Last news in Fakti

3 Септември, 2021 09:00 2 541 58

Кацаров: Ваксините са доброволни и аз съм категоричен, че трябва да останат доброволни

  • стойчо кацаров-
  • ваксини-
  • мерки-
  • заведения

Няма никакво значение дали заведенията ще работят до 22 или 23 часа

Кацаров: Ваксините са доброволни и аз съм категоричен, че трябва да останат доброволни - 1
Снимка: БГНЕС

Обсъжда се изискване за ваксинация, сертификат за преболедуваме или периодично тестване на всички служители в лечебни заведения и домове за възрастни хора. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Според него това е никакъв случай не е задължителна ваксинация, а задължение за предпазване на пациентите.

„Ваксините са доброволни и аз съм категоричен, че трябва да останат доброволни, лекарите се ваксинираха над 70%, но сред другия медицински персонал ваксинацията е на около 30%, нисък е процентът и сред учителите и служителите в домове за възрастни хора“, заяви още Кацаров.

Той коментира и обявените вчера ограничителни мерки.

„Мерките, които прилагаме съответстват на националния план и са научно обосновани, те бяха обсъждани многократно с целия експертен състав“, каза той.

Относно промяната в предварително обявеното работно време на заведенията до 22 часа, а след това промененото в заповедта до 23 часа, той каза:

„Имаше колебания поначало, обсъждахме го през деня, консултирахме и с външни лица и преценихме, че е по-добре да бъде от 23 часа . Не е имало никакъв натиск, това не е съществено важно. Няма никакво значение дали заведенията ще работят до 22 или 23 часа“, коментира Кацаров пред БТВ.

Според него има значително покачване на новозаразените.

„Притеснява ни стръмно нарастващият брой на хоспитализираните, на всеки 100 заразени четирима умират Изпуснахме възможността цяло лято да се ваксинираме“, каза министърът,

Според него местата, които са ограничени са именно там, където се разпространява заразата. Като на въпрос защо има разминаване между заповедта и препоръките на доц. Ангел Кунчев, Кацаров каза:

„Като цяло няма съществени разлики, предложението се обсъжда и на базата на тях се изготвя мерките“

„Надяваме се учебният процес да започне присъствено. Може и да се стигне до там да работят само детските градини и ясли, но това зависи от нас и нашето поведение и това колко ще спазваме мерките“, каза още той.

Кацаров е категоричен, че не е спирал да подкрепя ваксинацията.

„За жалост ние пропуснахме първоначално да ваксинираме възрастните хора, това доведе до много жертви. Това, че хора се заразяват не е страшно, страшно е когато се влиза в болница“, коментира министърът.

Още другата седмица у нас ще има възможност за поставяне на трета доза от ваксината срещу коронавирус на уязвими групи, софтуерът вече дава възможност за регистрация.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сериозно ли

    35 5 Отговор
    НЕ, МЕРСИ
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    63 8 Отговор
    За околните НЯМА НИКАКВО ПРАКТИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ дали някой е ваксиниран или не ‼️
  • 4 честен ционист

    4 47 Отговор
    То и военната служба е доброволна, ама ако завишеше от льотчикът би дал пушка на всяко дете, жена, старец и мъж и би ги пратил на Източния фронт.

    Коментиран от #28, #52

  • 5 Обаче

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха..":

    ... продължителни проливни дъждове и наводнения се стовариха над китайския град Циндао.
  • 6 Алфа Вълкът

    17 20 Отговор
    Тоя лъжльо щом говори тъй, от утре са задължителни! Пак бая народ ще измре, яко, много яко. Докато си заминат голяма част от възрастните хронично болни хора и няма да има кой да бъде хоспитализиран и да боледува.

    Коментиран от #16, #18, #44, #47

  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    40 1 Отговор
    Борила се против деленето на мъжеИжени, белиИчерни , а сега искате да делите на боцканИнебоцкан ‼️
  • 8 русенец

    41 3 Отговор
    Какво ще рече, че ваксините са доброволни? Че пак ще се разписват формуляри за информирано съгласие ли?:)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БАЙ Х@Й ‼️

    40 1 Отговор
    ЖИВОТАНАНЕВАКСИНИРАНИТЕ ИМА ЗНАЧЕНИЕ‼️
  • 11 Пак ме изтриха,N-1

    32 1 Отговор
    Кажеш нещо Вярно и те секат. Да ви и ... и демокрацията подла..
  • 12 Псевдоним

    16 3 Отговор
    Изказването на Кацаров в едно изречение: "Тревата на цвят е синя, червена, жълта или каквато си харесате, но това, че я виждате като зелена, не означава, че е такава!"
  • 13 НА СЪД

    14 3 Отговор
    Ще се ваксинирам, когато с държавата си поделим отговорността.
    Ако се разболеят от Ковид, хората могат да съдят държавата, защото тя НЕ спазва законите.
    Как нашите управници НЕ спазват законите?
    ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    Чл. 10. (1) Отказва се издаване на виза и влизане в страната на чужденец, когато:
    ал. 8. МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДПОЛАГА, че ще разпространи тежка заразна болест, страда от заболяване, което според критериите на Министерството на здравеопазването или на Световната здравна организация представлява заплаха за общественото здраве, или не притежава сертификат за ваксинация, или идва от район с усложнена епидемична и епизоотична обстановка;
  • 14 По Мутафчийски

    31 2 Отговор
    Да има 70% със „сертификат“ и да са „ваксинирани “ 70% са много различни неща. Аз нямам намерение дори да се „сертифицирам“. Като искате, гонете ме. То на „вратата“ гледам се „блъскат“ за мястото ми.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Умират не само възрастни и

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Вълкът":

    хронично болни. Понякога свръхимунитетът е по-опасен от слабата имунна система. От цитокинова буря често умират сравнително млади и здрави хора. Особено ако не си обърнат внимание и не потърсят помощ навреме. Не че тогава е сигурно, че ще успеят да ги спасят, но е по-вероятно.

    Коментиран от #23

  • 17 SH BG

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "ИСТИНАТА":

    Идиотско е да гласуваш за И Т.Н., щом си против ГЕПИ.

    И Т.Н. са по-голямо зло и от ГЕПИ...!!!

    Дааа...!!!

    Коментиран от #34

  • 18 Ти как

    5 12 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Вълкът":

    мислиш...разбира се че ще ги направят задължителни.Каквото за другите токова и за нас.
  • 19 Майна

    29 1 Отговор
    В конституцията е заложено, че НИКОЙ ПРИ НИКАКВИ УСЛОВИЯ И ПОЛОЖЕНИЯ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ЗАДЪЛЖИ ДА СЕ ИНЖЕКТИРАШ ...НЕ ТИ, ГЛОБАЛИСТИЧНА ПОДЛОГО, ЩЕ НИ ПРАВИШ ЕДВА ЛИ РЕВЕРАНС , ЧЕ НЕ НИ ЗАДЪЛЖАВАШ...ТИ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ЛИШАВАТЕ В МОМЕНТА ГРАЖДАНИТЕ ОТ ПРАВОТО ИМ НА ТРУД ,КОЕТО Е ПРЕСТЪПНО
  • 20 дарк фючър

    23 3 Отговор
    Ако на власт се върне Бойко Борисов, ще отмъсти на всички, които го прецакаха, като въведе задължително ваксиниране! За съжаление, ако джендърите от ДБ се докопат до властта, ще е същото, ваксинация масова! Аве лошо ни се пише!
  • 21 То гладни ще има и ако няма никакви

    5 17 Отговор

    До коментар #15 от "А така":

    мерки. Само дето ще има много повече умрели без тях. А гладът даже е полезен отвреме навреме. Периодичното гладуване със сигурност удължава продължителността на живота за разлика от ежедневното преяждане, което води до букет от болести. Не е хубаво естествено да има гладуващи, но като гледам как растат цените на имотите и има купувачи постоянно не мисля, че чак толкова много гладуващи има.

    Коментиран от #25

  • 22 Шоши

    2 2 Отговор
    Пак ши та изберем, бацо вече нема да го изберем
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Емо Деянов

    12 2 Отговор
    познавах многоо който не пушеха и не пиеха кафе здравословно се хранеха ,но вече ги няма .Не можаха да доживеят до 50
  • 25 Казваш:

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "То гладни ще има и ако няма никакви":

    "...като гледам как растат цените на имотите и има купувачи постоянно не мисля, че чак толкова много гладуващи има" - доста повърхностно твърдение, ме мислиш ли?
  • 26 Агент Алберт

    23 2 Отговор
    За да ваксинираш ти трябва ваксина - а именно: препарат, предотвратяващ заразяване с патоген, преминал всички клинични фази на изпитание. Към днешна дата такова нещо не съществува, има експериментални генни терапии. Не същестува и показан, доказан, изолиран патоген, отговарящ на лендата за единствената последна оцеляла на света болест, от която оздравяват 99.98%.
  • 27 Майна

    22 1 Отговор
    Защо се раздават бонуси на надупчени с експериментални ваксини, бе Стойчо...ТИ ЗНАЕШ ЛИ ,СТОЙЧО, ЧЕ ШЕФОВЕТЕ НА,, ВАКСИНАЦИОННИЯ ЩАБ НА САЩ ,, FDA , вчера подадоха молба за напускане след въвеждането на бустерните дози, защото след тях се очаква повишена смъртност и ще има процес на името на един немски град...КАКТО И ДА СЕ УСУКВАШ ИЛИ НЯМА ДА СЪУЧАСТВАЩ В ТОЗИ ГЕНОЦИД СРЕЩУ ХОРАТА ИЛИ СИ УЧАСТНИК
  • 28 всъщност

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Точно на източния фронт не би ги пратил.......и не подценявай толкоз много "льотчика" щото е по-умен, прагматичен и кадърен от цялата герберасо-седесарско-депесарска шайка дето закопа България на дъното! Освен това е патриот, за разлика от ония продажни плазмодии дето за някой лев са готови да продадат и майките си! Нека Бог и цялото Небесно Воинство да пазят България и достойните българи!

    Коментиран от #32

  • 29 кольо

    11 1 Отговор
    Няма никакво значение дали заведенията ще работят до 22 или 23 часа“, коментира Кацаров пред БТВ.Ха-ха,то няма никакво значение ако работят и още 8 часа до 7.00.Той вируса се разпространява само нощно време и при първи петли изчезва.
  • 30 Мда

    19 1 Отговор
    Експерименталките няма как да станат задължителни, трябва да се противопоставим на всякакви опити за налагане на този зелен паспорт. Идеята за него е още от преди пандемията, следва се план. Въпросните субстанции освен тромби и инфаркти, могат да предизвикат множество автоимунни заболявания впоследствие, като непрекъснато произвеждат антитела.
  • 31 Ясно е вече

    12 0 Отговор
    С.Кацаров: "Това, че хора се заразяват не е страшно, страшно е когато се влиза в болница."


    Значи в прав текст си каза, че ако влезем в болница ще гледат да ни пуснат по здравната пътека, за да ни преброят умрели от Ковид.
  • 32 Алфа Вълкът

    3 9 Отговор

    До коментар #28 от "всъщност":

    Американският агент не съм го видял да се докаже като патриот. Доказа се, че е слаб и неопитен управник, Бойко може да е въртян, ама е обигран.

    Коментиран от #35, #45, #46

  • 33 Терминатор

    2 2 Отговор
    Идио...виж какво става в Италия от днеска
  • 34 Антитрол

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "SH BG":

    Защо бе не ИТН иска да се коалира с ГЕРБ а Христо от ДБ. ИТН загубиха властта но не се коалираха нито с ГЕРБ нито с ДПС.

    Идиотско е да гласуваш за ДБ защото автоматично получаваш ГЕРБ (с подкрепата на ДПС). И от къде си сигурен че ИТН са по голямо зло даже и от ГЕРБ - те не са управлявали.

    Та за гласуващите за ДБ да им е честита подмяната - като гледам в следващия парламент правителството ще е от коалицията ГЕРБ +ДБ подкрепени от ДПС. Бойко ще е почетен председател на партията който ще управлява в сянка както Доган.

    Сега целта е да напомпат малко процентите на ДБ (за сметка на ИТН) за да могат трите да съберат над 50%.

    Коментиран от #51

  • 35 Антитрол

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Алфа Вълкът":

    Е че е обигран Бойко в кражбите е вярно - все пак мутра е бил, в затвор е лежал за кражби - изпечен крадец е.

    Пък за Румен Радев вземете се уточнете американски агент ли е, човек на Решетников ли е че нещо ви издишат опорките - не става да е и двете. Знам че гербаджийчетата го мразите защото ви свали от власт и ви спряха далаверките ама поне се уточнете какво да го плюете.
  • 36 От дядо ми, да е жив

    2 6 Отговор
    Дали ваксина или не, аз. Дядо ми рече: сине, що народ да е измрял, ако нямаше ваксина срещу едра шарка. Ваксинирах се, повече на късмета си се осланям, но и сертификат, имам.

    Коментиран от #37, #53

  • 37 Баба ти

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "От дядо ми, да е жив":

    Шарката започва да затихва и да си отива и тогава почва ваксинацията и ужким затова си отишла шарката, а то реално сама си е заминала.

    Коментиран от #40

  • 38 със сопите

    2 0 Отговор
    по главите ви скоро време да очаквате.
  • 39 последните дни

    1 0 Отговор
    "КОИТО ПРИЕМЕ БЕЛЕГА НА ЗВЯРА ИЛИ СЕ ПОКЛНИ НА ОБРАЗА МУ ТОЙ ЩЕ И ДА ПИЕ ОТ ВИНОТО НА ГНЕВА ГОСПОДЕН КОЕТО Е ПРИГОТВЕНО ЧИСТО В ЧАШАТА НА ГНЕВА МУ !"
  • 40 Нищо лично

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Баба ти":

    Твои приказки, ти си вярваш. Друг приказка, на друго си вярва.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 бай Иван

    3 0 Отговор
    След третата игла Пешо започна работа в голяма IT компания като... рутер.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 бечев

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Вълкът":

    Вълкът агент на Борисов,Само той е последната инстанция с гумичката за бришене!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Карабастун

    5 0 Отговор
    Никога няма да си инжектирам с тези 0т-Р0-вИ
    Нито аз, нито семейството ми.
    Грам няма колебание!
  • 51 ЦИЦЕРОН

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Антитрол":

    Слави Трифонов ми е личен приятел.. готин пич е.
    Тва че мнооо се надува и се праи на
    тежък е само за пред медиите

    ДВ са ясни - проамериканска партия, равотеща за чужди интереси и ценности сивият им кардинал е Прокопиеф, Иван костоф е носителя на експертизата, Маджо е балансьора с останалите мутрафони от други партии и престъпни организации;
    А Пинокио Бойкикев е боцмана и аватара за пред обществото
  • 52 Сух

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Дълг е на всеки гражданин на Република България да защитава държавата си! А ти си поредния плъх безроден!
  • 53 Сух

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "От дядо ми, да е жив":

    Хаахаа, сертификат имал.. Дедо ти обясни ли ти, че благодарение на тях и техните желания да ядът банани сега трябва да се чагърта..
  • 54 Дедо Пенс

    4 0 Отговор
    КОНСТИТУЦИЯТА гарантира личният избор за ваксинация!!!Иначе-Страсбург!!!
  • 55 мнение

    4 0 Отговор
    "Ваксинираните" също се заразяват и боледуват. Те са дори по опасни. Не се пазят, ако боледуват на крак разнасят вируса навсякъде. Те трябва да се тестват както останалите, там където се налага, напр. в болниците, домовете за възрастни хора, санаториумите.
  • 56 мнение

    4 0 Отговор
    "Ваксинираните" също се заразяват и боледуват. Те са дори по опасни. Не се пазят, ако боледуват на крак разнасят вируса навсякъде. Те трябва да се тестват както останалите, там където се налага, напр. в болниците, домовете за възрастни хора, санаториумите.
  • 57 да се забрани

    3 0 Отговор
    Да се забрани на работодателите да принуждават работещите да се ваксинират.Иначе няма как хората да повярват на думите ви. Имате ли представе на какъв натиск ги подлагат за какво ли не, сега им дадохте възможност да се разпореждат и със здравето и живота им.
  • 58 xxььььььь

    2 0 Отговор
    извадихме късмет, че министъра е антиваксер
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове