Last news in Fakti

10 Август, 2021 06:55 2 488 25

Радан Кънев: Няма да е предателство, ако ДБ не подкрепи кабинета на ИТН

  • радан кънев-
  • има такъв народ-
  • демократична българия-
  • правителство-
  • предателство

Когато съм гласувал за ДБ, и през ум не ми е минавало, че ДБ може дори да преговаря за еднопартиен кабинет с 65, в огромната си част на мен напълно непознати, народни представители зад гърба си, заяви евродепутатът

Радан Кънев: Няма да е предателство, ако ДБ не подкрепи кабинета на ИТН - 1
Снимка: БГНЕС

"Господин Трифонов заявил във Фейсбук, че ако "т.нар партии на протеста" не подкрепят социалния експеримент, наречен кабинет на малцинството на ИТН, това е предателство.

Дали Демократична България ще подкрепи или не, ще реши Председателският съвет на коалицията, въз основа на решенията на ръководствата на трите партии (разбира се, познавам вътрешния дебат и активно участвам в него, но е работа на лидерите да го обобщят, да вземат решение и да го обявят публично).

Но ако решението е да не се даде такава подкрепа, г-н Трифонов, то съвсем няма да бъде предателство".

Това написа в профила си във Фейсбук евродепутатът Радан Кънев. Ето и останалата част от изложението му:

"И аз ще си позволя да Ви обясня защо аз - като избирател на ДБ и като човек, дал скромен принос за кампаниите на ДБ през тази година, няма да се почувствам никак предаден:

1. Защото, когато съм гласувал за ДБ, и през ум не ми е минавало, че ДБ може дори да преговаря за еднопартиен кабинет с 65, в огромната си част на мен напълно непознати, народни представители зад гърба си.

Напротив - гласувах и агитирах за възстановяване на парламентарната демокрация. Съответно - за преговори за съставяне на стабилно парламентарно мнозинство с ясна законодателна програма, скрепена в политическо споразумение, подписано лично от всички лидери.

2. Защото, когато съм гласувал за ДБ, не съм гласувал за екзотични еднолични форми на управление от хора, които се крият от публичността и вземат решения в разни къщи в покрайнините на София.

Напротив - гласувах и агитирах за възстановяване на нормалния, публичен характер на българската политика, при който решенията се вземат чрез публични преговори между избрани лидери в сградата на Народното събрание. Горски царе си имаме в изобилие от 2001г. насам, независимо дали се крият в бивши царски дворци, султански сараи, резиденции в Бояна, семейни къщи в Банкя или някое друго шопско село, в което - мога само да предполагам - се помещава Вашият диван.

3. Защото, когато съм давал скромната си публична подкрепа за достойните жени и мъже в листите на ДБ, аз съм подкрепял хора с характер, достойни личности, доказани в миналото си на непримирими борци с един лош модел на управление. Никога не бих очаквал от тях да се подчинят на евтин шантаж от типа на "Подкрепяш к'вото ти се дава или отиваш на нови избори".

Г-н Трифонов, ние сме ходили на много избори. И успешни, и неуспешни. Много грешки сме допускали, признавали, понасяли последиците. Ние сме гърмени зайци, с избори няма да ни уплашите. Ние сме демократи и изборите са нашата естествена жизнена среда. Хабитат, един вид.

4. Защото много добре знам, че между сладки приказки за съдебна реформа и самата реформа разликата е от земята до небето. И тази разлика се компенсира само от хора, личности със съответния политически ръст. Виждал съм и Троянски коне, които са обещавали реформа, а са работили всъщност за мафията, и Троянски магарета, които не могат да различат правилно от грешно и добро от зло. Виждал съм и хора, които се сгъват на четири при първото намигване на Главния, независимо какво са обещавали.

За мен единствено правосъден министър и председател на правосъдната комисия в НС, които са доказани и отдадени борци за реформата, са ако не гаранция, то поне надежда, че тази реформа ще продължи от там, където беше прекършена през 2015г. и че същественото отстъпление през следващите години ще бъде поне частично компенсирано. Съжалявам, но предложенията Ви за силов вицепремиер и правосъден министър възприемам като провокация, дори гавра, с усилията за институционална реформа, на които съм посветил съществена част от живота си.

5. Защото съм гласувал и агитирал за радикална икономическа модернизация и за пълноценно инвестиране на средствата по Зелената сделка и Плана за възстановяване в модерна зелена енергетика, в която България да бъде лидер.

Но подобна политика изисква личности на най-високо европейско ниво, които да имат знанията да я приложат, личности с характер, който да им позволи да преодолеят съпротивата на огромните икономически интереси, които ще я спъват. Не на последно място - личности, които да не станат жертва на евтин популизъм, подобен на този от последното десетилетие, популизъм, който загроби българската енергетика. Такива личности Вие не предлагате. Не съм убеден, че познавате.

6. Защото светът около нас буквално гори. Гори България, горят съседните ни държави. И аз гласувах за политици, които - за разлика от всички управляващи през последните двайсет години, виждат промените в климата и искат България да участва в политиката за тяхното забавяне и адаптацията към тях.

И ми писна българското правителство да не вижда това, което всички други виждат. А Вие предлагате поредното сляпо правителство, в което дори няма отговорник по тези политики.

7. Защото се ужасявам от последиците на антиваксърската пропаганда, от загубата на живота на десетки хиляди мои сънародници. И съм гласувал за политика, много различна от тази, която Вашите депутати проповядват.

8. Защото съм непримирим към други форми на антидемократична и антиевропейска пропаганда, особено тази, разпространявана през годините от "медиите" на Пеевски/Борисов. Например определянето на демократите в България като "майкопродавци" и "соросоиди", или пък на Истанбулската Конвенция като път към смяна на пола на колегите-адвокати от Видин.

Чудесно знам, че изброеното е това, за което съм гласувал и агитирал аз. Други са гласували за "друго", каквото и да е то, съобразно предизборния Ви "слоган".

Именно по тази причина, в демокрациите се провеждат преговори за съгласуване на политиките. И да - за подбор на личности, способни да проведат съответната политика. Тези личности могат да бъдат партийни фигури (така е в утвърдените демокрации) или пък безпартийни експерти (така е често в нестабилните демокрации и във времена на остра политическа криза). Но никога, никъде в демократичния свят подкрепа не се дава срещу голи, неподкрепени със знания, опит и воля, обещания. Това, което Вие предложихте, съм го виждал само веднъж - от ГЕРБ през 2009г. Но те имаха 117 народни представители и значително по-авторитетен подбор на кандидати. И пак не се получи. Защото не се прави така...

В заключение - знам от опит, че процесът на политически преговори е труден и неблагодарен. Затова и давам пълната си подкрепа на моите лидери да водят преговори за разумно решение на кризата, в т.ч. с ИТН, въпреки плашещите разлики помежду ни.

И ако такива преговори постигнат успех - ще ги подкрепя и поздравя.

Но ако преговори няма и те вземат решение да не подкрепят евтиния Ви и доста аматьорски шантаж, ще се чувствам не предаден, а просто ... представен", допълва Кънев.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 файчо

    5 1 Отговор
    „Мини Шенген“ ще е организация за свободна контрабанда на дрога, твърди нидерландски експерт.
  • 2 1618

    33 5 Отговор
    Вижте визията на Петър Илиев- нагла, нахална и безочлива, вижте начина му на изразяване и общуване с журналисти и опоненти-нагло, самодоволно , агресивно ! Такъв човек изобщо няма място в Парламента , камо ли в управлението на държавата!Като прибавим и плагиатството , наглото , арогантно , пренебрежително отношение към потърпевшите , към журналистите, към медиите , към целия български народ , този човек веднага трябва да бъде изритан с мощен народен шут и изпратен на дивана при господаря си да си ближат взаимно раните!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ако не подкрепи кабинета,

    26 6 Отговор
    ДБ на следващите избори ще са с +10%!Малоумно ще е да се подкрепи компрометирания кабинет на Славуца.
  • 5 Слави приключи

    25 4 Отговор
    Пътник
  • 6 Вън от политиката, чалгари тъпи!

    25 4 Отговор
    В никакъв случай никой не трябва да подкрепя ИТН ! Те са срам и позор.....
  • 7 Ще бъде

    18 5 Отговор
    достойно и изключително разумно ! Само така!
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 18 Отговор
    СЛАВА НА ГЕРБ

    Коментиран от #10

  • 9 Дай България

    6 13 Отговор
    И ИТН са от един дол дренки

    Коментиран от #15

  • 10 КАВАРНА

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    герб умря БМБ е престъпник а ти не си ГРАД КОЗЛОДУЙ

    Коментиран от #14, #17, #19

  • 11 Радане

    15 7 Отговор
    Ще е предателство, ако подкрепите ИТН! Тези хора или не знаят какво правят, или са мекерета на Доган, а по-вероятно е микстура от двете.
  • 12 Националист

    6 3 Отговор
    Споко ще подкрепите БСП нали се им патерица‼
  • 13 Дааа

    11 3 Отговор
    Е пък вие с 30 депотата сте много, та искате да се съобразяват с вас. Тия били с непознати, а вашите всички ги знаем, от една партия в друга от как ги помним и от тях ли ще дойде промяната, а защо до сега неса га наоравели, оооо да, те също са от статуквото. Ай у лево..
  • 14 РАДИО ЕЛТО

    7 13 Отговор

    До коментар #10 от "КАВАРНА":

    Не виждаш ли че без ГЕРБ нищо не става България гори‼
  • 15 Киро

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "Дай България":

    Хвани едните изхвърли другите
  • 16 Стършел 65

    7 9 Отговор
    Всичко е статукво! ИТН е негов проект да " обере" протестния вот. Надеждата братя е терминал1,2. Сори!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Васил

    8 4 Отговор
    Алоооооооо вие от ДБ ли сте промяната в главите само ви се въртят само постове и власт за това и Боко ви би шута а сега Слави калпави сте за това задниците са ви посинени.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Радане, нали не вярваш, че ИТН ще прави

    10 0 Отговор
    Кабинет с 65 депотати!! Ще се завърти Ролетката и Октомври избори 2в 1 заедно с Президенските!! Служебния кабинет щеги подготви!! Ще се приберат хората от море, от Вили и от селските имоти и къщи!! Трябва 120+ стабилно мнозинство, до тогава Служебния, кабинет, никой не очаква ИТН да прави Правителство!! Гербери те Вият на умряло за "всеки случай" !!
  • 21 Анонимен

    9 3 Отговор
    Радане, вземай си паричките в Европарламента и си трайкай! Христо Иванов те изпрати там, за да не му мътиш водата, а ти точно това правиш.
  • 22 Гандалф

    8 0 Отговор
    Цялата ни политика в най новата ни история е низ от предателства, борба за власт и удари под кръста...бай ганьовщината ни е повсеместна..
  • 23 Ха - ха

    3 1 Отговор
    Радан Кънев: Абе, бай Х**, ти с кого се държиш така, бе. Това да не ти е махалата?
    Няма какво повече да добавя!
  • 24 Centyrion

    3 0 Отговор
    То ще е предателство ако подкрепи този кабинет на задколисието.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове