Last news in Fakti

20 Септември, 2021 09:40 1 019 2

ЦИК се обединява около гласуването с една карта

  • росица матева-
  • цик-
  • избори 2 в 1

Росица Матева уточни, че водещите избори са за президент, тъй като са редовни

ЦИК се обединява около гласуването с една карта - 1
Снимка: БГНЕС

Все още няма окончателно решение, но ЦИК се обединява около мнението, че ще се гласува с една карта, посочи в "Тази сутрин" по бТВ Росица Матева, говорител и зам.-председател на комисията. За изборите „2 в 1“ ще бъдат закупени допълнително машини и флаш памет.

„Обсъждаме различни варианти за гласуване. За момента ЦИК се обединява около мнението да се гласува с една карта, тъй като, ако се гласува с две карти, първо процесът ще се забави още повече и след това е възможно да стане объркване с всичките карти, които трябва да ползва секционната избирателна комисия и избирателят“, обясни Матева.

Тя уточни, че водещите избори са за президент, тъй като са редовни избори, а изборният кодекс казва, че когато се организират избори „2 в 1“за президент и Народно събрание, водещ е жребият за президент.

„При нас също приемаме, че водещи са президентските избори. Обсъждаме и варианта един човек да има възможност да избере и за двата вида избори ли да гласува, или само за единия. При това положение е възможно да се отвори страница с три бутона и избирателят да реши за единия, за другия или и за двата вида избори ще гласува. Възможно е и да му се визуализира бюлетината за президентските избори – има възможност да откаже да гласува за тях и да премине към бюлетината за парламентарните. Все още няма окончателно решение“, каза още Росица Матева.

„Допълнителните флаш памети са за евентуален втори тур на президентските избори, защото се установи, че няма да имаме време да извлечем данните от 14 ноември, за да ги параметризираме за втория тур. Преценихме, че е по-удачно да закупим втори пакет“, обясни говорителят на ЦИК.

Тя уточни, че комисията е решила в 2119 избирателни секционни комисии да има по две устройства.

„Колкото и бързо да гласува един избирател с машина, той ще прави два вида избор и това ще доведе до забавяне във времето“, отбеляза тя.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦИК наведени

    0 0 Отговор
    ЦИК търси служебна победа за този, който ги назначи!

    С една карта - това означава щеш не щеш да гласуваш и за Прецедент!

    Така сегашният Прецедент си осигурява електорална активност.

    Другото ще го свършат машините на американската компания SmartMatic, произведени в Тайван... но с незнаен софтуер... и непроверени машина по машина за вградени приемопредавателни антени в вънните им платки.

    Пак ще има МАШИННИ ФАЛШИФИКАЦИИ И ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ГЛАСОВЕ от "А" към "Б".

    Кой ще докаже, че не се фалшифицират изборите?
    - Джордж Сорос или Моллох Браун - новият президент на "Отворено общество" и бивш председател на борда на директорите на компанията за машини за гласуване - SmartMatic???
  • 2 ЦИК наведени

    0 0 Отговор
    ЦИК търси служебна победа за този, който ги назначи!

    С една карта - това означава щеш не щеш да гласуваш и за Прецедент!

    Така сегашният Прецедент си осигурява електорална активност.

    Другото ще го свършат машините на американската компания SmartMatic, произведени в Тайван... но с незнаен софтуер... и непроверени машина по машина за вградени приемопредавателни антени в дънните им платки.

    Пак ще има МАШИННИ ФАЛШИФИКАЦИИ И ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ГЛАСОВЕ от "А" към "Б".

    Кой ще докаже, че не се фалшифицират изборите?
    - Джордж Сорос или Моллох Браун - новият президент на "Отворено общество" и бивш председател на борда на директорите на компанията за машини за гласуване - SmartMatic???

    Защо машинните разписки нямат статута на попълнени и подадени бюлетини и първични документи за оформяне на протокола от изборите в СИК, а машинният протокол да е само за справка???

    Защото партиите на Прецедента се занимаваха с всичко друго, но не и да подсигурят честни избори чрез корекция на Изборния кодекс в тази насока - броене на подадените разписки по партии и кандидати и зачитането им на попълнени и подадени изборни бюлетини!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове