Last news in Fakti

26 Август, 2021 16:20 1 879 41

Учениците ще се тестват за COVID-19 само при поне 90 процента съгласни родители

  • ученици-
  • присъствено обучение-
  • образование-
  • учебна година

От МОН полагат максимални усилия за присъствени занятия на учениците

Учениците ще се тестват за COVID-19 само при поне 90 процента съгласни родители - 1
Снимка: БГНЕС

Учениците ще се тестват за COVID-19 поне веднъж в седмицата безплатно, само ако родителите на най-малко 90 процента от децата в конкретното училище са съгласни, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

След решение на педагогическия съвет и в координация с Регионалната здравна инспекция безплатно ще могат да се тестват също учителите и непедагогическите специалисти. МОН и Министерството на здравеопазването /МЗ/ работят за осигуряване на тестовете.

Тестването в училище е записано като препоръчителна мярка в Насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. Правилата за работа в условия на пандемия са разработени от МОН и съгласувани с МЗ и социалните партньори.

Освен за малките ученици, училищата ще положат максимални усилия за присъствени практически занятия на учениците в професионалните паралелки. Това се отнася както за провеждане на учебната и производствената им практика, така и за обучението им в реална работна среда.

Практическото обучение на учениците в дуална система на обучение в предприятията партньори ще се провежда присъствено според условията на трудовия договор между ученика и работодателя при зеления, жълтия и червения сценарий. Условието е да няма възпрепятстващи причини от страна на работодателя, ученика или негов родител /настойник/, както и да са осигурени всички противоепидемични мерки на работното място на учениците.

При невъзможност за провеждане на производствена практика и обучение в реална работна среда, наложена от обективни обстоятелства в съответните професионални паралелки или от страна на работодателите, може да се направи нова организация и първо да се вземат всички общообразователни и теоретични предмети, а производствената практика или обучението в реална работна среда да се осъществи по-късно в рамките на учебната година.

При невъзможност на работодателя да продължи обучението в реална работна среда по обективни причини /например свиване на дейността, съкращаване на наставници, фалит/, практиката ще се организира временно в учебно-производствените бази на училищата.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    54 7 Отговор
    Родители ,борете се за децата си!! Никакви тестове, никакви маски!!!Животът им зависи от ВАС!!!
  • 2 Анонимен

    32 2 Отговор
    Има ли толкова смотани да се подлъжат за тия глупости.. Когато трябваше да се тестваме се правихме на ударени. И тествоете безплатни странно, ако искахте да видите какво е положението щяхте да администрирате безплатни тествове за масово тестване още преди хората да минат в режим отбрана и бунт на ковид режима. Сега ще си сърбате попарата. А вдигнете още мерки аз се готвя за война а вие?

    Коментиран от #15

  • 3 Пич

    30 1 Отговор
    Децата все повече се демотивират да учат... Не е учудващо , защото имам чувството , че назначенията на идиоти и кретени , на високите позиции са се превърнали в основно изискване...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БОЛНИЦИТЕ СА ПРАЗНИ СТИГА ЛЪЖИ БЕЗОТГОВ

    28 2 Отговор
    БОЛНИЦИТЕ СА ПРАЗНИ СТИГА ЛЪЖИ БЕЗОТГОВОРНО ИЗБИХТЕ СЪРДЕЧНО,РАКОВО БОЛНИ И ДРУГИ С ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ ЛЕСНО ОГРАБВАНЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА А ТОВА СА ПАРИ НА ВСЕКИ БЪЛГАРИ СЪД И ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА ВСИЧКИ ВИ 10000 ХИЛЯДИ БОЛНИ СА ВАША МЕЧТА ДА КРАДЕТЕ БЕЗНАКАЗАНО
  • 6 Майна

    25 1 Отговор
    Българи, вие сте данъкоплатци и имате право да ползвате всички ресурси на БЪЛГАРИЯ! ЗАПОМНЕТЕ ГО!! НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ВИ НАЛАГА ОГРАНИЧЕНИЯ В ПОЛЗВАНЕТО ИМ , КАКТО И НА ДЕЦАТА ВИ!!! АКО СЕ НАЛАГА ,ОТКАЗ ОТ ПЛАЩАНЕ НА ВСИЧКО ИЗИСКУЕМО ОТ ДЪРЖАВАТА!
  • 7 КОЙ СЕГА Е НОМЕР ЕДНО

    1 26 Отговор
    МАТЕМАТИКА ВИТАНОВ Е № 1 ЕДНО 👏👏
  • 8 Госあ

    3 24 Отговор
    За РНКовите ваксини съм съгласен, аз също не съм хепи некви да трупат кинти докато при много условности клетките ми и то незнайно кои произвеждат вирулентния протеин на вируса, вместо насекоми примерно. Обаче, е крайно време да се действа с твърда ръка с простолюдието относно тестовете,карантината, апликациите за проследяване, границите и маските ! То ако зависеше от простолюдието щеха да лежат само по плажовете у Гърция и Занзибар и щеха да имат по 5 кухни и 10 тоалетни у тех. А некой друг да мисли и работи.

    Коментиран от #10

  • 9 ТРЕТИО МАНДАТ

    2 8 Отговор
    ТИ В БОЛНИЦАТА НА СЕЛО ГА ЛИЧЕ ЛИ ХОДИШ,Ъ🌚
  • 10 сила

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    АЛОУУУУУУ АРИСТОКРАТА,ОТ КАМАРАТА НА ЛОРДОВЕТЕ ЛИ СЕ ВКЛЮЧИ.....

    Коментиран от #20

  • 11 Гост

    2 7 Отговор
    Как 90 на сто от родителите? Те не са ли 50 или 100 на 100? Евентуално 75 на 100, при разводи и втори майки или бащи?...
    .
  • 12 МАСКИ ДОЛУ!!!

    24 1 Отговор
    Не мога да разбера каква е тази извратена фетишизация на маските и фъкшинирането. За децата е абсолютно задължително маските да бъдат премахнати и да се наблегне на проветряването на класните стаи и възпитаването на старателно миене на ръцете със сапун, защото се чудя как изглеждат училищните тоалетни и дали навсякъде са снабдени с топла вода и сапун.

    Коментиран от #32

  • 13 Баба ви

    25 0 Отговор
    Е за това вече нямам думи! То не беше едно време униформа( и сега има резон в идеята), то не бяха проверки на училищния вход за грим, дълга коса, маникюр, дължина на полата, респ. широчина на крачолите на панталоните. За въшки– всеки понеделник. Това с тестовете обаче, преминава всякаква граница и е мярка на...( сещайте се, че ще ме изтрият).
  • 14 Фен

    3 21 Отговор
    Ха ха! Пълно малоумие! Естествено, че няма да има училище, в което да се намерят 90 процента достатъчно интелигентни майки! Чисто отбиване на номера! Хунтата на Радев е в ступор! Нямат полезни ходове с ковида, и тупкат топката! Но иде Видов ден!

    Коментиран от #16, #19

  • 15 Платон

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Si vis pacem, para bellum (Ако искаш мир, готви се за война)
  • 16 сила

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Фен":

    ВИДЕНОВ ИДЕ.....плачат герберасти,дрънчат поцинкованите кофи
  • 17 ЕВРО НЮЗ

    12 1 Отговор
    Някой знае ли от какъв материал са направени фалшивите тестове..??? Търсете Доктор Antognetta Gatti... Абразивен материал, който при грубо вземане на пробата разкъсва лигавицата и остават частици които влизат в кръвта.. Две седмици ваканция през януари, това е решението. Купувайте си вили
    брадви, мотики. Война е.
  • 18 В тестовете

    12 0 Отговор
    има графен, не им позволявайте....
    Тия откачиха вече.

    Коментиран от #22

  • 19 Малоумника си

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Фен":

    ти,нямаш представа какво пишеш,плачеш за бустер.
  • 20 Госあ

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "сила":

    Виде ли кво стана в Индия като спреха да масажират простолюдието с тоягите ?

    Коментиран от #23

  • 21 Спас

    19 0 Отговор
    Аз съм от тези родители дето няма да дадът съгласие за тестване на децата. Вече идва всичко в повече.
  • 22 Сър

    3 9 Отговор

    До коментар #18 от "В тестовете":

    Пушиш червено боро и вместо кафе жулиш ред були, за обед пилешко пълнено с естроген и глутамат и се притесняваш за това какво има във ваксината, честно ли ?

    Коментиран от #24, #26

  • 23 сила

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    ААААААА,ТИ СИ МАХАРАДЖА ЯВНО....КАЛИ МАААААААН,КАЛИ

    Коментиран от #27, #28

  • 24 Никак не си

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Сър":

    познал - ваксинирай се,да станеш ясновидец,че нещо не ти се удава.
  • 25 "Само споко"

    12 0 Отговор
    "Коронката" не е особено опасно заболяване. Смъртността е под 1%. Това от медицинска точка обезсмисля всички репресии и ограничения за 99% от населението. Целта е дехуманизация, десоциализация, деиндустрализация и намаляне на населението на земята.

    Коментиран от #33

  • 26 Нов Световен Ред New World Order

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Сър":

    Да умреш от кеф или да те убият за чужд кеф? Не е лесно да си умник Гюро!
  • 27 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "сила":

    😂 еми така се прави. Освен това е здравословно, по главата - не !
  • 28 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "сила":

    Най хубаво и благородно е да си сенсей - човек със знания и сръчност, които ги предава ;)
  • 29 хаберих

    5 0 Отговор
    - Изпъдиха ме от час по история.
    - Що ,бе?
    - Учителката ме попита “Към кого се е обръщал сенатът за помощ?”, и аз викам: “-Към съвета на джедаите!".
  • 30 Бой Джордж

    5 1 Отговор
    Ако някой бръкне на детето ми без разрешение с пръчка в носа,аз ше му бръкна с тесла в тиквата!Да се знае!
  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 2 Отговор
    Как ще даваш да ти бъркат в място,което кореспондира директно с мозъка!Преди,около 10 пъти ви писах за клетъчния имунитет,а сега да ви описвам..Как са балсамиралив древен ЕгипеТ и откъде и с какво са изкарвали мозъка....

    Коментиран от #39

  • 32 На температурите през зимата

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "МАСКИ ДОЛУ!!!":

    сигурно трябва на отворени прозорци да учат, може би. Който го пропусне ковида да се простуди здраво, нали...
  • 33 Гледам, че Китай ни най-малко не

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от ""Само споко"":

    смятат да се деиндустриализират.Но за разлика от нас правят всичко възможно да си контролират ковид инфекциите, за да не стане като в Ухан. Сигурно смъртността на милион души от ковид в Китай е най-ниската в света. А строиха болници за седмица там. Но за разлика от нас явно са си взели поука и правят всичко възможно, за да контролират ковид инфекциите(броя им), да карантинират цели квартали при един двама заразени , за да не се наложи да затварят за месеци цели милионни градове. Както беше в Ухан. Сега пак има ограничения за свободно придвижване между от райони с новозаразени с Делта към столицата Пекин. Влиза се само с основателна причина и PCR тест там. И това за 350 случая дневно. Което за огромното им население е нищо...

    Коментиран от #34

  • 34 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Гледам, че Китай ни най-малко не":

    Наште тпанари включая и сегашните и най вероятно бъдещите, така и не разбраха че тестването, проследяването, карантината и предпазните средства са също толкова важни, колкото ваксините и протоколите за хоспитализация и лечение. Това донякъде е от лакърдиите на еврокалинките, но донякъде. Много държави от ЕС осъществяват контрол. Тиквата наистина запали България. Не ми се коментира. Хората и да искат да се тестват, не могат, защото цените които трябва да плащат са 5х. и така нататък. Ганьо не искал...като не иска прекратяваш му достъпа до болницата и аптеките (това става изключително лесно) и да умира на улицата. Както подобава.
  • 35 Ваксинирана по задължение

    5 2 Отговор
    Няма да дам да тестват детето ми в никакъв случай, за да пази задника на някой, който е искал да се е ваксинирал.

    Коментиран от #36

  • 36 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Ваксинирана по задължение":

    Тогава ще ваксинираш и детето си. Защото аз няма да допусна да се мотае около моето (примерно)
  • 37 Ехооо

    2 1 Отговор
    Родители, осъзнайте се защото ще посегнат на най-милото Ви и окото им няма да трепне. Ще пробват първо с тестове след това с ваксината, в САЩ скоро ще бъде разрешена ваксината на Файзер за приложение на деца на 5 г. възраст. Това е ужасяващо!!! Не позволявайте да носят тея парцали, пречещи им да дишат свободно и бъкащи от бактерии. Борете се за здравето и свободата на вашите деца!
  • 38 Делта Буквар

    1 1 Отговор
    Поредните псевдо "мерки". И без да се тестват, ще ви кажа резултатът понеже е елементарна логика. При присъствено обучение, Делтата ще ги зарази МАСОВО и ще има доста жертви, както сред учителите, така и сред децата.
  • 39 Перко Наумов

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ама си бъркаш в носа с мръсните пръстчета нали, и после правиш топчета?
  • 40 Безплатно

    0 0 Отговор
    при над 90%, под 90% - платно.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове