Last news in Fakti

26 Август, 2021 09:36 1 423 10

Шефката на ЦИК с коментар колко може да струват избори 2 в 1

  • избори-
  • цик

Времето за президентските и за евентуалните предсрочни парламентарни избори е такова, каквото е за всички избори – не по-късно от 60 дни преди изборите те трябва да се насрочат

Шефката на ЦИК с коментар колко може да струват избори 2 в 1 - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Времето за президентските и за евентуалните предсрочни парламентарни избори е такова, каквото е за всички избори – не по-късно от 60 дни преди изборите те трябва да се насрочат. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

За ЦИК е важно колкото е възможно по-скоро да разберем датата за изборите и да разберем какви ще са те, за да започнем подготовката за вота възможно най-рано. Целта е избирателите да могат да упражнят своя глас, да имат достатъчно технологично време, заяви тя.

Подготвяме се за сценарий с избори 2 в 1. В близките дни ще направим в колко секции са гласували повече от 400 избиратели, за да обезпечим секциите с достатъчно машини. Ако изборите са 2 в 1, смятаме че трябва да се закупят допълнително машини, за да сме спокойни. В момента не мога да кажа колко допълнително, защото все пак трябва да се видят и възможностите на производителя. В зависимост от сметката, която направим за натовареността на избирателните секции, ще се прецени какъв брой трябва да бъдат закупени, посочи Нейкова.

Към този момент няма решение, че "Сиела" ще се са доставчици на допълнителния брой машини, но те са сред възможните изпълнители. В зависимост от представените оферти, ще се вземе решение, добави председателят на ЦИК.

В отговор на въпрос колко ще се струват избори 2 в 1, Камелия Нейкова припомни, че план-сметката за проведените на 11 юли парламентарни избори е била около 57 млн. лева., а разходваният бюджет е около 23 млн. лева, като тук влизат и около 10 млн. лева за закупуването на 1637 машини. Този разход вероятно ще се повтори. Вероятно ще се увеличи възнаграждението на секционните избирателни секции. От друга страна, при избори 2 в 1 ще се спести от логистиката. По наша информация Министерството на финансите подготвя план-сметка от 133 млн. лева за двата тура на президентските избори. Мисля, че дори изборите да са 2 в 1, тези пари ще стигнат, коментира Камелия Нейкова.

По думите ѝ, ако изборите са 2 в 1, избирателят трябва да има възможност да избере дали да гласува и на президентските, и на парламентарните избори.

Личното ми мнение е, че смесеното гласуване – хартиено и машинно, не е удачен вариант, но решението трябва да се вземе от законодателя. Каквото реши законодателят, ние ще го приемем, заяви Нейкова.

Тя каза още, че очаква броят на избирателните секции в чужбина да се повиши.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 7 Отговор
    Тая душица шефката на ЦИК ни излезе много скъпа. Баце като се върне да й бие дузпата.
  • 2 Факт

    6 6 Отговор
    За да се спестят пари от изборите, просто трябва президент да бъде избран още на първия тур... Двете партии, които са против Радев, а именно ГЕРБ и ДПС ще имат заедно общо около 30 процента за техния кандидат... Така, че реални са шансовете на Радев да спечели над 50 процента още на първия тур ..
  • 3 ПЕЕВ

    6 7 Отговор
    АЙДЕ ВЕЧЕ РАДЕВ ДА ОТЛИТА С ГРИПЕНА.
  • 4 Гост

    4 3 Отговор
    МАТЕВА е АУТ от играта
  • 5 Българка

    4 4 Отговор
    Никакви хартии, никакво смесено гласуване с машини и хартии. Това би било подарък за ГЕРБ и ДПС. Те са виртуози на фалшифициране на избори
  • 6 Гоуст

    3 2 Отговор
    Матева е матирана.
  • 7 Обира привърши

    5 3 Отговор
    При Бойко Борисов ,
    разходите за избори бяха тройно
    по големи от сегашните????????????????

    България спестява милиарди ,
    със сегашното Правителство и министри!

    Явно тактиката да се сменят ,
    на всеки две години,
    не е съвсем погрешна?

    Така поне е в Бизнеса ,
    когато парите станат ,
    изключително много,
    и
    привлекателни за всички!
  • 8 Българин

    3 0 Отговор
    Разходите за машинното гласуване да бъдат за сметка на субсидиите на партиите,защото при наличие на хартиени бюлетини машинното е излишно!
  • 9 Русенец

    0 0 Отговор
    А колко ще струват, ако отпадне партийният модел и минем само на регионални представители, издигнати от подписка, от населението на региона?
  • 10 Русенец

    0 0 Отговор
    Няма ли образователен ценз за гласуване, всякакви избори са загубени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове