Last news in Fakti

4 Август, 2021 21:40 2 909 21

Стефан Янев: Пожарът край Сандански е резултат от човешка грешка

  • сандански-
  • пожар

Той каза, че ще бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности за почистване на земеделски земи, защото практиката сочи, че сухите треви се запалват заради допир с почистващата техника

Стефан Янев: Пожарът край Сандански е резултат от човешка грешка - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът Стефан Янев свика днес в 19 ч спешна среща в Министерския съвет във връзка с трагичния инцидент, при който в пожара край санданското село Петрово загинаха двама служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград.

Участие в срещата взеха заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на отбраната Георги Панайотов, министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и представители на ведомства.

На брифинг пред медиите след заседанието премиерът изрази съболезнования към близките на починалите служители. Той призова сънародниците ни да бъдат бдителни и да не допускат пожари.

„За съжаление температурите са високи и човешката дейност е в основата на тези пожари. Направихме съвещанието, за да потърсим начини и действия за оптимизиране на работата на представителите на горските стопанства и доброволци. Тя трябва да бъдат добре организирани и инструктирани. Трябва да запазим живота на хората, които потушават пожарите“, каза той, цитиран от novini.bg.

Янев съобщи, че е взето решение за вземане на мерки. Част от тях е сформирането на работна група, която да разсъждава за нормативна уредба, чрез която да не се допуска материални и човешки щети. Започната е система за оповестяване, която има технически проблеми. Тя би била в помощ на оптимизация и управление на процесите.

„Областните управители и кметовете на общини имат отговорност да задействат съвети за действия. Ще бъдат издадени необходимите документи“, обясни служебният премиер. Янев призова областните управители да свикат тези съвети и да се направи механизъм за контрол на изгаряне на отпадъци от растителен вид.

Той каза, че ще бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности за почистване на земеделски земи, защото практиката сочи, че сухите треви се запалват заради допир с почистващата техника.

„Това за мерките, които непосредствено се вземат и ще бъдат инструментализирани утре. В основата на всичко са мерките за безопасност. Разчитаме на здравия разум. Инструктажите са задължителни“, заяви служебният премиер.

„Европа гори заради високите температури. Моят призив към всички граждани е: бъдете бдителни и с вашата дейност не позволявайте да се създават условия за пожари“, призова Янев.

Комисар Николов каза, че не може да се предсказват пожари, но може да се прогнозира къде биха възникнали. Това са централните части на България. При най-малкия риск ще се налага евакуация на хората и дори на цели населени места.

Той увери, че се работи върху предупредителна система: „Амбицирани сме да доведем до край нещата. Всеки, който има смартфон, ще може да получи съобщение“.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    16 8 Отговор
    Браво, Янев! Трябва да останете. Бийте шута на шутовете от бТв. Кажете на Корнела да гласува против.
  • 2 Оставка

    8 18 Отговор
    Безсрамие, хората горят и мрат, тоя показва къде е грешката. Ама иначе назнаци сина и дъщеря си на сладка, платена държавна работа. Утре и фигуранта ще изскочи от килера и ще засрича. Оставка.
  • 3 олигофрен

    8 11 Отговор
    Областните управители и кметовете на общини имат отговорност да*** задействат съвети за действия****. Ще бъдат издадени необходимите документи“

    В СТАЯТА ВИ НА КЛИМАТИК ,ДОБРЕ ЛИ СЕ "РАБОТИ" ,ФУРАЖКА ПРОСТА ?
  • 4 А та задействат

    6 10 Отговор
    каспичанските "съветници" по действията ,олигофрен фатмак
  • 5 Кредисимо

    3 2 Отговор
    "Амбицирани сме да доведем до край нещата. Всеки, който има смартфон, ще може да получи съобщение“.
  • 6 Мнение

    6 11 Отговор
    пълна безпомощност на правителството....

    Коментиран от #7

  • 7 Бойко

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Не е безпомощност ......😉
  • 8 Ганьо

    8 2 Отговор
    гори каквото и където му падне - треви , отпадъци , гуми и какво ли не ! Има толкова много села , за чиито боклуци никой не се интересува и хората ги хвърлят и горят без да се замислят за последиците !

    Коментиран от #11

  • 9 Путин

    2 2 Отговор
    Да ви пратя дивизия агнеборцьй ???
  • 10 Лорд Байбийрон

    5 4 Отговор
    В Англия що няма пожари ,знете ли ?
    Щот всичко( почти) се хвърля в качета с различен цвят
  • 11 неее

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ганьо":

    Не е Ганьо, грейовете са.👽
  • 12 Я па тоА

    4 3 Отговор
    скрий се и.д.и.о.т !!!!!!
  • 13 КаК БешЕ

    3 3 Отговор
    Как е станал пожара, не е ясно. Знае се обаче, кой отговаря за гасенето на пожарите!
    Кое е министерството?
    Кой е министъра?
  • 14 Оставка

    4 3 Отговор
    Кво съвещание, бе, хората горят. Той прави анализи. Фатмашка работа. Оставка
  • 15 Рашку

    2 0 Отговор
    И пак на дневен ред е без - отговорността на обикновения човек. Малко са умишлените пожари. Невнимание и слаба обща култура-там е проблемът.
  • 16 655656

    3 2 Отговор
    Жертвите на стадото от генерали, начело с президентчето, станаха четири-по двама от армията и лесничейството. Срам другари генерали, срам и позор!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Один летает- Президент ! Друт Премиер !

    1 0 Отговор
    А ГАРГАТА - вместо тах , върши основната им Работа - да ГРАЧИ !
  • 20 Янев - КУХА ЛЕЙКА си , но много хора

    0 0 Отговор
    Не са в състояние да те СКАНИРАТ ! Ех да те захапя и за минало и за настояще ! Жив Плондер си и Кукер.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове