ФАКТИ.БГ
  • девети септември-
  • преврат-
  • бкп

9 септември 1944 г. Последният преврат на Кимон Георгиев

Партньорите на БКП в т. нар. Отечествен фронт са смазани в следващите три години

Публикувана: 9 Септември, 2021 04:21
35 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3712
9 септември 1944 г.  Последният преврат на Кимон Георгиев - 1
Снимка: Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.

На 9 септември 1944 г. в София е извършен преврат. Това е последният преврат на Кимон Георгиев. Преди това той участва в смяната на властта на 9 юни 1923 г. и 19 май 1934 г.

В 6,25 ч. на 9 септември 1944 г. новият премиер Кимон Георгиев прочита по радиото предварително подготвена Прокламация към българския народ и обявява състава на новия кабинет. Малко след това при него са доведени от Чамкория регентите Кирил и Никола Михов, а третият регент Богдан Филов е в провинцията. Те подписват указ за назначаване на правителството, след което са арестувани. Сред първите стъпки на правителството е да назначи лоялни офицери на ключовите постове в армията.
Цялата Българска армия подкрепя преврата и се обявява в услуга на новата власт.

Навсякъде военните командири арестуват полицията и съвместно с партизански части репресират неудобните.


Щаба на войската издава заповед да се ликвидират всички врагове на новата власт които правят опити за оказване на съпротива и отказват да се предават доброволно на военните и милиционерските власти. Официалното име на армията се преименува от Българска войска на Българска народна войска – съкратено БНВ и в нея наред с другите командни постове се създава длъжността на помощник - командирите по политическите въпроси на армията .

На 9 септември, по нареждане на Добри Терпешев, всички партизански формирования слизат от планините и вземат съвместно с армията властта в селата и градовете в България и със заповед на военния министър генерал Дамян Велчев и произведения вече в генерал Добри Терпешев партизанските части се вливат в Българската армия и се създават военни гвардейски части именувани Българска народна гвардия, а към всяка военна част се създава армейска гвардейска рота, които имат както военнополитически, така и военно полицейски функции.

Навсякъде вземането на властта става без съпротива, но в други случаи някои по малки войскови и полицейски части оказват такава на други по крупни войскови части и силите на ОФ, но съпротивата е сломена.
Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от Народния съд са 2 730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Началото на преврата е поставено в средата на август 1944 г. На 26 август под заплахата от настъпващата Червена армия в Румъния, правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната. То се разпорежда германските войски да напуснат страната, а отказващите да бъдат разоръжени.
Същият ден, 26 август, ЦК на БРП издава Окръжно №4, с което поставя като задача вземането на властта в България посредством въоръжено въстание. Същевременно, правителството започва в Египет сепаративни преговори за мир с Англия и САЩ, като се надява да издейства настаняване на английски и американски войски в България.

Тези опити срещат съпротивата на Съветския съюз, която довежда до провал на преговорите и на 2 септември Багрянов се оттегля, за да бъде съставено ново правителство като последен опит за предотвратяване на настъплението на Съветския съюз срещу България.
На 2 септември е образувано ново правителство, коалиция на основните опозиционни и антигермански партии, начело с Константин Муравиев.

На Отечествения фронт се предложени четири места в този кабинет, но той отказва участие, готвейки се активно за военен преврат. Новото правителство продължава опитите за външнополитическа преориентирания, като на 4 септември прекратява съюза с Германия, започва разоръжаване на германските войски на територията на страната и освобождава политическите затворници.
Същия ден германски войски пленяват щаба на българския корпус в Нишка Баня и щабовете на българските дивизии окупирали Сърбия.

На 5 септември правителството на Муравиев обсъжда решение за обявяване война на Германия. Обнародването му обаче е отложено за 72 часа по молба на военния министър генерал Иван Маринов поради тактически проблеми. В действителност ген. Маринов вече е съгласувал своите действия с Отечествения фронт, за да се даде възможност на СССР междувременно да обяви война на България. В замяна на услугата, след преврата Иван Маринов е назначен за главнокомандващ на българската армия.

При тези обстоятелства на 5 септември Съветският съюз обявява война на Царство България. На 6 – 7 септември в настъпилото безвластие започват вълнения в различни части на България. Във Варна и Бургас Отечественият фронт установява контрол над администрацията малко преди пристигането на съветските войски. На 6 септември е обявена стачка на трамвайните работници в София, правителството ги подлага на мобилизация, а на следващия ден е разпръсната тяхна демонстрация, при което един човек е убит.

На 7 септември са нападнати затворите в Силистра и Плевен и затворниците са освободени, а при разпръскването на демонстрация на миньори в Перник са убити 6 души.
До преврата остават по-малко от 48 часа....

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 14 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
9х9=81 Европейски съюз
1 Отговор
О неразумни ЮРОде поради что се срамиш да се наречеш българин

Оценка:
-6 +22

2
Този коментар е премахнат от модератор.
пешо
3 Отговор
пълни глупости

Оценка:
-7 +14

Сатъра на Хана
4 Отговор
Огромна част от репресираните са били като Доган , Маджо , Рапона ,Домусчиите и техни слуги като Гешев, Младенов и полицаите биячи под колоните на Министерския съвет. В моя град са ликвидирани 5 фашиста военни и полицаи които са изнасилвали тютюноработнички и са биели затворниците докато почнат да плюят кръв. 5 човека на 200 000 околия е в рамките на нормалното избиване на вредителите

Оценка:
-5 +51

5
Този коментар е премахнат от модератор.
пенсионер
6 Отговор
Нас червената армия роди но боко ни затри.

Коментиран от #25


Оценка:
-7 +40

Професор
7 Отговор
Михайлов, ти си малограмотен, мойто момче. Откажи се от тая журналистика. Не ти върви, сам виждаш. Ето ти пример: "Нaвcякъдe взeмaнeтo нa влacттa cтaвa бeз cъпрoтивa, нo в други cлучaи някoи пo мaлки вoйcкoви и пoлицeйcки чacти oкaзвaт тaкaвa нa други пo крупни вoйcкoви чacти и cилитe нa OФ, нo cъпрoтивaтa e cлoмeнa." Безнадеждно е. Откажи се. Гледам по центъра се търсят продавачи в няколко магазина. Цани се там и забрави за тази мъка. Не е за теб...

Оценка:
-3 +26

8
Този коментар е премахнат от модератор.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
9 Отговор
при соца имае работа спокойствие сигурност ред заони почивно дело а сега от 31 години от зле по ле

Коментиран от #14


Оценка:
-9 +33

10
Този коментар е премахнат от модератор.
11
Този коментар е премахнат от модератор.
12
Този коментар е премахнат от модератор.
КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕВРАТ
13 Отговор
ИЗБИХА ПРОТИВНИЦИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ ИЛИ ГИ ПРАТИХА В ЛАГЕРИТЕ НА СМЪРТТА...


КОМУНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ

Оценка:
-20 +11

14
Този коментар е премахнат от модератор.
????
15 Отговор
При соца име дисциплина, а корупцията се изразява ше в кутия бонбони, през 80 те години в бутилка уиски, а позволилите си да злоупотребяват с държавни пари бяха вкарани в затвор, без делата им да се влачат с години! Имаше и такива които лежаха в затвора от управляващите или децата им, пък те нека сега говорят, че били репресирани заради приказки срещу ТЖ или социализма. Радвам се, че преживях цели 30 години в онзи строй!

Коментиран от #22


Оценка:
-7 +33

16
Този коментар е премахнат от модератор.
РЕКА ДУНАВ
17 Отговор
Да живее жи пребъде 9 сепнтември 1944 г.!

Оценка:
-12 +20

Marinov
18 Отговор
Господин Михайлов, пишеш ФАСМАГОРИИ и ЯВНИ ЛЪЖИ!
Май и като Журналис и като Персона си Гола Вода ?

Оценка:
-3 +16

19
Този коментар е премахнат от модератор.
КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕВРАТ
20 Отговор
Комунистите избиха опозицията или пратиха нейните хора в лагерите на смъртта.....300 000 избори българи, брутално чрез разстрел, обесени, удавени, пребити с пръти....само и само БКП комунистите да да на власт

Оценка:
-19 +8

21
Този коментар е премахнат от модератор.
вярно е
22 Отговор

До коментар #15 от "????":


И аз като теб .

Оценка:
-0 +6

23
Този коментар е премахнат от модератор.
Ха ха ха
24 Отговор
Нямало банани, но пък имаше режим на тока и то за всички!

Оценка:
-13 +10

Ох ли
25 Отговор

До коментар #6 от "пенсионер":


Другарката Импексова ще те роди отново през задния вход

Оценка:
-9 +2

БОЛШЕВИК 🌟
26 Отговор
ЧЕСТИТ 9-ти СЕПТЕМВРИ 🎆🎆🎈🎈🎈🎆 Ч Е С Т И Т 🔴 П Р А З Н И К 🎆🎆🎆🎆🎆 ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ - ДА БЪДЕ РЕВОЛЮЦИЯ!

Коментиран от #27


Оценка:
-5 +12

комунист
27 Отговор

До коментар #26 от "БОЛШЕВИК 🌟":


А ти другарю поклони ли се на паметника Цветя сложи ли му или венец

Коментиран от #28


Оценка:
-2 +5

БОЛШЕВИК 🌟
28 Отговор

До коментар #27 от "комунист":


Сега ще се ходи, има комунистически паметници край яз. Искър ще ходим там, ще правим тържество там. Ще има скара бира. СМЪРТ НА КАПИТАЛИЗМА!

Оценка:
-4 +9

Да ама не
29 Отговор
Пълни глупости и фалшиви новини.Временното правителството на Муравиев идва на Власт на 2 септември и подава оставка на 8 септември.На власт идва К.Георгиев,който е отявлен противник на монархията и най силната фракция,създадена от български офицери-"Звено".Няма никакъв преврат.Как си представяте няколко хиляди партизани,използвани от руснаците за подривни дейности срещу упрявляващите в България,които са на страната на Германия,да вземат власта,когато насреща си имат 550 000 българска армия.На власт идва ОФ съставен от различни фракции,които с включването на първа БГ армия на страната на Руснаците искат да спасят цялоста на България и от губеща,България са се превърне в печеливша,което отчасти става благодарение на Сталин.Никога България не е била окупирана от съветски войски.Трети украински фронт минава и заминава през България за една седмица а така наречените партизани,използват случая да маршируват заедно с съветските войски но не и да завземат власта.Комунистите идват на власт,през 1948-49,благодарение на СССР,Г.Димитров и В.Коларов,под което влияние сме попаднали.Партизаните са били бандистки групировки,които сами са резали главите на ранените си съпартизани,за да пестят крушуми и да не ги издадат ако ги пленят.Тези факти ги има от бивша партизанка,приятелка на В.Пеева,която написва мемоари за това време(не си спомням името и).Митът за деветосептемврийско въстани е 100% лъжа.Аз на баща си ли да вярвам(капитан от царската армия)или на шарените лъжи на

Оценка:
-6 +12

Гост
30 Отговор
Тези уроди взеха имотите на рода ми. И след демократичните промени част от тях не ги върнаха. Що? Щото някой си живеел там... Знаеш ли колко ми пука? Боклуци.. Заради тях мразя тази държавица и Русия.

Оценка:
-4 +4

БСП...ЗЛО КОМУНДЕ
31 Отговор
НИКОГА СОЦИАЛИЗЪМ, НИКОГА КОМУНИЗЪМ.......

Оценка:
-9 +4

дедо йоцо гледа
32 Отговор
По-добре манифестация на 9.9, отколкото гейпарад на 2.2

Коментиран от #33


Оценка:
-0 +7

БСП...ЗЛО КОМУНДЕ
33 Отговор

До коментар #32 от "дедо йоцо гледа":


Че то посвета Си честват 02.02.....ама 09.09.....никъде...що ли

Коментиран от #34


Оценка:
-3 +0

Партизанин 2003
34 Отговор

До коментар #33 от "БСП...ЗЛО КОМУНДЕ":


9.9.1944 г. Беше Национален празник - къде искаш другаде да го честват, бе?

Оценка:
-0 +3

ИМПЕРИАЛИСТ
35 Отговор
След 2.ІХ. 1944г. правителството на Муравиев за няколкото дни, в които то е на власт, България прекъсва дипломатическите си отношения с Германия. Започва изтеглянето на българските войски от Югославия. Иска примирие от САЩ и Великобритания на тайни преговори в Кайро... Англичаните и американците са съгласни, но има една пречка, нямат свободен военен контингент, който да изпратят в България за окупационен корпус, който да контролира примирието. Тогава се договарят да се изпратят турски дивизии, тъй като Турция е вече техен съюзник. Съветското разузнаване се научава за този план. Маршал Толбухин предлага на Сталин да се навлезе преди турците в България. Сталин склонява. Незабавно започва навлизането на командвания от Толбухин ІІІ-ти Украински фронт, без да бъде върнат в тила за възстановяване и доокомплектоване, от което има голяма нужда, след кръвопролитната Яш-Кишиневска операция. Признателните Българи съборихме след 10.11.1989г. паметника на маршал Толбухин в София в градинката срещу СУ, докато русофобите чехи, пазят в Прага до Площада на героите /Витезне намести/ паметника на маршал Конев, спасителят на Прага.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.