Last news in Fakti

29 Юли, 2021 17:46 1 305 39

Йотова: България час по-скоро трябва да има своето редовно правителство

  • илияна йотова

Президентът беше безкрайно толерантен, много дни вече бяха дадени за консултации, очакваме, че ще бъде предложен министър-председател в най-скоро време, каза вицепрезидентът

Йотова: България час по-скоро трябва да има своето редовно правителство - 1
Снимка: БГНЕС

Час по скоро трябва да направим всичко възможно, взаимно, за да има редовен кабинет с мандата на политическа сила на парламентарна група. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически въпрос.

България час по-скоро трябва да има своето редовно правителство, каза Илияна Йотова като допълни, че за нея не е много добра ситуацията, в която имаме едновременно служебен кабинет, назначен от президента и парламент, законно избран от българските граждани в една парламентарна република.

Президентът беше безкрайно толерантен, много дни вече бяха дадени за консултации, очакваме, че ще бъде предложен министър-председател в най-скоро време, който да предложи състав на кабинет, като преди това президентът ще връчи мандата, посочи Илияна Йотова.

На въпрос за позицията, разпространена вчера от прессекретариата на държавния глава, вицепрезидентът Йотова определи като последно напомняне към политическите партии, че трябва да си свършат работата. Изборите отдавна отминаха, вече е конституирано Народното събрание, имаме победила партия, която носи отговорността да поеме първия мандат, каза Йотова.

Илияна Йотова заяви още, че президентът е готов да връчи мандата за правителство във всеки един момент, тъй като е готов да изпълни своето конституционно правомощие. Само че, задаваме въпроса, дали партията, спечелила тези избори е готова вече с името на бъдещия министър-председател, защото той трябва да дойде да му бъде връчен този мандат. В момента, в които те покажат и кажат публично "Да, ние сме готови с това", президентът ще го връчи, но дори и това да не стане, смятам, че президентът Радев в следващите дни ще покани "Има такъв народ", за да им връчи мандата, коментира Илияна Йотова. Според вицепрезидента Йотова, това е въпрос на няколко дни. Тя не изключва вариант връчването на мандата да стане и утре, стига ИТН да са готови.

На въпрос дали смята, че ИТН бавят процедурата, защото не искат да съставят кабинет, вицепрезидентът каза, че няма такова впечатление.

Попитана за изострената комуникация между ИТН и двете партии на протеста, вицепрезидентът коментира, че когато в една страна има много нови участници като парламентарно представени политически формации, консултациите винаги са по-дълги, преговорите - по-тежки, защото всяка една трябва да изпълни обещанията, които е дала на своите избиратели. Старите партии с дълъг парламентарен живот донякъде познават себе си, допълни Йотова. По думите на вицепрезидентът обаче толерансът е бил даден достатъчно много дни и ако има действително пресечни точни в интересите, в политиките, в приоритетите, няма нищо по-добро да бъде даден старт на цялата процедура.

На въпрос за обвиненията, отправени от "Има такъв народ" в парламента днес към служебния финансов министър Асен Василев, вицепрезидентът Йотова каза, че всичко това подлежи на доказване и от двете страни. Това за мен беше новина, предполагам, че когато президентът е направил своя служебен кабинет и е избрал своите министри, той е направил своите проучвания, посочи още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отговори на журналистически въпроси преди участието си в церемонията по награждаването на лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина в София.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти.бг=ДПС

    14 2 Отговор
    ЗА КАКВО НИ Е ДА ЗАПОЧВАМЕ СТАРАТА ПЕСЕН НА НОВ ГЛАС,ИЛИ ДПС Е ВЪН ОТ ПЪРЛАМЕНТА ИЛИ ДА ЗАКРИВАМЕ ДЪРЖАВАТА И ДА СЕ ЗНАЕ ЧЕ ДПС НИ УНИЩОЖИ
  • 2 Орел

    16 0 Отговор
    рак и щука !
  • 3 Помощ 112

    22 4 Отговор
    Първи път глacувaхмe дoвeриe нa ИТН - върнaхa мaндaтa, втoри път глacувaхмe дoвeриe нa ИТН и тe ca нa път пaк дa прeцaкaт нeщaтa. Cлaвчo, Тoшкo, трeти път нямa дa имa брaтлeнцa! Cъдбaтa пoднacя шaнca вeднъж, виe зaпoчнaхтe дa гo игрaeтe, кaтo приcтрacтeни кoмaрджии, кaтo игрa нa рулeткa e, вeднъж ти пaдa чиcлo, увeличaвaш зaлoгa, втoри път ти пaдa чиcлo зaлaгaш вcичкo и нaкрaя игрaтa ти взимa вcичкo.

    Коментиран от #7, #10

  • 4 гьотова

    4 2 Отговор
    по добре да има Български Съединени Щати.
  • 5 Кочо

    3 4 Отговор
    Забрави да добави-и своите бежанци. Тя тая друго не знае.
  • 6 Йотова

    10 1 Отговор
    Нема кадри, душко! С кой да правим правителство?
  • 7 LOSHIA

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Помощ 112":

    Липсата на ум обикновено е съпроводена с простотия в излишък‼️

    Коментиран от #9

  • 8 Чалгаря

    10 2 Отговор
    Да му друснем един Тайсън кючек на Орлов мост, предлагам аз.
  • 9 Помощ 112

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "LOSHIA":

    Да ИТН започват да го показват, правилен коментар си оставил.

    Коментиран от #12

  • 10 чалгафен

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Помощ 112":

    Така е брато, щом си избрал чалгата за водеща политика, ще танцуваш кючека !!!!
  • 11 ДЖАМБО

    2 6 Отговор
    Ристьо и Мая в последния момент провалят създаването на кабинет!Нека всички българи помислят ,защо се случва това и кой има интерес да няма кабинет.

    Коментиран от #29, #35

  • 12 LOSHIA

    1 8 Отговор

    До коментар #9 от "Помощ 112":

    ИТН нищо не показват но ти директно и нагледно ГО ПОКАЗВАШ!

    Коментиран от #15

  • 13 6265

    4 1 Отговор
    Вероятно вицето не е участвала в подбора на служебниите министри. Или е гледала от страни на нещата. По тази логика защо сега взема отношение защо и колко време ще отнеме пазарлъка.
  • 14 Онзи

    0 4 Отговор
    Да идва жената предречена от баба Ванга и да се махат сегашните утpепки в Парламента.

    Коментиран от #16

  • 15 Помощ 112

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "LOSHIA":

    Тошко! Ти ли си бе маймунооо! Да знаеш от мен, много ниско интелигентен ти е прякора LOSHIА и изобщо не ти отива. Ти ако си свикнал да те прецакват по няколко пъти без да си вземеш поука си е твой проблем. Казвам, че ако сега ИТН се издънят трети път няма да получат това доверие от избирателите и не виждам каква простотия виждаш в това.

    Коментиран от #18, #20

  • 16 Корнелия съм

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Онзи":

    идвам, идвам
  • 17 Аз идвам

    2 0 Отговор
    Но правителство няма да правя
  • 18 LOSHIA

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Помощ 112":

    МНОГО СА ТИ КУХИ ПРОГНОЗИТЕ,УМНЬО................

    Коментиран от #22

  • 19 JEFF

    7 1 Отговор
    Не може правителство на всяка цена . Такова няма да изкара и месец. ИТН не са имали намерение да съставят кабинет. Това вече е напълно ясно. Тяхната цел е била да провалят другите партии и да се съюзят с ГЕРБ и ДПС, разбира се задкулисно. Нови избори и край на ИТН .

    Коментиран от #23

  • 20 И ОТНОВО

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Помощ 112":

    Не се дънят ИТН ,а други умнико,мисли ако можеш

    Коментиран от #25

  • 21 КАШЧЕЙ

    5 0 Отговор
    До полунощ трябва задължително да има кабинет!! :) Мноо се разбързахте нещо бе? Чегъртането се оказа трудно, Гешев е бетон; а и скоро ще надуят Пландемията... става сложно. Радев иска да запази високия рейтинг на служебното - а от там и неговия, за президентските. Какво взехте от всеки ъгъл и микрофон да апелирате за незабавно правителство! - не виждате ли , че е трудно да се стигне до консенсус и да се извадят читави хора за кабинет... а и много избиратели НЕ ЖЕЛАЯТ тяхната партия да се коалира с който й падне. затова - НОВИ ИЗБОРИ! няма нищо страшно
  • 22 Помощ 112

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "LOSHIA":

    Шшшшш ееее киселяк аре не ме занимавай с болния си неразвит мозък. Такива като теб са ми ясни, глупостта прелива от вас. Не се чувствай длъжен да ми отговаряш и да ми доказваш тъпотата си!

    Коментиран от #26

  • 23 LOSHIA

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "JEFF":

    При нови избори Мая и Ристьо отиват в канала.....НА 100%

    Коментиран от #27

  • 24 Гост

    2 2 Отговор
    Кой има интерес да бъде съставено правителство то продажната паплач вкарана в Парламента от... Козя чрез фалшификации?
    Единствено народа няма интерес от съставяне на Правителство, затова и Президента и тази,че и останалите наредени в Парламента продажници искат правителство, за да могат да продължат с кражбите, което им е обещано от Козяк, стига да изпълняват всичко, както това се прави в Украйна.
  • 25 Помощ 112

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "И ОТНОВО":

    Ха ха абе луд от колко ника пишеш бе? Казах ти, че LOSHIA е ниско интелигентен ник и го смени а, има зачатаци в теб, ще станеш човек... след век, два :Д
  • 26 LOSHIA

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Помощ 112":

    НА МАКАЦИ С ДВЕ МОЗЪЧНИ ГЪНКИ ЗА РАВНОВЕСИЕ НЕ ОГОВАРЯМ!!!!!!!!!
  • 27 Слави съм

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "LOSHIA":

    при нови избори отичам заедно с тях, даже може да запушим тоалетната а тя е Ф110 направи сметка какъв отпадък сме голям
  • 28 Йотова оставка...........

    2 2 Отговор
    Да не забравиш да вземеш и Радко
  • 29 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "ДЖАМБО":

    Ристьо и мая играят с Итн, а този цирк е за пред телетата като тебе; що се отнася до това, кой има интерес от несъставяне на Правикелство, то това са Радев и Народа, като целите им са съвсем различни – Радев му е наредено да работи за Президентска република, за да може да бъде контролирана Българи в пъти по лесно от Империята на злото.
  • 30 Кукууу

    3 1 Отговор
    Тази да си гледа конкурсите, кукумявка рошава.
  • 31 ГЕРБ

    1 1 Отговор
    Тая па
  • 32 Анонимен

    2 3 Отговор
    Ми как да има правителство, като президента не дава мандат.
  • 33 АМОН

    3 2 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВО И СЕГА ИМА И ТО НЕ Е ЛОШО.

    ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА ДЕЙСТВА ЙОТОВА.
    ИЛИ ТИ СИ ПРОТИВ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО!!!?

    ЗАЩО ЛИ СИ МИСЛЯ, ЧЕ СИ ПРОТИВ ТОВА СВЯСНО ПРАВИТЕЛСТВО???
  • 34 Ха ха ха

    2 4 Отговор
    Я радев превратаджийчето се е разбързал да дава мандат , след като тръгнаха вече разкритията за неговите министри , техните зависимости от разни мутри и собствената му фатмашка зависимост от олигархичните престъпници на България .
  • 35 Не са те

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДЖАМБО":

    Разбраха кой дърпа конците на ИТН, а оня надменно казва "Вие ще сте виновни, ако не приемете кабинета! Абе, я вън!
  • 36 ТРАЯН

    2 1 Отговор
    Йотова: България час по-скоро трябва да има своето редовно правителство.

    ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДА НЕ БИ ДА Е НЕРЕДОВНО.
    НАРЕДИ ГО РАДЕВ.

    ИЛИ ТИ СИ ПРОТИВ РАДЕВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ?!
  • 37 Матей

    1 0 Отговор
    И да станем чалгария?Възмутително,как им хрумна да го изтикат тоя чалгъджия на авансцената,навярно п о примера на Зеленски,но кой е нашия Донбас,Македония ли?На американците им трябва слабо управление тук,колкото за перде на техните маймунджулуци.И ще настояват да се направи с това ,което е на разположение като парламентарни групи,колкото и да не се понасят.Опасяват се ,че ако се иде на нови избори,може да изплуват крайно-леви и националистически партии,пред които БСП ще изглежда крайно-дясна.Едно управление по примера на Орбан никак няма да им се понрави.
  • 38 ганю

    0 0 Отговор
    добра идея ама кой и зад кого стои
    не че досега бяха правителствата много редовни

    орел рак и щука всичко на боклука
  • 39 ганю

    0 0 Отговор
    започнали с две партии н.събрание
    сега нямат край и всичките ручат требе да ги храните
    яде къка и се издига абе политик
    и всички до гушата в лай.......та
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове