Last news in Fakti

30 Август, 2011 17:25 2 485 0

Станишев: Първанов е добре дошъл в БСП, но темата не е на дневен ред

  • станишев-
  • първанов-
  • бсп-
  • герб

Левицата няма да подкрепи предложението Народното събрание да не работи по изборите

Станишев: Първанов е добре дошъл в БСП, но темата не е на дневен ред - 1
БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев приветства завръщането на президента Георги Първанов в партията след края на мандата му като държавен глава, но заяви, че в момента тази тема е вредна.
"Няколко пъти съм заявявал мое мнение, че най-естествен път за него след приключване на мандата е да се завърне в БСП. Радвам се, че това е изборът на Първанов. Той е успешен политик вече два мандата и за намеренията му научих от неговите изявления", коментира той в отговор на въпрос на пресконференция по повод изказването на самия Първанов, че неговото връщане в партията ще я укрепи.
Станишев обаче заяви още: "Не смятам, че с президента трябваше да си говорим чрез медиите. Отказвам да участвам в една дискусия, която е медийно провокирана, абсолютно ненавременна и вредна за БСП в момента и за нашите кандидати за изборите. Когато съм имал въпроси към президента за формацията АБВ съм ги задавал открито", предаде БТА.
Според бившия премиер това би довело до дефокусиране и затова по време на предизборната кампания няма никакво намерение да говори по тази тема. Той изтъкна, че седмиците от лятото, когато няма достатъчно политически новини, създават предпоставки за пищно разцъфтяване на политически интриги.
"В политически интриги никога не съм участвал и няма да участвам", декларира Сергей Станишев.
По думите му в момента партията трябва да се консолидира около кандидатурата за президент на Ивайло Калфин. 
"Той има позиция, визия, твърдост да ги отстоява, има всички шансове да спечели президентските избори. Ще дам всички сили за неговата изборна победа, както и за победата на нашите кандидат-кметове", каза още лидерът на левицата, цитиран от БГНЕС.
Станишев коментира и мотото на предизборната кампания на ГЕРБ: "Дълго си мислих какво е истинското послание в лозунга. Разликата е в една буква - "Грабим България", а не "Градим България".
Според червения депутат ГЕРБ има една фигура за президент - Бойко Борисов, и всеки друг на негово място не би имал собствена тежест на този пост.
"ГЕРБ целят да имат къса и незабележима изборна кампания. Няма да се учудя, ако техните кандидати избягат от дебати, но не ме вълнува кои биха били те", добави Станишев.
Той оспори "бодрите" прогнози на някои министри за ситуацията в страната. "Когато в България се появят гъркини, които работят като домашни прислужници и когато гърци започнат да стават сезонни работници у нас, тогава ще им повярвам. Показателни са някои събития и факти от август, когато министрите мощно си почиваха, но направиха мощен и кух ПР, който да привлече вниманието на хората във времето преди предстоящите избори", отбеляза лидерът на БСП.
Левицата няма да подкрепи предложението Народното събрание да не работи по изборите, заяви пък депутатът Ангел Найденов. Той посочи, че днес председателят на парламента Цецка Цачева е лансирала предложение да няма заседания последните две седмици на октомври. Според него очевидно е желанието на мнозинството да си осигури парламентарен комфорт, тъй като 20% от депутатите се кандидатират за кметове и няма да има кворум.
От партията, също като ГЕРБ, заявиха, че няма да приемат дарения за изборите.
"Мисля, че сме в процес на предизборна кампания за президент на страната, а не в кампания на сегашния президент. Моля ви, не ме карайте да коментирам Гоце", това заяви пък вицепремиерът Цветан Цветанов по повод предстоящото завръщане на Георги Първанов в БСП, предаде БГНЕС.
"Това е част от историята на България с 10-годишното присъствие в президентската институция на агента на "Държавна сигурност", добави той. Цветанов смята, че бъдещият президент трябва да може да отваря врати за бъдещето на България, а Първанов на моменти ги е затварял.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА