Last news in Fakti

6 Септември, 2021 09:25 6 466 16

Омбудсманът поиска от НОИ служебно преизчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите

  • диана ковачева-
  • нои-
  • пенсии

Повод за препоръката на обществения защитник са десетките сигнали и въпроси на граждани, които се интересуват от влезлите на 1 септември т.г. нови промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО)

Омбудсманът поиска от НОИ служебно преизчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите - 1
Снимка: Пресцентър

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, в която настоя за служебно преизчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите при 172 226 души в разгара на четвъртата COVID вълна или да се премине към премахване на крайния срок за това - 30 септември 2022 г.

Повод за препоръката на обществения защитник са десетките сигнали и въпроси на граждани, които се интересуват от влезлите на 1 септември т.г. нови промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). С тях се изменя механизмът за определяне на намалението на осигурителния доход, от който се изчислява индивидуалният коефициент при определяне на размера на трудовите пенсии на лицата, родени след 31 декември 1959 г. и осигурявани в универсален пенсионен фонд (УПФ).

„Гражданите одобряват възможността за постигането на по-малко по размер намаление на индивидуалния коефициент, тъй като така реално ще получат по-висок размер на пенсиите, отпускани от държавното обществено осигуряване (ДОО)“, пише Диана Ковачева.

Тя допълва, че посочените промени могат да се прилагат при изчисляването на размера на всички лични и наследствени пенсии, свързани с трудова дейност, които се отпускат с начална дата след 31 август 2021 г., както и на пенсии с по-ранна начална дата, ако производството по отпускането им не е приключило към момента на влизане в сила на новите текстове и все още не е определен действителният им размер.

По данни на НОИ, от тази възможност може да пожелаят да се възползват 172 226 лица, на които към момента осигурителният институт изплаща такива пенсии. Като близо 70% от пенсионерите, попадащи в кръга на хората, които ще имат правото да поискат преизчисляване, са лица с пенсии за инвалидност заради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест.

„От посочената от НОИ информация става ясно още, че когато на лицето се изплаща пенсия, приравнена на минимално гарантирания от държавата размер за съответния вид пенсия, но действителният ѝ размер е по-нисък от този минимален размер, преизчисляването може да няма очаквания от хората ефект. Възможността за повишаване е свързан с персоналния характер на пенсиите и не дава яснота кои от лицата, получаващите и в момента пенсии от държавното обществено осигуряване, могат да очакват положителен резултат. Тези обстоятелства създават риск много голям брой от потенциално правоимащите пенсионери да пожелаят да се възползват от възможността да поискат преизчисляване на пенсията си, включително когато не са убедени, че пенсията им ще бъде повишена след преизчисляването“, допълва доц. Диана Ковачева.

Тя акцентира, че макар крайният срок за подаване на заявления за преизчисляване на пенсиите да е 30 септември 2022 година, има реална опасност голяма част от пенсионерите да се насочат още в първите дни и седмици към възможността да поискат преизчисляване. Защото при забавяне подаване на искането тези хора в съответните месеци на отлагане ще получават по-малкия размер пенсия.

Омбудсманът предупреждава, че не е за пренебрегване и опасността възрастни самотно живеещи или трудноподвижни хора да се насочат към офисите на НОИ, без реално да са превзимащи лица за такова преизчисление.

„Като омбудсман и защитник на правата на гражданите смятам, че не бива да се допуска ситуация, в която възрастните хора, включително такива, с влошено здравословно състояние, самотно живеещи или трудноподвижни, да бъдат поставяни пред избор да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на НОИ, в момент на увеличаващите се случай на COVID-19 и в разгара на четвъртата вълна на епидемията, за да подадат своите документи за преизчисляване на пенсията. Не бива да се допуска също така правоимащи пенсионери да търпят негативите от това, че са отложили подаването на документите си, за времето след отминаване на очакваната четвърта вълна от COVID-19“, аргументира тезата си Ковачева.

С цел предотвратяване струпването на хора пред офисите на НОИ, тя препоръчва, да бъде обмислена възможност за служебно преизчисляване на пенсиите на всички правоимащи лица.

„Този подход ще предотврати социалното напрежение при евентуално струпване на множество хора, в нарушение на противоепидемичните мерки. В случай, че не се възприеме възможността за служебно преизчисляване на пенсиите на имащите такова право лица, настоявам да бъде премахнат срока 30 септември 2022 г., до който лицата да могат да се възползват от това си право“, пише в заключение омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ????

    8 1 Отговор
    Така и неразбрах от това замеряне с цифри и % на най "облагодеталстваните" инвалиди полага ли им се нещо или те ще духат супата?

    Коментиран от #10

  • 2 цербер

    6 0 Отговор
    Омбудсманката Диана Ковачева
  • 3 Лудница

    6 1 Отговор
    С препоръки не става,със заповед по може но пак има вратички нещата да не се случат.Конституцията иска късане и горене и унищожаване на всеки мегабайт в интернет от нея и на ново умни хора да в напишат,а не просто и алчни мислещи само за себе си.
  • 4 въпросче

    11 0 Отговор
    Преизчисляване на индивидуалния коефициент на кое на пенсиите? И на кои пенсии?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 сентинел

    10 0 Отговор
    Пoвoд зa прeпoръкaтa нa oбщecтвeнната зaщитничка ca дeceткитe cигнaли и въпрocи нa грaждaни, кoитo ce интeрecувaт oт влeзлитe нa 1-ви ceптeмври т.г. нoви прoмeни в Кoдeкca зa coциaлнo ocигурявaнe (КCO). НА ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ ЗАЩО НЕ ПРЕИЗЧИСЛЯТ ПЕНСИИТЕ С НОВИТЕ КОЕФИЦИЕНТИ ЗА ВСЯКА ОТРАБОТЕНА ГОДИНА ТРУДОВ СТАЖ?
  • 7 Григор

    11 1 Отговор
    ТАЯ Диана Ковачева,ЗАЩО САМО ИМИТИРА ДЕЙНОСТ КАТО НИЩО НЕ Е НАПРАВИЛА ДО СЕГА!
    КАКВО НАПРАВИ ЗА 100000 ПРЕБОЛЕДУВАЛИ ОТ КОВИД,УСТАНОВЕНИ С БЪРЗ ТЕСТ И СЕГА НЕ МОГАТ ДА СИ ИЗВАДЯТ СЕРТИФИКАТ ЗА ПРЕБОЛЕДУВАЛИ,ЗАЩОТО НЕ СА УСТАНОВЕНИ С PSR. Като омбудсман и защитник на правата на гражданите КАКВО НАПРАВИ ТАЯ ЗАПЛАТАДЖИЙКА?????
  • 8 пенсионер

    11 0 Отговор
    госпожата да провери на какво основание не се зачита "приравненият" трудов стаж при преизчисляване на пенсиите ! нали и за този стаж са плащени немалки осигуровки !
  • 9 плюс минус

    13 1 Отговор
    "Умните" ни депутати пак ще оплескат работата, приравнявайки стотици хиляди хора да бъдат с еднакви пенсии.
    Добре: минималната да бъде 370 лева, но оттам нагоре да се добавя процент за години трудов стаж. Сега един работил 25 години и друг с 40 години трудов стаж ще получават еднакви пенсии.
    Това го нямаше и по времето на соца.
  • 10 жфр

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "????":

    Полагат се на инвалидите с 50-70% ТЕЛК 2-3 лв. увеличение на месечната подкрепа или крайна сума 25 лв. и стотинки. Това го заявиха конкретно. А за увеличение на техните пенсии никой не споменава нищо. За хората с увреждания- мълчание.
  • 11 СусБе

    3 2 Отговор
    Мижи да те лажем.... Лижи да те мажем... и се надупи!
  • 12 Мнооого

    3 2 Отговор
    е излишна госпожата !
  • 13 възпитан

    3 2 Отговор
    Инвалид повече от 10год. работи общинските ниви защото съпругата му е кметски намесник това е положението с някой инвалиди

    Коментиран от #16

  • 14 Възмуген

    6 0 Отговор
    Гадно го направихте вие от нои, изключено мръснишки, не знам как да го кажа., по тиквенски или едерррадефski, но вместо да улес явате вие трови те и смърдите. къде е контролът върху нои?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 8866

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "възпитан":

    Хората с увреждания имат право на труд, повечето от тях.
    В посочения от теб случай проблемът е другаде, а не че човекът работел.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове