Last news in Fakti

1 Септември, 2021 10:25 1 825 36

КТ „Подкрепа“: Планът за възстановяване на служебния кабинет не е добър

  • кт подкрепа-
  • план за възстановяване-
  • димитър манолев

Поздравявам г-жа Нинова за куража и отговорността, с които подхожда към ситуацията, която изглежда обречена, и въпреки това не се отказва

КТ „Подкрепа“: Планът за възстановяване на служебния кабинет не е добър - 1
Снимка: БГНЕС

Опитвам се да не ми личи колко съм ядосан и разочарован от всичко, което се случва, и от тази демонстрация на тотална безотговорност по отношение съдбата на държавата. В рамките на ситуацията, в която се намираме, в рамките на очакванията, които имаме, за всичко, което се случва нататък, тези дребни политически игрички, които преследват за мен някакви ниски цели, са в състояние да гръмнат държавата. Всякакви политически джуджета се опитват да говорят от името на хората, а от името на хората могат да говорят присъстващите на тази среща, защото при нас с КНСБ членуват няколко стотин хиляди човека, които гласуват за най-различни партии. Работодателите, няколко милиона работници, които също така гласуват за всякакви партии, и ако някой има моралното право да говори от името на хората, това сме ние, но въпреки това никога не сме се изкушавали да го правим. Затова това, което се случва, е напълно недопустимо, но ситуацията е такава, каквато е.

Аз си позволявам да поздравя г-жа Нинова за куража и отговорността, с които подхожда към една ситуация, която изглежда обречена, но въпреки това не се отказва.

Когато говорехме за тази среща имахме различни нагласи, мислехме, че ще говорим за други неща. Сега темата, която ни остана, е актуализацията на бюджета и това, което има да се случва по-нататък. Проблемът, който съществува с актуализацията на бюджета е, че вече партиите са в предизборна кампания и всеки се опитва да се представи пред избирателите си през тази тема. Тази тема би имала смисъл да се разглежда на широко и в големи перспективи, ако говорехме за бюджета за следващите години и за първия бюджет от един нов управленски цикъл на 4 години, когато могат да се реализират най-различни политики. Само че ние тук имаме останали няколко месеца от една година, в която трябва да поправим някакви неща, които не са били добре направени, планирани и управлявани в рамките на текущата година. Тоест не е редно да се очакват някакви революции и драми, защото могат да се нанесат повече вреди, отколкото ползи да бъдат получени. Има предложения за политики, които сериозно се разминават и трябва в някакъв по-представителен вариант да се избере тази, която да бъде водеща в рамките на по-дълъг период.

Планът за възстановяване и устойчивост, който се предлага, изобщо не е добър и това, че много малко се говори за него и това, че той е под сянка, е нещо, което непременно трябва да бъде поправено. Вътре в този план бяха извадени дейности, от които държавата щеше да има полза. Имаше предвидени едни 850 млн., които в момента никой не знае колко са. Говори се, че може да са 150 млн., но това е много далече от 850 млн. и затова е хубаво да попитам къде отиде разликата. Аз опитах няколко пъти до помоля министър Пеканов да ми направи таблица, за да видим от едно място като са намалени средствата, къде са отишли и защо. Защото има сериозни причини да се мисли, че един сенчест политико-икономически кръжец, се опитва да се надвеси над тях пари. И ролята на партиите е да не допуснат това да се случи.

Реорганизацията и осъвременяване на системата на БДЖ е нещо, което може да бъде измерено по обективни показатели, моралността на някои компании, в които ние трябва да инвестираме, трудно може да бъде измерена по обективни показатели. Това са по-скоро емоционално, оценъчни и субективни неща.

Много малко ще спомена за бюджетите на социалното осигуряване и на НЗОК. Това, което предлага правителството в момента по отношение на минималната пенсия, е нещо, което в първоначалния момент не приех, но след това се замислих. А именно идеята разликата между минималната пенсия и прагът на бедността да се доплаща от социалното подпомагане през подоходен тест. Един от митовете в нашето общество е, че минималната пенсия не е заслужена, защото ние не изказваме цялото ѝ заглавие. Тя е минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст. Хората, които не отговарят на условията за осигурителен стаж и възраст получават нещо друго, което според мен погрешно се нарича пенсия. В общественото съзнание тези неща се смесват по някакъв странен начин и много хора си мислят, че получаващите минимална пенсия не са я заслужили. Ако тази пенсия бъде изчислена през механизмите, резултатът няма да даде минималната пенсия, но това е защото или хората са се осигурявали за същото време с по-малък доход, или защото законът ги задължава да го правят, какъвто е случаят със земеделските производители. Там присъстват и хора, които умишлено са се осигурявали на минимален доход. Когато погледнем тези три различни масива, ще получим различни резултати и различни причини за тази пенсия. Тогава възможността за доплащане през социалното подпомагане, ще обективизира този процес в някаква степен.

Говорейки за бюджета на Здравната каса, там се завъртя един разговор за едни пари, които да се харчат по виждането на Надзорния съвет на Здравната каса. Аз категорично не съм съгласен с това. Да си припомним състава на Надзорния съвет - 4 човека има правителството, а решението се взема с 5 гласа. Кой е 5-ият човек - това са представителите на т.нар. пациентски организации, които не се занимават с нищо друго, освен с лобизъм, било на търговци на лекарства, било на болници. Тоест техният глас с лекота може да бъде използван в една или друга посока. В този смисъл далеч по-обективно ще бъде да се начертаят ясни правила и граници, по които тези средства да се изразходват, за да е ясно какво ще се случи.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подкрепа

    50 7 Отговор
    Този Гербераст пак плюе. Няма за крадене вече за вас. ВЪН.

    Коментиран от #29

  • 2 Загрижен

    50 6 Отговор
    Тоя е най-голямата подлога на гроб и в частност на престъпника от Банкя!!!
  • 3 Емил

    6 41 Отговор
    Какво очаквате от русофилистичен кабинет!? Даже русофилистичните профсъюзи не го харесват!
  • 4 ????

    37 2 Отговор
    Този е абс неграмотен не прави разлика между социална и минимална пенсия, а е председател на КНСБ калинка седесарска.

    Коментиран от #19, #21

  • 5 Мишоци

    42 2 Отговор
    Щом тези продажни мишоци критикуват, значи планът е добър.
  • 6 мнение

    29 1 Отговор
    То недоволни и критикуващи винаги ще има от такива, които си мислят, че разбират от всичко. Защо не оставите специалистите да си вършат работата и не спрете с негативните си коментари, че отровихте атмосферата в страната.
  • 7 туй човече е

    35 1 Отговор
    казионен паразит,играещ по свирката на боко!
  • 8 мда

    35 1 Отговор
    До вчера лизахте задника на Борисов а сега давате акъл.
  • 9 На хранилка

    34 1 Отговор
    Ааа,придворните "синдикати",лапането ли спря?
  • 10 Иван

    33 1 Отговор
    А вие синдикатите, да не би да сте по-умни. Нищо не става от нито един български синдикат. Нищо. Някой може ли да ми даде пример, в който синдикат е защитил правата на някой. Едва ли.

    Коментиран от #16

  • 11 Мислещ

    23 3 Отговор
    Като прочетох "КТ „Подкрепа“" почти се отказах да чета натам, а като перочетох и "Поздравявам г-жа Нинова за куража и отговорността", натам вече наистина беше абсурдно да продължавам.
  • 12 До гербо тролите

    16 2 Отговор
    Кво стана с цената на хляба. Нали уж Радев щеше да я увеличава двойно от 1 септември?
  • 13 БОЛШЕВИК 🌟

    22 1 Отговор
    Синдикатите в България са слуги на олигарсите и едрия капитал. Тия трябва да се махнат и да се изгради нов синдикат на трудещите се и за хората на наемния труд.
  • 14 Този нещастник

    22 1 Отговор
    е поредният всичкоразбирач - достоен наследник на своя предшественик Тренчев, който беше с диагноза за психиатрично забовяване, за да кръшне от казармата...
  • 15 ТО НА

    19 1 Отговор
    БИБИТКО БЕШЕ ЗЛЕ, НО МУ СЕ
    УМИЛКВАХТЕ. ЦЕЛУВАХТЕ ДЖИПКОВИ РЪЦЕ. РЪСИ, РЪСИ
    ОТ ДЖИБКАТА.
  • 16 Герба

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Синдикатите защитават себе си и свойте хора. Другите кучета и яли.
  • 17 Какво си мисли този

    20 1 Отговор
    Мушморок? Синдикатите отдавна са се превърнали в аморфна маса, работеща в услуга на управляващите и срещу интересите на трудещите се. Да, тази демодирана дума ще употребим тука, за да си припомним времето когато профсъюзите работеха за хората.

    Коментиран от #35

  • 18 пенди

    16 2 Отговор
    Е, на Боко беше най-убав. Шъ ревете, че ви пълниха гушките до сега ама мандрата вече свърши. А ти какъв беше всъщност?
  • 19 Абрамович

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "????":

    Да беше прочел барем заглавието бе!:) Чукча писател, а не читател!:)

    Коментиран от #23

  • 20 Синдикатите са...

    10 1 Отговор
    ...едни големи демагогски търтеи-дремещи по бюрата си,които смучат цял живот кръвта на работещите и нищо не правят за тях,а само философстват,уж в тяхна защита...!С една дума-ПРАЗНИ ХОРА...!!!
  • 21 Каква

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "????":

    КНСБ, бе, керемидо! Това е Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа".
  • 22 Синдиката на тиквите

    9 1 Отговор
    Ей измамник..ясно е че искаш бандита дето те храни да го пише тоя план ама няма да стане свиквай
  • 23 Алибегович

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "Абрамович":

    Няма голяма разлика между ,,Подкрепа" и ,,КНСБ"...!И двата синдиката са демагогски търтеи,на държавна хранилка...

    Коментиран от #26

  • 24 Корнелийооо

    8 2 Отговор
    щом КТ "Подкрепа" тръгна в твоя защита, смятай докъде си стигнала!

    Коментиран от #27, #36

  • 25 На този

    5 1 Отговор
    много му отива маската.
  • 26 Абрамович

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Алибегович":

    На народна издръжка са! Издържаме ги всички ние, които си плащаме членският внос! Друг е въпросът, каква работа вършат!:) Но, това е тема за друг разговор!:) В САЩ, ако кажеш че си член на Синдиката директно те смятат за член на мафията!:) Там синдикатите имат интересна история!:) Тука поне са кротки!:) Не правят золуми!:)
  • 27 Паметлив

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Корнелийооо":

    Еми, СДС отшумя като вятъра!:) С кой друг да работи "Подкрепа"!
  • 28 Стига вече

    4 1 Отговор
    Значи е добър.За вас добре беше само при Бойко .Сега като спират кранчето, не е добър.Знаете ли , че България по външен дълг е много преди Афганистан? Къде бяхте досега? Само вредни емисии ли ще плащаме и високи цени на тока, за да има за вас по- висок членски внос.Вие не защитавате ничии интереси, освен тези, които съвпадат с вашите.
  • 29 Гошо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Подкрепа":

    Самото заглавие внушава факт а дефакто е мнение.
    Следователно е фалшивото. Като фалшиво , трябва да е наказуемо.
    А фалшива информация изкарана от медия ,к ак се казва - фалшива новина. Медията трябва да бъде също санкционирана за непроверяване на иинформационните си източници или некадърно написани статии.

    Коментиран от #30

  • 30 БАЙ Х@Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гошо":

    И какво му е на "Планът за възстановяване НА служебния кабинет " , че решиха че не е добър 😃😃😃😃😃😃😃😃

    Коментиран от #33

  • 31 Otoplitel

    2 1 Отговор
    Планът внесен ли е за разглеждане в парламента.Ние сме парламентарна държава.Вие като част от тристранната комисия какви корекции предложихте.Кога се разгледаха вашите предложения.Ако не са разгледани кой е виновен.Много е дилетантско без да сте свършили никаква реална работа да търсите медицина изява.Задавам си въпроса каква работа въобще вършат синдикатите и има ли нужда да ги има.Вие сте една структура от тоталитарнпто минало и би следвало като него да останете в историята.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 прочети

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    на сайта на МС . В плана се включва всичкои ковида, и задължителна ваксина, и мигрантите, и джендърството и много други. Както и ако се подпише какви пари ще получи България в следващите години. България, Нидерландия, Унгария и Полша са със забавени планове за възстановяване. В момента никой от тези в парламента не смеят да го подпишат и затова се разиграват, защото ги е страх да поемат отговорността. Има много за четене ето един цитат - "Европейският съюз подкрепя мерки и политики в други направления, сред които са областта на миграцията, управлението на границите и сигурността. За периода 2021-2027 г., България ще получи средства в общ размер на 240 млн. евро. Фонд „Убежище и миграция“ - предоставя подкрепа на държавите членки за управлението в областта на убежището и миграцията. Осигуряват се необходимите инструменти за реакция пред променящите се предизвикателства, свързани с миграцията, както в рамките на ЕС, така и в сътрудничество с други държави." И мнага, мнага друге, но човек трябва внимателно да го чете.

    Коментиран от #34

  • 34 извинявам се

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "прочети":

    за правописната грешка в последното изречение
    Публикувано във факти.бг:
    " И много, много други, но човек трябва внимателно да го чете. "
  • 35 qwerty

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Какво си мисли този":

    Ще ти дам синоним - пихтия. 🙃
  • 36 хе хе

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Корнелийооо":

    Стигнала е много по-далече от другите. А я подкрепят, защото само тя прави усилия да се състави редовно правителство.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове