Last news in Fakti

20 Септември, 2021 10:52 3 463 38

Активисти алармират: Драстично орязват градския транспорт в София, системата е пред фалит

  • активисти-
  • алармират-
  • градски транспорт-
  • софия-
  • система-
  • фалит-
  • орязват-

По най-натоварените трамвайни линии като 20 и 22 се премахват по пет мотриси от всяка линия, казват от "Спаси София"

Активисти алармират: Драстично орязват градския транспорт в София, системата е пред фалит  - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

За най-драстичното орязване на градския транспорт в София, правено през последните десетилетия, алармират активистите от "Спаси София". Според тях управляващите от ГЕРБ са въвели осезаемо намаляване на транспортните средства по линиите на градския транспорт, което ще доведе до увеличени интервали и повече чакане на пътниците по спирките. Влошаването на транспортната услуга касае едни от най-важните и натоварени линии в столицата като автобуси 83, 94, 111, 120 и 280, както и тролейбуси 1, 2, 6, 9 и др. Огромно орязване има при трамвайния транспорт по най-натоварените линиите като 20 и 22, където се премахват по пет трамвая от всяка линия, а времето за чакане се увеличава с над една четвърт.

„Това е изключително грешно решение, което ще изпъди всички останали пътници в градския транспорт. Хората ще чакат по-дълго и ще се возят в претъпкани превозни средства посред пандемия. Разписанията на ключовите линии в София и до момента бяха абсурдни за толкова голям град, но с това допълнително намаляване градският транспорт става неизползваем. Г-жа Фандъкова така и не разбра, че с увеличаването на интервалите и времето за чакане пътниците се отказват да ползват градския транспорт и това ще доведе само до повече коли по улиците на София” - предупреждава Борис Бонев от "Спаси София".

Независимият общински съветник е убеден, че градският транспорт се унищожава, защото системата и ЦГМ са пред фалит със задължения и загуби от около 100 млн. лв., натрупани само за тази година. „Най-страшното е че от ГЕРБ отказват да кажат на софиянци и останалите съветници колко точно е дупката в градския транспорт. Те крият информация за загубите от хората, които в крайна сметка ще трябва да платят милиони за лошото управление на г-жа Фандъкова. Затова настоявам кметът да излезе и да оповести публично колко точно са загубите, но и да предложи ясен план за намаляването им” - заявява Бонев.

От "Спаси София" твърдят, че тези загуби не могат да се оправдаят само с Ковид-кризата, а с многогодишното катастрофално управление на транспорта в града. Активистите казват, че вместо да се търсят мерки за подобряване на градския транспорт и да се привлекат нови пътници, а с това да се увеличат и приходите, единственото, което се прави, е поредното орязване. „Фрапиращ пример е тикет системата, за която ЦГМ плати около 100 млн. лв. от нашите пари, но тя още не работи. Столичани нямат възможността да пътуват и да се прекачват с един билет, а още са принудени да дупчат два. Системата е платена, но управляващите не въвеждат мерки, за да направят пътуването по-изгодно и удобно за гражданите, което е доказателство, че те само усвояват милиони, но не предприемат мерки за подобряване на градския транспорт” - коментира Бонев и настоява за спешни мерки за обръщане на ситуацията.

„Финансовият колапс на ЦГМ, постоянната загуба на пътници, орязването на наземния градски транспорт и липсата на каквито и да е мерки за подобряване са доказателство за пълен провал на транспортната политика на Столичната община, ръководена от кмета Фандъкова. Недопустимо е мерките им да се изчерпват с поредното орязване на градския транспорт, което само ще задълбочи проблемите на столичани. Гневен съм, защото с лека ръка затриват кръвоносната система на града, а същевременно ни заливат с гола пропаганда и безсмислен ПР. Смешно е, че София е кандидат за Европейска зелена столица, но вместо да развива транспорта тя го унищожава последователно. Резултатите ги виждаме - все повече коли на софийските улици, което води до транспортен хаос, липса на места за паркиране, задръствания и загуба на време, както и замърсяване на въздуха с коктейл от тежки метали” - категоричен е Борис Бонев, който е член на транспортната комисия в СОС.

От "Спаси София" вече цяла година предлагат пакет от мерки, които да намалят загубите и да направят градския транспорт по-използван, но управляващите остават глухи. „Най-напред, задължително е свикване на извънредно заседание на СОС, за да може г-жа Фандъкова лично да обясни колко точно е финансовата дупка. Докато се крие информация, не могат да се изработят последователен план и инвестиции, които да ускорят градския транспорт и да го направят по-удобен за ползване. Нужен е пакет от решения - нови БУС ленти, приоритет в кръстовищата, по-удобни и достъпни спирки и синхронизирани разписания. Вместо да работят в тази посока от ГЕРБ закриват градския транспорт” - казват градските активисти, обявявайки се за цялостна реформа на ЦГМ, експертен директор, а не партийно назначение, по-малко ръководни позиции и сливане на дублиращи отдели и дирекции в Общината.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    40 5 Отговор
    Подготватя света за по-малко хора. Гладомор и медицински фашизъм ни чака.

    Коментиран от #9

  • 2 честен ционист

    23 8 Отговор
    Няма нужда от толкова рейсчета след като само ваксинирани и такива с тестове на всеки 72ч ще пускат да се возят.

    Коментиран от #8

  • 3 Си ган

    7 39 Отговор
    Тоя си ган Бонев пак вдига врява за нищо..
  • 4 дедо Герчо

    16 2 Отговор
    ТРЕНД,КВО КАЗВАТ...ХЪХЪХЪ....
  • 5 Йорданка Фандъкова е позор

    42 8 Отговор
    Данчето да хваща влака за Сливен.
  • 6 Крадлата

    32 6 Отговор
    окраде София .

    Коментиран от #31

  • 7 БОЛШЕВИК 🌟

    37 4 Отговор
    Между градските автобуси в софийска област отдавна ги съкратиха, а едни направо ги спряха. Разбиха държавния Автотранспорт и подариха много линии на частника, сега няма да има транспорт и в Средец. Иконмически ни върнаха за 31 години с един век назад, сега ще ни върнат на каруци, талиги и файтони - това е дивия капитализъм.
  • 8 бл.134 в Зап. парк

    11 11 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Нали си имате коли ! Даже по 2-3 на човек ! Какво ревете !!!Който няма да ходи пеша - Ще пази природата за богатите европейци и бай ганьовци

    Коментиран от #12

  • 9 Demonaz

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Тоест Гладомор и медицински комунизъм по-точно. Нали глобалисте са си една семка с другарите. Какъв фашизъм само сънувате не зная.

    Коментиран от #17

  • 10 Pepars

    28 3 Отговор
    Имайте предвид, че Йорданка се вози на чисто нов SUV Х6!

    Коментиран от #15

  • 11 ПКП Йорданка Фандъкова

    10 20 Отговор
    Ходете пеш бе ,като не искате лошия Бойко!
  • 12 честен ционист

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "бл.134 в Зап. парк":

    И колите до 1-2 години ще ви вземем. Или си мислиш, че тия работи с бензините и Глобалните затопляния така са навързани случайно..? После ще одите пешак по 10км да идете на работа в ТКЗ-то.
  • 13 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    18 1 Отговор
    Проблема е в "усвояването". Колко милиарда е бюджета на София за да има "дупки" някъде?
  • 14 факт

    7 7 Отговор
    Нормално в цял Свят градският транспорт е на загуба

    Коментиран от #20

  • 15 смех

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "Pepars":

    Кой му плаща горивотоконсумативите ремонтите и смазочните течности гумите акумулаторите и тн.
    Как се подържа една кола още повече скъп джип от премиум клас?
  • 16 Цирка идва

    7 4 Отговор
    Аз не ползвам градския транспорт защото този циркаджийски синьо-жълт цвят в който е боядисан ме отблъсква.
  • 17 Анонимен

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Demonaz":

    Айде малко урок:
    Фашизма се характиризира със дарикално и авторитарно управление от силен диктатор който трябва да установи национално обединение , докато комузма се харахтеризира от тоталитарно управление чиято цел е да премахне социалното разделение чрез преватизация на продукцията...

    Айде сега ми кажи ние къде сме..

    Коментиран от #30

  • 18 Пипи

    6 9 Отговор
    Това недоразоменние, не беше хленчило събота и неделя, но днес е понеделник и веднага се размрънка.
  • 19 Може

    13 1 Отговор
    да се е провалил Градският транспорт, но пък "културните" увеселения в парка не спряха...цяло лято. А и за тях пари се харчат и то НЕ малко, за да забавляват сто-двеста души, почитатели на бирата и скарата..
  • 20 Люлин

    18 2 Отговор

    До коментар #14 от "факт":

    При бюджет за града над милиард, събрани от същите тези данъкоплатци е престъпление да се говори за загуби.Има предостатъчно пари да се дотира градския транспорт.Като има загуби да напускат постовете, които заемат.В квартала с най-много данъкоплатци - Люлин, трамваите са от времето на Флинтстоун.
  • 21 Лоша работа

    6 16 Отговор
    Ами това ще са резултатите от търсената "промяна" на протестърите...!Борисов вече 5 месеца не управлява държавата и веднага цените на всичко скочиха нагоре, инфлацията и престъпността бързо нарастнаха , а сега пък и драстично орязват градския транспорт в София, защото системата е пред фалит..!!!

    Коментиран от #25

  • 22 СусБре

    4 4 Отговор
    Ходете пеш бе софийски селяни - за здраве и за икономия!
  • 23 Фандъкова, помним! И ще ти ги припомним!

    19 2 Отговор
    Ако във всеки автобус и трамвай има кондуктор, приходите от билетчета и карти драстично ще нарастнат. Днес циганите безплатно пътуват на тумби - нагли, без маски, разположили се върху седалките, а българите с редовни билети и карти са се свили по ъглите. Срам и позор. Фандъкова, ще ти пати главата!
  • 24 az #Оставка!

    6 4 Отговор
    Мутри вън! Г-жа мутрата кметица, ще я бият с камъни от ул. Московска до Самоков!
  • 25 Щото Тиквата краде

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Лоша работа":

    От градския транспорт , урязаха му магистралките.
  • 26 Опаа

    13 3 Отговор
    Направете градския транспорт безплатен(без такситата) и ще спасите града от много автомобили

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 мафия

    6 4 Отговор
    ГЕРБ превърна общините в инструмент за забогатяване на политическите партии , а за гражданите създадоха бездушна администрация , която да създава безброй пречки и препяствия за да не свършат никаква работа , ако обикновен човек отиде за помощ в общината. Фандъкова фалира бизнеса на хиляди хора за да и е приятна гледката , докато се вози в луксозните коли . И имат наглоста да наричат соц. времето престъпен режим. Сега са престъпниците , които са под защитата на ЕС.
  • 29 Леля ви

    6 2 Отговор
    В Пловдив е същият бардак.
  • 30 Demonaz

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    Хайде,хайде с готовите цитати. Налага се отново комунизъм през призмата на либералните ценности. Хайде заминавай при другарите си. Ако имаше "фашизъм" нямаше да има бежанци и трети пол. Но, другарите сте под дъгата.
  • 31 А София

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Крадлата":

    окраде България .
  • 32 И транспорта

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Опаа":

    и парното ви плаща провинцията.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Явно става въпрос да се премахнат пет курса, а не пет трамвая.
  • 35 БДЖ и ДАП

    2 1 Отговор
    Нали така скапаха и БДЖ,за да пуснат мутресите миризливите бусове.
    Беше по райони, ама от пуста алчност се превзе с линии целата територия.
    Първо вакум и после евтина покупка от мутресите.
    Е нема такава държава!
    Ама всяко зло за добро)))
    К,ат пристигнат Ф 16 ,побългарен блок ще ги джъткат в градскя транспорт за да наваксат с разписанието😁Ако и затова не стават ще ги преустроим за луксозно жилище на купувача.
  • 36 Софянец стар

    1 0 Отговор
    София се напълни с провинцялисти и транспорта изнемогва
  • 37 Шопландец

    1 1 Отговор
    Дана Ненаситната ще ги вози на клиттoрa си...
  • 38 Елен Гердиков

    2 0 Отговор
    Само клошове и лузари ползват градски транспорт!Аз си джиткам с Бавареца и нехая за изметюгите!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове