8 Септември, 2021 14:00 4 646 52

Димитър Ганев: И най-грозната коалиция след два месеца и половина ще е легитимна

  • димитър ганев-
  • избори-
  • коалиция

Обществото напълно ще отхвърли вариант, при който се отива на четвърти избори

Димитър Ганев: И най-грозната коалиция след два месеца и половина ще е легитимна - 1
Снимка: БГНЕС

Разпадането на протестната общност от три партии създава възможност за всякакъв тип коалиции след предсрочните парламентарни избори през ноември. Това заяви за БГНЕС политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

Ако след третите за тази година парламентарни избори отново се окажем в ситуация, при която няма да може да се състави правителство, тогава всяка една коалиция с третия мандат ще бъде напълно легитимна.

„Обществото напълно ще отхвърли вариант, при който се отива на четвърти избори. В този смисъл дори най-причудливата, отвратителна и грозна коалиция, която може да си представите, може да изглежда напълно легитимна след два месеца и половина“, заяви Ганев.

„И след 4 април, и след 11 юли имаше съвсем ясно обществено искане да има редовно правителство. Щетата върху партиите, които няма да поемат отговорност след трети предсрочни избори, ще бъде толкова голяма, че не биха могли да си я причинят“, категоричен е политологът.

По думите му предстоящият вот ще се различава по няколко неща от предишните два.

„Първо, партиите на протеста няма да бъдат възприемани като някакъв отбор, около който ще се формира кабинет. Причината са разрушените мостове между тях заради скандалите от последните седмици.

Второ, има вероятност от появата на нов политически субект, който може да размести електорални пластове. Става дума за формация около Кирил Петков и Асен Василев.

Трето, в новия парламент може да има повече парти и да влязат нови играчи. Ако след изборите на 4 април и 11 юли, имахме 6-партиен парламент, сега може да имаме 7-партиен с участието на новата партия на Петков. Не изключвам възможен пробив на „Възраждане“, каза Ганев и направи уточнението: „Всичко това са хипотези, а не прогнози. Искам да подчертая, че ще видим нещо ново и различно в сравнение с видяното през април и юли“.

Ноемврийските избори ще покажат от кои партии на протеста българският избирател се е отвърнал.

Българите все по-малко вярват на месии и спасители.

„Нека се обърнем към числата. За първия голям месия в лицето на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. гласуваха 2 милиона избиратели. Бойко Борисов спечели 1,69 милиона през 2009 г. Това бяха две големи вълни. Това, което виждаме сега със Слави Трифонов, не е вълна, защото той има с 1 милион гласа по-малко от предишната вълна през 2009 г.“, заяви Ганев.

Той посочи, че почти на всички избори е имало месии и спасители, които са обещавали да сменят системата, да се борят срещу елита. Такива са формациите на Яне Янев, Николай Бареков и Веселин Марешки. Те се различават от Сакскобургготски и Борисов по размера.

„Разликата е в мащаба Сакскобургготски и Борисов бяха такива, които променят партийната система, печелят мнозинства, управляваха сами или почти сами. Докато Янев, Бареков и Марешки прехвърляха бариерата. Трифонов е по средата като мащаб между Борисов и Сакскобургготски и Янев, Марешки и Бареков“, каза още политологът.

Появилото се разочарование, че Трифонов не е по-добър от Борисов, че диванът е заменил джипката, Ганев коментира така: „Може би хората искат това. Очевидно такъв стил допада на част от хората, грубо казано харчи се. Да, може би това отблъсква някои, но привлича други“.

И докато ние се занимаваме с вътрешна политика, около нас и в Европа се случват важни процеси.

„Отсъствието на външнополитически теми от дебата е свидетелство за липсата на готовност да се поеме каквато и да било отговорност. Всеки сега е насочил своите усилия във вътрешнополитическите дела, в предстоящите парламентарни и президентски избори. Докато не се състави редовно правителство, никой няма да говори по тази тема. Това само се гарнира с неподготвеността на голяма част от политическия елит по външнополитическите теми. Горещите картофи са много и в момента, който и да се изкаже просто може да си навреди“, заяви политологът от „Тренд“.

Според него неприятното е, че България губи ценно време за някои важни неща, които изпускаме.

Димитър Ганев не вижда сред политическите субекти носител на коренна промяна.

„Не мисля, че ще бъдем свидетели на някаква коренна промяна на модела на управление от последните 20 години. Коя е силата, която носи промяната? Да, някои от партиите имат претенции да носят такава, но те имат доста малка тежест в парламента. Вероятно, и в следващия няма да имат кой знае колко по-голяма“, обобщи той.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 30 Отговор
    Нашата партия с Кирчо ще вземе 150 депутати и ще управляваме без коалиция.

    Коментиран от #2, #16, #17, #33, #42

  • 2 Софиянеца

    31 25 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    за Кирчо е по-добре да одите в голяма и мощна партия като ДБ!

    Коментиран от #3, #23

  • 3 Последния Софиянец

    22 19 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянеца":

    ДБ на другите избори ще има 5 процента понеже избирателната активност ще е 80 процента.

    Коментиран от #12, #14, #20

  • 4 питам се

    9 0 Отговор
    що толкова време няма изследвания за предизборни нагласи.
    Всички си траят.
    Обикновено тук удобно цитират Политико.еу но там в момента тредна е променен.
    и съответно не отговаря на опрните точки
  • 5 Гената

    24 7 Отговор
    Митето Ганев бая беше глътнал бастуна, когато герберите се сгромолясаха. Но сега се появи някакъв шанс да ги реанимират и той веднага развя герберското знаме. Бях се затъжил за него и за невероятните му способности да представя всяка гадост и наглост на Бойко, като велика постъпка на мъдър държавник. Добре си ни дошъл, Мите и дерзай ! В чекмеджето има много подаръци !

    Коментиран от #8

  • 6 КОТарАК

    14 8 Отговор
    обществото няма да отхвърли нищо а ще гласува горе-долу както предният път. пчеличката Мая и Татяна може и да не влязат , а ДБ ще падне откъм проценти , щото са големи тарикати и двете партийки
  • 7 Българка

    13 18 Отговор
    Ами ,какво правим ако Боко пак е първи?По всяка вероятност ще е така.Тогава започва обратното изчегъртване на протежетата на фърчилото.

    Коментиран от #24

  • 8 Гена2

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гената":

    Гена,много си обратното на остър.
  • 9 Гената

    6 0 Отговор
    Каква "промяна на модела на управление" искаш ти бре, Митко ? Да станем джамахирия ли, да се поделим на щати ли, или на губернии ? Или като не можем да го измислим, да сторим като юдеите - Държавата Израел ! Като не знаеш какво да говориш, помълчи си, не е грях.
  • 10 Българка

    7 9 Отговор
    Не съм съгласна, че и сега няма коалиция или депутати, които носят промяната и искат реформи и разрушаване на модела КОЙ. Явно целта на задкулисието Борисов да си изкара с цената на всичко ( дори кръв) мандата, за да даде време на кукловодите и мафията да се прегрупира и създаде чудовището ИТН, което набра скорост с лъжи и публично разстреля парламентаризма, демокрацията и надеждата на хората за върховенство на закона, достойни присъди за грабителите и по-добър живот.
    Българи, на следващите, предизвикани от ИТН нека масово да гласуваме за промяна и не се поддаваме на гнусните лъжи, инсинуации , клевети, които са част от стратегията на сараите- да ни обезверят и не гласуваме. Така мафиотите безнаказано ще си харчат парите (нашите пари) и ще продължат да крадат и да ни мачкат

    Коментиран от #51

  • 11 Чиляк

    8 3 Отговор
    Коалицията вече е ясна - ГЕРБ, ДБ и ДПС с успешен първи мандат. Честито на всички умни привърженици на ДБ. Христо толкова големи думи няма да каже случайно, че е готов да преговаря с ГЕРБ. Подготвя почвата за коалиция. Бойко се "оттегля" в ролята на сив кардинал в стил Доган и народът получава добре познатото старо в нова премяна.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Наблюдател

    10 0 Отговор
    "Обществото напълно ще отхвърли вариант, при който се отива на четвърти избори.". Нека авторът на това прозрение дообясни кой е начинът по който обществото ще отхвърли напълно вариант за още едни избори
  • 14 Много

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Им даваш
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Коя е

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    твоята партия с Кирчо, бе, абдал! От 140 ги направи на 159 депутати. Я кажи как се казва тази партия, ахмако лъжлив! С какво се прехранваш като висиш тук по цял ден и пръв се обаждаш под всяка статия. Аз имам усещането, че просиш.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пълен ужас

    3 3 Отговор
    В чужбина ковид фашизъм, тука Бойко-5...

    Това е като филм на ужасите с живо предаване!

    Коментиран от #36

  • 20 Нещастник

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    те до кое отделение си ходил на училище? Знаеш ли колко е е 80% избирателна активност. Я се разкарай в гьола!
  • 21 КЪРЛЕЖИ

    1 3 Отговор
    ОТ ВЧЕРА ЗАПОЧНА ДА НИ УБЕЖДАВАШ ЧЕ БОЙКО СЕ ВРЪЩА , ДА ДЕ АМА ЗА НЕГО И ГЕРБ ТОВА Е ЖИВОТОЗАСТРАШАВАЩО У РЕСПЕКТИВНО И ЗА ЯТАЦИТЕ МУ КАТО ТЕБЕ !
  • 22 Дзверо

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Мархаба Стефчо. Нема се напиняш
  • 23 Начи

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянеца":

    Ристю ще каже ДА на най-подготвения
  • 24 НеПозна

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Бацо с 60 дюпетата пак ще върне мандата на същия ден

    Коментиран от #40

  • 25 Горо

    4 2 Отговор
    Димитър Ганев и платените от ГЕРБ и ДПС социолози повтарят като папагали тезисите на другаря им Бойко Борисов - видният член на БКП и доктор по кофпомпи. Да се ходело на избори отново било истинско престъпление едва ли не. Това означавало, че има разединение, караници, скандали, разруха, хаос, земетресение, цунами и какви ли още глупости от изтъркания вече шопски речник на Тиквата от Банкя.Целта е ясно - окончателно да се потуши енергията на протеста срещу корумпирания и клиентелисткия модел на управление, граден вече 30 години от така наречените "системни" партии и народът да се отврати от хората, които разбират, че изход има само ако тези партии изчезнат в небитието и престанат да спъват развитието на страната, използвайки огромните финансови ресурси, които са заграбили. Вижда се как толупът триумфира, когато вижда, че протестните партии и ИТН се карат и няма как да му поискат главата, защото не успяха да съставят реформаторско правителство. Няма съмнение, че при създалата се ситуация, ако Кирил Петков и Асен Василев създадат партия и участват в изборите, те ще привлекат значителна част от гласовете на избирателите. А при сегашната конфигурация не малко хора няма да имат импулс да гласуват, което напълно устройва игра от Банкя.
  • 26 mdaaaa

    3 2 Отговор
    Еми той бойо и греб изпъдиха народа, как ще видите толкова гласували? Мислете хора преди да гласувате отново за тия мошеници - греб, бсп и дпс..ккаво хубаво са направили, какво лошо сте видели...съпоставете едното с другото и си направете сметката.
  • 27 До изборите есента

    1 2 Отговор
    има много време,до тогава Буци Толупа може да е в затвора,да излезнат нови имена в списъка Магнитски и т.н.
  • 28 Анонимен

    0 1 Отговор
    3партии забогатяха през тия 32 г, чрез дпс. Те атакуват противника, честния човек и лъжи до небето, защото ги е страх от ревизии. Последните 12 години прекалиха, да удрят българи невинни. И най-много пострадоха българите от системата на мвр, бяха изхвърлени масово на улицата и много от тях не са между живите, други болни. Но бог вижда. Не следваше. Каква вина имаха те, че живков им сменил имената. Прекрасни бяха, днес щ яха да са на 55,60,65,70 години. Вечна им памет. Амин.
  • 29 Анонимен

    1 1 Отговор
    Бб замени конЕ с магареТа. Кой каквото е надробил да си го сърба.
  • 30 Политолог

    3 0 Отговор
    означава човек, когото и за пазач на паркинг НЕ СТАВА.

    Коментиран от #32

  • 31 🤔🤔🤔🤔🤔

    4 1 Отговор
    ИНТЕРЕСНО ЦЯЛ ДЕН ИЗЛИЗАТ КОМЕНТАРИ ЗА ЕВЕНТУАЛНИЯ !ПРОЕКТ НА ПИЖО И ПЕНДО,И ВСЕ ЕДНО СА ПЕЧАТАНИ НА ЦИКЛОСТИЛ📃📃📃

    Коментиран от #37

  • 32 Политолог

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Политолог":

    КОЙТО
  • 33 миризлив пръч

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Айде пак тръгнахте с големите кошници.
  • 34 Тиква

    3 1 Отговор
    Поредния гербаДжииски …. Аман от вас. За това трябва с голямата метла да бъдете минати.
  • 35 Дизел

    3 3 Отговор
    Казах ви преди година уважаеми телета, че на Радеф комунистите не могат да поддържат стандарта на Бат Бойко. Е, инфлацията, поскъпването на всичко, стачки те и всичко останало за тея пет месеца го доказа. Ама чакайте да видите зимата кво ще стане. Жалко че сайта е анонимен.
  • 36 зъл пес

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пълен ужас":

    Ужаса е само в главата ти.Пии си хаповете и мирясай.
  • 37 зъл пес

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "🤔🤔🤔🤔🤔":

    Кой знае каква пирамида строят,и народа ще им се хване на въдицата на Пижо и Пенда.Никой ли не разбира че тия двамцата са най-големите интересчий.Хващам се на бас че пак ще ядем дървото.
  • 38 ЗАРАЗНО ЗЛО

    3 1 Отговор
    Защо мълчите като утки за протеста.

    Коментиран от #39

  • 39 Селянин

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "ЗАРАЗНО ЗЛО":

    Щото не сте си платили. Тука който си плати, такова се пише.
  • 40 Българка

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "НеПозна":

    Видя ли какво стана с гласуването за пенсиите. Оказа се,че ГЕРБ БСП и ДПС могат да мислят и действат в една посока.Така ,че може и да позная.
  • 41 Служа

    1 0 Отговор
    безропотно на който ми плаща! Казвам и пиша каквото ми каже.
  • 42 Платеният

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Софиянец.

    Двата Трола на Прокопиев, Последният Софиянец и Българка късат рубашки защитавайки статуквото изградено от Сорос с помощта на ДБ и Прокопиев.Сега с нови псевдо демократи ,хитреците Асен и КирЕ 5ков.
  • 43 Гръч

    0 4 Отговор
    Никакви коалиции.Служебното се ос.ра продължавайки гробарските мерки,дори Кирчо се бацна и призова за глобална безмилостна ваксинация.Освен ИТН всички останали са стари к..ви с нищо добро незапомнени.Отново ще гласувам за ИТН и Радев
  • 44 МнениЕ

    0 0 Отговор
    Ганев ти и твойто Възраждане може да се метнете от Великотърновския мост.! Кво дрънкаш глупости само??!!!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Израждане

    0 0 Отговор
    Другарю Ганев,имате спермана голатачутура.На Гуцанов ли е извинете другарю?
  • 47 Димитър Ганев Храненик на ГЕРБ!!!

    1 0 Отговор
    Познаваш, когато си гладен, основно плюеш по ИТН и Слави!! Още си Зелен с жълто около устата, Плешо!!
  • 48 Потърпевш

    0 0 Отговор
    Хахааа...тия дето щяха да ме пребияттехните яки момченца в центъра на Варна затова че ги попитах къде са парите от субсидията...
  • 49 Потрес

    0 0 Отговор
    Не мога да повярвам как доказани лъжци и мошенници продължават да са в полезрението на избирателите.Прост е българина,прост та дрънка.И не се учи,то бе атака,нфсб,вмро..и продължава да играе на криво .еми няма кой да ви помогне,неспасяеми сте!!!
  • 50 мафия

    0 0 Отговор
    Пак се включиха говорителите от задкулисието, нямат спиране. Нека опитат, този път е различно.
  • 51 Тапата

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Престани с тази лозунгарска лексика - не се гласува за промяна, а за конкретни партии и личности, които са способни да извършат промяната. Можеш ли да ги посочиш, кои са те?
  • 52 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Стига с тази промяна!!! КОЙТО иска промяна да си смени най-добре половата ориентация и белким се успокои.
    От НЕКЪДЪРНИЦИ, само промяна може да се очаква, защото е лесно, а за Европейското Развитие на България трябва акъл и работа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове