвеждането на електронната трудова книжка вероятно ще получи подкрепата и на работодателите. Част от промените, свързани с нея, бяха предложени миналата есен от Българската стопанска камара, Фондация "Право и Интернет" и Българска конфедерация по заетостта.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината днес

    105 38 Отговор
    Истински терор ВМА София....идват двама и се заявява на персонала който не е ваксинират да слиза долу в този кабинет ...принудителна ваксинация някой са получили на първия ден след ваксината болки и силно неразположение ....още един случай мъж на 50 умира от доброволна ваксина... Разпространявайте тея ни бутат в някаква касапница ...българи стига!!!!съединението прави силата да се борим не се предавайте .не се карайте обединете се защото е страшно

    Коментиран от #23

  • 2 хаберих

    70 12 Отговор
    Китайците хакнаха сайта на Пентагона по възможно най-елементарния начин. Всеки опита с различна парола.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Препрограмист

    77 3 Отговор
    Съгласувахте ли проектозакона с хакерските групи?

    Коментиран от #21

  • 5 глоги

    107 21 Отговор
    " Да бъдат въведени електронни трудови книжки предлагат депутати от "Изравни се БГ! Ние идваме за да ви изчукаме!". АКО СТАНЕ СРИВ В СИСТЕМАТА,ЩЕ ОСТАНЕТЕ БЕЗ СТАЖ И БЕЗ ПЕНСИИ!

    Коментиран от #35, #53

  • 6 майстор

    89 18 Отговор
    "Според Мая Магнитолова хартиената трудова книжка е остаряла и има редица недостатъци. " Остаряла е,но не е погрозняла. Информацията,която съдържа е винаги валидна. Българите не са цифрови!

    Коментиран от #19

  • 7 само да попитам

    60 17 Отговор
    а защо има показана комунистическа трудова книжка а не сегашната която е актуална ?

    Коментиран от #31, #55

  • 8 адаша

    55 3 Отговор
    Чета една книжка . Моя. Трудовата книжка. Просълзих се! Каква драма! Какви житейски неволи...
  • 9 паметни дати

    39 20 Отговор
    681-1944, създаването и закриването на българската държава.

    Коментиран от #13, #54

  • 10 Бай Ху (By Who)

    55 8 Отговор
    Ейй, посегнаха и на трудовата книжка гадовете.
  • 11 По добре

    104 0 Отговор
    По добре накарайте работодателите директно да вписват всичко в НАП, а не хора пред пенсия да обикалят адресите на закрити вече фирми за УП-2 и други простотии.
  • 12 Още гафове предстоят......

    59 18 Отговор
    И като се има предвид, че болшинството от работодателите са неграмотни мошеници и експлоататори, представете си какви проблеми и грешки ще има.... Поредната глупост на управляващите. Затова ли взехте властта?????
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    32 1 Отговор
    Работника дава постави на работодателя да попълва трудовата книжка, но без да вижда заплатата от предишната работа.
  • 15 Ааааа

    26 26 Отговор
    Време е и това да се промени. Много от административните дейности трябва да станат електронни. Съгласен съм за трудовите книжки. Край на хартията. Има много предимства, винаги можеш да си разпечаташ данните и да ги пазиш, като парите си под възглавницата. Още една бланка в сайта на НАП.

    Коментиран от #24, #25

  • 16 Празно пространство

    46 14 Отговор
    На Мая демагогията няма край. Празни приказки и обещания за намаляване цените на вода, топлоенергия, електричество, защита от некоректни ЧСИ-та, телефонни оператори и т.н. "Оправила" ги, че тръгнала още глупости да предлага.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Посетител

    41 10 Отговор
    Прекалено избързваме с елетронизацията! Прави са колегите по-горе! То хакери, бъгове, срив в системата... Да не говорим че не сме защитени от техногенни катастрофи, при които е достатъчно загубата на електроенергия! И какво ще правим с нашата електронизация?

    Коментиран от #20

  • 19 Ааааа

    19 16 Отговор

    До коментар #6 от "майстор":

    Вие може и да не можете да работите с компютър/телефон, но поколенията след 80-та са успяли да се ограмотят. Тук не се говори за преизчисляване на пенсиите, а за подобряване и оптимизиране работата и съхранението на информация.

    Коментиран от #34

  • 20 Ааааа

    15 17 Отговор

    До коментар #18 от "Посетител":

    И на вас да кажа, прекалено много сме закъсняли с цифровизацията! Свикналите сте да трупате хартийки за щяло и не щяло, все едно е на дедо ви имането!

    Коментиран от #26

  • 21 Чичо

    27 3 Отговор

    До коментар #4 от "Препрограмист":

    Кой щи хакне трудовата книжка, след като спестовната ти книжка е електронна? Виж ся ако требва да обикаляш пет завода дето ги няма щот некой умник ти е бастисал трудовата книжка ще се озъбиш яко
  • 22 JEFF

    38 1 Отговор
    Хубаво, ама с електронни рецепти не справиха, а пък с трудовите книжки не ми се мисли, как ще губят стажа на хората. Махнете първо калинките от администрацията, те не подлежат на образоване.

    Коментиран от #59

  • 23 Кози

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Истината днес":

    Пи ли си хапчетата днес?
  • 24 някой

    29 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ааааа":

    Прав си, но само до някъде. В електронен вариант информацията винаги има по-голяма вероятност да бъде загубена или манипулирана, отколкото в хартиен. Справка - търговския регистър. Дори да е бекъпната в зависимост от нечии интереси, в един момент много хора могат да останат неприятно изненадани.

    Коментиран от #27

  • 25 някой

    17 4 Отговор

    До коментар #15 от "Ааааа":

    Това, че си разпечатал данните на хартия нищо не значи и няма тежест, защото може ти самия да ги манипулираш. Това ще е обикновен лист хартия, а не документ.
  • 26 Посетител

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ааааа":

    Хайде кажи ми, какво ще правиш при катастрофални наводнения, заметресения - това по-честите бедствия! А ако (не дай Боже!) падне астероид? Или екстремно изхвърляне на коронарна материя - нещо което вече се е случвало, 186- и някоя година! Имали сме късмет, че все още не сме били толкова електрифицирани, света като цяло. Тогава, в Щатите е изгоряла цялата телеграфна мрежа например! Отървали сме се с това!

    Коментиран от #30

  • 27 Ааааа

    10 6 Отговор

    До коментар #24 от "някой":

    Съгласен съм, но опираме до професионализма на хората изграждащи системата. И тук, дебело да подчертая, това не трябва да се прави с обществена поръчка. У нас има много кадърни ИТ специалисти, а че администрацията развъжда калинки е обществено достояние. Но нима обработката на хартия е лишена от същите недостатъци? А колко струва поддръжката и управлението на хартиената информация? Да се даде поле за изява на можещите и знаещите, очите на страха са винаги големи!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

    17 2 Отговор
    ЦИФРОВИЗАЦИЯ ЛУМПЕНИЗАЦИЯ АГЕНДА 2030 ГЕНОЦИД В ПЪЛНА СИЛА СЪБУЖДАЙТЕ СЕ БЕ !
  • 30 Ааааа

    10 0 Отговор

    До коментар #26 от "Посетител":

    За евентуален армагедон ли говорим!? Ще направя: национален бункер, бекъп, аварийно захранване, принтер, обслужвани от квалифициран персонал. Ама тогава, друго освен кирка и лопата надали ше ти трябва.

    Коментиран от #40

  • 31 Gost

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "само да попитам":

    Съвсем си откачил, трудов стаж си е еднакъв, независимо коя година си се трудил.

    Коментиран от #38

  • 32 МнениЕ

    12 5 Отговор
    В България, живеем с Публичен Интернет от около 25-27 години. Тъй, като Интернет носи със себе си дигатилизацията, защо, това се предлага след над четвърт ВЕК? По добре късно от колкото никога??
  • 33 Ммм...да

    6 0 Отговор
    То за това е приказката "черно на бяло",другото е афив работа !
  • 34 Кикор

    18 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ааааа":

    Абе грамотният представи си и преди 80-ти набор сме виждали компютър че даже му и уцелваме и копчетата. Но има и други едни които уцелват хакери ли как им казваха. Представи си че някой се събуди с д.то нагоре и реши да се заиграе със стажа на баба ти пред пенсия и случайно тази жена осъмне с 3 дни стаж . Ко прайм тогаз?

    Коментиран от #36

  • 35 Хаха хаха ха

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "глоги":

    Ако НАСТАНЕ СРИВ В СИСТЕМАТА,
    ще се изпарят парите ти в банката???
    Или ще изчезнеш от данъчния регистър???

    Смешен си, Червен Тролчо!

    Коментиран от #44

  • 36 Гледаш много

    7 4 Отговор

    До коментар #34 от "Кикор":

    Измислени филми. Това нещо не е уникално или някакъв концепт. Това го има навсякъде в Европа(и не само). Затова си трай.
  • 37 ммм

    6 1 Отговор
    Не знам,защо е тази суетня около трудовите книжки.При пенсиониране се гледат осигурителния стаж и направените вноски.Трудовият стаж е само за определяне на класа на прослужено време
  • 38 само да попитам

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Gost":

    че кой говори за различен трудов стаж просто питам защо не се слага снимка на трудова книжка която е актуална от 30 години насам а се слага на книжка която е била от преди 30 години …

    Коментиран от #42

  • 39 moiraine

    16 0 Отговор
    Ако електронната трудова книжка ще се прави от "Информационно обслужване" и ако ще е толкова "качествена, колкото е Единната информационна система на съдилищата, по-добре да си останем с добрата стара хартия.
  • 40 Посетител

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ааааа":

    Когато ВСИЧКО е в разруха... Сам казваш, случи ли се Армагедон - тогава разчиташ само на кирки и лопати! Цивилизацията ще е заминала... Разпада ще е поголовен!
  • 41 Колев

    6 2 Отговор
    И от това ли разбира сестра Галева?
  • 42 Посетител

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "само да попитам":

    Това имали, това снимали...
  • 43 пак ли

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "КОЛЬО ПОМЕН":

    Все на пе-далщина ви избива комунягите!
  • 44 253

    25 2 Отговор

    До коментар #35 от "Хаха хаха ха":

    СРИВ в системата на НОИ вече стана, в резултат на което изчезна трудовият стаж, заплатата и всичко на стотици хиляди хора. В резултат на което същите тези хора, бачкали по 35-40 години им се наложи да доказват отново трудовия си стаж ЕДИНСТВЕНО благодарение на ХАРТИЕНИТЕ СИ ТРУДОВИ КНИЖКИ. Скоро беше хакнат и НАП, не помниш ли??? Данните на милиони бяха откраднати. Нещо да мецнеш по този въпрос? Защита няма и няма да има! Щом хакнаха компа на Килъри, какво остава за неграмотните калинки, на които АМА изобщо не им дреме дали са ти въвели правилно стажа и осигуровките и ако стане фал НИКОЙ няма да бъде подведен под отговорност, КАМО ли да ти се възстанови всичко, барабар с неустойките.
  • 45 Made in BG

    15 0 Отговор
    Оти да е просто, кат мое да е сложно. Всички данни за осигоровките ги има в НАП и НОИ! Работодателя ги дава всеки месец. Защо са му на някой нови безмислени ПИКове и глупости? Защо трябва да се въвеждат едни и същи данни още веднъж някъде, вместо просто да се разпечатва и дава една справка при напускане на работа или при поискване от работника???
  • 46 Гражданин

    10 0 Отговор
    А не е ли по- добре да се дублират по някакъв приемлив начин, напр. Електронната може да е сбит вариант на хартиената. Днес киберпрестъпниците могат всичко, а трудовата книжка е документ дори по- важен от личната карта.

    Коментиран от #48

  • 47 хи хи ХО

    10 0 Отговор
    Звучи добре по принцип, но като се сетя за НАП 2019 - ами не е добра идея засега. Има изчерпано доверие към политиците, по-добре първо да направят правителство и да ги видим колко струват, пък после трудовите книжки!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 хохоХИ

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "ха ха ХО":

    В правилна посока разсъждаваш, ти за какво мислиш, че се прави всичко това? Не е в полза РОДУ!!! Някой друг има интерес от поредното ....не на народа ни.
  • 50 Кочо

    8 0 Отговор
    Стига с таз електроника ве.че ще ни изпържите мозъците.да създадът лекарство за ковид,рак или спин няма,ама само компютри им в главите .хуманоиди.
  • 51 Време е

    6 1 Отговор
    Тъкмо да се прекъсне порочната практика работодателят да ти държи книжката с месеци и години, за да не можеш да поработваш допълнително. Също би било добре да можеш да скриваш части от книжката. За да не вижда работодателят, че работиш 2-ра работа през уикенда (примерно), за да не те уволнява незаконно.
  • 52 Гост

    8 0 Отговор
    И пак ли ние ще плащаме за това, както настоявахте за паспортите, за сградите?
  • 53 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "глоги":

    НАП доказа, че системите са бетон и хакване е невъзможно.

    Коментиран от #57

  • 54 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "паметни дати":

    1989 - началото на края, на българското самосъзнание, история, бит, култура и език. Вместо Сашо почват да ти викат Алекс. Вместо приятел, казваш френд. Вместо влизам, казваш логвам. Вместо събитие, казваш ивент. Вместо Нели Рангелова слушаш Галена, а вместо Васил Найденов - Асиз. Вместо да копаш на село за истински зеленчуци, купуваш си ГМО от долнопробните вериги. Вместо да чакаш ред за нова Лада, моментално се качваш на 20 годишен, изхвърлен от западняка таралясник. Вместо да ходиш на море за две седмици с карта, при 8 лв нощувката, едвам те пускат за пет дни, срещу 150 лв на вечер и 12 лв за чадър. Вместо да чакаш виза за екскурзия в чужбина, чакаш имунизационен паспорт.
  • 55 852

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "само да попитам":

    Мисли, преди да питаш! Тази книжка на снимката СЪЩО е актуална! В нея за нанесени данните и години трудов стаж на хора, които ОЩЕ работят. Книжката не се сменя като калъфа на телефона ти! Защо ги изчегъртваш? Те имат още да работят .... Абееее .... що се занимавам изобщо, тъни си в .... неграмотността. НО, знай, светът не започва с теб, нито ще свърши с теб. Опорко необразован
  • 56 васик атанасова

    3 1 Отговор
    изправи се слави малкия мук и мая манолова и татяна дончева
    да си ходят по къщята
    електроно че да връви далаверата и там
  • 57 1001

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    Какво доказа, доказа че ги хакнаха най-елементарни хакери и на милиони българи данните бяха откраднати, а НАП не можа да ги защити. НАП и всички институции в бг са разграден двор, никаква защита, никакъв професионализъм, НИКАКВА отговорност, никакво доверие в тях. Ако някой радеа за доунищожението на българите - тогава ясно, ел. регистри помагат най-много.
  • 58 (гост)

    0 0 Отговор
    Венци, малко се изхвърляш със заглавието. Когато стане, тогава ще има промяна. Засега е само идея.
  • 59 Чичолина

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "JEFF":

    Точно в това е проблема-калинките в администрацията!В почти всички институции се назначават служители с връзки и с купени дипломи.И какво да се очаква от такива хора.Как да се премахне бумагщината,като служителите са некомпетентни?
  • 60 Мая

    1 0 Отговор
    Да си направи и трудовата и партийната книжка електронни!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове