Last news in Fakti

30 Август, 2011 16:27 3 819 0

ДСБ към Софиянски:Откажи се от София и подкрепи Прошко Прошков

  • прошко прошков-
  • сдс-
  • дсб-
  • стефан софиянски-
  • румен христов-
  • избори 2011

11 партии от дясното пространство са заявили до този момент подкрепата си за кандидатурата на Румен Христов за президент

ДСБ към Софиянски:Откажи се от София и подкрепи Прошко Прошков - 1
БГНЕС

ДСБ ще приеме разширение на Синята коалиция, само ако Общността на демократичните сили (ОДС) подкрепи Прошко Прошков и оттегли Стефан Софиянски като кандидат за кмет на столицата.
Това заяви на пресконференция председателят на изборния щаб на ДСБ Веселин Методиев.
Причина за ултиматума е споразумението, което СДС сключи с Общността на демократичните сили (ОДС), без знанието на партията на Иван Костов.
"Ако ОДС играе срещу Прошков в София, не само че се нарушава споразумението за предварителните избори и искането за регистрацията става практически невъзможно, но и за ДСБ всякакво разширяване на Синята коалиция за следващите парламентарни избори ще бъде невъзможно", добави Методиев. Той уточни, че от ДСБ ще останат верни на споразумението за предварителните избори и ще подкрепят Румен Христов за президент.
В периода до изтичането на срока за регистрация на кандидатпрезидентските двойки ДСБ ще предложи своя кандидат за вицепрезидент.
Миналата седмица хората на Мартин Димитров се договориха с партиите на Софянски, Евгений Бакърджиев и Любен Дилов-син за подкрепа на кандидата за президент на Синята коалиция Румен Христов, който бе излъчен на вътрешните избори.
"Разширяването на Синята коалиция с други партии е възможно, ако тези политически сили са подкрепили и другия кандидат, излъчен чрез предварителните избори - кандидатът за кмет Прошко Прошков", категорен беше Методиев.
Той отбеляза, че Синята коалиция трябва да бъде регистрирана в ЦИК за президентските избори от СДС и ДСБ, както изисква споразумението. Той уточни обаче, че папката за регистрация за президентския вот е в СДС.
Това е вторият ултиматум, който ДСБ поставя на СДС за дни. В събота хората на Костов дадоха срок на партньорите си до края на деня за сключване на споразумение за коалиция за кметските избори в София, в противен случай ще се регистрират самостоятелно. Тогава от ДСБ заявиха, че Синята коалиция се подменя заради ОДС. От СДС се съгласиха и двете партии се разбраха, че ще се явят заедно.
11 партии от дясното пространство са заявили до този момент подкрепата си за кандидатурата на Румен Христов за президент. Това съобщи междувременно председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков, предаде репортер на БГНЕС. Освен партиите от Синята коалиция – СДС, ДСБ, Обединени земеделци, Радикалдемократическата партия, БСДП, подкрепата си за Румен Христов са дали и партиите от Общността на демократичните сили – БДС "Радикали", политическа партия "Гергьовден", Съюза на свободните демократи (ССД) и Демократическата партия, както и БНД и БДФ. Очаква се през следващата седмица ВМРО-НИЕ и "Новото време" също да подкрепят Румен Христов.
"Колегите от ДСБ са ангажирани повече с кампанията за кмет на София, коментира Марков. "Моето лично усещане е, че Софиянски ще остане кандидат за кмет. Това е негово лично персонално решение", добави той. "Ние от СДС не можем да искаме да спрем кандидатурата на Софиянски. Това е все едно да поискаме от ДСБ да спрат кандидатурата на РЗС за президент", каза още Марков. "Не се ангажирам с личните отношения между различните лидери в дясното пространство. Аз видях техните отношения до какво доведоха", допълни той.
По-рано днес лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че заедно с ДСБ са направили компромиси и отиват на изборите за кмет с един силен кандидат - Прошко Прошков.
Димитров обаче съобщи, че се правят опити да се попречи на Синята коалиция да се регистрира на различни места в страната. „Да излезе Борисов да се бием като мъже на изборите", призова синият лидер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА