Last news in Fakti

11 Август, 2021 12:51 4 230 18

Забраниха строителството в Синеморец заради незаконната отходна тръба

  • синеморец-
  • царево-
  • георги лапчев-
  • отходна тръба-
  • фекалии-
  • бутамята

Ограничението е въведено за период от време, необходим за трайно решение на установения проблем с канализацията в района

Забраниха строителството в Синеморец заради незаконната отходна тръба - 1
Снимка: БГНЕС

Във връзка с изпълнението на влязлата в сила заповед на РДНСК Бургас за премахване на незаконен колектор за отходни води в с. Синеморец, община Царево, началникът на ДНСК арх. Влади Калинов даде предписания на община Царево и "Водоснабдяване и канализация-Бургас" ЕАД да предложат законосъобразно решение, което да позволи функционирането на канализационната система на населеното място. Предвид тези обстоятелства началникът на ДНСК издаде указания на кмета на община Царево да наложи строителна забрана на територията на с. Синеморец по реда на чл. 198, ал. 1 т. 2 от ЗУТ за времето, необходимо за трайно решение на установения проблем с канализацията в района, съобщиха от ДНСК.

Цитираният член и алинея гласят, че строителна забрана може да се налага със заповед на кмета на общината за времето, необходимо за извършване на проучвания за подземни мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура и за изграждането им.

На 30 юли РДНСК Бургас извърши проверка по сигнал за незаконен строеж на канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на главен канализационен колектор до Черно море, отвеждащ битовите и фекални води в залива "Свети Яни", който се намира между плажа при устието на река Велека и централен плаж "Бутамята" в село Синеморец, община Царево.

Извършената проверка по документи и на място на строежа е установила, че според одобрени инвестиционни проекти на 6 декември 2001 г. и издадено от главния архитект на община Царево разрешение за строеж 7 декември 2001г. е изграден строеж в с. Синеморец - експериментален пречиствателен модул за пречистване на отпадни води. Пречиствателният модул е финансиран от ПУДООС към Министерството на околната среда и водите. Предвидено е било пречистените от него води да бъдат отведени, чрез дълбоководно заустване на 1800 м. в Черно море. При провеждане на пробни изпитания при експлоатационни условия на пречиствателния модул е било установено, че той не сработва. В резултат на това е изпълнена е байпасна връзка /незаконен колектор/ между входната и изходната канализационни шахти на пречиствателния модул, по която са отклонени отпадните води.

Изграденият колектор, който е втора категория строежи, се експлоатира за оттичане на отходните води на селото в морето и няма необходимите за целта строителни книжа, според разпоредбите на ЗУТ. Затова на 12 август 2008 г. РДНСК Бургас е издала заповед за забрана достъпа и ползването на въпросния колектор, която е оставена в сила с окончателно решение от 21 април 2009 г. на Върховния административен съд - Второ отделение. На 16 октомври 2008 г. ДНСК е издала Заповед за премахване на отходната тръба. В резултат на проверката РДНСК Бургас образува административно наказателно производство срещу възложителя - кмета на община Царево, според разпоредбите в ЗУТ и ЗАНН.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужасонн

    21 1 Отговор
    Все повече се замислям, само аз ли не правя далавери и не живея, а съществувам?
  • 2 Антимилиционер

    14 0 Отговор
    В държавите с 1 промил вменяеми хора е така. Колектор и диви сел*ни.
  • 3 Реалист

    4 8 Отговор
    Тази тръба, ако служебното правителство бе станало постоянно, щеше да изкорени

    Коментиран от #9

  • 4 ПКП Я

    12 3 Отговор
    Най мръсното море в света. Как се къпят във фекалиите туристите, нали не знаят! Много им харесва когато водата е кафява!
  • 5 дерса

    11 2 Отговор
    Има ли град или село по морето да не е с тръба в морето.....няма!

    Коментиран от #14

  • 6 Лост

    6 2 Отговор
    А защо го разрешиха изобщо до такива мащаби?
  • 7 Емил

    4 14 Отговор
    Вместо да накарат всяка къща да има пречиствателна станция (струва 3500 - 4000 лв.) - спират строителството! Ако ти са мръсни ръцете - отрежи ги, не си заслужава да ги миеш! Кретени-популисти!!! Не решават проблеми, а съсипват бизнеса и скоро ще станем като любимата им Русия!!!
  • 8 треска

    8 0 Отговор
    Най добре е на юг, там тръбите са по голями и бълват повече!
  • 9 Емил

    4 13 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Ахмак! Нали служебното е на власт?! Що не реши проблема - щото е импотентно - като всичко московско!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Там

    9 1 Отговор
    има ли нещо законно , включително и земята им е дадена за ползване , за да се заселят в обезлюдените райони близо до Турция , мургави гърчеещи се бежанци ! А те продадоха тая земя и станаха милионери , а помиите и фекалиите им - в морето !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лост

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "дерса":

    Спомняш ли си преди две години морето като изхвърли 12метрова тръба между Созопол и Черноморец? Куриозното беше, че щяха да пращат водолази да проверяват дали е компрометирана тръбата? При положение, че и липсват 12 метра.
  • 15 Реалист

    10 1 Отговор
    Без тъз тръба няма миди бе:) нали искаме и дарове от морето дайдем:)
  • 16 Симо

    4 4 Отговор
    Аз като ходя в Гърция на море никога не съм се замислял къде отиват отходните води на крайбрежните къщи, хотели и заведения. А такива има доста и то на места доста близо до морето. Не ми се вярва всяко градче и селце да има пречиствателна станция.
  • 17 Доктор Дулитъл

    2 1 Отговор
    Имам имот в Синеморец и ще ви кажа истината. Проблемът е в Община Царево без значение кой е кмет. Преди 13-14 години г-н Гебрев ги попита колко струва изграждането на колектора и те му казаха - 8 милиона лева. И той им отговори - давам ви ги , започвайте. И те отказаха. Сега , всеки да си направи изводите. А относно замрсяването на плажовете е пълна глупост на на недорасли и платени журналисти. Теченията там са от север на юг-югоизток и плаж Велека който е на север от колектора въобще не е засегнат. А плаж Бутамята е доста по навътре в крайбрежната ивиа и също не е засегнат.Проблема е че в залива с лодките се изливат фекалии понякога и там има неприятна миризма. Хубавото в случая е че ще спрат поне временно строителството на разни наглеци които развалят природата с помоща на сегашния кмет на Царево.
  • 18 007

    0 0 Отговор
    На ул."Хага", гр. София има изградена сграда без наличието на канал?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове