Last news in Fakti

9 Септември, 2021 17:40 2 324 25

Гълъб Донев: Преизчисляването на пенсиите е закъсняло

  • гълъб донев-
  • пенсии-
  • бюджет

Така гласуван законът, с тези приходи и разходи, няма притеснения, че не може да бъде изпълнен

Гълъб Донев: Преизчисляването на пенсиите е закъсняло - 1
Снимка: БГНЕС

Това преизчисление на пенсиите всъщност е закъсняло, заяви служебният министър на труда и социалното осигуряване Гълъб Донев в коментар на окончателно приетата актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), с която депутатите решиха преизчисляването на пенсиите да стане от 25 декември тази година.

От същата дата ще се случи и увеличението на минималната пенсия на 370 лв., както и на максималната, която ще стане 1500 лв.

„Ние за първи път предлагаме това преизчисление да се случи през коефициента за осигурителен стаж и да гарантира едни трайно по-високи пенсии за българските пенсионери. Гарантираме една предвидимост и финансова устойчивост на българската осигурителна система“, посочи Донев след бурните дебати в парламента.

Освен преизчисляването на края на годината, парламентът взе решение за месеците октомври, ноември и декември до края на 2021 г. всеки пенсионер да получи по 120 лв. месечна добавка, като антикризисна мярка по време на пандемия.

„Така гласуван законът, с тези приходи и разходи, няма притеснения, че не може да бъде изпълнен“, увери социалният министър и допълни: „Това е вариантът, който може да бъде изпълнен и който дава достатъчно доходи за българските пенсионери, особено през зимните месеци“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 1 Отговор
    ЗАЩОТО ПОЛИТИЦИТЕ ОЛИГАРСИТЕ СИНДИКАТИТЕ сте кожодери и не ви пука за ХОРАТА ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗА ИНДВАЛИДИТЕ

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Живко

    1 3 Отговор
    Извинете, що не може да пиша коментари ? Защпо ме мразят някои хора ?
  • 4 Майна

    10 1 Отговор
    Тъпа обосновка..ОСТАВЕТЕ ГИ ТОГАВА И БЕЗ ТЕЗИ МИЗЕРНИ ПАРИ, КОИТО ЗА ТЯХ СА ВАЖНИ ЗА ХЛЯБА, ВИЕ НЕ СТЕ ЗАСЕГНАТИ НАЛИ И ЕДВА ЛИ СИ БРОИТЕ СТОТИНКИТЕ, КАКТО СЪМ ГИ ВИЖДАЛ ПО КАСИТЕ В БЪЛГАРИЯ...МИЗЕРНИЦИ!
  • 5 ТАКА Е,..

    8 10 Отговор
    При тия Фатмашки Цени и Канадски Ментета, пенцията ТРЕБЕ да е от 800 нагоре.
    Я вижте Дебила колко гушка
  • 6 Живко

    6 1 Отговор
    Нека всички да бъдим добри хора и да си направим животите хубави и смислени в красив смисъл !
  • 7 Живко

    0 4 Отговор
    Аз съм толкова добро момче, че даже не е за вярване !
    Моля ви помогнете ми да заживея смислен и хубав живот !
    Моля ви !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бъдеще

    10 2 Отговор
    C тoвa увeличeниe нa тoк, вoдa и пaрнo, хрaни cъcипaхтe cрeдния бългaрин.Кoлкoтo и дa увeличaвaтe пeнcиитe, тe нямa дa дoгoнят инфлaциятa.Цeнитe нa тoк, вoдa и пaрнo ca чудoвищни, и aкo мoжeм дa ce oткaжeм oт дрeхи, хрaнa и лeкaрcтвa, тo oт тoк, пaрнo и вoдa нe мoжeм.Трябвaшe дa имa мoрaтoриум върху пocкъпвaнeтo нa тeзи 3 видa уcлуги, пoнe в кoвид кризaтa.Зимaтa щe имa coциaлни бунтoвe, нeзaвиcимo кoй e нa влacт.
    Имa 2 oгрoмни пaртии в Бългaрия-пaртиятa нa рaбoтeщитe бeдни, и пaртиятa нa нeглacувaлитe, плюc трaйнo бeзрaбoтнитe, кoитo рaбoтят ceзoннo в чужбинa, и изoбщo нe ca рeгиcтрирaни в бюрaтa.
    Тoвa e пoкoлeниeтo зaвършилo 1989 г., щe видитe кaквo щe cтaнe cлeд дeceт гoдини, тoгaвa идвa пoкoлeниeтo нa прeхoдa и зaкривaнeтo нa прeдприятия.
    Тoгaвa бeднитe щe рaзбивaт дoмoвeтe нa бoгaтитe, кaктo в CAЩ, дo тoвa вoдят coциaлнитe нeрaвeнcтвa и липcaтa нa индуcтрия.
  • 10 Истината

    5 5 Отговор
    Господин министър разликата между минимална и максимална е потресаваща! Питам, при тези цени с 370 лева може ли да се живее! Трябваше да сте малко по щедри към най ниските пенсии! Защото прага на бедност е 450 лева ! Нали?

    Коментиран от #14, #15

  • 11 Абсурдистан

    8 1 Отговор
    А иначе с новите предложения за 1500 лева пенсия, се получава тотален абсурд, 2-ма работещи бедни в Северозападна България ше издържат един с висока пенсия получавал десетки хиляди левове необлагаеми доходи, неплащал прогресивен данък.
    Абсурд пенсии по-високи от заплати в някои райони на България.
    При липса на прогресивен данък бедният става още по-беден.
    Да не говорим, че не може пенсионната възраст да е 63-67, при наличие, че в България средно 62 годишните се сдобиват с първия си инфаркт, и сме първи по смъртност в ЕС от инфаркти, ракови заболявания, диабет, и инсулти.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЦИРК ДЮ СЮ ЛЕЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    АБЕ ВСЕКИ СИ Е ХА ХО С НОМЕРА СИ 😉
  • 14 7/8

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    И друга разлика е потресаваща, между минималмата заплата от 650 лв и максималната известна 15 000 лв - тази на президента? Максималният осигурителен доход е 3 200 лв и за двете заплати. Над този праг няма данъци. Аз лично не желая да има равенство между пенсиите като при социализма.важен е осигурителният принос на трудещите се човек.

    Коментиран от #16, #24

  • 15 Уточнение

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    Много съжалявам, но линията на бедност, определена за 2022 година е 413 лв. Което ще рече както в стария виц– " Средностатистически ядем свинско със зеле". № 9 също добре го е обяснил, но да вметна– без храна и лекарства няма да имаме нужда от дрехи, а и няма да ни пука за сметките, защото нас самите Няма да ни има!
  • 16 Уточнение

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "7/8":

    За осигурителния принос е малко сложно, защото човек на минимална заплата си плаща всичко, а държавни служители и т.н. хрантутници биват осигурявани от държавата, т.е. от тези пари, които се удържат на да го наречем " обикновените" работещи. Тук обаче не включвам хората, които наистина заслужават високи заплати съотв. пенсии като миньори и др. с рискови и тежки професии. Да направим разлика обаче между миньора, който е под земята и кака Пенка, соято е чистачка на шефа на мината!
  • 17 12 години неактуализирани пенсии

    4 1 Отговор
    Как няма да е закъсняло преизчисляването на пенсиите. Алчна тиква.
  • 18 защо така

    3 1 Отговор
    Защо срокът за подаване на документи, за коригиране на пенсията е само една година ?
    Има хора, които са открили
    по-късно някой стаж, други са се объркали , подвели са се и грешката ги ощетява за цял живот. Питам за тези пенсии, които се изчисляваха на базата на три годишен осигурителен стаж. Не е честно, да не може да се преизчисли една пенсия по желание на отделния човек, защото ако е сгрешил, то личният коефициент може да е далеч по-малък и това е нещо ,което му носи щети.
  • 19 Гугутко Донев

    1 0 Отговор
    Аве брачет, га ши са напиим пак че да литнем в небесата. Кат та слушам че чак сам ми се почва.
  • 20 справедливост

    4 5 Отговор
    Слава Богу резнаа тиа с големите пенсии те поне веке нема да земат коефициента за стажа по 1,35. а по 1,2 от тук нататък завинаги. Поне малко справедливост да има. И това за 750 000 хрантутнци дет зимат големи пенсии по измислени категории. ИТН, ДБ и БСП поне едно убаво нещо напраиха!!!

    Коментиран от #23

  • 21 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Циркът в НС бе напълно излишен. Партиите без изключение, на този етап не желаят да актуализират пенсиите на пенсионерите. Единствено приеха увеличение на майчинските на 650 лева и това е. Другото е приказки.
  • 22 Филип Георгиев

    5 0 Отговор
    КВО СТАВА ТУКА, БЕ ?! ПО 120 ЛВ МС ВСЕКИ ПЕНСИОНЕР ЗА ОКТОМВРИ НОЕМВРИ И ДЕКЕМВРИ. ДОТУК ДОБРЕ. ОБАЧЕ !!! В HAPOДНATA MИЛИЦИЯ, МНОГО KAИШИ ПОЛУЧАВАТ И ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА. И НА ТЯХ ЛИ ЩЕ ДАВАТЕ ПО 120 ЛВ БЕ MAMИЧKATA BИ ДОЛHA. И НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ ЧЕ НИКОЙ ОТ ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ И ИЗПРАВИ СЕ НИЕ ИДВАМЕ НЕ ПОВДИГНА ТОЯ ВЪПРОС.
  • 23 лъжлива справедливост насаждаш

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "справедливост":

    От 900 до 1000 лева в края на септември получават 31 319 човека.

    Коментиран от #25

  • 24 8/7

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "7/8":

    Какво е за теб трудещ се човек? Полицая трудещ човек ли е че ползва категория труд? Трябва да има в доста отрасли промени. Професиите, които се издържат от данъци не трябва толкова да се толерират и да са в такъв голям състав.
  • 25 истина е

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "лъжлива справедливост насаждаш":

    Смесен осигурителен стаж 1 или 2 категория които се приравняват по определена пформула към 3 категория по данни на НСИ от юли т.г. стр.13, т.6 са 726501 или 47,1% от всички отпуснати пенсии. А колко е размера няма значение
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове