6 Септември, 2021 07:04 2 894 24

Боряна Димитрова: Несъмнено проектът на Петков и Василев би привлякъл избиратели от широк политически спектър

  • боряна димитрова-
  • социолог-
  • асен василев-
  • кирил петков-
  • проект-
  • румен радев

Потенциалът за разгръщането му е, ако се позиционира като про-президентска партия, смята социологът

Боряна Димитрова: Несъмнено проектът на Петков и Василев би привлякъл избиратели от широк политически спектър - 1
Снимка: БГНЕС

Най-голямата сила на проект на двамата министри от служебното правителство Кирил Петков и Асен Василев може да се окаже и най-голямата им слабост.

Това коментира през "Дневник" социологът Боряна Димитрова.

„Първо, ние не знаем дали такъв проект действително ще се състои. В момента имам чувството, че медии и анализатори участваме в доизграждането на един вече стартирал бизнес модел, създавайки му добавена реалност. Коментарите, хипотезите, вкл. недоизказаността на двамата министри Петков и Василев, създават хранителна среда и задвижват колелото на очакванията – такава е ситуацията от гледна точка на електоралната социология и психология. От гледна точка на по-строгата политическа логика, подобен проект е изправен пред едно ключово предизвикателство - неговата най-голяма сила може да се окаже и неговата най-голяма слабост. Потенциалът за разгръщане на този проект е, ако се позиционира като про-президентска партия. Заявка за което вече беше дадена от служебния премиер Стефан Янев. И двете страни – „проект“ и „президент“ - имат нужда един от друг и биха се подпомагали взаимно в предстоящата паралелна кампания за президентски и парламентарни избори. Каквато заявка пък даде от своя страна Кирил Петков. Възможно е местни структури, които работят за Радев, да работят и за Петков-Василев - нещо, което може да не съществува при едни парламентарни избори през следващата година. Възможно е да има преливане на гласове и други подобни съвсем не незначителни организационни предпоставки“, смята тя.

„Проблемът е в това, че дори и с негласното одобрение на такъв проект, Радев откровено би играл срещу партиите, които го издигнаха и които го подкрепят. Накратко казано, това, което би било плюс за него в президентската кампания, би било удар срещу подкрепящите го партии в парламентарната битка. Смятам, че от това как ще се развие този изначално заложен конфликт, ще зависи потенциала на този проект“, добави Димитрова.

Според нея не бива да се изключва и варианта, при който двамата министри се явяват заедно с „Демократична България“. „Христо Иванов ги нарича „наши съмишленици“, Петков е един от създателите на „Да, България“. Два конкуриращи се политически проекта със сигурност биха създали напрежение между избирателите на тази формация, независимо дали сега, или на бъдещи избори“, отбеляза Боряна Димитрова.

„Така както към момента се позиционира проектът, той несъмнено би привлякъл избиратели от широк политически спектър. Вероятно на първо място, от формации, чиито избиратели най-силно се идентифицират с двамата министри – „Демократична България“. Освен това, от другите протестни партии в по-широк смисъл, вкл. и от БСП. За мен големият въпрос, на който ще търсим отговор и в проучванията (ако този проект бъде създаден) е, дали той ще разшири сегашният потенциал на протестните партии, създавайки едно президентско мнозинство, или ще откъсва избиратели от тях, създавайки още по-голяма фрагментираност“, коментира още социологът.

„Една от тъжните истини за българския политически живот е, че при всяка патова ситуация, а сегашната безспорно е такава, както и при всяко разместване на икономическите пластове, решението се търси все в нови проекти. На тези, които сме с по-дълга партийно-електорална памет, вече ни е трудно да изброим колко „нови проекти“ минаха през политическия калейдоскоп в последните десетина години - Меглена Кунева, Бареков, Яне Янев, Георги Първанов с АБВ, Слави Трифонов. Всеки един от тях в началото е бил с нещо очарователен, или поне очароващ част от публиката, а после или бързо, или още по-бързо е поемал пътя надолу“, отбеляза тя.

„В момента, след двукратния неуспех на партиите на протеста да съставят правителство, при катастрофически развиващите се отношения между тях и притесненията от евентуалното отражение на тази процеси върху президентската кампания, определено се катализират в някаква степен - още неясно в каква - поредните очаквания за по-нов политически проект, който да замести неуспелите нови от предишните избори“, продължи Димитрова.

Според нея винаги има шанс политически проект да успее да влезе в парламента, ако се появи месец-два преди изборите. По думите ѝ обаче проблемът на „проектите“, за разлика от изграждането на една партия, не е във влизането им в един парламент, а в способността им да постигат траен политически успех в поредица от управления, в противовес на конюнктурните цели, които ги пораждат.

„Що се отнася до фурора, често казано, запазвам трезв скептицизъм. Електоралните „вълни“ в българската политика с времето стават все по-малки. Достатъчно е да сравним получените почти два милиона гласа при възхода на Сакскобургготски, над милион - при Борисов, с тези на Трифонов сега, за да видим този очевиден спад. Очакването, че ще се появи един „разбиващ“ нов политически субект, който ще потопи всички останали, ми изглежда леко безпочвено. Прилича на позицията на онези анализатори, които допреди 3-4 месеца предвиждаха „такъв живот“ на ИТН, на коалицията на протестните партии, а сега са най-яростни критици на този конструкт“, обясни тя.

Според Димитрова един подобен проект няма да има привилегията да бъде извън и над „партиите“, каквато позиция обикновено носи дивиденти, а ще стане част от партийните играчи, с всички последствия от това.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 4 Отговор
    герб са мафия БОЙКО е престъпник
  • 2 Лешояди платени

    18 4 Отговор
    Гледате да лаете по някаква бъдеща партия вместо да си гледате в паничката на ГЕРБ/ДПС/ИТН.
  • 3 ????

    27 2 Отговор
    Добре е да има нова партия от млади, умни и скромни хора! Омръзна на голяма част от българите простотията и некадърността на предишните управляващи и на последните "победители"!
  • 4 хаберих

    15 1 Отговор
    - Каква прелест! Котарак или котка е?-попитала блондинка.
    - По ушите не виждате ли?
    - Не.
    - Това е заек.
  • 5 Сатъра на Хана

    14 6 Отговор
    Аз съм си Християн Комунист 3- то поколение и вярвам че чорбаджиите и бейовете ще пуснат снагата на Майка България само с бой ..... ЗАТОВА НЯМа да могат Киро и Асен да ме привлекат ,- Те са Харвардски капиталисти , които са учени да вярват в реформирания чорбаджия и елитаризма - десен проект

    Коментиран от #7, #10, #14

  • 6 Волов

    16 3 Отговор
    Т.н. нов проект е американски проект. Нищо ново за една колонизирана територия каквато е страната ни. За да се отървем от тези наглеци, американците и техните български слуги, ни е нужно възраждане - дълъг и труден път, но това е положението.
  • 7 БОЛШЕВИК 🌟

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Сатъра на Хана":

    Браво другарю. Такива като теб са нужни днес на майка България! Но при чистата идеология няма Християнин Комунист. Аз съм Атеист и религията е опиума на народите!
  • 8 Давид

    11 2 Отговор
    Като да ги отвеят всички останали. Толкова сме ви намразили търтей мизерни.
  • 9 Раздухвате темата за Партия, на Петков

    7 5 Отговор
    И Василев!! Да намалее подкрепата за ИТН и Борисов отново да се бие в гърдите::Вижте аз отново победих, Народа ме Иска Обича... Това е Схемата и многото писане за"Партия на Петков и Василев"!! Да се хвали Борисов, чее спечелил Отново!! Егото го Води!! Не може даго преживее, а тепърва ще трябва да свиква с много неприятни неща!!
  • 10 БОЛШЕВИК 🌟

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сатъра на Хана":

    Ника ти е хубав, но точно насилственото покръстване от Борис слага край на Хановете или Кановете! След това България отслабва и скоро пада под Византийско робство, малко по късно в исторически план е завладвна и поробена от гнусната сган османските турци!
  • 11 Тази плямпа

    11 2 Отговор
    Вчера едно - днес друго.
    Типична герберастка.

    Коментиран от #22

  • 12 В.В.П.

    6 2 Отговор
    Друго си е,,да обявяваш през ден,че си прост и хората са прости,и че , материала е скапан,затова се разбирате.!!.Но това е друго!!
  • 13 www

    5 2 Отговор
    Новият проект ще дръпне най-много гласове от победителите на последните парламентарни избори.
  • 14 1111

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сатъра на Хана":

    Едно е да са те учили нещо, съвсем друго е в какво вярваш.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пенсионер 200+50 изборни

    4 2 Отговор
    Василев, първото нещо, което трябва да направите е да извадите злоупотребите на Кратуната и да ги побликувате в световния печат. Така тоя тулуп ще се откаже от президентските си напъни!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 0808

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Месут":

    ... бих гласувал за нова партия на Петков и Василев..омръзнаха ми до гуша разни тикви, чалгари и башибозуци...
  • 19 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 2 Отговор
    НОВАТА ПАРТИЯ Е ПРОЕКТ НА МАФИЯТА И ХУНТАТА НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП.....
  • 20 666

    3 1 Отговор
    Нищо чудно ... партии и зрелища да има в тая държава ! Няма как да повярвам на тия двамата .
  • 21 иво

    1 1 Отговор
    ВСЕКИ ПРОЕКТ , ПОДКРЕПЯЩ ХУНТАТА НА радефф , Е ПРОТИВ Б Ъ Л Г А Р И Я ! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ , ДОКАТО НЕ СТАНЕ КЪСНО ! И М П И Й Ч М Ъ Н Т !
  • 22 ОШипка радефф

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тази плямпа":

    ОПРАВИ СИ РЕЧНИКА - И.Д.И.О.Т. !
  • 23 ДОКО

    0 1 Отговор
    ПРЕД СЛАВИ ТРИФОНОВ ВСИЧКИ ВИЕ СТЕ УЧЕНИЦИ В 1 - ВИ КЛАС..
  • 24 Токин

    1 0 Отговор
    Наистина не мога да проумея защо още продължава да се нарича "проектът на Петков и Василев" при положение че основното финансиране идва от олигарха Иво Прокопиев!?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове