Last news in Fakti

9 Август, 2021 19:43 3 469 47

Спешните медици в София против новата схема за заплащане при работа на първа линия

  • медици-
  • заплащане-
  • коронавирус

Лекарите излязоха с позиция

Спешните медици в София против новата схема за заплащане при работа на първа линия - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Медиците от Спешна помощ се противопоставиха на наложената нова методика за изчисляване на възнагражденията за риск при работа с пациенти, заразени с COVID-19. Според лекарите от МЗ не познават спецификата на дейността на спешните екипи.

„Ние работим на терен, където често единствената цел е да се спаси живота, да се стабилизира състоянието и по най-бързия начин да се хоспитализира болния. Веднага след това екипът тръгва за следващия адрес. В условията на спешност проследяването на пациентите, особено тези, които са в животозастрашаващи състояния, е невъзможно”, се казва в отворено писмо, изпратено до медиите и до здравния министър Стойчо Кацаров.

Спешните медици недоволстват от заплащането за работа с болни от COVID-19

Вижте цялата позиция на ЦСМП:

Ние, работещите в ЦСМП – София, категорично се противопоставяме на наложената ни нова методика за изчисляване на възнагражденията за риск при работа с пациенти, заразени с COVID-19. Тази „концепция“ ясно показва, че в МЗ не познават спецификата на дейността на спешните екипи.

Ние работим на терен, където често единствената цел е да се спаси живота, да се стабилизира състоянието и по най-бързия начин да се хоспитализира болния. Веднага след това екипът тръгва за следващия адрес. В условията на спешност проследяването на пациентите, особено тези, които са в животозастрашаващи състояния, е невъзможно. Дали при тежките катастрофи и инциденти, инфаркти, инсулти, тромбемболии и т.н. спешни състояния, които са фокус на дейността ни, трябва да правим тест, да изчакаме 15-20 мин. да излезе резултата, за да докажем или отхвърлим COVID-19 и след това да спасяваме живота?

Един от най-съществените елементи в нашата работа е НЕИЗВЕСТНОСТТА!

При голяма част от адресите се подават едни симптоми, а на място състоянието се оказва съвсем различно – спестяват се симптоми в телефонния триаж и често спешните екипи отиват полузащитени при болния – този огромен риск на 11 стотинки ли се оценява?

Не малка част от нашите пациенти, въпреки изявената симптоматика, отказват да бъдат тествани и вкарвани в Системата - тези случаи няма как да бъдат „доказани“. Ние разполагаме само с бързи антигенни тестове, които дори нямат 100% достоверност, както и PCR, а от нас се иска 100% доказуемост?!

Санитарите, които дезинфекцират линейките, нямат никакъв досег с болните, но влизат в заразените автомобили и според новата „концепция“ няма да получават допълнителни възнаграждения за риска! Същото важи за трупните санитари, които няма как да правят тестове на починалите пациенти! Същото се отнася и за редовите шофьори на линейки, които не винаги се налага да се качат на адреса, но са в непрекъснат риск при пренасянето и возенето на болния!

Въвеждането на нова методика на изчисляване на възнагражденията със задна дата – 2 месеца назад, считаме за гавра с труда и неимоверните усилия, които положихме през изминалата година и половина и продължаваме да полагаме, въпреки обидното отношение на МЗ!

Спешните екипи и екипите на болниците сме тези, които изнесохме най-тежкия товар на пандемията – работихме денонощно, без почивка, полагахме извънреден труд, като войници замествахме болните и починалите си колеги, включихме се активно от началото на ваксинационния процес и предвид началото на четвъртата „вълна“, ни дължите уважение и благодарности, г-да чиновници, а не орязване на възнагражденията за работа в риск!

Присъединяваме се към колегите от ЦСМП – Пазарджик и ЦСМП – Бургас и колегите от останалите ЦСМП в страната, които ще излязат пред МЗ на 10.08.2021 г. в 11 ч. и заявяваме готовността си за всички, позволени от Закона, протестни действия.

КТ „ПОДКРЕПА“ – ЦСМП – СОФИЯ

КНСБ – ЦСМП – СОФИЯ

СПЕШНИТЕ ЕКИПИ НА ЦСМП - СОФИЯ


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    27 14 Отговор
    Ще им дадът пари под масата само и само да надуват пак бройките от ковид, иначе лошо
  • 2 Кокорчо🙄

    22 8 Отговор
    Сега е момента да изнудват тези дето има плащат да преувеличава бройките, а не хората освен ако не са толкова алчни да изнудват и двете страни

    Коментиран от #45

  • 3 Абсолютно

    35 7 Отговор
    прави са ! Много скоро по - младите ще си бият камшика и ще се пренасочат към чужбина !

    Коментиран от #13, #18

  • 4 Оня с коня

    26 15 Отговор
    Кви пари искате още ? Директор на регионално РЗИ взема 2800 лв.брутна заплата +1000 лв.уж за първа линия в битката срещу КОВИД . За заплати от 4 хиляди месечно много от нас могат само да мечтаят .

    Коментиран от #9, #32

  • 5 Др .куманов

    6 4 Отговор
    Жалвайте се на онзи айдук данчо пенчев ,,шефо,, на срзи
  • 6 Тц тц тц

    38 8 Отговор
    Този вирус го ползват като търговски обмен.Всеки гледа да препечели повече.Някои печелят с производство на маски.Други със дизефиктанти.Трети със тестове.Четвърти направо на голямо скачат-ваксини.Белите манти и те искат парче от тортата.А пък обикновения човечец плаща ли плаща....
  • 7 Centyrion

    23 17 Отговор
    Спешната помощ е само на думи спешна.Мой приятел почина на 54 г в коридора от инфаркт.Държали са го два часа на една кушетка да чака за да му обърнат внимание.Отивам една нощ с кръвно 195/95 и ме карат да чакам 20 минути от вън щото превързвали някакъв циганин без осигуровки.Добре ,че взех хлофазолин преди това,и когато ме приеха кръвното беше вече 160/90, след 15 минути спадна на 120/70. Давам си ясна сметка защо ги бият.Ако мой близък почине заряди тях,не ще ги бия,ще вляза в една тръба и ще ги осакатя за винаги ,яко не и по лошо.Окото ми няма да мигне и за секунда.Помияри.

    Коментиран от #8, #10, #33

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Точно

    22 12 Отговор

    До коментар #4 от "Оня с коня":

    тези не заслужават и половината от парите, които получават .
  • 10 Същото се

    21 12 Отговор

    До коментар #7 от "Centyrion":

    случи със съпругата ми преди 4 месеца. Не заслужават пари,а само бой по кратуната.

    Коментиран от #11

  • 11 Само,че

    17 3 Отговор

    До коментар #10 от "Същото се":

    съпругата ми не дочака да и обърнат внимание,след 1 час чакане в коридора почина.
  • 12 стършел

    21 7 Отговор
    Министър д-р Стойчо Тодоров Кацаров е в комбина с директора на ЦСМП - София д-р Георги Иванов Гелев с цел да откраднат парите за COVID и двамата са масони , произлизат от партизански фамилии , единия от дупнишко , а другия от ботевградско , завършили са медицина РАБФАК , нямат квалификация , ценз и специалност в медицината , но 30 г. са само началници - директори , зам. министри и министри - специалисти по кражби , далавери и корупция ! Колеги не спете , събудете се , дайте им заслуженото ! До кога ще ги търпите ?
  • 13 Centyrion

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "Абсолютно":

    Аз не съм против да им дадат пари,да им дадат двойно и тройно ,но да вършат работа.Моето дете също е лекар,но работи в Германия заради ниско заплащане тук ,и заради ред други причини от организационен и всякакъв характер.
  • 14 Издадохте се,нали?

    26 8 Отговор
    Едва сега, казахте в прав текст,че най важен е ковида.Това че ви търсят за човек със признаци за инсулт,инфаркт,бъбречни тежки кризи, рязко развитие на евентуална пневмония,е на втори план.Първо теста.Точно така правехте.И заради това,много хора изпуснаха важните минути и часове.Теста,и почти всеки в ковид отддлението.Другото е придружаващо заболяване.Като си отиде- в раздел " загубил битката". Което ви носи още бонуси.Виждате колко е " страшна" работата ни! Вие какво искате бе,наглеци? Държавата да ви " абонира" постоянно за хилядарка допълнителни пари,всеки месец ? Само Вие- от до,и онези- хотелиери и ресторантъори сте най наглите и дебелооки браншове! Държавата ви наля над 16 месеца стотици милиони допълнително.И още искате.
  • 15 JEFF

    14 11 Отговор
    Не беше ли мечтата и стремежът ви да бъдете лекари и да спасявате човешки животи ? Или по-скоро да забогатявате на гърба на болния ? Всяка професия има своите рискове, с какво вашата е по-заслужила ?
  • 16 Отровното трио

    13 10 Отговор
    Всички спешни медици са гербави, Кацаров, уволнявай! Изчегъртвай!
  • 17 Клели сте се

    12 9 Отговор
    да спасяват човешки животи. Какви пари търсите, след като живота няма цена?! Станахте търговци, вече не сте лекари. Повечето от вас дори трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност. Нямате морал вече. Не мислете само за себе си, има неща извън манджата, тоалетната и дрехите. Кой ви е учил и дали на нещо ви е научил?...Мислете, преди да искате - боравите с човешки животи, м.а.м.к.а. му.
  • 18 Рошко

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Абсолютно":

    Как няма да си бият като шефовете им станаха милионери всички назначени по партийна линия, навързани като свински черва,
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 3 Отговор
    МАЛКО са ИСТИНСКИТЕ ДОКТОРИ ХИПОКРАТОВИ
    повечето са ЕТ
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 2 Отговор
    разболееш ли се нямаш ли пари си до там
  • 21 Боже

    8 11 Отговор
    Повечето тук са тъпанари. Никаква медицинска помощ не заслужават!

    Коментиран от #23

  • 22 Бай курти 45 год.ерген - 22г. Ваш Лидер

    8 10 Отговор
    Въстанете господа медици! Герб ви подкрепяме ! Не допълнителни 1000 а 5000 заслужавате на месец!

    Коментиран от #30, #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ццц

    7 6 Отговор
    Не съм чул тия да протестират за друго освен за пари. Пази Боже от среща с такива "хуманитарни" специалисти.
  • 25 Др.костов

    6 2 Отговор
    Е па как онзи айдук данчо пенчев си купи къща в банкя анадамо ли
  • 26 Ми тогава

    8 1 Отговор
    Ваксинирайте се! То професор след професор от вашата гилдия агитира за ваксинация. Нали ваксините защитават и край на добавките за първа линия.
  • 27 И Ко стана ся...?!

    9 4 Отговор
    ....Служебното правителство ни отряза паричките,дето дремехме цяла нощ,а болните умираха по стълбите пред болницата ни и .сега как няма да протестираме...?!Моля ви...това не е човешко...!!!
  • 28 ковид 19 хи хи

    0 7 Отговор
    Тъпите доктори пак ги излъгаха!И така до края на света!
  • 29 Тодоров

    9 2 Отговор
    Не благодарение на Спешната помощ, съм още жив. На 06.01.2021 г. получих инфаркт. Дойде Бърза помощ с фелдшер, кръвно 230-170, посиняване, трудно дишане,биха ми флофазолиинова инжекция, нямаше ЕКГ апарат и ми казаха да отида при личния след няколко часа. След около час получих същата криза и отново потърсих Спешна помощ. Беше ми отказано идване, ако не са симптоми на Сovid-19. Oтидох на
    собствен транспорт до болница ТОКУДА. След 2-3 часа бях спасен от сериозен инфаркт, направени 3 сттента и....БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ НАШАТА СПЕШНА ПОМОЩ.

    С

    Коментиран от #35

  • 30 А вие

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бай курти 45 год.ерген - 22г. Ваш Лидер":

    от ГЕРБ що не ги дадохте като бяхте на власт, tupan такъв?
  • 31 Ох Божкеее...

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бай курти 45 год.ерген - 22г. Ваш Лидер":

    ....Ти,драги,не можеш да си напишеш правилно името...,седнал си акъл да раздаваш...?!Но те разбирам...- всички сте като Вожда си-еднокнижници и неграмотници...-съчувствам ви и ви съжалявам за неграмотността и неевежеството ви...!!!
  • 32 Пинчо

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Оня с коня":

    А ти колко пари изработи. Честно, не от протестърство и събаряне на държавата
  • 33 1234567

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "Centyrion":

    Не се разбира , какво искаш . Да изкарат пациента от кабинета по средата на манипулацията ? После ако дойде друг с по-високо кръвно , трябва ли и теб да изкарат ? Като искаш да си с предимство , има частни клиники , частни медицински центрове . Ама не мисли ,че там ако има друг преди теб , ще прекъснат лечението му и ще ти обърнат внимание веднага . Ако си в голям град вече може срещу месечна такса да си направиш абонаметче към даден център , може и вкъщи да идват за нула време . Ама не очаквай , че ще си зарежат другите пациенти , за да те прегледат . Ако искаш да имаш на разположение лекар непрекъснато , много пари ще трябва да се бръкнеш , ама ако си с кофти късмет и преглеждат някой като Домусчиев , пак ще чакаш
  • 34 странна работа

    5 1 Отговор
    Защо хората не виждат вината на управляващите през изминалите 30 години , които скапаха и спешната помощ . Какво се очаква 20 екипа на дежурство за София и околността. Като се има предвид ,че много хора ги мързи да отидат до дежурните кабинети и звънят на 112 с измислени симптоми , за да бъдат прегледани . Това ,че някой е вдигнал температура 38.5 и не спада 5 часа , не е повод да се вика линейка . Заради такива хора , лекарите не могат да окажат помощ на наистина нуждаещите си
  • 35 Смъртността

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Тодоров":

    От коронката е 0,3%. Г-н Тодоров, такива като вашият случай трябваше да покачат смъртността за да хване дикиш псевдопандемията. Това е за съд!

    Коментиран от #41

  • 36 4521

    3 1 Отговор
    жестока бяла мафия все да им дават горkите а като ни убиват по болниците осъден лекар няма още а престъпления безброй
  • 37 007

    2 4 Отговор
    Къде са парите от Магистрали и всички други "върнати" в хазната? Нужен е спешно за да заличат следите нов бюджет, много спешно. За времето на Радевото управление има 1140 нови депозита с над имлион в банка-виж информацията от БНБ, докато от началото на годината до април са намалели тези над милион с над сто. Тези млади велики юнаци в Радевото правителстелство свършиха доста за да се открадне над 1 милиард и да се разпредели в личните сметки своите и на "младите протестиращи" учещи в чужбина, на които се изпразниха дядовите червени куфарчета. Честито! ИТН, надявам се, разбраха, че са перачи на пешкира на голямо, бързо крадене. Сега единственото, което могат да направят е да говорят с ББ за подкрепа и да изметат тази Радева крадливи пасмина.
  • 38 Пенди

    2 1 Отговор
    Алоооу, вие да не сте на пазара Георги Кирков, бе та ми се пазарите? Държавата ви е учила. Положили сте клетва и т.н.. Работите и това е! Много са ви и тия пари.

    Коментиран от #44, #47

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Колкото да им плащат ще е малко

    1 0 Отговор
    Да си изгледат децата и да им платят безплатното обучение в България не може само сграден фонд за болници трябва и акъл за използване на апаратурата и всеотдайност да се обгрижват спешните пациенти пуйките по заведенията защо не ги мобилизират в болниците да работят И кой е разрешил в градовете на прашните улици да има столове и маси
  • 41 Тодоров

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Смъртността":

    Пазя разпечатките от телефонните разговори и името на ОПЕРАТОРКАТА, която отказа изпращане на специализирана линейка, както и протокола от първото посещение на спешен медик. Има време за съд, но просто чакам само някои големи медицински капацитети или политици да се опитат да въведат ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ и ограничителни мерки. Мисля, че антиваксерските протести във Франция и Германия срещу ограничителните мерки ще избледнеят срещу това, което може да се случи в България. Крайно време е някой разумен държавник да прекрати голямата лъжа, наречена COVID, а медицината да влезе в релси и да започне нормално лечение на грипните щамове, както го е правила десетилетия наред - без паника, насаждане на страх, фалшива статистика.
  • 42 Какви пари

    3 1 Отговор
    искате още бе? Тез не ви ли стигат? Хора умряха от инсулти, инфаркти, рак и други. Вече никакви пари за бялата мафия! Държавата ви е плащала като сте учили, положили сте клетва, ТОВА ВИ Е ПРОФЕСИЯТА И ВИЕ САМИ СТЕ СИ Я ИЗБРАЛИ!Никой насила не ви е карал да ставате лекари и мед.сестри.
  • 43 Гост

    2 0 Отговор
    Съжалявам много, но всички медици са положили клетва да помагат въпреки всичко. Като искат само пари, да не са ставали лекари, това е благородна професия в която трябва да си готов на всичко!
  • 44 Густо, майна

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Пенди":

    И кво, значи съм роб, щом съм положил клетва, така ли?!
  • 45 Д-р Хаус

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кокорчо🙄":

    Тия от ЦСМП и " Спешна" помощ са рекетьори!! Нямат основание да протестират!! Нали всички са ваксинирани?? Какво рискуват?? А другите лекари,от болничните отделения ,които непрекъснато се викат за прегледи и консултации?? За да си " вържат гащите" спешните?? Ама те не се водят " на първа линия"!! Понятието " първа линия " беше въведено за да раздели лекарското съсловие!! За съжаление и Кацаров не промени това!!
  • 46 Беновска пита

    1 0 Отговор
    Значи ли това,че ваксините са менте,а ваксинацията- Пунта Мара??
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове