Last news in Fakti

29 Юли, 2021 15:45 3 542 20

15-годишно момче в мозъчна смърт спаси живота на петима души

  • донор-
  • момче-
  • мозъчна смърт

Белият дроб и сърцето на донора са предоставени по линия на Евротрансплант

15-годишно момче в мозъчна смърт спаси живота на петима души - 1
Снимка: БГНЕС

Успешна чернодробна трансплантация извърши екип на Военномедицинска академия. Реципиент е 44-годишен мъж с остър медикаментозен токсичен хепатит. Екип на УМБАЛ „Александровска“ е извършил две успешни бъбречни трансплантации, като реципиенти са двама мъже - на 46 и на 56 години.

Трите трансплантации станаха възможни след донорска ситуация, релизирана на 27 юли от екипа на УМБАЛ „Свети Георги“, гр. Пловдив. Донор е 15-годишно момче, изпаднало в мозъчна смърт.

Белият дроб и сърцето на донора са предоставени по линия на Евротрансплант. Експлантацията на органите е извършена в УМБАЛ „Свети Георги“ от немски екипи от Мюнхен и Берлин.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказват към близките на починалото момче своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация граждани.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трябваше

    6 14 Отговор
    ли черния дроб на момчето , мир на душата му , да го трансплантират на 44 годишен пияндур във ВМА ?

    Коментиран от #5

  • 2 Тоест

    18 2 Отговор
    "Белият дроб и сърцето на донора са предоставени по линия на Евротрансплант" тоест са изнесени в Европа и няма да се трансплантират на българи.

    Коментиран от #4

  • 3 Поклон

    27 0 Отговор
    Светла му памет на момчето! Съболезнования към близките и дълбок поклон за хуманното решение!
  • 4 Елементарно

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тоест":

    Бог да прости момчето! Тоест...в България нама подходящи рецепиенти, но въпреки това белият дроб и сърцето на момчето ще спасят други два живота. Поклон пред родителите за решението им!
  • 5 Чети бре

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Трябваше":

    ...остър МЕДИКАМЕНТОЗЕН токсичен хепатит. Видя ли някъде Алкохол, или алкохолна цироза?

    Коментиран от #6, #15

  • 6 Отровен

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "Чети бре":

    черен дроб от алкохол , бре ! Това значи , четецо ! Предпоследно стъпало преди цироза на черния дроб !

    Коментиран от #7, #8, #17

  • 7 Не си прав

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Отровен":

    "Медикаментозният хепатит е рядък и се причинява от токсично излагане на определени лекарства, витамини, билкови или хранителни добавки. Черният дроб играе централна роля в трансформирането и изчистването на химикали и е податлив на токсичност от тези агенти. Някои лекарствени средства, когато се предозират, а понякога дори и в терапевтични граници, могат да увредят органа. Други химически агенти, като тези, използвани в лабораториите и промишлеността, естествените химикали (микроцистин) и билковите лекарства могат също да предизвикат хепатотоксичност. Химикали, които причиняват увреждане на черния дроб, се наричат хепатотоксини."
  • 8 Чети бре

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Отровен":

    Прочети в Нета, ако не те мързи! Медикаментозният токсичен хепатит се развива под влиянието на МЕДИКАМЕНТИ. Така популярният " Парацетамол" използван дълго време и в големи количества води до такова състояние. Популярният " Метотрексат" – за лечение на ставни заболявания и др.под. , също е в списъка на хепатотоксините. Чети, ако искаш, и дано не ти се налага да приемаш лекарства, които за едно помагат и не можеш без тах, но те бият директно в черния дроб.
  • 9 dfu

    11 0 Отговор
    Поне една снимка заслужаваше да му сложат на това момче. Много безлично така без име и без снимка, все едно от магазин са ги взели тези органи...

    Коментиран от #10, #16

  • 10 Аз пък се

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "dfu":

    чудех, дали тези информации по принцип не се пазят в тайна.

    Коментиран от #11

  • 11 dfu

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Аз пък се":

    Не виждам основателна причина това да е така. Да не би спасените с неговите органи да не искат да му отдават почит, или хората с използвани органи не заслужават публично признание и почитане за донорството?

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 Не знам,

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "dfu":

    мисля, че се прави донякъде и за запазване на личния живот на тези, които са получили органи. А и заради психиката им - едно е, когато самоличността на донора е запазена в тайна. Но, ако трансплантирали някому орган, и той го свързва с име и образ на конкретно починало лице... Не знам, някак странно е. Това не означава, че тези хора не са благодарни и признателни към донора си.
  • 13 Във всеки случай

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "dfu":

    в ЗАКОН ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ОРГАНИ, ТЪКАНИ И КЛЕТКИ пише следното: "Чл. 8. (Доп. - ДВ, бр. 54 от 2020 г., в сила от 16.06.2020 г.) Забранява се разпространяването на данни, позволяващи идентификация на донора или реципиента, включително при кръстосано донорство.". Още докато четях статията, ми се стори странно, че са публикували толкова информация и за донора, и за реципиентите. Под въпрос е, дали тази статия не е в разрез с въпросния закон.
  • 14 А и, ако си прочел

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "dfu":

    коментар 1, който явно е писан от някой недоразбрал ситуацията, може би ще ти стане ясно, защо самоличността и на донора, и на реципиента, е добре да бъде запазена анонимна. Винаги има и недоброжелателни хора.

    Коментиран от #18

  • 15 Муфтаджийски

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Чети бре":

    Виновен е " короната"!! Той е причинил цирозата!! Справка: Стойчо Кацаров!! Яко се мре!!
  • 16 Anubis

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "dfu":

    Момчето се казваше Мартин, от Свиленград. Много добро дете беше.....😢
  • 17 ежко

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Отровен":

    Ако има цироза -не трансплантират!Ако има хепатит С -също!
    Пий по погрешка някой селскостопански препарат и ще те питам какъв хепатит ще хванеш,ако прескочиш трапа.....
  • 18 dfu

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "А и, ако си прочел":

    Разбирам да се пази самоличността на реципиента - съгласен съм да е така, но криенето на донорите за мен си е грубо неуважение за нещо толкова значимо за рецепиентите и близките им. Добрите неща не трябва да са безлични и бързо потъващи в забвение.

    Коментиран от #19

  • 19 Разбирам,

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "dfu":

    но, мисля, че е добре да се крие и самоличността на донора, респ. на близките му. Хората са различни. Не всеки би одобрил това, че са се съгласили да дарят органи от детето си. По този начин се предотвратяват и евентуални нападки спрямо родителите (малко е странно, всъщност, че донорът, мир на душата му, е бил непълнолетен). Дори и да се знае самоличността, детето няма да бъде върнато, за съжаление. Необходимо ли е и мъката на родителите да бъде удължавана от евентуални критики на противници на донорството? Със сигурност, решението, което са взели е било изключително трудно. Моите уважения към тях. Мисля, че е по-добре да бъде запазена самоличността им.
  • 20 мамун

    0 0 Отговор
    не се вижда със скенер нано технологии -донор
    за съжаление
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове