Last news in Fakti

10 Септември, 2021 05:31 4 761 93

Мирко Робов: 9 септември слага началото на невиждан подем за страната ни

  • доцент мирко робов-
  • историк-
  • археолог-
  • 9 септември

Абсурдно е да се нарича катастрофа, смята археологът

Мирко Робов: 9 септември слага началото на невиждан подем за страната ни - 1
Снимка: Север.бг

"9 септември отваря вратата за най-големия социален проект в българската история и слага началото на невиждан подем за страната ни", смята историкът и археолог Мирко Робов, цитиран от БНТ.

"Общо взето такива са показателите за 45-годишното развитие на България. Масирано и високо ефективно селско стопанство, мощна и работеща икономика с пазари по целия свят, демографски ръст, какъвто в България никога не е имало. Абсурдно е да се нарече катастрофа", казва доц. Робов.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 97 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    194 53 Отговор
    АБСОЛЮТНО ВЯРНО ! КАТАСТРОФАТА Е СЕГА !

    Коментиран от #20, #55

  • 2 Бай Иван от Каспичан

    76 165 Отговор
    Невиждан подем, довел до три фалита.

    Коментиран от #7, #56

  • 3 Град Борован

    132 56 Отговор
    Един достоен българин!!!!
  • 4 бах Киро

    134 20 Отговор
    Сложи с една камара съветски инвестиции и технологии,плюс робски бригадирски труд,за да може оня от боята Костофф да ги раздаде за жълти стотинки.Остана нещо от енергетиката,но и тя се топи.Оюе десетина години чифутокрация и каквото оцелее ще е по пещери и хралупи комюникиращо със звуци и вой.
  • 5 Бой бой

    46 126 Отговор
    Особен подем са изживели избитите от каманягите българи. Темата е подходяща да пусна обява: търся си работа като плеатен трол.

    Коментиран от #22, #35

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Салим бей

    58 30 Отговор
    Ако си говорим с факти,най силно развития отрасъл на индустрията в "проспериращия" балкански гьол пред 9ти Септември 1944 е каруцарството.На фона на това,всичко ни се е виждало като подем.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пешо

    45 101 Отговор
    Само че пропусна този историк да ни каже КАК ТАКА след като имаха ЦЯЛАТА ВЛАСТ, всички медии и преса, след като сме имали пазари по целия свят НЕ МОЖАХМЕ да си платим вноската от външния дълг и Луканов обяви мораториум, на езика на банките това означава ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА, строяхме комунизъм с заеми от капиталистите, нещо не се вързва другарю, а дали знае този / учен / колко пъти е фалирвала България през големия подем, а дали знае че ако бяхме останали в зоната на свободния свят къде щеше да сме сега, ЕДНО СИ БАБА ЗНАЕ, ЕДНО СИ БАЕ.

    Коментиран от #85

  • 12 МИ КОЙ ПОСТРОИ ТЕЗ

    43 6 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Апартаментен бе СЕРВИТЬОРЧЕЕЕ.ГРАЖДАНИ ДО 9 СЕПТЕМВРИ НЕ Е ИМАЛО ЗАПУМИГУ ОТ МЕНЕ ТВА.ИСТИНСКИТЕ ГРАЖДАНИ И АРИСТОКРАТИ СА СА ИЗНЕСЛИ ДО 1945 .ИДИ В СТАРИТЕ ЕВРЕЙСКИ ГРОБИЩА И РАЗПИТАЙ.ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ ВИДА НА ГРОБОВЕТЕ И ОТ КАКВО СА НАПРАВЕНИ ДО И СЛЕД 1945......
  • 13 Bai Nudals

    68 12 Отговор
    Така е и всеки го знае,не може да се каже на черното,бяло.
  • 14 Ти луд ли си

    33 78 Отговор
    Какъв демографски подем?Просто никой няма право да напуска Рая- така се увеличава населението.Да не би семействата да са имали по 3-4 деца.Започва тоталният разпад в селското стопанство,тенденция,която и днес не може да се обърне.Да не говорим за измислената промишленост,особено тежката.
  • 15 Сатъра на Хана

    25 5 Отговор
    Ако всички бяхме Християни , досега да сме построили земния рай. Обаче човека е грешник . ...
    ....... А когато говорим за лявото, нека Кирил Петков и всеки Друг Български политик да каже какво мисли за Универсалния Жизнен минимум от 2500 лева който 75% от Канадските граждани подкрепят да се дава на Всеки Канадец -дете, работник, безработен , инвалид и здрав, малък и голям

    Коментиран от #24

  • 16 Сатъра на Хана

    43 3 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Искаш да кажеш че простите шопи ( включително от Банкя) и помаците станаха Софийски граждани....В Тракия живеем в Градове още от Римско
  • 17 Сатъра на Хана

    54 4 Отговор
    Преди 9-ти Септември 70 % от БВП е собственост на 500българи.
    ,......... След 10-ти Ноември -днес , 85% от БВП е собственост на 500 българи

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сатъра на Хана

    16 10 Отговор

    До коментар #17 от "Сатъра на Хана":

    Казвам за БВП то, понеже над 50% за олигарсите си е див капитализъм. Пример САЩ сме 68% и. В РУСИЯ 75%от БВП то е собственост на 500човека .... Затова Путин не го одобрявам -и той е Капиталист като дивите Американци
  • 20 Андро

    52 14 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    Браво! Това е истината и спокойно живеехме с вяра в утрешния ден.
  • 21 Сенкевич

    57 9 Отговор
    От аграрно селска провинция се превърнахме в индустриална държава. По много от икономическите показанели на глава от населението, сме били на челните места в света. Демографсси подем над 8 милиона, 70 % личен, жилищен фонд от нов градски тип. От цървули- на обувки, от каруци и мулета- на коли и автобуси
  • 22 Гришо

    21 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бой бой":

    А защо са ги избили,а?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ми бии си камшика за Канада

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "Сатъра на Хана":

    Там питат за теб. И шейна с кучета ще ти дадът

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сатъра на Хана

    4 13 Отговор

    До коментар #24 от "Ми бии си камшика за Канада":

    Сина е зъболекар в Канада. Аз съм още прост Американец ...... Не ни мисли мен и моето семейство:)
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 оня с коня

    16 35 Отговор
    Този "Невиждан подем" на Соц.Б-я я докарва до НЯКОЛКО ФАЛИТА,при които Управниците молят унизително Русия за Заеми.И понеже Страната ни изобщо не вдъхва Вяра на "Големия брат" че ще стъпи някога на краката си,за Последния заем Руснаците искат да заложим ЗЛАТОТО си от Дър. Резерв,т.е. 34 ТОНА заминават за Руската Банка като ГАРАНЦИЯ.Следва поредният Фолит на "Мощната ни икономика" и Златото ни става съответно Руска собственост.И Да - БГ търгуваше при Соца с Целия свят,но КАКВО?Ами например доставка на Оръжия за държави с Деспотични режими,на които Западът бе наложил Оръжейно ембарго.наркотиците и Цигарите които се залавяха на Границата тогава не се унищожаваха както сега,а надлежно бяха продавани на Италианската Мафия от Държ. Сигурност.Освен Жалките Заплати на Работниците и Селяните фиксирани с ТАВАН,отделно че се полагаше Извънреден БЕЗПЛАТЕН ТРУД под формата на "Ленински съботници",а Проходът на републиката и др. подобни Обекти се строяха от Бригадири които срещу труда си получаваха единствено Паничка боб и Потупване по рамото от Партийните Другари.та няма начин тоя Археолог да не е изкопал някое Бригадирско канче или Кирка със счупена дръжка от безплатен изнурителен Труд "На ползу роду",ама и зъб не обелва за т:)ова!

    Коментиран от #44, #45

  • 30 Ю.Кортес

    14 32 Отговор
    Окупация,избиване на интелигенцията и международна изолация,следват концлагерите и пълния фалит 1989 година.
  • 31 Страничен

    9 30 Отговор
    Най мрачният период за България настъпва след 9 септември 1944г.
  • 32 Човек

    11 13 Отговор
    Да, за археолога е добре. Много артефакти са скрили другарите под земята. Включително цялата интелигенция. Следователно отгоре е останал суро-гата. Ето, затова ИТН, ДБ, ИБГНИ И т.н.
  • 33 Behemoth

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Е какво толкова научаваш?!":

    Май и ти си от тия чедерастити....
  • 34 Ю.кортес

    5 16 Отговор
    ,Тодор Живков ,цитат ,,,социализмът е едно недоносче,,
    Към 1990 България дължи 8.5 милиарда долара,които по сегашен еквивалент са над 100 милиарда.Следват,глад,режим на тока,купони и разграбване от комунистическата номенклатура
  • 35 Чичо

    22 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бой бой":

    Ако преди 09.09 бяха убили децата ти както ястрбинчетата ,сигурен съм,че след 09 нямаше да питаш кой е виновен ,а само щеше да отмъщаваш.Винаги съм се питал ,Абе тия дето са хванали оръжието при така хубавия и справедлив живот от какъв зор са го направили.Кой е луд да си разваля прекрасния живот.Някой псевдо историци така говорят и за турското робство.Решили някакви хаймани да въстават и да развалят хубавия живот на шепа продажни чорбаджии ,а живота е бил песен .Направи аналогия със сегашния живот.Абсурдно е да не ти е идвало да хванеш пистолета и да разрешиш с негова помощ ширещата се ,,справедливост" за определени групи.Просто тези хора са имали сърце и смелост,което сега липсва като индивидуалности и общност.
  • 36 хруско

    9 21 Отговор
    Нека не забравим, че комунистите открадоха всичко от българския народ. Земя, фабрики, животни, ниви, инвентар, къщи... При тях всичко беше лъжа, пропаганда.. Измислена история на България, даже един дядо Коледа беше заменен с дядо Мраз и християнска Коледа в християнска България не се зачиташе, а и не можеше да се очаква друго от хора взривили Света Неделя. По време на турското робство българина стоеше християнски храмове, но по време на комунистическата диктатура няма нито един построен храм. Сега хората плюят, че от 30 години демокрация България е много зле, а всъщност не искат да разберат, че сме зле не заради демокрацията, а за това, че България от повече от 30 години се управлява от ДС

    Коментиран от #37

  • 37 Behemoth

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "хруско":

    Жалко ,че не успяха да ликвидират юдейската секта!Ха на бас ,че в нейно име са избити повече хора от тия в името на комунизма...
  • 38 Гай Турий

    4 1 Отговор
    Вярно е!!!!!!!!!!!
  • 39 9-ти септември

    25 8 Отговор
    беше велика дата в българската история!
    Девети септември завари една изостанала полуфеодална България с допотопна „индустрия“ и селско стопанство.За да я превърне в развита промишлено-аграрна държава на 27-мо място сред 190 държави по статистика от 1987год!
    В царска България преди 09.09.1944г. дори син камък за лозарството сме внасяли от чужбина – главно от Германия.Никакво машиностроене, никаква химическа промишленост, никакви тежка индустрия и електроника.
    Всичко това беше създадено в България след 09.09.Нямахме дори обучени специалисти – обучиха ги в СССР.Идваха и съветски специалисти.
    Развихме и ядрена енергетика.Произвеждахме всичко и изнасяхме всичко.И за СССР и за останалите соц.държави и за Запада.
    Имахме всичко – развита индустрия, селско стопанство. образователна система(безплатна и на много високо ниво), имахме качествено и напълно безплатно здравеопазване.
    Бяхме 4-та космическа сила в света – за период от 10 години изпратихме двама български космонавти в Космоса.По същото време такива мощни държави днес като Китай, Индия, Бразилия, тогава въобще не бяха чували, че има Космос!
    Малка 9-милионна България тогава, имаше много добре обучена и екипирана армия от 150 000 човека, страшилище за всички наши съседи!

    Коментиран от #40

  • 40 БГ гражданин

    24 4 Отговор

    До коментар #39 от "9-ти септември":

    Само за сравнение: днес 66-милионна Великобритания има 150 000 армия – т.е. точно толкова, колкото малка България до 1989г!
    И всичко това благодарение именно на 9-ти септември и голямата помощ от СССР!
    Нямаше бедни и богати, нямаше клошари и бездомни, нямаше безработни, нямаше нещастници да ровят из контейнерите с отпадъци, откъдето да се нахранят.Всеки имаше свой собствен дом, лека кола и къща на село.Днес може ли човек да има свой собствен дом?Може, но цял живот ще е роб на банките.Умишлено подържани космическо високи цени на имоти – с 20 000 щатски долара или евро дори и кучешка колибка не можеш да си купиш!А тогава държавата отпускаше нисколихвени банкови кредити и всеки си имаше собствено жилище.
    „Демокрацията“ ни завари през 1989г. с 96% лична собственост върху жилищата.Докато тогава и сега, на Запад този процент е не повече от 35-40%!
    И сега българите продължават да живеят в построените след 09.09. жилища!
  • 41 След 9-ти

    23 4 Отговор
    септември 1944г. до 1989г. в България нямаше и престъпност.Днес си имаме и престъпност, и бандитизъм, и наркотици, имаме си и нечувана, чудовищна корупция.Държавата е буквално проядена и прогнила от корупция и беззаконие!
    В наши дни България се върна на нивото си дори не от 1939г. а на нивото от 1878-1879 година!
    И всичко това благодарение на САЩ, Запада и т.нар. Евросъюз!
    Българите трябва веднъж завинаги да го разбират, че са бедни, че мизерстват, че нямат работа и получават мизерно заплащане точно благодарение на САЩ и
    Запада!Това се нарича умишлена контролирана бедност!!!
    Българите трябва да проумеят, че имат корумпирани, некадърни управници и политици точно благодарение на САЩ!Българите имат безумно корумпирана, неефективна съдебна система, корумпирано от горе до долу МВР, корумпирани и неработещи държавни институции и неработеща икономика и селско стопанство, съсипана здравна и образователна системи пак благодарение на САЩ, Запада и Евросъюза!
    На тях трябва да благодарите!

    Коментиран от #42, #60

  • 42 Стефан

    20 3 Отговор

    До коментар #41 от "След 9-ти":

    По делата им ще ги познаете – докато със СССР(Русия) бяхме добре и живеехме достоен живот, днес с новите „съюзници“ и „братя“ умираме и изчезване като нация, като народ, като държава!
  • 43 антибсп

    2 17 Отговор
    Дързост в погледа гори, хапчетата си изпий! другарю
  • 44 Момент,

    21 2 Отговор

    До коментар #29 от "оня с коня":

    а сега, и с ЕС какво сме? Защо да е престъпление да сме в съюз с някого, а ако сме с друг, при това плащащи си за всичко и то колосални суми и приклещени и обвързани за всичко – благодат??
    И ако с предишния съюзник, от съсипана от войни и поражения бедна селска държава /Йовков, Елин Пелин, Смирненски, Гео Милев и т. н. що ли ни описват тегло, а не някакъв рай? /, само за 45 години достигаме до 29-то място в света, то с настоящите, отново само за 32 години се срутихме до последните и предпоследните места по всичко положително и в първите места по отрицателното… Тогава имахме партньор, гръб, на когото можехме да разчитаме, а сега, при такъв съсед, ако Ердоган напр. си хареса малко нещо от нас, на САЩ и ЕС дали бихме могли да разчитаме??
  • 45 При социализма,

    21 3 Отговор

    До коментар #29 от "оня с коня":

    само в България и в Румъния от цялата социалистическа общност, Съветския съюз н я м а ш е свои войски и военни бази! Съветски войски имаше в Унгария, Полша, Чехословакия и ГДР. Освен това на България при Тодор Живков, СССР беше дал възможността за самостоятелна външна и вътрешна политика, стига да не е в разрез с директивите на КПСС и социализма.

    Колко са днес американските военни бази в България? Четири, пет, шест, загубихме им вече бройката. Анадънму?

    Коментиран от #46

  • 46 Американците,

    5 12 Отговор

    До коментар #45 от "При социализма,":

    чрез тяхната марионетка Прокопиев довлачиха едни, дето в полза на България си зарязаха целия “бизнес”, облечени в дипломи, думащи сладки приказки за лека нощ и честитооо, окъпаха хубаво българския гражданин.

    Събудете се !

    Първо Мутрата, след това Радев, и в момента новият проект на американците Василев-Петков.

    На тая територия родолюбци не се допускат.

    Коментиран от #47

  • 47 Иван

    16 2 Отговор

    До коментар #46 от "Американците,":

    Където стъпят американците всяко си присвояват и разединяват народите, с глад и мизерия им държат юздите и ги унищожават.

    Заради продажните политици

    Коментиран от #48

  • 48 Стив

    12 2 Отговор

    До коментар #47 от "Иван":

    С „приятели“ като Мустафата врагове не ни трябват.
  • 49 До 1989 г

    16 2 Отговор
    Това са фактите.

    1) НРБ никога не е била окупирана от чужда армия. Чужди войници са участвали в международни учения на Варшавския договор, които не бяха на практика целогодишни, както е в момента.

    2) Генералите на НРБ не се водеха варшавски, а български генерали, за разлика от сегашните РБ, за които говорителят им Кутев ни обяви, че Натовски генерали в момента управлявали България.

    3) В НРБ никога не са се провеждали избори при окупация и учения на чужда армия – тия дни докараха още 800 солджъри с бойна техника, заради които жертвата реколтата в равното Тракийско поле, за да си правят тука ученията до Коледа.

    Коментиран от #64

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 КойНеСкача

    12 2 Отговор
    А десети ноември поставя началото на изкорвмането от СДСШайката на държавата ,ограбването на народа,продаването на Родината и края на постигнатото от 45 годишния невиждан подем,реализирани под ръководството на тези от Козяк!
    АнатемаНаСДСШайката!
  • 52 Ннн

    3 16 Отговор
    Когато фактите говорят пропагандата трябва да мълчи!
    Брутния вътрешен продукт на Царство България е колкото сбора на този на Гърция и Сърбия умножен по 1.7!
    Както казват тъпите западняци истинското богатство е биологичното, а руските марионетки избиват българската интелигенция и я заменят с рабфаковци! Въвежда се по съветски образец азиатското закрепостяване на народа със задължителното гражданство и забраната за напускане на държавата! Първия фалит на народната република е 1955 год. Следват още два фалита за да се стигне до 1989 когато БВП е равен на външния дълг цели 10 милиада гущера! В последвалия преход организиран от неграмотни комунисти и престъпници все пак българина почва да работи основно за себе си а не за партията и светлото бъдеще и БВП през 2020 става 77 милиарда гущера.
    При такива развитие не е далече времето когато ще задминем Гърция която е с около 200 милрд. Знаем всички че където е текло пак ще тече стига такива като робов да не ни саботират защото всяко тържество на българите е смърт за русия!
  • 53 Десети

    14 2 Отговор
    ноември 1989 г. заварва НРБългария с уникално ниски цени на електроенергията. Токът за населението струва 4,5 ст./киловатчас по дневната тарифа и точно 2 ст. по нощната. Тези стойности важат за цялата страна.

    При Народната република цените на тока са се променяли най-много веднъж на петилетка. Например през януари 1970 г. дневната тарифа е била 2,2 ст./квтч, а нощната – 1 ст./квтч.

    Следващата промяна е от януари 1980 г. Тогава дневният ток поскъпва с 45% до 3,2 ст., но цената на нощния не мърда. Следва увеличение през октомври 1985 г. – дневната тарифа се вдига с 41% до 4,5 ст., а нощната скача двойно до 2 ст./квтч.

    Сметките за парно към края на 80-те са около 20 лева на месец за тристаен апартамент, при стайна температура около +23°C +26°C, без топломер и енергоспестяващ регулатор.

    Температурата в жилищата тогава се регулира чрез отваряне на прозорците. / Ретро.бг

    Коментиран от #69, #76

  • 54 Още много

    14 2 Отговор
    можем да говорим - за безплатното образование, вкл. и висше и всякакви курсове, и за безплатното здравеопазване, и за символичните храни на детски храни и дрехи, и на билетите за кино и културни, и на почивните станции, за липсата на безротица и екзотиката за наркоманите, за абсурдността някой да работи без договор, без реални осигуровки, за заплащане в плик или да не му се изплати възнаграждението, за абсурдността за приходи от незаконна дейност, за лобиране и „чадър“, а единствен финал – съд и затвор, независимо от нивото на провинилия се.

    Коментиран от #57

  • 55 Ник

    5 12 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    А не слага ли това "начало" край на подемът, в който българския лев е бил равен на световните борси с френския франк, без наложени бордове като на страна от третия свят? А това "начало" не убива ли частната инициатива, която ако беше запазена без прекъсване от 45 години, дали нямаше да е родила силни и конкурентни български компании, които да са в елита на свртовните, а не да ни хвърлят нещо на ишляме и да подскачаме от радост? Това беше началото на края за България. Нито 5 вековното робство ни смаза, нито унизителното разпокъсване на териториите ни след Освобождението и войните, но 45 г. тоталитарно управление на шайката престъпници, криещи се зад комунистическата идея, докато децата им учеха в западна Европа, а те пилееха народните пари в казината там, вече тотално съсипа страната ни. За съжаление неофициално същите тези хора или членове на семействата им управляват и до днес.
  • 56 Гост

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Иван от Каспичан":

    Трите национални катастрофи на България са били по царско, от онзи цар, който ни натрисат европейците.

    Коментиран от #62

  • 57 Анализатор

    11 3 Отговор

    До коментар #54 от "Още много":

    Това са съкрушителните факти за соца.

    Отричането и замазването им е истинската пропаганда на демонократите, които съсипаха постигнатото до 1989-та и пракрасния и сигурен живот на българина.
  • 58 Сър

    2 14 Отговор
    Пийте си хапчетеата, редовно и навреме, четете и се образовайте, че иначе се получават недоразумения като пропагандата на този беден неук човечец.
  • 59 През тези 45

    18 1 Отговор
    години на соца България постигна изключителни успехи и отбеляза завидни постижения – сигурност, безплатно образование, безплатно здравеопазване, нулева безработица, мощна армия, огромен скок в производствата, животновъдството, земеделието, в износ на всевъзможна продукция, в строежа на пътища, в грижата за децата, майките, инвалидите,
    пенсионерите и трудовите хора.
    През този период изнасяхме инженери и лекари по цял свят,
    които се завръщаха в Родината ни с огромни печалби за себе си и държавата.
    Въоръжаването си го купувахме с наши пари, а голяма част от него си го произвеждахме сами.
    През онези 45 години прокарахме пътища дори и между малките населени места и в труднодостъпни планински райони. Прокарани бяха пътища и пътеки в планините и всичко това сега не можем да го поддържаме,или както се изцепи Бай Тошо /лека му пръст/ – НЕ МОЖЕМ ДА ГО БОЯДИСАМЕ.

    Коментиран от #61

  • 60 Шиши

    4 14 Отговор

    До коментар #41 от "След 9-ти":

    Нямало престъпност. Пълни лъжи. Имаше страшна цензура на информацията и тези данни не се изнасяха. Имаше си сериозна престъпност, за която нищо не се говореше. Поне това не унищожиха. В сводките ги има данните. Целият силов апарат пазеше властта. За това беше създаден и обучен и тук таме нещо разкриваха за хората. Лично знам колко изнасилвания на жени директно по улиците имаше, тормоз над деца, грабежи и кражби, имаше си наркотици, съответно наркомани - отвратителни неща. Единствено наистина хора, просещи по улицата нямаше. Прибираха ги. Но всичко останало се ширеше в сериозни мащаби, но не се говореше, че не беше удобно и сега впечатлението е, че нямало престъпност. Е! Имаше. Много.
  • 61 Децата

    15 3 Отговор

    До коментар #59 от "През тези 45":

    ходиха по лагери за по 1-2 лева на ден, и на кръжоци, спортни клубове, народни танци – безплатно.Нямаше българско семейство, което в събота и неделя да не хапне скара, да не отиде на ресторант, на гости при приятели или близки, или до къщата или вилата.

    Имахме болници и здравни заведения в които освен българите се лекуваха и много чужденци.
    И… о, чудо – маса западняци – срещу долари. Имахме вериги за доболнична и следболничнапомощ: санаториуми, почивни станции, лечебни заведения с минерална вода или лечебна кал.

    Храна… Всичко беше качествено и по утвърден стандарт – БДС /БългарскиДържавен Стандарт/. Да, видовете сирене се брояха на пръстите на едната ръка. Но то няма как и да е 100 вида след като се произвежда по един стандарт от 100 % мляко.
  • 62 Бай Иван от Каспичан

    2 12 Отговор

    До коментар #56 от "Гост":

    А нещо да кажеш за трите фалита на комунизма???
  • 63 След 10 ноември

    16 2 Отговор
    1989 година бяхме окупирани от най-големия агресор – САЩ.

    Домовете ни заприличаха на затвори с монтираните решетки,
    аларми, СОТ-системи, с жива и изкуствена охрана, образованието ни стана платено,здравеопазването – скъпо и недостапно за много хора, появи се явлението „безработица“, славната ни огромна армията бе стопена и превърната в посмешище.

    Страната ни бепревърната в колония с рахитично производство и още по-слаб износ, с избито
    животновъдство, със зачеркнато земеделие.

    Днес строим пътища само с европари, с възниска раждаемост сме, с напълно символична грижа за децата, майките, инвалидите и пенсионерите, а инженерите и лекарите нинапуснаха България по принуда.
  • 64 Въоръжаването

    14 1 Отговор

    До коментар #49 от "До 1989 г":

    при соца си го купувахме с наши пари, а голяма част от него си го произвеждахме сами.
    За сравнение, сегашната велика сила, която ни е окупирала – САЩ, не ни дава това право.

    Армията ни е унищожена и превърната в посмешище с почти нулева боеспособност.
    По времето на СССР разполагахме с чисто ново въоръжение и техника.
    Сега при новата великасила едвам сколасваме да купим тук-таме някой стар самолет, хеликоптер или някаква бойна машина – втора употреба.
  • 65 Атанасов

    12 3 Отговор
    Да, имаше вътрешно гражданство, но пък за сметка на това, всеки българин имаше осигурена прилично платена работа в своето населено място, дори и в найотдалеченото село на България.

    А сега няма работа – нито на село, нито в София.

    Детски градини имаше и по селата, сега и в София няма достатъчно. Въпреки че броят на децата намалява и там.

    Болници имаше по цяла България, а сега само в големите градове.

    Нямаше българин, който да рови из кофите за боклук, а сега и образовани хора се изхранват от това, което други техни сънародници изхвърлят.

    Чакахме по десет години за жилище, а сега ни го дават още преди да е построено, но го изплащаме 30-40 години с лихви по-високи от в която и да е друга държава.

    Разходите за битови сметки бяха едва 5-6% от дохода ни, а сега са над 50-60%.

    Коментиран от #88, #90

  • 66 През онези

    12 2 Отговор
    45 години прокарахме пътища дори и между малките населени места и втруднодостъпни планински райони.

    Сега една магистрала между големи градове не можем да построим.

    Чакахме с години за да си купим чисто нова кола – Лада, Москвич, Шкода, Варбург, а сега караме стария боклук на Запада – ама Мерцедес. Мерцедес, ама на 15 години.

    През ония години не помня да е имало магазини за дрехи втора употреба. Сега е пълно с такива и клиентите им се увеличават с всяка изминала година.

    Нямаше сирене с палмово масло, хляб с консерванти, лютеница с доматено пюре, телешки салам с пилешко, пуешко и свинско месо, но не и с телешко, пластмасови домати от Турция, лук от Египет, чесън от Китай…

    Коментиран от #67, #74

  • 67 Статистика

    12 1 Отговор

    До коментар #66 от "През онези":

    Малко преди да ни спуснат „демокрацията“ и да започнат да ни промиват мозъците как е най-добрата от всички познати ни системи, България беше стигнала почти 9 млн. жители. А може би навръх 1989-та година и ги е била подминала.

    Три години след това, през 1992 година се свихме с близо 500 000 души. През 2011 година вече бяхме намалели с 2 000 000 или с 1/4 по-малко.

    Друго, което ми направи впечатление е, че през 1946 година сме били почти толкова, колкото сме и в момента – около 7 млн… и то официално.

    Неофициално нещата са зловещи. Поне още 1.5 млн. не са в България и се водят тук само на хартия.


    Или казано с други думи: Ръстът на населението през ония 45 години го стопихме за има-няма 30 години.

    Коментиран от #71, #89

  • 68 Както се казва

    11 2 Отговор
    Когато фактите говорят и демонократите мълчат.
  • 69 Ехааа каква романтика

    3 12 Отговор

    До коментар #53 от "Десети":

    Много хубавко! Страхотно звучи! Добре, че мога да смятам. 1989 - средна заплата 180 лв делено на 4.5 ст. = 4000 кВт часа. 2021 - средна заплата 1400 лв. делено на 22 ст. = 6363 кВт часа. Пропаганда, лъжи, вярвания, но цифрите, математиката няма как да се обори. Оня средния човек от 1989 г. днес може да си купи с 60% повече ток от тогава или обърнато в ток той е ПО-БОГАТ ДНЕС С 60%.

    Коментиран от #73, #79

  • 70 стоян георгиев

    4 14 Отговор
    археолог коментира икономика и демография,типично по съветски.ръста е толкова голям при комунизма че фалирахме три пъти за 45 години и постоянно бяхме на купони и в липса на основни стоки и услуги,циганите и турците издърпаха в демогравско отношение именно през комунизма,а българина от многодетен родител стана баща и маика на едно дете.абе пълна красота.няма да забравим и индустрията и селското стопанство дето изтровиха страната със замърсявания и не бяха във възможност да продадат един болт или кило смирене на пазарна цена поради изключително ниското качество на произведените стоки.българското се купуваше основно по задължение от другите комунистически страни или отиваше за скраб в западните.българските електрокари на запад струваха колкото бе метала в тях за вторични суровини.затова и веднага след като ссср спря задължителните покупки фалира всичко де що има у нас.

    Коментиран от #80

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Дългият

    3 9 Отговор
    Гледай си археологията ....Имало е подем в началото когато е имало някакви хубави идеи,но после всичко е минавало под знака на Тоталитаризма...Когато нашите партийни величия плюеха капитализма, децата им учеха в престижни западни университети.Отделно че жилищата им бяха обзавеждани по Некерман...
  • 73 стоян георгиев

    5 11 Отговор

    До коментар #69 от "Ехааа каква романтика":

    само дето 1980 година нямаше ток по 12 часа на ден.тва си го позабравил ама да ти го напомня дрогар.освен това за какво ти е било да имаш ток 1980 година като си нямал ни един читав електроуред.предполагам тогава са ти били много евтини и почивките в гърция ама как да знаеш като ти е било забранено да излизаш от селото в което живееш?смях!
  • 74 Скорпи

    3 11 Отговор

    До коментар #66 от "През онези":

    Така беше, хранителната промишленост правеше качествени продукти.Лично аз ще карам 10 год.Мерцедес пред нов Москвич или Лада...Магазини втора употреба..няма лощо да има неща за всеки джоб.Имаше хубави неща.Защо не кажеш нещо за границите,защо не можехме да излизаме свободно и ако наистина на Запад е по лошо,щеше да се върнем обратно...Как мислиш...Ние може да сме бедни,но не сме луди...
  • 75 болен пиздеров

    1 9 Отговор
    егати субхюмана на снимката !
    как беше лафа а да 80% дебили
  • 76 Руснаков

    2 9 Отговор

    До коментар #53 от "Десети":

    Изкуствено поддържани с дотации от Държавата цени...Този балон се надуваше 45 год.и накраят гръмна...и нямаше как да е другояче....
  • 77 пфууу

    1 2 Отговор
    Болшевишки учЕн.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Влacтвaщaтa

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "Ехааа каква романтика":

    cиcтeмa ce oпрeдeля пo въздecъщaтa cи пaзaрнa идeoлoгия, зaвзeмa eднoврeмeннo вcички прocтрaнcтвa и ceктoри oт живoтa, нe прoпoвядвa нeщo другo, ocвeн нeoбхoдимocттa дa ce прoизвeждa, дa ce прoдaвa, дa ce кoнcумирa и дa ce нaтрупвa.

    Cвeлa e вcички чoвeшки взaимooтнoшeния дo търгoвcки връзки. Прeднaзнaчилa e цялaтa плaнeтa , зa oбикнoвeн oбeкт зa прoдaн. Функциятa, кoятo ни e oпрeдeлилa e рoбcкия труд.

    Eдинcтвeнoтo прaвo, кoeтo признaвa, тoвa e прaвoтo нa чacтнa coбcтвeнocт.
    Eдинcтвeния Бoг, нa кoйтo ce клaня, ca пaритe.
    Мoнoпoлът e тoтaлeн. Пoкaзвaни ca caмo хo р aт a и из кa з в aния т a , кoитo c a уд o бни нa дoминирищaтaтa идeoлoгия.

    Критикaтa нa тoзи cвят, ce зaдушaвa в мoрeтo oт мeдии, кoитo oпрeдeлят кoe e дoбрe и кoe злe, кaквo мoжe и кaквo нe мoжe дa ce глeдa.

    Въздecъщaтa идeoлoгия, култ към пaритe, външeн мoнoпoл, eднa – eдинcтвeнa пaртия, мacкирaнa кaтo пaрлaмeнтaрeн плурaлизъм, липca нa видимa oпoзиция, рeпрecия във вcички възмoжни фoрми, прoгрaмa зa трaнcфoрмaция нa чoвeкa и cвeтa.

    Тoвa e иcтинcкoтo лицe нa мoдeрния тoтaлитaризъм, кoeтo тe нaричaт „Либeрaлнa Дeмoкрaция”, нo вeчe e врeмe дa гo нaрeчeм c иcтинcкoтo му имe: „ТOТAЛИТAРНA ПAЗAРНA CИCТEМA”.
  • 80 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #70 от "стоян георгиев":

    Що лъжеш и пишеш неграмотно с малки букви?! Роден съм 1970 г. и през моя съзнателен живот не знам какво е "купон", освен от студентските столове, но те се купуваха в левове! А колкото до турците, също като нас имат по 2,3 деца! Едно време "ромите" нямаха по 10-12 деца, като днес, а максимум 4... Май не си бил роден тогава или си живял в паралелна вселена!
  • 81 Фостър Дълес

    4 0 Отговор
    Ниe щe хвърлим вcичкoтo злaтo нa CAЩ, цялaтa cилa нa CAЩ зa измaмвaнe и oглупявaнe нa хoрaтa oт coциaлиcтичecкия cвят.

    Нeзaбeлязaнo щe пoдмeним чoвeшкитe цeннocти c фaлшиви.

    КAК?

    Щe нaмeрим eдинoмишлeници в тeзи cтрaни и Руcия. Щe рaзгърнeм грaндиoзнa пo мaщaби рaзлoжитeлнa рaбoтa, щe изтръгнeм coциaлнaтa cъщнocт нa литeрaтурaтa, щe нacърчaвaмe aвтoри, кoитo втълпявaт в чoвeкa култ към ceкca, нacилиeтo, caдизмa, прeдaтeлcтвoтo - тoecт бeзнрaвcтвeнocттa.

    Нужни ca пиcaния, ocмивaщи ecтecтвeнocттa и пoчтeнocттa кaтo aрхaични oтживeлици.

    Прocтaщинaтa, нaглocттa, лъжaтa и измaмaтa, пиянcтвoтo и нaркoмaниятa, живoтинcкия cтрaх cрeд хoрaтa, бeзcрaмиeтo, дoнocничecтвoтo и oщe мнoгo пoрoци зaлoжeни в чoвeкa трябвa дa ce рaздвижaт.

    Тaкa щe рaзклaщaмe пoкoлeниe cлeд пoкoлeниe, щe прeдизвиквaмe eрoзия и рaзврaщaвaнe нa млaдeжтa.

    Щe cъздaдeм чoвeк c кoнcумaтивнa пcихикa нa eлeмeнтaрeн пoтрeбитeл. Вcичкo тoвa щe извършим пoд дeвизa:

    "ЗAЩИТA ПРAВAТA НA ЧOВEКA И ГРAЖДAНCКИТE МУ CВOБOДИ”
    Фocтър Дълec 1956
  • 82 Анализатор

    6 1 Отговор
    Caмo при coциaлиcтичecкaтa cиcтeмa, кoятo гaрaнтирa държaвнaтa coбcтвeнocт върху зeмятa и прирoднитe рecурcи, нямa кaк тe дa ce oгрaбвaт хищничecки oт мaлък прoцeнт рaзбoйници, кaктo e при кaпитaлизмa.
    Трудeщитe ce при coциaлизмa ca зaщитeни, a при вълчия кaпитaлизъм ca жecтoкo eкcплoaтирaни oт рaбoтoдaтeлитe. Чacтнaтa coбcтвeнocт при кaпитaлизмa изрaждa мoрaлнитe цeннocти и oтнoшeниятa в oбщecтвoтo cтaвaт aнтaгoниcтични.
    Мaтeриaлният интeрec, издигнaт кaтo eдинcтвeн приoритeт, прaви чoвeк зa чoвeкa дa cтaвa звяр. Пo прaвилo, при кaпитaлизмa хoрaтa ca нecпрaвeдливo oцeнeни и възнaгрaдeни нe cпoрeд кaчecтвoтo нa пoлoжeния труд, a cпoрeд лични интeрecи.
    Прocпeрирaт лъжци, пoдмaзвaчи, мутри, мaфиoти. При coциaлизмa oбрaзoвaниe, здрaвeoпaзвaнe, oпaзвaнe нa oбщecтвeния рeд ca гaрaнтирaни и бeзплaтни, a при кaпитaлизмa - прeдмeт нa търгoвcки взaимooтношeния и интeрecи.
    При кaпитaлизмa oбщecтвoтo дeгрaдирa и рaнo или къcнo ce cтигa дo кoнфликти в нaциoнaлeн и мeждунaрoдeн мaщaб, пoрaди нecпрaвeдливия нaчин нa рaзпрeдeлeниe нa рecурcитe и зaдълбoчaвaнe нa coциaлнoтo нeрaвeнcтвo.
    Кaпитaлизмът e oбрeчeн.
    Coциaлизмът e прaвилният нaчин зa рaзвитиe нa oбщecтвaтa, нo изиcквa виcoк мoрaлeн cтaтуc нa грaждaнитe, кoйтo нe ce пocтигa лecнo и бързo.

    Коментиран от #83

  • 83 Няма нормален

    4 1 Отговор

    До коментар #82 от "Анализатор":

    капитализъм, тoй рaнo или къcнo ce прeвръщa във вълчи, зaщoтo ce бaзирa нa чacтнaтa coбcтвeнocт.

    Дрeбният coбcтвeник или тaкъв, кoйтo cмятa, чe мoжe дa cи движи някaкъв дрeбeн бизнec и дa нe ce нaмecвa в гoлeмитe игри, мнoгo cкoрo бивa изядeн oт eдритe риби.

    Уeдрявaнeтo нa coбcтвeнocттa cтaвa вce пo-хищничecкo и пocтeрпeннo взeмa рaзмeритe нa нaциoнaлнa и мeждунaрoднa кoрпoрaтивнa cтруктурa, кoятo пoдчинявa икoнoмикитe нa пo-cлaбo рaзвититe държaви и ги зaрoбвa финaнcoвo, икoнoмичecки и cтрaтeгичecки.

    Вcички ниe гo виждaмe и ocъзнaвaмe, зaщoтo cмe тoчнo в рoлятa нa тaкaвa пoдчинeнa държaвa и икoнoмикa. И в мeждунaрoдeн плaн oтнoвo някoлкo прocпeрирaщи държaвни икoнoмики дирижирaт финaнcoви кoрпoрaции, кaтo рeзултaтът e coциaлнo нeрaвeнcтвo нe прocтo в oтдeлнa държaвa, a тoтaлнo нeрaвeнcтвo в cвeтa. Нa прocт eзик кaзaнo eдритe изяждaт мaлкитe, cтaвaт вce пo-мoщни и хищни, нaкрaя биткaтa e мeжду ocтaнaлитe нaй-eдри и cвирeпи гигaнти.

    Тoгaвa нeминуeмo ce cтигa дo кoнфликти, мaкaр и дa нe e нeoбхoдимo нaпрeмeннo прилaгaнe нa вoeнни рecурcи.

    Cъврeмeннитe cтрaтeгии изпoлзвaт бeзкръвни икoнoмичecки блoкaди, рaзлични oгрaничeния в мeждунaрoднитe oтнoшeния и т.н.

    Нo Звярът cтaвa вce пo-крупeн и бeзпoщaдeн.
  • 84 Ал Тъпоне

    1 0 Отговор
    Добре ама как тези, които се намърдаха във властта след 10,11,1989г. та досега ги виждаш да признаят подобно нещо? В България и на ниско и на високо ниво се действа винаги по един начин: Ако някой е много успешен или пък е събрал някой лев, търси му се цаката по всякакъв начин да бъде съборен чрез компромати, оплюване, отричане, а сътвотреното и спестеното от него разграбено и откраднато. Сега ако политици и управляващи вземат, че признаят провала си и фактът, че наистина онзи социален строй е успявал да предлага повече блага на жителите на държавата и народът е правил войнишки изпращания, сватби, кръщенета и се се множал веселейки се, а сега прави тихичко погребения и изчезва бавно, ще им бъде зададен въпросът "Защо разрушихте, разграбихте , окрадохте и съсипахте граденото, след като не сте кадърни да съградите наново поне" и трябва да отидат в съда ако не и пак на трапа, като след онзи 9-ти. Няма как да стане и затова винаги ще ритат ще плюят, ще съдят онзи режим, а изкарвайки на показ слабостите му и премълчавайки успехите ще го сочат като исторически таласъм и изкупителна жертва виновна за собствената им некадърност, крадливост и бездарие!
  • 85 фАКТ

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пешо":

    Коя година Луканов обявява мораториум, преди 90-та??? Ако не сме могли да си плащаме дълговете защо са опростили дълговете на Ирак, примерно? И под чий натиск? България фалира 98-ма, след което БНБ ( българска народна банка) минава под управлението на МВФ, и така досега!!! Акой управлява МВФ??? Демокрация та дрънка, нема що! Къде е суверенитета на държавата ако не може да си управлява икономиката и финансите?
  • 86 на снимката

    1 2 Отговор
    е с вид на олигофрен...и дегенерат.
  • 87 ДжафДжаф

    3 0 Отговор
    Нарочно са бацнали точно тази снимка на човек току що излезнал от Курило! ОК! Обикновенно и по правило както винаги истината е някъде по средата. През тези 45г живяха и работиха цели 2-3 поколения българи, които създаваха материална и духовна култура! Не всички бяха агенти, доносници и партийни калинки, така, че не е справедливо да превръщаме този период в черно петно, както им се иска на някои нереализирали се бивши комунисти! Има неща, които са безспорни! Има разбира се и опит, който би бил изключително полезен дори и днес!!!
  • 88 Защо говориш глупости

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "Атанасов":

    Толкова добре плащаха, че една готварска печка беше 2 заплати и то без подкупа да я намериш. Грозна, гадна печка от тия дето сега са по 400 лв. Да не говорим за гардероби и други. Чакаха се години за жилище и се изплащаше до гроб. Ти явно си някой другар, че ти е стигала заплатата. Другарите взимаха и по 1000 и нагоре, което за много хора беше годишния доход
  • 89 Да ти имам статистиката

    2 2 Отговор

    До коментар #67 от "Статистика":

    Само да те питам мислиш ли, че нямаше да останем 1 млн., ако в тия 45 г. бяха отворени границите? В Сърбия взимаха 2 пъти колкото нас. Да не говорим на запад. Трудът се подценяваш и се даваха жълти стотинки за него. Това си беше държавен рекет и нямаше избор. Нямаше къде да отидеш. Сега учиш, развиваш си уменията, сменяш фирмата или държавата. Свободен си. Зависи от теб. Тогава ти хвърлят някакви стотинки и това е. Няма мърдане. Ако бяха отворени границите нямаше да остане никой. Отделно тия дето избягаха стотин хиляди след падането на комунистическия режим от какво бягаха???? Бягаха точно от този режим и страха да не се върне. Така, че статистико, малко се кротни в оценките и не гледай само сухите цифри!
  • 90 Защо говориш глупости

    3 1 Отговор

    До коментар #65 от "Атанасов":

    Толкова добре плащаха, че една готварска печка беше 2 заплати и то без подкупа да я намериш. Грозна, гадна печка от тия дето сега са по 400 лв. Да не говорим за гардероби и други. Чакаха се години за жилище и се изплащаше до гроб. Ти явно си някой другар, че ти е стигала заплатата. Другарите взимаха и по 1000 и нагоре, което за много хора беше годишния доход
  • 91 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    В човешката история са познати няколко типа държави: Робовладелска, Феодална, Капиталистическа и тази на съвременните цивилизовани и глобализирани общества,- Социалната, чиято главна дейност е да провежда социални мероприятия. Другите значими дейности на този тип държава в значителна част са делегирани на глобалните международни организации. Социални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. Социалистическа държава, В ТОЧНИЯТ СМИСЪЛ НА ДУМАТА, няма и не е имало, това е една фикция в стил Оруел. Нашето НРБ си беше с еднолично корпоративно-тоталитарно управление.
    Нормалният път е гражданите на богатата държава чрез данъците си да обезпечават социалната дейност на държавата и по този начин да създават условия за просперитет на цялото общество. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на тр

    Коментиран от #92

  • 92 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ...........Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работи за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.
  • 93 Бай Гошо

    0 0 Отговор
    Абе, Мирко, да не би още да копаеш, за да търсиш дипломата на Тодор Живков?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове