29 Август, 2021 09:38 3 109 52

Калин Георгиев: Оградата по границата не може да спре бежанците

  • калин георгиев-
  • бежанци-
  • мвр

Абсурд е някой висш ръководен служител да издаде такава заповед

България може да помогне на хората от Афганистан, които са работили в и с нашето посолство, с нашия контингент. Това заяви бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев в студиото на „Събуди се”.

„Бежанците от Афганистан са много различни. Не казвам добри или лоши. Културата и начинът им на живот. Това са хора, които воюват от 500 години. Фактът, че не могат да бъдат победени, асимилирани и интегрирани от западната култура, че и от руската, означава, че наистина са много различни”, добави той.

По думите му на Афганистан не може да се гледа като на една цялостна държава. „Тя воюва от 500 години. Това е страна с много особен конгломерат от различни етноси, народи, езици и племена”, каза още бившият главен секретар на МВР.

Според него проблемът с миграцията не може да бъде решен с военно-полицейски мерки. „Останах с впечатление, че ние едва ли не се готвим за война. Казва се колко военни и единици техника е изпратена. Оградата не може да спре бежанците”, категоричен е Георгиев, който смята, че кризата се решава с преговори, дипломация и пари.

Дали бежанската криза се използва за политически цели, той каза: „Като гледам дивотията в страната, всичко се използва за политически цели. Може би в тази уродлива, агресивна форма не е било чак така”, уточни бившият главен секретар.

„Това, което се вижда, е страшно. Знаете ли колко страни има една монета - три. Ако погледнем от гледната точка на независимата страна - едните са жертвите на тези грозни деяния, другите са извършителите. Ако се опитаме да обясним действията на полицаите, най-лесно е да ги оплюем и заклеймим. Нещата са доста по-сериозни. Полицаят няма право на грешки”, заяви той.

„Много е лесно да теоретизираме. Когато тези момчета и момичета бяха подложени на дълга агресия - палени, бутани, плюти. Опитвам се да намеря нещо, с което да ги оправдая. Трудно е, но трябва да се знае, че има и такава гледна точка”, допълни Георгиев.

„Абсурд е някой висш ръководен служител да издаде такава заповед. Най-вероятно става въпрос за професионална неподготвеност, липса на тренировка, на издържаност на характера. Комбинацията с другите фактори, явно е довела до срив в съзнанието на полицаите”, смята още той.

Относно наказанието на полицаите Георгиев каза: „Доколкото разбирам срещу тях са повдигнати обвинения и вероятно съдбата им като полицаи е предрешена”, допълни той.

„Много неща би трябвало да се променят. Но затова е необходима сериозна и непрекъсната реформа, която обаче в системата на МВР звучи перверзно. МВР беше хвърляно дълги години в глупави, безсмислени, противоречиви и противоречащи си една на друга реформи. Затова е необходим политически консенсус”, каза бившият главен секретар на МВР. Георгиев не вярва, че политиците ще разрешат на МВР да бъде силно и да има силни специални служби.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    61 3 Отговор
    Хайде бе, не можела оградата да спре бежанците. Я съберете служили на границата преди 1989 г и нека ви покажат , как се пазеше държавна граница. Пиле няма да прехвръкне.

    Коментиран от #15, #21

  • 2 Дежурните

    36 0 Отговор
    брътвежи , който дуднат всички в ЕС !
  • 3 Не отклонявай

    24 1 Отговор
    вниманието на народа! Виждате ги как са тръгнали в индийска нишка към БГ. Та даже и поглед върху процеса имаш...
  • 4 русенец

    40 0 Отговор
    По Татово време имаше ограда и не можеше да се прескочи. Е, имаше и граничари, които стреляха на месо. Иначе след като храбрите афганистанци са съвсем различна култура и не могат да се интегрират с европейската такава, то тогава са опасни за нашата култура. Да си воюват там, за собствената си земя, а не удобно да бягат на хубаво и подредено.

    Коментиран от #32

  • 5 3.14К

    19 1 Отговор
    Колко осъдителни присъди за полицейско насилие има от времето, когато МВР се ръководеше от Цецо и Калин? Най-много!
  • 6 Валерко от НеФСБ-ту

    26 1 Отговор
    Мнооо важно!Аз нал си напълних кошничката с пачки от служебни нощувки на строителните бригади в хотела ми в Малко Търново!!!За ремонта на оградата,пак са добре дошли,хи,хи,хи...
  • 7 ГЕРБ

    17 1 Отговор
    Ние сме плюещи п.е.д.а..и за пари.
  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    27 0 Отговор
    Говорят за плет , като за ограда ‼️
  • 9 Динко

    30 1 Отговор
    Охраната на външните граници на бг и ЕС, изобшо не е работа на МВР, а на армията, доколкото е останало нещо от нея. Проблемът на МВР е самият трафик през страната, в който много често участват техни служители.

    Коментиран от #24

  • 10 123

    30 0 Отговор
    Тоя направо ви казва че ще заселват афганистанци тука. Не можели да ги спрат. Преди 30 години как можеха като имаше кльонове. Възстановете ги и минирайте границата.
  • 11 Байчо

    25 0 Отговор
    тоя дето строи оградата не е ли време за бай Ставри
  • 12 Пешо от блока

    29 1 Отговор
    Тая забравена герберска калинка откъде долетя?

    Коментиран от #14

  • 13 Айде бе ,

    20 1 Отговор
    навремето минните заграждения по границата вършеха чудеса, тоя младеж нищо не знае.

    Коментиран от #51

  • 14 То да летеше …

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пешо от блока":

    Изпълзял е от някъде.
  • 15 Гошо

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    А бе че пазеха спор няма ама пазеха някой да не излезе а тия искат да влизат! 500г. воювали ами да дойдат тук ли да воюват? Нека си се трепет там, то по тия чукари освен да държиш пушка, да гледаш мак друго няма какво да правиш е и кози гледат за кеф!
  • 16 Ю.Кортес

    10 3 Отговор
    Може да ги спре,ако правителството не е джендърско като сегашното

    Коментиран от #22

  • 17 юрист

    15 0 Отговор
    ....Публикувано във факти.бг: Оградата не може да спре бежанците”, категоричен е Георгиев,... Не може, ама МОЖЕ- особено, когато целта е да бъдат отблъснати тези орди. Онези,които са помагали на България и това е доказано, да бъдат приети, но едва ли са повече от 100 човека- заедно с техните т. нар. семейства- т.е. бащи, братя, сестри и т.н.
  • 18 юрист

    15 0 Отговор
    Впрочем- Унгария също е държава- член на НАТО, обаче- тя ЗАЩИТАВА държавните си граници- справка- Унгарската полиция използва сълзотворен газ срещу мигранти, нападнали с камъни патрул 28
    AUG 2021 фактор. бг
  • 19 Ю.кортес

    6 0 Отговор
    Не от 500 години,а вероятно от хилядолетия там постоянно се воюва.Поне такива са сведенията от похода на Александър Велики.Войната е всекидневие,като да изкарват козите на паша.
  • 20 Айде бе

    18 0 Отговор
    Я насочете афганците към Израел, и ми кажете дали са ги спрели на границата. Не можело...
  • 21 Стига си

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    мечта за този соц, бе, тъ по парче. Беше през миналия век. Какво постоянно ни го навираш в очите. Беше през миналия век. Гледай настоящето. А, да! Нали си радетел за чистота на българския език. Защо използваш чуждица за ника си. Я кажи какво означава "реалист" и от кой език идва. Се ляк недоучен с претенции за "анализатор!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Това са хора

    9 4 Отговор
    Живеещи с други порядки. Има всякакви етноси. Много от тях са бели и ако се облекат по европейски са като мен и теб.Ако гледате филми за Афганистан от 1970 когато тя бе светска държава ще го видите.Вътрешните междуособици доведоха до това състояние.СССР до последно поне 3 пъти им отказваше помощ по силата на договор за взаимопомощ.Но когато започнаха взривове на държавни икономически обекти се намеси.Повече от 10 години в периода 1960-1975 там се стояха пътища, заводи,училища, обучаваха се кадри за армията и икономиката (включително и в БГ).Между светската и религиозната част на обществото бе борбата и с тия техни вътрешни преврати прераснали в въоръжени сблъсъци обстановката се нажежена. СССР в началото охранява обектите.После помагаше на правителствените части срещу опозицията. Нямало е преки сблъсъци с опозицията с изключение на няколко ,или засадите по високо планинските пътища. Филмите нямат нищо общо с реалните събития.2 години след изтеглянето на СССР правителството се би с религиозната опозиция.Значи са били мотивирани.За разлика от сега.Гледах филм от преди 1 месец на мъж от Белорусия в Афганистан.Много интересни хора .И щом разбраха че е от бившият СССР навсякъде го посрещаха с добро.Псуваха САЩ. Много афганци от по старите знаеха руски. Това е реалността.Видях много сгради построени през 70те .СССР строеше а ФАЩ освен война друго не е предлагал.

    Коментиран от #26

  • 24 Умнико

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "Динко":

    охраната на границата не е работа на БА, а на гранични войски, които са в системата на МВР, Главна дирекция "Гранична полиция". Гъмжи тук от "умници". Изтрий си жълтото около устата.

    Коментиран от #33, #34

  • 25 Gen Gurko

    11 1 Отговор
    Този сам си измисляше униформи и им се наслаждаваще. Нарцис номер две. Ми като знаеш че никога не могат да се интегриеат за какво правиш безумни предложения бе, глупако? Какво са работили 70 души на едно посолство от десетина човека бре? На всеки е имало по5-7 души обслужващ персонал ли бе ? Че сега и многолюдните им семейства да приемаме. Не искамр НИКАКВИ ислямисти от 17 век. Ти си ги вземи у вас, да ти чистят униформата. Натегач,
  • 26 Панов

    2 13 Отговор

    До коментар #23 от "Това са хора":

    Недей да лъжеш.Съветските танкове премазваха хората в домовете им.Същото правят и в Сирия с бомбардировките.Същото и в Грозни.Искаш ли снимки от Грозни
  • 27 pbdan

    18 0 Отговор
    Двойна ограда, а между тях минно поле. Влизане само през КПП. Профил на бежанеца - жени, деца до 14г. и мъже над 60г. Всичко останало да се връща. Просто е нали?

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Така е

    11 0 Отговор
    Просто е когато зависи от нас, ама ние сме независими, от нас нищо не зависи. Каквото кажат от евро съединителния съюз и кравария, това става

    Коментиран от #37

  • 30 pbdan

    12 0 Отговор
    Това го пиша от 2015г. План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.
  • 31 pbdan

    6 0 Отговор
    Трябва първо да им се спрат социалните помощи и като огладнеят и почнат да крадат - както съм описал в 30. Държавите от които идват са със силно корумпирани правителства и могат да бъдат убедени, че ще получат помощи от ЕС за развитие на икономиките. Тогава тия държави ще си ги приемат с удоволствие, ако инвестициите са пропорционални на броя завърнали се в родината бежанци.
  • 32 Bai nudals

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Ей паляци хората граници нямат.

    Коментиран от #36

  • 33 ГЕШТАПО

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Умнико":

    ОЩЕ ЕДИН ТЪПАНАР, КОЙТО ГОВОРИ ГЛУПОСТИ И ЛЪЖИ. ЯВНО НЕ Е ХОДИЛ В КАЗАРМАТА КАТО ПАСИ ПИОНКАТА. НА ВРЕМЕТО ГРАНИЧНИ ВОЙСКИ НЕ ДАВАХА И ПИЛЕ ДА ПРЕФРЪКНЕ ПРЕЗ ГРАНИЦАТА. ЯВНО ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА ОРГАНИЗАЦИЯ И ПАТРИОТИЗЪМ НО НАМАМЕ ТАКЪВ КАТО ОРБАН. АКО ИМАХМЕ ТАКЪВ УПРАВЛЯВАЩ КАТО ОРБАН, НЕЩАТА ЩЯХА ДА СА ТОЧНИ,ЯСНИ,УРЕГУЛИРАНИ. НО ЯВНО ПОДЛОГИТЕ НА НАТО НЕ ИСКАТ ДА ИМАМЕ НЕПРОПУСКЛИВА ГРАНИЦА!!!! ТОЯ НА СНИМКАТА РАЗПЪВА ЕДНИ ЛОКУМИ. САМИЯ КАЗВА ЧЕ АФГАНИТЕ СА МНОГО АМА МНОГО РАЗЛИЧНИ ОТ НАС. ЗАТОВА НЯМАТ МЯСТО ПРИ НАС. КОНФЛИКТИТЕ СТАВАТ ОГРОМНИ ПРИ МНОГО РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ.

    Коментиран от #38

  • 34 яко ни лъжат

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "Умнико":

    ГРАНИЧНИ ВОЙСКИ ВИНАГИ СА БИЛИ В СЪСТАВА НА АРМИЯТА. А ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ Е ЕДНА ЖАЛКА ПАРОДИЯ НА ТОВА КОЕТО БЕШЕ.
  • 35 Грульо

    2 1 Отговор
    Можем да им помогнем да минат транзит към Меркеланд по-бързо. :D
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 pbdan

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Така е":

    Не е точно така. Когато стане дума за: реформи в съдебна система, лихви като в европейски банки, недопускане боклуци за горене в ТЕЦ, прозрачност на европейски субсидии, корупция и мн. други - нещо не слушаме и постоянно ни критикуват. Значи може, но НАШИТЕ политици не щат.
  • 38 оня с коня

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "ГЕШТАПО":

    Не може ти да сравняваш РАЗЛИЧНИ политически Строеве и порядките им - просто са НЕСРАВНИМИ!Ясно че при Соца и пиле не можеше да прехвръкне пред Границата,но тогава имаше Желязна завеса и се стреляше "На месо" срещу нарушителитене само в БГ,но и по цялото протежение на Границата със Запада.И не ставаше въпрос толкова да се спре незаконно Влизане,а да се предотврати всеки опит ДА СЕ РАЗБЯГА СТАДОТО ,живеещо под небето на "Светлия социализъм".И ако тогава са се ловили отделни Диверсанти,то сега говорим за Хилядни тълпи,след които пък идват още много пъти по толсова.Ще ги спре Оградата ли?Ами те ще я прегризят СЪС ЗЪБИ,а Граничарите а са стреляли по някого,а са влезли в Затвора за убийство.

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 оня с коня

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "ГРАНИЧАР":

    Обясних ти и пак ще ти го кажа:Граничарите ни и всякакви други Военни формирования на Границата ни НЯМАТ ПРАВО ДА СТРЕЛЯТ срещу Бежанци- такива са Законите в ЕС,чийто Член сме.И повтарям:Ако Войник про соца засрела незаконно преминаващ през Границата ГО НАГРАЖДАВАХА,а сега - ЩЕ ГО СЪДЯТ ЗА УБИЙСТВО .

    Коментиран от #41

  • 41 ГЕШТАПО

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "оня с коня":

    ВИЖ КО СТАВА ПО ГРАНИЦАТА ЛИТВА БЕЛАРУС. ЛИТОВЦИТЕ ПРЕБИВАТ ЯКО С ПАЛКИ,ЕЛЕКТРОШОКОВЕ И ГИ ПУСКАТ НА КУЧЕТАТА- ПРЕМИНАЛИТЕ МИГРАНТИ И ГИ ВРЪЩАТ В БЕЛАРУС. БЕЛАРУСКИТЕ ГРАНИЧАРИ ГИ НАМИРАТ ЯКО ПРЕБИТИ И НАХАПАНИ ОТ КУЧЕТА. ТОВА ЛИ СА ТИ ЗАКОНИТЕ НА ЕС. СТИГА СТЕ СЕ КРИЛИ ЗАД ЛЪЖЛИВИ ДОГМИ!!! ЗНАЧИ В ЛИТВА НЕ МОЖЕ НО В Б.Ъ.Л.Х.А.Р.И.Я. МОЖЕ!!!! СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ СТРАХЛИВИ ПЛЪХОВЕ!

    Коментиран от #42

  • 42 оня с коня

    0 5 Отговор

    До коментар #41 от "ГЕШТАПО":

    Бъркаш НЕВЪОРЪЖЕНИТЕ Бежанци със диверсанта Сандокан с Двата ножа и натъпкани Лимонки в джобовете.Ако Ти в момента си на границата ще скочиш ли с Електрошок и Палка на Майка с деца които не са яли с дни и Отчаяния им Баща в безизходица без пукнат грош в джоба,защото всичко е дал на униформените в Турция за да се добере до ЕС? Аре че ми писна от тебе.

    Коментиран от #44, #49

  • 43 ДИНКО

    4 0 Отговор
    ЧЕСТ ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН. ЕЛИМИНИРАЙ ФИЗИЧЕСКИ МИГРАНТ! ТАКА ТРЯБВА КАКТО В ГОРАТА ДО РЕКАТА ДО МАЛКО ТЪРНОВО. ЧАКАЛИТЕ СЛЕД ВАС РЪБОТЯТ ПО ВЪПРОСА ИМА И МНОГО ГЛАДНИ ВЪЛЦИ, МЕЧКИ, КУЧЕТА.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Минувач

    1 0 Отговор
    Лошото е че такива като този и най-вече началниците му са забравили вече какво значи Държавна Граница!
  • 46 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    МОЖЕ , АКО МИНИРАМЕ С ПЕХОТНИТЕ ГРЪЦКИ МИНИ ,КОИТО РАСФАСОВАХМЕ ОКОЛО ВИДИН !!!!!!!!!!!!!
  • 47 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Ако 70 души са работили с нашето посолство и сега ги приберем,всъщност по още 5 човека средно на семейство,трябва да се подготвим за най малко 350. Нека ги настаним в Банкя.
  • 48 Аман от келеши

    4 0 Отговор
    До Оня с коня.: Бежанци от Афганистан може да има само в приграничните на Афганистан държави: Узбекистан, Туркестан,Таджикистан, Иран, Пакистан.. Такива като тебе магарета с коне са за трепане и дълбоко заравяне.
  • 49 любопитен

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "оня с коня":

    Мчи ти къде ги видя тия майки с деца? Защото аз виждам само мъже между 20 и 40 години!
  • 50 глоги

    2 0 Отговор
    "Това е страна с много особен конгломерат от различни етноси, народи, езици и племена”, каза още бившият главен секретар на МВР." И БЪЛГАРИЯ СИ ИМА ПЛЕМЕ. ЕДНО ТАКОВА ЗАСПАЛО И БЕЗЛИЧНО.
  • 51 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Айде бе ,":

    Доста народ затриха, който се опитваше да избяга от комунистическия рай!
  • 52 Калин Георгиев?? Пишеше ли ти писма

    1 0 Отговор
    Израелския посланик, че негови сънародници са Загубили дела м Българския съд защото "Българския съд нее Съдейства на Израилските граждани" и се обръща Посланика към теб да започнеш да "копаеш под тези, които са спечелили делата на всички инстанции срещу Еврейските Граждани" Ти нареждаш на Директора на Национална полиция да се заеме с въпроса(четох ти резолюцията) и пет години продължава това" копане" по Твое нареждане Калине!! От Случилото се Събитие като начало са Минали 17год Генерале, а от Твоето Нареждане 5-6 години!!! Тормозят първо в Т"ежки престъпления" после Следовател ка, в Дирекцията, с Единствената вина, че не са се оставили една Еврейска фирма да ги измами!! Ортаците на тази фирма са Тука в България, тези, които се хвалят с "" Израелските си Партньори"Сещаш се Кои са!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове