ФАКТИ.БГ
  • андрей райчев

Андрей Райчев: Българинът вече не е онзи бедняк отпреди 30 години

Не е онзи човек, на когото 200 долара в ресторанта му се виждаха като върха на възможния лукс, а 500 или 1000 долара заплата бяха най-върховната му мечта

Публикувана: 6 Септември, 2021 17:21
64 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5524
Андрей Райчев: Българинът вече не е онзи бедняк отпреди 30 години - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.8 от 42 гласа.

Социологът Андрей Райчев даде интервю за „Дойче Веле”, ето какво каза той:

ДВ: Трети парламентарни избори през тази година: очаквате ли те да променят нещо?

Райчев: Със сигурност. Това ще е финалът на тази мини-революция, която започна през юли миналата година, когато прокуратурата си позволи да нахлуе в президентството.

ДВ: Тоест, смятате, че мисленето на българския избирател за тази една година се е променило и тази промяна ще сублимира сега, на третите парламентарни избори?

Райчев: Допреди това бунтовете в България винаги са били бунтове на неимaщите, на засегнатите, на хората в тежка икономическа криза, които не могат да си плащат тока или лекарствата. Сега е друго. Някои му се подиграват, че бил "бунт на ситите", но то не е така. В България вървят дълбоки и дългосрочни процеси, които са бавни. Бавните процеси в историята са най-важните процеси. В случая има два много бавни процеса, които кулминираха в ново качество. Първо, българинът не е този бедняк, който беше преди 30 години, не е онзи човек, на когото 200 долара в ресторанта му се виждаха като върха на възможния лукс, а 500 или 1000 долара заплата бяха най-върховната му мечта.

ДВ: И който малко преди това беше готов да чака 20 години за лада...

Райчев: Да, после го сполетя страхотията на прехода, ладата се счупи, асансьорът спря, дограмата се развали, изобщо всякакви ужаси. Днешният българин вече не е някакво оцеляващо, просещо същество. Та това е едното. Второ: радикално се промени отношението ни към Европа. Не в смисъл, че сме станали евроскептични, напротив: България е най-европозитивната членка. Но хипнозата "Европа" се развали. Българинът ходи на гурбет в Севиля, работи в Мьонхенгладбах, учи в Амстердам и т.н.

ДВ: Тоест, трезво гледат на Европа, чувстват се на равна нога?

Райчев: Да, точно така. Чисто и просто ние вече ставаме европейска страна. А една европейска страна не може да има този вид управление. Европейците са много по-взискателни към властта, много по-конкретни и склонни да обсъждат не някакви огромни теми преди избори, а чисто и просто да мислят за пари, за ползи, за практични неща. Защо тези пари не отиват за общото благо, а ги взима еди кой си?

ДВ: А как тези два бавни процеса ще променят гласуването на българите сега? И вие сте го казвали, и други са го казвали: българите непрекъснато гласуват за някакви спасители, за някакви месии и предводители. Ето, сега Слави Трифонов беше поредният такъв.

Райчев: Към Трифонов очакването беше не толкова да ни спаси, колкото да ни отърве. "Този ще ни отърве от онзи." Ако наистина е така, той просто не си изпълни задачата, въпреки че се опита. Това е провал не защото не съставиха правителство, а защото не ни отърваха от този вид система. Те го наричат "модела Борисов", но това не е "моделът Борисов", то е просто досегашното ни съществуване като някакви "присъдружни същества". А сега вече ние сме едни от европейците - и искаме европейско управление. Това увлечение по служебните министри не е онова очакване на поредните спасители. Не, това е просто желанието да дойдат някакви хора, които да управляват по европейски - без да те крадат. Или поне да крадат малко, невидимо, безшумно и не арогантно. Защото нещата, които тези министри разкриват на всяка крачка, са потресаващи. Например: проверени са само две болници, в едната - схеми за трансплантации на органи, в другата - надписани за един месец 400 пациента. Бъркат в две магистрали - там пък се оказва, че няма никакъв контрол върху раздаването на парите. При това те не правят нещо системно в момента - просто където и да бръкнеш, излиза някаква страхотия. Това българите смятат да го прекратят. И ще сменят, и сменят, и сменят играчите, докато се явят онези, които ще прекратят точно това.

ДВ: А виждат ли се тези играчи? Излизат ли вече от съблекалнята на терена?

Райчев: То е много просто: става дума за смяна на генерациите. Идват хора, които са учили в Европа, нямат комплекса от Европа. Това не е нещо извънредно или свръхестествено, ние го виждаме: те искат по-млади, по-усмихнати хора, които да приличат на европейски политици. Изобщо не казвам, че ще настъпят цветя и рози - просто, слава Богу, свършва един важен етап в живота ни. Хората ще го правят, докато нагласят новата политическа система. Това не е никакъв замисъл, те не си казват "искаме такава и такава система, дайте да я направим". Не, това става опипом. Но има една опасност: хората може в един момент да се отвратят от неспособността на политиците да се коалират и тогава може да съборят парламента като такъв и да си направят президентска република.

ДВ: Според Вас като социолог: какви ще бъдат резултатите на тези избори?

Райчев: Много трудно е да се каже, защото не се знае нищо за тази нова партия, за която се говори. Нейните бъдещи участници намекват, че ще я има, но като министри в момента коректно се въздържат от каквото и да било повече. Добре е, че не говорят за проекта, но той очевидно набъбва и в момента много трудно може да се прецени колко е голям. Участвах в една дискусия с политолога Стойчо Стойчев, който каза, че според него могат да съберат между 400 000 и 700 000 гласа, а това е много. Ако го сложим в порядъка половин милион, получаваме една малко парадоксална картина. Не ми се вярва Трифонов да получи по-малко от половин милион - плюс-минус. Не вярвам ГЕРБ да получи нещо много различно пак от този половин милион, тъдява са и БСП, и ДБ. Та ако влязат и новите, стават пет по половин милион. Това е много интересна ситуация, в която никой не доминира, а имаме пет много различни партии, които ще трябва да излъчат правителство. Мен ако питате, този път ще успеят.

ДВ: А какво ще бъде това правителство?

Райчев: Коалиционно, програмно или нещо подобно. Тук трябва да добавим и 300 000, които вероятно ще получи ДПС, а ако най-малката сегашна партия удържи - още едни стотина хиляди. А може би и някоя от националистическите. Като съберем всичко това, излизат някъде около 3 милиона гласа. Тоест, това е обичайният брой гласоподаватели в България. Вероятно в този порядък ще бъдат резултатите. Огромно значение има, разбира се, кой ще е първи от тези пет, но в крайна сметка то не е решаващо - само ще определи поредността на ходовете. Важното е, че трябва да правят коалиция и да отпаднат една част от разделителните линии.

ДВ: Кои да отпаднат, кои да останат, каква коалиция?

Райчев: В момента ГЕРБ и ДПС са в изолация, тях ги изолираха. Но останалите пък се самоизолираха, най-вече помежду си. Тази изолация и тази самоизолация трябва да паднат, в противен случай българите ще изгонят парламента и ще поискат друг вид власт.

ДВ: Вашето лично очакване за тази бъдеща нова партия какво е? Какви са наблюденията Ви като политолог?

Райчев: Те много стриктно си спазват задължението да не бъдат засега политици. Аз виждам следното: тя като че ли ще бъде партия на десни хора. Те като икономисти имат този вид дясно мислене, но доколкото виждам, смятат сериозно да ашладисат и други неща, за да избегнат противопоставянето ляво-дясно. Петков има две показателни изказвания по въпроса. Първото е за червената линия с бедността. Той казва: аз съм десен човек, но не съм окей с 42% под границата на бедността. Втората част от това изречение звучи като лява идея. И другото му изказване, което се отнася до различието между него и Николай Василев: дясна програма в момента не бива да се прави, защото "запушването на течовете", тоест - преборването на корупцията, трябва да е съпроводено с нарастване на жизненото равнище. Такива постановки дават на Петков потенциал за диалог в целия спектър. Това дори десните ще го приемат като аргументация, а левите направо ще се зарадват, че се взимат предвид техните приоритети.

ДВ: А като министри до момента те какво показаха? Демонстрираха ли тази ляво-дясна политика, за която говорите?

Райчев: На мен ми се струва, че те свършиха нещо важно: бръкнаха в раните и започнаха да ги чистят. Разбира се, за два месеца нищо не може да се направи, но подходът е правилен. Просто корупцията трябва да се прекрати - и те като че ли смятат точно това да правят, ако възникне политическият им проект и ако вземат властта. Разбира се, те няма да я вземат сами. Президентът Радев, създавайки това правителство, създаде и нещо като невидима коалиция: там има "червени", има "сини", има просто експерти. И както виждаме: българите са много доволни от него.

ДВ: А какви стъпки предстоят до изборите, какъв е календарът?

Райчев: Или сме на избори на 7, на 14 и на 21 ноември - или само на 14 и 21 ноември. Ако Корнелия Нинова си спази обещанието да върне мандата на 7 септември, президентът Радев на 8 може да разпусне парламента - и тогава изборите ще бъдат на 7 ноември. Избори "2 в 1" той не искаше, но вече даде малко на заден и сега ми се струва по-вероятно, че ще даде на парламента още малко време, примерно за актуализацията на бюджета, и ще го разпусне на 15 септември. Ако го разпусне на 15, има право да обяви избори за 14 ноември. 90 на сто според мен е вероятността на 14 ноември да имаме "2 в 1", на 21 ноември втори тур на президентските. Втори тур е неизбежен, колкото и гласове да набере президентът, защото списъкът с кандидати е много дълъг и той няма как да спечели още на първи тур.

ДВ: Ако има политически проект "Петков-Василев", те ще успеят ли за тези два месеца да се подготвят?

Райчев: Със сигурност не могат да направят партия, както знаете. Но има странични ходове. Могат просто да вземат някоя съществуваща партия, както царят навремето направи, както Божков направи на предпоследните парламентарни избори. Другият вариант е през движение да влязат в някаква коалиция. Но те все още не са обявили какво са решили и можем само да гадаем.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Легитимни ли са за Вас избраните след това парламенти?
Линк към резултатите


София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.8 от 42 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
русенец
1 Отговор
Тоя малоумник да не смята всички българи за софиянци и всички, че сме на някаква хранилка? Изобщо чува ли се какви ги дрънка?

Коментиран от #40, #42, #47


Оценка:
-12 +114

Себе
2 Отговор
си ли визираш , другарю милионер ? Брейййй , че нагъл , бе !

Оценка:
-7 +102

пешо
3 Отговор
много разкошно и охолно се живеее с 300лв. пенсия .

Оценка:
-4 +95

Мендоса
4 Отговор
Той гледа голфърите на Албена! Див комуняга!

Оценка:
-6 +70

гадно
5 Отговор
Явно тоя не си е подавал носа извън София. Да обиколи селата и да види голяма част от хората как живеят не всички имат имоти в чужбина и чекмеджета.

Коментиран от #31


Оценка:
-10 +88

asd
6 Отговор
бсолютно! Замени около 60-70 едини от IQ-то си за два и пеесе.
И внася боклук от Италия за още три и дваесе.
Браво!

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХА

Оценка:
-4 +28

ТаУмВзе
7 Отговор
Тоя измекяр на какво е?

Оценка:
-4 +51

честен ционист
8 Отговор
Другарят Райчев май не е излизал скоро в провинцията, заприличало е на сайгонската джунгла и тука таме обикаля по някой беззъб орангутан с торбичка кисело мляко и полувин хляб от вчера.

Коментиран от #15


Оценка:
-6 +72

Ей тиии
9 Отговор
Я ела на село да видиш как се живее БЕ малоумник.

Оценка:
-5 +72

КОТарАК
10 Отговор
тоя изкукуригал тиквеник не помни ли колко бяха цените в магазините тогава

Оценка:
-7 +63

Сатана
11 Отговор
Б@клук,без такива като теб България би била прекрасно за живеене място,@трепко!

Оценка:
-6 +60

ИВАН
12 Отговор
Лелее, тоя пенлюга какви ги дрънка, май много му харесва да има мултимилионери и огромна, изнемогваща за насъщния хляб част от обществото

Оценка:
-5 +53

Васил
13 Отговор
Не е онзи бедняк а нов бедняк като вземе заплата монополистите Вик Ток и парно му взимат парите и накрая нищо не му остава.

Оценка:
-4 +53

Българка
14 Отговор
Дали ще има проект на служебни министри не е ясно, не зная защо всички говорят и се упражняват на гърба на Нероден Петко. Но страхът от заявката на Кирил Петков и Асен Василев, че след приключване на мандата на служебния кабинет ще останат в политиката по един или друг начин подлудява както мафията и сараите, така и хищните калинки и партиите от статуквото!
Те разбират, че рахатлъкът им няма да се върне! И има защо да се страхуват. Вече има гражданско общество , което ще се противопоставя на всякакъв опит за подмяна!

Коментиран от #56


Оценка:
-9 +31

Татарина
15 Отговор

До коментар #8 от "честен ционист":


На тати умното момче, всичко знае!

Оценка:
-8 +17

Behemoth
16 Отговор
Крезове!

Оценка:
-3 +10

Бойко Разбойко
17 Отговор
Мене най дребната банкнота ми е от 500 евро.

Оценка:
-9 +29

666
18 Отговор
Откъде изровихте мумията райчев ,очаквам да пуснете и ония другия харизанчо ... не е голяма разликата и двамата са дебили от класа .

Оценка:
-7 +36

Аааа
19 Отговор
А един двустаен апартамент в Лозенец струва 300 хиляди евро, или шестотин хиляди лева.
При комунизма беше двайсет хиляди лева.
Ако тогава заплатата беше двеста лева, сега вдигнала ли се е трийсет пъти.

Коментиран от #22


Оценка:
-6 +30

Към заглавието
20 Отговор
НЕ, не е онзи бедняк, а е този бедняк, който по стечение на обстоятелствата не си е хванал куфарите и се намира на територията на РБ. Този бедняк, който повярва, че може да има промяна, този бедняк, който мина от надеждите към СДС и на последните избори пак с надежда гласува за ИТН. Този бедняк, който търпя ГРОБ и приближени да си развяват байрака и да грабят както никой нашественик не е ограбвал България. Този бедняк, който взима 300лв. пенсия, защото не е бил директор, военен и т.н държавен служител.Този бедняк, който и в момента работи за минимална заплата, включително и в събота, но не по 8часа, а по колкото му нареди ШЕФЪТ и пак не може да свърже двата края. ДА– Българинът не е Онзи бедняк, а е ТОЗИ, ТУК и СЕГА, от който политиците се интересуват само по избори като електорална единица!

Оценка:
-6 +41

гнусар
21 Отговор
този е за бой

Оценка:
-7 +32

Днес
22 Отговор

До коментар #19 от "Аааа":


Днес минах през М. Търново. Живота там е спрял някъде към 80-те. Тристаен обзаведен 25000лв.

Коментиран от #25


Оценка:
-4 +23

Някой
23 Отговор
Преди 36 години моя баща разполагаше с 96 000 български лева , равностойността на 5 апартамента , извадени с честен труд ,като майстор в строителството . Нямал съм усещане за бедност , на пръта луканки , ватоси , калкани лефери . Дънки, само маркови . Курорти , Цяла източна Европа ,това са ми спомените . Кой сега може да се похвали , че е бил 3 пъти в Ермитажа.

Коментиран от #57


Оценка:
-6 +24

Хайде
24 Отговор
В карайте им €врото та да видят на кой свят са !!!

Оценка:
-2 +9

Ироничен
25 Отговор

До коментар #22 от "Днес":


Купувай!

Оценка:
-1 +6

Свинско с зеле
26 Отговор
Тоя плашидундарник пак са го качили да плашат бабите внучетата си с него ,че не си ядат постното зеле на обяда ...Вържете му ръцете ,да видим дали нещо ще изрече ...Само маа с тях и гледа страшно ...

Оценка:
-2 +19

Тоя
27 Отговор
Що не се оперира?

Оценка:
-0 +16

веселяк
28 Отговор
Хубаво, че ми каза Райчев, абе друго си е да разбереш, че си богат! Иначе щях да повярвам на Световната банка-"Страната ни остава най-бедната членка на Европейския съюз с брутен вътрешен продукт на глава от населението на ниво от 53% от средното за блока. Това сочи доклад на Световната банка!

Оценка:
-0 +23

29
Този коментар е премахнат от модератор.
АМОН
30 Отговор
АБЕ ВЕНЦЕЛ ,
АБЕ РАЙЧЕВ,

СКРИЙСЕ БЕ НЕЩАСТНИК!

ПРЕВЪРНАХТЕ БЪЛГАРИЯ В ЦАРСТВОТО НА МЪРТВИТЕ ДУШИ.
Какво като хората имат пари, когата не е останало нищо човешко в тях.

Само за последната седмица спестяванията в банките са скочили с над 1/4 от преди това.

МИЛИАРДЕРИ , МИЛИОНЕРИ , ХОРА САМО С ЧОВЕШКИ ОБРАЗ , НО НЕ И С ДУША.

ДЪРЖАВАТА НИ Е ПЪЛНА С МЪРТВИ ДУШИ.

ЗА ЦЪРКВА ДА НЕ ГОВОРИМ.

НЕ ЗНАМ КОГА ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ДА СЕ ВЪЗРОДИ ОТНОВО БЪЛГАРСКОТО , ЗАЩОТО РЕПУБЛИКАТА НИ ОТДАВНА Е ПРЕВЪРНАТА В ИСЛЯМСКИ ХАЛИФАТ НА ЕДИН НЕЩАСТНИК РАЗПРЕДЕЛЯЩ ПОРЦИИТЕ В ДЪРЖАВАТА ТАКА КАКТО СУЛТАНА ГИ Е РАЗПРЕДЕЛЯЛ

Оценка:
-0 +22

Морган Сакс и брат му ротшилд
31 Отговор

До коментар #5 от "гадно":


Затваряй кончината язък за децата и техните родители

Оценка:
-0 +6

no name no face no number
32 Отговор
Преди 30-40 години перко , нямаше бедни, но то явно не си живял в България

Оценка:
-4 +20

Варна
33 Отговор
Не разбирам модата, хора които нищо не разбират от икономика да се изказват в тази посока.- Признавам си, че преди години изпитвах известни симпатии към Райчев, но в последно време чух и доста глупости. - Единствените доволни в настоящето за онези, които зависят от държавните пари.- 140 години се наливат неравномерно пари в един град и там има някакво движение на икономиката макар и изкуствено. - Резултата от това, обаче видимо е негативен! - Тези, които потребяват там парите въобще не могат да погледнат по- далеч от носът си! - Страната продължава да се обезлюдява, а преселението върви или към София, където ни се харчат парите или в чужбина! Демографският срив вече е катастрофален и това влияе и върху всичко останало.

Оценка:
-0 +18

Сатъра на Хана
34 Отговор
Мдаа, БЪЛГАРИЯ НЕ Е БЕДНА, САМО ДЕТО 500 Мутри и Бекове притежават 75% от БВП-то ........ Та викам да наблегнем на пре-разпределението на БВП-то , со кротко , до блажко , со малко кютек и трудово възпитателни лагери за мутри и бейове

Оценка:
-1 +13

НикогаВПивечеСДС-Чума
35 Отговор
България беше разсипана и окрадена от такива,като този,за когото посветени говорят,че отдавна е захлебил с десетки милиони.
Но Каскетът не го пита как ги е припечелил

Оценка:
-0 +14

Нищо ново
36 Отговор
О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!

Наяла се въшката и излязла на чело.

Оценка:
-1 +6

АМОН
37 Отговор
МЕНТОРА РАЙЕЧВ НЕ Е ПРОЗРЯЛ, ЧЕ ВРЕМЕТО НА ДОГАНОВИЯ ХАЛИФАТ Е ПРИКЛЮЧИЛО.

КАКВО ИДВА ??
САМО НЕМЕЗИДА ЗНАЕ.

Оценка:
-0 +6

3929
38 Отговор
Прав е, сега българина е двойно по-беден, и добре, че са кредитните карти и заемите, до като работи, ако загуби работата си, веднага ще се осъзнае колко всъщност е беден.

Оценка:
-1 +11

Хахаха
39 Отговор
Този има в предвид своите приятели ПРИВАТИЗАТОРИ С ХОТЕЛИ И ГОЛФ ИГРИЩА ....

Оценка:
-0 +12

ГЕРГИ ГЕРГОВ
40 Отговор

До коментар #1 от "русенец":


ГЕРГИ ГЕРГОВ РЕКЛАМАТА И ГОЛФАДЖИЯТА ТОЗ МУ Е СЪДРУЖНИК!!!!!!КАТО ЧУХ ,ЧЕ ЕЛИТА ОТ 200 ЧОВЕКА В ПАРЛАМЕНТА МОЖЕ ДА РЕШАВА И ДА ПРОДАДЕ ДЪРЖАВАТА БЕЗ ЗНАНИЕТО НА НАРОДА РАЗБРАХ ЩО ЗА СТОКА Е ТОЗИ ТЕРОРИСТ БЕЗРОДНИК И ДЪРЖАВЕН ИЗМЕННИК!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-0 +15

Тъй ли?
41 Отговор
После що българската поговорка била "Сит на гладен не вЕрва!!!!"

Оценка:
-0 +7

БАЙ Х@Й ‼️
42 Отговор

До коментар #1 от "русенец":


🇧🇬Не само в журналистическите среди се знае за огромното богатство на социолога Андрей Райчев, което надхвърля 150 милиона евро. Защото няколко зрители истински се учудиха на информацията, че той е съдружник в уникалния комплекс за голф на родното Черноморие, разпрострял се върху цели 1000 декара между Каварна и Балчик.

Цялата инвестиция в комплекса „Блек Сий Рама", открит миналото лято, надхвърля 35 милиона евро. Дизайнер на игрището за голф е живата легенда в този аристократичен спорт Гари Плейър. В комплекса се предлагат над 25 модела двуетажни вили по дизайн на европейски и американски архитекти. Цялостният проект е за около 400 къщи, от които към момента са построени около 100 постройки.🇧🇬

Коментиран от #50


Оценка:
-0 +8

Даката
43 Отговор
От 2011 до 2019 работата ми налагаше пътуване до Мюнхен и розенхайм един път месечно.Правило ми е впечатление,че в Мюнхен виждам по малко луксозни коли от колкото в София.

Оценка:
-2 +7

Рашавия
44 Отговор
Какъв социолог е тоя като няма грам-идея за живота на социома?
50 000 въшки не са българският народ.

Оценка:
-0 +11

Българин
45 Отговор
Този е болен комунистически мозък

Оценка:
-0 +5

И тоя
46 Отговор
И тоя рядко пресича околовръстното и то само да отиде на море или на някой пир в провинцията. Има села в които нямат време даже да започнат и свършат с първа програма.
Ама Народа е казал - Сит на гладен не вярва !

Оценка:
-0 +7

Егоиста
47 Отговор

До коментар #1 от "русенец":


Андрей Райчев,,Ще има правителство след изборите на 11.07. 2021. ,, Този е най обикновено застаряващо ергенче и диктаторче и потънал кораб и патерица на Боко тиквата.

Оценка:
-1 +4

48
Този коментар е премахнат от модератор.
Сух
49 Отговор
Не бе подлого, само къде живее на кредит. Много е вързали..

Оценка:
-0 +5

50
Този коментар е премахнат от модератор.
Чичо
51 Отговор
Същия бедняк е със сто кинта Тошова пара можеше да се купи повече от 1000 кинта сега, ама тогава храната я биваше

Оценка:
-1 +7

В е л и к и я
52 Отговор
Верно е , не е ....сега е по беден....!

Оценка:
-0 +5

53
Този коментар е премахнат от модератор.
Матей
54 Отговор
Някакви брътвежи,на тоя дърдорко,нищо от това не е вярно.,хората навремето бяха заможни,а сега няма не Лада ,АМИ Трабант без кредит.За пилеене на немъчена пара по ресторанти говори тоя,не знам как да го нарека,дето не еработил един ден през живота си.Ще похарчиш 300 лв за една вечер,ама после ще ядеш голата опашка цял месец.тогава нямаше крадено,шофьорите за 5 лв глоба се циганяха като карат без колан ,а тоя не се чува какви ги дрънка.Ама имаше управия,не като сега,един пие,друг плаща.

Оценка:
-1 +4

КАШЧЕЙ
55 Отговор
Няма ли кой да му навре един мръсен чорап в устата на този с0рос0иден израстък? Всеки ден на едни и същи платенолози се дава трибуна!
90та година почти всяко семейство имаха спестени пари в банката... които можеха да им стигнат за един среден апартамент в областен град. Ходеше се за по 20 дена на море цялто семейство. Не помня тогава пенсионер да си спре парното и да си легне на студено. А в момента всички са потънали до ушите в кредити. Много хора не могат да си позволят лечение дори и на зъб!

Оценка:
-2 +5

Ваня
56 Отговор

До коментар #14 от "Българка":


Ти не си ли наясно, че теа министърчета, колкото и кадърни, колкото и да могат да чегъртат калинките на ГРОБ, си остават Ъмериканский послушковци, подобно на тея от ДБ. А това хич не е добре за Бг. Информирайте се по издълбоко,а не с амо от сутрешните блокове на платените медии

Оценка:
-0 +2

Да питам
57 Отговор

До коментар #23 от "Някой":


Да не си сина на баш майстора?

Оценка:
-0 +3

big
58 Отговор
Да, ти вече не си оня бедняк, но мина ли по селата да видиш как живеят хората? Провери ли как живеят пенсионерите? Случайно да знаеш как живеят обикновените хора с по две, три деца? Случайно да се сещаш, че преди 30 години нямаше милионери и почти всички хора имаха гарантирана работа. Вярно, заплатите бяха ниски, но за храна и дрехи стигаха, почивките бяха на символични цени и т.н.

Оценка:
-3 +1

Онзи
59 Отговор
Освен,че не е добре с нервите,този примат с годините е полудял.Колкото и пари да има по-нормален няма да стане!!

Оценка:
-0 +2

Комуняго
60 Отговор
Много грозен и тъп две изречения не може да каже, манипулатор ти си на принципа "който плаща той поръчва музиката"

Оценка:
-0 +2

Слънчо
61 Отговор
Този слънчоглед какви ги ръси, вече нямало бедняци? Малко ако се разходи в другите градове и крайните им квартали, друго ще види. Но него не го интересува, само гледа на където е слънцето, натам се обръща и наистина неговото семейство живее охолно, а той ходи и плещи по телевизиите, ръкомаха и прибира парички от всеки, който е
на власт

Оценка:
-2 +0

0000
62 Отговор
Този гледа като ял новичок винаги.сигурно ли е че е ок с процесора

Оценка:
-1 +0

мечо
63 Отговор
кату беши боеку саму на муре в гръциа худехти и високи заплати са при славчу шти иадети хлиабъ и зъби

Оценка:
-0 +0

КРАДЦИ ЗАТВОР
64 Отговор
БЪЛГАРИНЪТ Е ДОСТА ПО - ПРОСТ ОТПРЕДИ ЗАЩОТО МИНЬОРА ВЗИМАШЕ 2000 ЛЕВА А СЕГА 400 И МУ ЗАТВАРЯТ И ОТКРАДВАТ МИНАТА ПОД НОСА , С ПЕНСИИТЕ Е СЪЩОТО !

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
Красимира Боевска
Съпругата на Гълъбин Боевски очаква справедлив съдебен процес срещу мъжа си в Бразилия, където той бе спипан с 9 кг кокаин в багажа си на летище:
Искам мъжът ми да бъде разглеждан като олимпийски шампион, а не като трафикант!"

Още бисери
ТОП 5