Last news in Fakti

18 Септември, 2021 08:49 4 130 44

Делийски: Несериозно е Борисов да не е кандидатът на ГЕРБ

  • страхил делийски-
  • бойко борисов-
  • избори-
  • кандидат-
  • партии

Абдикацията от отговорност е поредното доказателство, че партиите не се интересуват от това да представляват политики и интереси, а подчиняват своето поведение на някакви дребни, конюнктурни сметки, които са функции на по 5-6 човека от ръководството на тези организации

Делийски: Несериозно е Борисов да не е кандидатът на ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС

Най-логично от политическа гледна точка е кандидатът на ГЕРБ за държавен глава да е Бойко Борисов. Но явно това няма да се случи, въпреки че е несериозно. Очаквам обаче повечето партии да извадят свои кандидати, тъй като вота ще е 2:1 и е логично да се търсят всякакви възможности за мобилизиране на електората. От тактическа гледна точка предполагам, че за първия тур повечето партии ще представят свои кандидатури. След това, за втория тур, ще се случва позиционирането.

Това коментира пред novini.bg политологът Страхил Делийски.

„Големият проблем в българската политика е, че каквото и да направят партиите, не могат да обидят никого. Това е огромната драма на нашия политически процес. Политиците и партиите живеят отделен и различен живот от избирателите. Самостоятелният живот на гласоподавателите е свързан с отказ от гласуване. Що за идея на политиците е все още да няма ясни кандидати за президент“, попита той.

Според него това е абдикация от отговорност, не е сериозно, не е политическо действие. „Това е поредното доказателство, че партиите не се интересуват от това да представляват политики и интереси, а подчиняват своето поведение на някакви дребни, конюнктурни сметки, които са функции на по 5-6 човека от ръководството на тези организации“, смята Делийски.

„Изборите са едновременно за президент и за нов състав на парламента и може да очакваме малко по-висока степен на мобилизация. Да, става въпрос за два различни начина на избор, но очаквам малко по-голяма активност и все пак не прекалена. Следейки оценките на колегите социолози, можем да направим хипотеза от изследователска гледна точка, че онези 2/3 близо /60%/ от избирателите, които досега не намираха свое представителство, ще продължават да не го намират. Това е много притеснително. Защото, ако президентския вот вдигне малко активността, а това не е съвсем сигурно, и някоя партия или партии получат бонус вследствие на това, не означава, че те ще са внушили доверие в избирателите. Измамна илюзия е. Но пък да се надяваме, че това би могло да помогне за съставяне на мнозинство“, сподели той.

„Важно е как ще оценяваме резултатите от вота – дали от гледна точка на възможността за съставяне на ефективно мнозинство и правителство. Или от гледната точка на представителността на политическата система. Това са две различни неща и в зависимост от фокуса, ще правим оценките. Това ще е ключовата дилема в българската политическа система от тук нататък. Важно е ние, като общество, да влезем в този разговор и да си кажем ясно: Какво очакваме от нашата политическа система? Да бъде стабилна или да бъде представителна? Повечето партии имат свои програми. С минимални различия в тях личи, че всички партии у нас са десни. БСП, например, на програмно равнище има някакви по-леви предложения, но на практика те липсват. Имаме доминация на дясното идеологическо, програмно говорене. И една огромна маса от население, което чака по-лява политика – по-справедлива данъчна система, за повече преразпределяне на обществените блага, за по-лесен достъп до образование и здравеопазване и т.н.. Това става ясно от различни изследвания досега. Така че няма идеологически сблъсък в политиката, но има парадокс, защото повечето партии са вдясно, а повечето избиратели вляво“, коментира Страхил Делийски.

„Връзката между партии и избиратели у нас не минава на ценностно и идейно равнище, а на друго, от типа на про-Борисов, или анти-него, про-Русия, анти-нея и т.н. и т.н.. Затова в крайна сметка получаваме такива състави на НС като досегашните. Те са представителни по линия на изброените тук разделения, но изобщо не са за социалните и икономически разломи в обществото ни“, добави политологът.

Според него структурата на следващия парламент, няма да е много по-различна от тази на досегашния. „Вече споменах, че при избори 2:1 е по-трудно да се предвидят категорични резултати. Много е възможно обаче патриотичните организации да имат пробив, защото има резервоар затова. Но с най-голям интерес се очаква какво ще се случи с новия проект на Кирил Петков и Асен Василев. За някои избиратели той е надежден, за други не е и това е обяснимо, защото обществото ни е много разслоено. На този етап мога да кажа, че този проект е основно плод на политически маркетинг и ефективност. Вероятността той да бъде направен добре, е голяма и потенциално има шанс да влезе в парламента“, завърши Делийски.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАФИЯ

    57 9 Отговор
    БОЙКО няма умствен капаситет за ПРЕЗИДЕНТ

    Коментиран от #3, #4

  • 2 💀💀💀💀💀

    34 5 Отговор
    ТолупЪ е мой,аз ще се саморазправя с него много скоро...
  • 3 ДяДо Ви КурТи от СелО ПиПерКоВо

    43 3 Отговор

    До коментар #1 от "МАФИЯ":

    Но има капацитет да рекетира..
  • 4 Рашков кошмара на толупа

    40 6 Отговор

    До коментар #1 от "МАФИЯ":

    Тиквата,трябва да си изкара старините при бай Ставри...
  • 5 Тони

    41 4 Отговор
    Алчността на тиквите ще ги погуби..
  • 6 Алфа Вълкът

    8 45 Отговор
    Хахаха, а Радев що не оглави джендърската си партия?
  • 7 Румбата Радев

    37 4 Отговор
    Истината е , че зад тлъстите мутренски ненки на бойко тупти сърнешко сърчице :)
  • 8 Дара

    35 3 Отговор
    Борисов селяндура, дето ни окраде и излага години наред пред света.
  • 9 Бамбука

    35 3 Отговор
    Шефа на корупцията да стане и президент ? У нас всичко можеше да се случи, но баБА Меркел вече няма да я има
  • 10 Друго е несериозно 😡

    37 5 Отговор
    Несериозно е Борисов да е още на свобода. Затвор за шайката крадци.
  • 11 Денката

    29 5 Отговор
    Познавам тиквата над 20 години,още от сикаджийските времена.Той е един страхливец,който благодарение на Думата -Руснака и още 2ма от СИК стана главен секретар на МВР..След което всички знаят какво стана..
  • 12 Gowo

    25 5 Отговор
    Ама как да е сериозно бе колега драскач ...Той човека не е влязъл в политиката да прави политика .А да трупа кюлчета за рожденните си дни.Той ясно го, ни го казва.И ние пак не чуваме.....,,поста за държавен глава ми е безинтересен.И никога ( ЗАБЕЛЕЖЕТЕ).Никога не ми е бил!? интересен "...Човека идва от мутренските среди.Какъв интерес има????.Ами ПАЧКИ...ПАЧКИ...Това е .Такъв е.Но защо още го държим.Станахме за смях пред цяла Европа и света.
  • 13 Може да е

    21 4 Отговор
    несериозно, но ББ няма да яви на президенткия двубой. Не е Ричард Лъвското сърце. Ако Кирил Петков и Асен Василев реализират проекта си със сигурност ще има пробив, защото наистина има резервоар за това. Не се очертава да има разлики, ако те не се явят на избори /по някаква препънка/. Пак нищо няма да се получи в този парламент. Иначе партийната система се трансформира и няма начин ГЕРБ да управлява.
  • 14 ????

    25 4 Отговор
    Още не се е родил втори Алеко Константинов да опише простащините на Толупа като примиер по света и у нас.

    Коментиран от #15

  • 15 Gowo

    17 3 Отговор

    До коментар #14 от "????":

    Поста премиер никога не пропадал толкоз.Още дълго ще мирише този пост , докато се измирише вонята на стола му.Само това ни трябва Да оцапаме и Президентския стол.Плевню го олигави .Цеца щеше да го превърне в ,,шеф и кройка".Ама така е .Поради липса на ценности , избрахме Ганя да ни управлява.

    Коментиран от #17

  • 16 JEFF

    17 5 Отговор
    Стига вече с Борисов и ГЕРБ . Те трябва да бъдат обек на разследване , обвинения и съд. Какъв кандидат за президент , какъв депутат от група рекетьори ? Пълно разследване и съд за ГЕРБ !

    Коментиран от #44

  • 17 ????

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Gowo":

    Прав си! Дори по времето на ТЖ простащината не беше ни толкова завладяла управлението. ТЖ може да беше прост, но имаше умни съветници.

    Коментиран от #40

  • 18 въпрос

    12 2 Отговор
    За какъв президент да се кандидатира, този прост пожарникар, лъжец и крадец? За какво да се кандидатира? Вие разбирате ли че за 12 г. ви окрадоха и ви лишиха от 12 г нормален живот? Трябваше този прост палячо, вече да търка наровете в централния Софийски
  • 19 оня с коня

    3 7 Отговор
    Според Делийски е Несериозно ББ да не се кандидатира за Президент.Което пък автоматично ПАК СПОРЕД НЕГО става "Сериозно" Борисов да изостави битката за ГОСПОДАР НА ДЪРЖАВАТА/Премиер/ и да се кандидатира за Президент с орязани Функции,но за сметка на това премемен в Помпозна Униформа и лампази като Портиер на Шикозен хотел.А ако Борисов все пак спечели надпреварата с радев и стане Президент,няма ли това да ОБЕЗГЛАВИ ГЕРБ които ще останат без лидер и евентуално ще се разпаднат?Естествено че го мисли това Делийски и БАШ това си е "Сериозно" според него,което на практика си е и Целта на Хората които му плащат за да пише в Медийното пространство.Истинси НЕСЕРИОЗНОТО обаче е,че Делийски и Хората дето му плащат Смятат Избирателите на ГЕРБ ЗА БАЛЪЦИ ,пробутвайки им такива елементарни Мурафети то,...така са си решили,така и процедират.
  • 20 Фен на копейкин ш.ч.и.к.ия.т.а.

    2 4 Отговор
    Браво
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 име

    14 4 Отговор
    Тиквоча го е шубе да се изправи срещу Радев. Знае че ще загуби и егото му няма да го понесе. За 5 години така и не вдяна че само губи като дрънка лъжи и глупости по адрес на Радев. Същото важи и за другите герберуги. Ще загубят първо място от Петков и Василев и затова всички те, барабар с подлогите им, плюят по Петков и Василев.
  • 23 Subaru STI

    16 5 Отговор
    Фатмакът-пожарникар Борисов си е останал на нивото от 1990-те години, когато ходеше за рекет по бакалиите. А и си остана страхливец. Затова и няма да се изправи като мъж срещу Румен Радев, а само злобно ще лае като помияр!

    Коментиран от #27

  • 24 Фактъ

    14 4 Отговор
    Боко тиквата е в следващият списък Магнитски , какъв кандидат да бъде освен за затвора !
  • 25 Важното

    1 1 Отговор
    е , че ще бъдат читави и мислещи хора , професорке !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 gggw

    3 5 Отговор
    аман от посредственици ! такива разчитат на подкрепа на омразата.. абсолютно безпочвен анализ
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Vladi

    3 3 Отговор
    Несериозно е едно от златните кюлчета снимано в нощното шкафче на Премиера. Борисов UMICORE FINEGOLD със сериен номер 29270 , проба 999.9 с тегло 250 грама да не бъде проследено от Българската Прокуратура и службите , същото кюлче е снимано и вече продадено на известно лице на сайта на UMICORE GOLDSHOP в Белгия има го в гугъл , въпроса сега физически въпросното кюлче и кой е притежателя му ? Несериозно е Буци
  • 35 dddd

    1 1 Отговор
    Гъ.олизийски кой си ти пари ли си получил от него,че да си му такъв голям фен лизачо
  • 36 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    Зуека нашумя като художник... и що да видя ....
    ЕДНА НИЩОЖНА ЖЕНИЧКА , ОТ НИЩОТО ПРОТЯГА С РЪЦЕ , И ХВАЩА РОГОНОСЕЦА ЗА РОГАТТА .ТОВА Е САМАТА ЕВРОПА , ИЗНАСИЛЕНА ОТ РОГАЧА . Е ХВАНЕ ЛИ ГО , ПИПАЛАТА НА ОКТОПОДА ЩЕ МУ СЕ ВИДЯТ КАТО ПУХЕНО ПЕРЦЕ ...
  • 37 герб- ГОРНА ОРЯХОВИЦА

    0 4 Отговор
    Кмет на ГОРНА ОРЯХОВИЦА, би бил най добрия кандидат
  • 38 факт

    0 3 Отговор
    Следващият президент ще се казва Димитър Николов
  • 39 томито габрово

    2 2 Отговор
    Борисов методиев е кокошкар!Като види Радев и се изпуща по голяма
  • 40 карадайь

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "????":

    Много умно посъветваха ТЖ за възродителния процес!

    Коментиран от #43

  • 41 безпартиен

    1 1 Отговор
    Дали ще се намери кандидат който да не е свързан роднински с номенклатурата на БКП,ДС или тайните общества?На бас,че няма да има нито един такъв!
  • 42 И с Герб

    1 1 Отговор
    И без Герб кандидат все тая ,най много ще се ходи на втори тур........на избори.Радев победител.
  • 43 ????

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "карадайь":

    Умно беше, но не успя да го осъществи докрай! И мантрата че доган е маша на Москва е голяма смешка! Дълго е за писане, за да пиша за тъпата подкрепа на нас българите за връщането на имената им и как им носехме чайчета, най голямата грешка на мнимите "демократи" признаването на етническата партия под крилото на Хиларито.
  • 44 Червен глист

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "JEFF":

    гледай сега, по тази логика, трябваше цялото БСП да арестуват, заради криминалния преход, създаден от тях и за фалитите на България и банковата система срината от тях, а да не говорим за създадените олигарси и икономически и мутренски групировки от БСП.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове