Last news in Fakti

25 Август, 2021 17:36 1 797 23

Красен Станчев: Проблемът със скъпия промишлен ток, скоро няма да се реши

  • красен станчев-
  • цена-
  • ток

Другото, което по-важно е, че ценообразуването на електричеството у нас е в много странна рамка

Красен Станчев: Проблемът със скъпия промишлен ток, скоро няма да се реши - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Ненормално високите цени на тока на енергийната борса у нас, предизвикаха бунтовни настроения в средите на бизнеса. Възможно ли е скоро цените на електриката да се нормализират и как? На тези въпроси отговори Красен Станчев пред novini.bg. Той е доцент в СУ и един от основателите на Института за пазарна икономика/ИПИ и народен представител във Великото народно събрание (1990-1991) и председател на комисията по околна среда.

След пускането на 2-ри и 3-ти блок на „Марица Изток-2” и излизането от редовен ремонт на единия реактор на „Марица Изток-1”, нещата на енергийната борса малко се поуспокоиха, но това са само част от временните решения на този голям проблем. Има и други, които трябва да се обмислят и може да се въведат.

Едното от тях е свързано със спиране на ремонтите и използването на вецовете, поради една наредба от март т.г.. В момента тече обсъждане на отмяната ѝ и до две седмици то трябва да приключи. Макар и вецовете да са половината от ВЕИ-тата, те са относително евтини, сегментни в целия микс. Ролята на вецовете в него е вероятно между 5-10%, в зависимост от годината.

Другото, което може да се направи - има такава традиция на всички борси, независимо дали са стокови или капиталови, фондови, възможно е регулаторът да въведе времеви параметри в смисъла на сделките.

Разбира се, при фондовите борси за това е нужно много малко време. Примерно на Нюйоркската има ограничение за не по-малък период за сключване на сделки от 38 секунди, но на стоковите борси е възможно да има подобни регулации, когато няма други възможности.

Предвид нашите закони, КЕВР не може да направи подобно регулиране, да ограничи търговията, но може да даде препоръки, но не е ясно доколко всичко това ще попадне в рамките на закона. Нужен е специален анализ. Това ще е временно решение, при което да могат да се избягват такива стечения на обстоятелствата, каквито имаше т.г. Тоест имахме сезон с ниски цени, излизане на определени мощности за ремонт и такива, които бяха спрени, но същевременно се появи търсене над 100% на пазара. В такива случаи е логично да има времеви отрязък, в който да се преценява кой какво предлага и купува.

Другото, което по-важно е, че ценообразуването на електричеството у нас е в много странна рамка.

Цената му за индустриални потребители е много висока в сравнение с тази на другите европейски пазари. Например, средно на европейския пазар цената за домакинствата е около два пъти по-висока, отколкото е тази за промишлените предприятия. У нас тя е около 70 на сто по-висока за м.г. и предходната година. В Германия е три пъти по-висока за домакинствата, в сравнение с тази за промишлеността, по простата причина, че фирмите създават някаква стойност, която в крайна сметка се облага с данъци, включително ДДС и по този начин се запазва справедливостта в отношенията. Докато у нас има социална политика по отношение на електроенергията и това трябва да се промени, но не може да стане по-рано от 1 юли догодина.

В момента, както вече казах, цените се поуспокоиха, но е трудно да се запазят за по-дълго време. Едно от нещата, които ще ги тласкат тук нагоре, е зелената сделка. Става въпрос за цените на правата за замърсяване, които се поддържат изкуствено високи. Проблемът е в това, че през 2006 г., преди влизането ни в ЕС, не е договорено специално третиране, поради национални особености заради лигнитните въглища. Това е един проблем със стара давност, а сега освен дерогация нищо не може да се направи, но пък сроковете затова вече са изтекли.

В момента от регулаторна и законодателна гледна точка не може да се направи нищо, защото законът не позволява на КЕВР и не разрешава на енергийната борса да регулират несъответствията. От друга страна промени в закона също не са възможни, защото скоро и работещ ефективно парламент май няма да има.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тулупов

    14 0 Отговор
    В България проблемите се решават трудно но пък лесно ги създават.
  • 2 гост

    10 0 Отговор
    Кой кавото и да говори , народът е винаги от страната на ...булката !

    Коментиран от #6

  • 3 фактът

    13 2 Отговор
    Докато мафията и олигархията и Гешефт са на власт, проблемът няма да се реши!

    Коментиран от #8, #17

  • 4 chi

    13 0 Отговор
    Ще се реши, като задумкат коловете по тъпите кратуни на политиците!
  • 5 Бамбука

    21 1 Отговор
    Играта с тока е тарикатска работа. Купуват евтиния ток от Козлодуй и го изнасят в Гърция, за вътрешна употреба остава скъпия от мариците. Това се знае и прави поне от 20 години. Ама законите били такива. Стига хуморески. Забранете износа на ток от Козлодуй и след седмица ще си говорим пак.

    Коментиран от #10

  • 6 бл.134 в Зап. парк

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Имате пари! Плащайте си тока и не ревете!
    От ЕЦБ искат инфлация
  • 7 читателка

    8 1 Отговор
    защо никой не коментира как влияе износа на ток върху цените за вътрешния пазар?
  • 8 стоян

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "фактът":

    До 3 ком -Я ги кажи поименно -че нещо не схванах кои са мафията- и Гешев от тях ли е
  • 9 Любознайко

    3 2 Отговор
    Красрравил не си е направил труда да проучи как функционира този пазар преди да дава мнение. Къде е фондовата борса в Ню Йорк къде е европейския пазар на електроенергия, в който участва и Българската борса. И да му кажем, че това резултат от е либерализацита на пазара. Има и регулирани цени за бита, има и обществен доставчик за целта, също нашата борса е семо платформа на Nord Pool а цената се смята в Норвегия в зависимост от търсенето и предлагането в целия регион. Много повърхностно, с общи приказки ... излага се.
  • 10 стоян

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бамбука":

    До 5 ком -Това майтап ли е-че тия дето изнасят тока от Козлодуй те са депутати -и все едно да си забранят бизнеса
  • 11 pbdan

    5 0 Отговор
    Вcякa cтoкa cи имa ceбecтoйнocт. Цeни нa cурoвини, рeжийни, зaплaти, дaнъци. Тoвa дa ce вдигaт и пaдaт цeнитe 2-3 пъти в рaмкитe нa дни и чacoвe cи e нaпрaвo дaлaвeрa. Чух нeщo зa ПAВEЦ "Чaирa", чe я cпирaли зaщoтo чeрпи тoк oт eвтиния и прoдaвa кoгaтo e cкъп. Eднo тoлкoвa пoлeзнo и cкъпo cъoръжeниe гo cпирaмe дa вървят мушeнгиитe.
  • 12 Ще става

    4 0 Отговор
    все по - голям !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Жоро

    8 0 Отговор
    Последните 11 год така направиха Бойко и компания скъпата Ел енергия да се продава на гражданите а нашата от козлудий да се продава на комшиите. На доган също, колкото и да триете коментарите от днес бг. Мафия
  • 15 честито

    3 0 Отговор
    Виждам още кандидати да тръгнат надолу при следващите избори.
  • 16 Енергийната Мафия е най силна!!

    3 1 Отговор
    Прав си Красен Станчев!!
  • 17 Запасняк

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "фактът":

    Проблемът са нашите соросоиди, Мак Кейн, Пардю и други бъргаромразци, които 30 години спираха всеки възможен енергиен проект, защото мислеха само как да навредят на Русия, но навредиха на обикновения българин!
  • 18 UYU EU

    1 0 Отговор
    Станчев казва , че проблем е през 2006г , при влизане в ЕС , не са договорени специфични особености - лигнитни въглища. Какъв Сорос е попречил на червения Станишев да го направи?!

    Коментиран от #21

  • 19 Истината

    7 0 Отговор
    ВЕЦ-овете, перките, фотоволтаиците са скъпи и ненужни, и хранят бивши и настоящи депутати, изнасят стотици милиони в офшорки.
    Козлодуй, ако евтината енергия не се изнасяше и стигаше до физическия потребител щеше да обслужва половин България плюс Белене, та и за износ щеше да има.
    Ама как тогава ще си купувате имени, джипове, хасиенди, любовници.
    Изкрещете го на висок глас ТЕЦ 1 и 3, 460 ВЕЦ-а, над 2000 фотоволтаици, перки са начин да се ограбват жестоко, озверяло хората.
    Страх ви е да кажете истината, треперете като зайци пред една шепа нагли зоологически индивиди.
  • 20 UYU EU

    0 0 Отговор
    Остава само да направите списък със собствениците на тия имения и джипове , щото така е в безлично-анонимна форма
  • 21 Запасняк

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "UYU EU":

    Станчев може всичко да си приказва, но той е избран за депутат от ВНС през 1990 и е един от тези, спрели строителството на Белене при доставени два чешки реактора, после последователно срещу Южен поток и така нататък, освен това е на хранилка на соросоидно НПО!
  • 22 Жеката

    3 0 Отговор
    Господи колко мъка има, енергийна примка ли говориш. Хаахха ами тя е съставена от американските централи, на Бойко бившата жена, доган и компания и стотиците вец на хора от герб и дпс. Скъпата Ел енергия се продава на бизнеса и нормалния потребител а от Козлодуй се изнася на комшиите. Сега ясно ли е? Или от факти бг ще изтрият коментара хахаха
  • 23 Червен Станчо

    1 1 Отговор
    Ще се реши ...ще се реши ... когато онази с кривата мандибула ,мяукащата , докато въртеше саксифони на разните им от еврокомисиите ,дето закри два читави блока на АЕЦ-а , отиде да прешушава "гьола" в Белене , заедно с всичките и нейни ...съратници ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове