Last news in Fakti

9 Септември, 2021 04:21 9 156 35

9 септември 1944 г. Последният преврат на Кимон Георгиев

  • девети септември-
  • преврат-
  • бкп

Партньорите на БКП в т. нар. Отечествен фронт са смазани в следващите три години

9 септември 1944 г.  Последният преврат на Кимон Георгиев - 1
Снимка: Архив

На 9 септември 1944 г. в София е извършен преврат. Това е последният преврат на Кимон Георгиев. Преди това той участва в смяната на властта на 9 юни 1923 г. и 19 май 1934 г.

В 6,25 ч. на 9 септември 1944 г. новият премиер Кимон Георгиев прочита по радиото предварително подготвена Прокламация към българския народ и обявява състава на новия кабинет. Малко след това при него са доведени от Чамкория регентите Кирил и Никола Михов, а третият регент Богдан Филов е в провинцията. Те подписват указ за назначаване на правителството, след което са арестувани. Сред първите стъпки на правителството е да назначи лоялни офицери на ключовите постове в армията.
Цялата Българска армия подкрепя преврата и се обявява в услуга на новата власт.

Навсякъде военните командири арестуват полицията и съвместно с партизански части репресират неудобните.


Щаба на войската издава заповед да се ликвидират всички врагове на новата власт които правят опити за оказване на съпротива и отказват да се предават доброволно на военните и милиционерските власти. Официалното име на армията се преименува от Българска войска на Българска народна войска – съкратено БНВ и в нея наред с другите командни постове се създава длъжността на помощник - командирите по политическите въпроси на армията .

На 9 септември, по нареждане на Добри Терпешев, всички партизански формирования слизат от планините и вземат съвместно с армията властта в селата и градовете в България и със заповед на военния министър генерал Дамян Велчев и произведения вече в генерал Добри Терпешев партизанските части се вливат в Българската армия и се създават военни гвардейски части именувани Българска народна гвардия, а към всяка военна част се създава армейска гвардейска рота, които имат както военнополитически, така и военно полицейски функции.

Навсякъде вземането на властта става без съпротива, но в други случаи някои по малки войскови и полицейски части оказват такава на други по крупни войскови части и силите на ОФ, но съпротивата е сломена.
Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от Народния съд са 2 730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Началото на преврата е поставено в средата на август 1944 г. На 26 август под заплахата от настъпващата Червена армия в Румъния, правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната. То се разпорежда германските войски да напуснат страната, а отказващите да бъдат разоръжени.
Същият ден, 26 август, ЦК на БРП издава Окръжно №4, с което поставя като задача вземането на властта в България посредством въоръжено въстание. Същевременно, правителството започва в Египет сепаративни преговори за мир с Англия и САЩ, като се надява да издейства настаняване на английски и американски войски в България.

Тези опити срещат съпротивата на Съветския съюз, която довежда до провал на преговорите и на 2 септември Багрянов се оттегля, за да бъде съставено ново правителство като последен опит за предотвратяване на настъплението на Съветския съюз срещу България.
На 2 септември е образувано ново правителство, коалиция на основните опозиционни и антигермански партии, начело с Константин Муравиев.

На Отечествения фронт се предложени четири места в този кабинет, но той отказва участие, готвейки се активно за военен преврат. Новото правителство продължава опитите за външнополитическа преориентирания, като на 4 септември прекратява съюза с Германия, започва разоръжаване на германските войски на територията на страната и освобождава политическите затворници.
Същия ден германски войски пленяват щаба на българския корпус в Нишка Баня и щабовете на българските дивизии окупирали Сърбия.

На 5 септември правителството на Муравиев обсъжда решение за обявяване война на Германия. Обнародването му обаче е отложено за 72 часа по молба на военния министър генерал Иван Маринов поради тактически проблеми. В действителност ген. Маринов вече е съгласувал своите действия с Отечествения фронт, за да се даде възможност на СССР междувременно да обяви война на България. В замяна на услугата, след преврата Иван Маринов е назначен за главнокомандващ на българската армия.

При тези обстоятелства на 5 септември Съветският съюз обявява война на Царство България. На 6 – 7 септември в настъпилото безвластие започват вълнения в различни части на България. Във Варна и Бургас Отечественият фронт установява контрол над администрацията малко преди пристигането на съветските войски. На 6 септември е обявена стачка на трамвайните работници в София, правителството ги подлага на мобилизация, а на следващия ден е разпръсната тяхна демонстрация, при което един човек е убит.

На 7 септември са нападнати затворите в Силистра и Плевен и затворниците са освободени, а при разпръскването на демонстрация на миньори в Перник са убити 6 души.
До преврата остават по-малко от 48 часа....


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 9х9=81 Европейски съюз

    24 6 Отговор
    О неразумни ЮРОде поради что се срамиш да се наречеш българин
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 пешо

    14 9 Отговор
    пълни глупости
  • 4 Сатъра на Хана

    54 8 Отговор
    Огромна част от репресираните са били като Доган , Маджо , Рапона ,Домусчиите и техни слуги като Гешев, Младенов и полицаите биячи под колоните на Министерския съвет. В моя град са ликвидирани 5 фашиста военни и полицаи които са изнасилвали тютюноработнички и са биели затворниците докато почнат да плюят кръв. 5 човека на 200 000 околия е в рамките на нормалното избиване на вредителите
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 пенсионер

    42 10 Отговор
    Нас червената армия роди но боко ни затри.

    Коментиран от #25

  • 7 Професор

    27 6 Отговор
    Михайлов, ти си малограмотен, мойто момче. Откажи се от тая журналистика. Не ти върви, сам виждаш. Ето ти пример: "Нaвcякъдe взeмaнeтo нa влacттa cтaвa бeз cъпрoтивa, нo в други cлучaи някoи пo мaлки вoйcкoви и пoлицeйcки чacти oкaзвaт тaкaвa нa други пo крупни вoйcкoви чacти и cилитe нa OФ, нo cъпрoтивaтa e cлoмeнa." Безнадеждно е. Откажи се. Гледам по центъра се търсят продавачи в няколко магазина. Цани се там и забрави за тази мъка. Не е за теб...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 12 Отговор
    при соца имае работа спокойствие сигурност ред заони почивно дело а сега от 31 години от зле по ле

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕВРАТ

    13 23 Отговор
    ИЗБИХА ПРОТИВНИЦИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ ИЛИ ГИ ПРАТИХА В ЛАГЕРИТЕ НА СМЪРТТА...


    КОМУНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ????

    36 10 Отговор
    При соца име дисциплина, а корупцията се изразява ше в кутия бонбони, през 80 те години в бутилка уиски, а позволилите си да злоупотребяват с държавни пари бяха вкарани в затвор, без делата им да се влачат с години! Имаше и такива които лежаха в затвора от управляващите или децата им, пък те нека сега говорят, че били репресирани заради приказки срещу ТЖ или социализма. Радвам се, че преживях цели 30 години в онзи строй!

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 РЕКА ДУНАВ

    21 14 Отговор
    Да живее жи пребъде 9 сепнтември 1944 г.!
  • 18 Marinov

    17 4 Отговор
    Господин Михайлов, пишеш ФАСМАГОРИИ и ЯВНИ ЛЪЖИ!
    Май и като Журналис и като Персона си Гола Вода ?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕВРАТ

    11 22 Отговор
    Комунистите избиха опозицията или пратиха нейните хора в лагерите на смъртта.....300 000 избори българи, брутално чрез разстрел, обесени, удавени, пребити с пръти....само и само БКП комунистите да да на власт
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 вярно е

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "????":

    И аз като теб .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ха ха ха

    10 16 Отговор
    Нямало банани, но пък имаше режим на тока и то за всички!
  • 25 Ох ли

    2 10 Отговор

    До коментар #6 от "пенсионер":

    Другарката Импексова ще те роди отново през задния вход
  • 26 БОЛШЕВИК 🌟

    13 7 Отговор
    ЧЕСТИТ 9-ти СЕПТЕМВРИ 🎆🎆🎈🎈🎈🎆 Ч Е С Т И Т 🔴 П Р А З Н И К 🎆🎆🎆🎆🎆 ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ - ДА БЪДЕ РЕВОЛЮЦИЯ!

    Коментиран от #27

  • 27 комунист

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    А ти другарю поклони ли се на паметника Цветя сложи ли му или венец

    Коментиран от #28

  • 28 БОЛШЕВИК 🌟

    12 4 Отговор

    До коментар #27 от "комунист":

    Сега ще се ходи, има комунистически паметници край яз. Искър ще ходим там, ще правим тържество там. Ще има скара бира. СМЪРТ НА КАПИТАЛИЗМА!
  • 29 Да ама не

    13 7 Отговор
    Пълни глупости и фалшиви новини.Временното правителството на Муравиев идва на Власт на 2 септември и подава оставка на 8 септември.На власт идва К.Георгиев,който е отявлен противник на монархията и най силната фракция,създадена от български офицери-"Звено".Няма никакъв преврат.Как си представяте няколко хиляди партизани,използвани от руснаците за подривни дейности срещу упрявляващите в България,които са на страната на Германия,да вземат власта,когато насреща си имат 550 000 българска армия.На власт идва ОФ съставен от различни фракции,които с включването на първа БГ армия на страната на Руснаците искат да спасят цялоста на България и от губеща,България са се превърне в печеливша,което отчасти става благодарение на Сталин.Никога България не е била окупирана от съветски войски.Трети украински фронт минава и заминава през България за една седмица а така наречените партизани,използват случая да маршируват заедно с съветските войски но не и да завземат власта.Комунистите идват на власт,през 1948-49,благодарение на СССР,Г.Димитров и В.Коларов,под което влияние сме попаднали.Партизаните са били бандистки групировки,които сами са резали главите на ранените си съпартизани,за да пестят крушуми и да не ги издадат ако ги пленят.Тези факти ги има от бивша партизанка,приятелка на В.Пеева,която написва мемоари за това време(не си спомням името и).Митът за деветосептемврийско въстани е 100% лъжа.Аз на баща си ли да вярвам(капитан от царската армия)или на шарените лъжи на
  • 30 Гост

    5 7 Отговор
    Тези уроди взеха имотите на рода ми. И след демократичните промени част от тях не ги върнаха. Що? Щото някой си живеел там... Знаеш ли колко ми пука? Боклуци.. Заради тях мразя тази държавица и Русия.
  • 31 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    5 11 Отговор
    НИКОГА СОЦИАЛИЗЪМ, НИКОГА КОМУНИЗЪМ.......
  • 32 дедо йоцо гледа

    10 0 Отговор
    По-добре манифестация на 9.9, отколкото гейпарад на 2.2

    Коментиран от #33

  • 33 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    0 6 Отговор

    До коментар #32 от "дедо йоцо гледа":

    Че то посвета Си честват 02.02.....ама 09.09.....никъде...що ли

    Коментиран от #34

  • 34 Партизанин 2003

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "БСП...ЗЛО КОМУНДЕ":

    9.9.1944 г. Беше Национален празник - къде искаш другаде да го честват, бе?
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    След 2.ІХ. 1944г. правителството на Муравиев за няколкото дни, в които то е на власт, България прекъсва дипломатическите си отношения с Германия. Започва изтеглянето на българските войски от Югославия. Иска примирие от САЩ и Великобритания на тайни преговори в Кайро... Англичаните и американците са съгласни, но има една пречка, нямат свободен военен контингент, който да изпратят в България за окупационен корпус, който да контролира примирието. Тогава се договарят да се изпратят турски дивизии, тъй като Турция е вече техен съюзник. Съветското разузнаване се научава за този план. Маршал Толбухин предлага на Сталин да се навлезе преди турците в България. Сталин склонява. Незабавно започва навлизането на командвания от Толбухин ІІІ-ти Украински фронт, без да бъде върнат в тила за възстановяване и доокомплектоване, от което има голяма нужда, след кръвопролитната Яш-Кишиневска операция. Признателните Българи съборихме след 10.11.1989г. паметника на маршал Толбухин в София в градинката срещу СУ, докато русофобите чехи, пазят в Прага до Площада на героите /Витезне намести/ паметника на маршал Конев, спасителят на Прага.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове