28 Септември, 2021 09:01 5 735 30

Ще има увеличение на минималната работна заплата

  • гълъб донев-
  • минимална заплата-
  • работна заплата-
  • увеличение

Подготвят се разчетите за различните варианти, но тя няма да достигне 750 лв.

Ще има увеличение на минималната работна заплата - 1
Снимка: БГНЕС

„Ще има увеличение на минималната работна заплата. В момента се подготвят разчетите за различните варианти за нейното увеличение”, заяви в ефира на „Здравей, България” по Нова ТВ вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Той посочи, че е „За” доходите и минималната работна заплата да нарастват. Тя ще се повиши, но не и до 750 лв., както предлагат от КНСБ, тъй като това било твърде рязък скок. 14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината, посочи Донев. А ръстът на инфлацията е малко над 2%. Той припомни и, че пенсиите са се увеличили. Според него това нарастване надминава инфлацията.

„Цените от юли до края на годината са такива, каквито са определени от КЕВР. От януари предстои ново определяне на цените за електроенергия за бита, съответно и за парното. Явно ще има покачване на цените, но това, което е предвидено с енергийното подпомагане за хората, които отговарят на критериите за това да бъдат подпомогнати от държавата за този отоплителен сезон са някъде около 345 000 лица и семейства. Вдигна се и процентът, с който се подпомагат месечно тези граждани. Започна и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон. Всички, които са одобрени до момента – над 200 000, регулярно получават парите за енергийно подпомагане”, посочи той.

Според него всичко, което се случва в Европа и в целия свят, няма как да не доведе до проинфлационни процеси. В момента инфлацията е малко над 2%, но се очаква тя да нарастне до края на годината, добави министърът.

„Вчера цената на тока у нас беше втората най-ниска в Европа след Полша, но те си имат особености. Предприемат се мерки и действия и към бизнеса, и към потребителите, за да могат да бъдат определени и запазени цените поносими за българските граждани”, каза още Донев.

Според него всички мерки, които взимат някои държави в ЕС, могат да се случат и в България, стига да има действащ парламент, който да ги гласува и приеме. Средства за това имало, категоричен бе вицепремиерът. Относно електроенергията може да се предложи да бъдат приети финансови стимули към бизнеса за подпомагане цената на тока.

„Тези 50 лева за мегаватчас трябва да бъдат гласувани от Народно събрание, за да бъде облечено в законова форма и да може да се ползва от бизнеса”, обясни Донев относно мерките, които бяха съобщени от властта в понеделник.

„Има съмнения и се водят разговори в тази посока да се ограничи спекулата, която могат да си позволяват някои големи търговци на електроенергия, така че да бъдат минимизирани тези рискови пред пазара и потребителите. Електроенергията на българския свободен пазар е тази, която се предлага от българското производство. Тя гарантира и вътрешното потребление, голяма част отива и за износ, който не може да бъде ограничен. Ще понесем санкции, ако ограничим износа. Но ако се подпомогне бизнесът, това ще помогне да бъдат намалени цените на стоките”, смята социалният министър.

„Всяка година цените нарастват, всяка година тези теми се повдигат. Важното е ние да защитим българските граждани и българския бизнес, така че те да могат да понесат тези ценови равнища на стоки и услуги, да може инфлацията да бъде под контрол. В момента тази инфлация е привнесена и отвън. България е в отворена икономика и това, което се случва отвън, се пренася и на българския пазар. Това не може да бъде овладяно от едно правителство”, категоричен бе Донев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ калинки

    22 10 Отговор
    Ние се се противопоставяме на това !
  • 2 Ето кой

    12 25 Отговор
    Помпат инфлацията още повече.
  • 3 дедо Флашко

    52 7 Отговор
    Ако минималната заплата стане 750 лева,работещите бедни от нея ще вземат 610 лева. Което пак е едно голямо НИЩО!
  • 4 Последния Софиянец

    5 29 Отговор
    В моите заведения ,намалих заплатите наполовина. Криза е! Хахаха
  • 5 Светослав

    43 5 Отговор
    Къде видя инфлация 2%?!аз виждам за продукти до 20%!!това е за около 5 месеца. Не искам да коментирам тъпи изявления, ставам на вашето ниво!!! Математиката е точна наука!!
  • 6 Ара

    59 2 Отговор
    Защо постоянно ни обясняват , че ползваме най - евтиният ток и горива , а никой не сравнява заплатите със Западна Европа ...
  • 7 Пич

    21 32 Отговор
    Глупако , нарастването на минималната работна заплата е благодарение на ГЕРБ . При некадърници като тебе , само цените нарастват... И защо дадохте печалбата на държавните енергийни дружества в ръцете на олигарсите... Те ли са бедни , или народа...!!!??? Идиоти крадливи...
  • 8 гугуткооо

    13 18 Отговор
    Това е чиста проба популизъм!!!!!
    Как ще вдигнеш стандарта, като увеличиш изкуствено мин. заплата, която никой не взима!?
    Така ще се увеличи данъчната тежест за работодателите, които и без това са ЗЛЕ след ковид кризата, а пари НЯМА!
    Резултата ще е намаление на заплатите при увеличение на цените и тока!!!!!!!!!!!!
  • 9 БОЛШЕВИК 🌟

    23 3 Отговор
    Гълъбе, пак ли ще раздавате помощи на богаташи и чорбаджии? Да вземеме и ния безработните да събираме капачки, билки и дренки за да помогнем на някой чорбаджия и богаташ да си купи нова кола?
  • 10 SMQH

    15 8 Отговор
    МРЗ е пълно фиаско да я увеличават, реалната полза е НИКАКВА!!!

    Повече тежест за самоосигуряващите се, по-малко работни места на минимална заплата - това вече е играно по Южна Америка и резултата е ПОВЕЧЕ заплати на тъмно и увеличаване на сивата икономика!
  • 11 ИТН

    15 5 Отговор
    На Доню Гълъба. Дигай на 1000лв нема я плащаш ти. Герберите бизнесмени че я плащат. 500евро балха ги ухапала.
  • 12 Кую

    8 5 Отговор
    На никой не са помогнали. Освен към дъното.
  • 13 arsenalfc

    20 3 Отговор
    Бай Ганьо, бай ганьо. Сега за едни мизерни 50лв горница ще оревеш света. 700лв минимална брутна са точно 543лв, 278 ойро. На седмица в западна европа най-ниското възнагражение е 350-400 ойро за хора без език. Храни, лекарства по-скъпи от силно развитите страни. Здравеопазване,социалните изобщо да не ги коментирам. На късмет се живее в БГ. Господ да ни пази!
  • 14 глоги

    13 3 Отговор
    Според индекс, който показва минималната заплата в Европа, страната, която предлага най-високо възнаграждение, е Люксембург с 2159 долара на месец, следвана от Монако - 1790 долара месечно, Ирландия - 1736 долара, Холандия и Сан Марино - 1713 долара. В БЪЛГАРИЯ Е 389 ДОЛАРА. РЪЙШ?

    Коментиран от #20

  • 15 гражданин

    6 2 Отговор
    Нито дума не отронва като член на предходното служебно правителство кога ще МАХА ПЕНСИОНЕРИТЕ НА ЩАТ .Вероятно е забравилВсе пак съм длъжен като ощетен гражданин да му напомня ..
    Докато милион пенсионери са с минималната то тези АПЗ на месец имат над 3000лв.доход От висока пенсия и също висока длъжност .
  • 16 пенсионер

    2 1 Отговор
    Да преизчисляването на пенсиите е закъсняло А махане на пенсионерите на щат АПЗкоито веднаж получават одържавния бюджет пенсия втори път също от този бюджет заплата До кога ще продъ лжава Вероятно забравихте бяхте и в предходното правителство когато в социалните мрежи се появиха огромно заглавие .
    СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО МАХА ПЕНСИОНЕРИТЕ НА ЩАТ .
  • 17 ПСР

    1 2 Отговор
    Което означава,че работодателите"на светло",ще плащат повече данъци и осигуровки.Както и самите работещи.Това е целта.
  • 18 Един

    6 1 Отговор
    Значи мин. пенсия може да я вдигнете от 300 на 370 или с 25% а мин. заплата която я получават най бедните от обществото, неможело с 14%....... И вие ще отечете в канала като тиквата, ако продължавате да държите народа в мизерия
  • 19 оня

    14 1 Отговор
    Тока е най евтин, но всички нацвъкани зелени енергии, преноси и още много подобни го правят най скъп. Кога ще се повдигне въпроса за всички допълнителни начисления, които влизат в нечии джобове? Ако съм изразходвал ток за 30лв, плащам 100. Кой ще отговори на този въпрос?:)) Май никой не смее:))

    Коментиран от #22

  • 20 Европейската

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "глоги":

    парична единица е евро,а не долар .
  • 21 Черен Петър

    5 1 Отговор
    Прави впечатление, че министри и разни "бизнесмени" говорят за държавно подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока...Обаче защо не се вземат мерки да се пресекат спекулациите с цените на еленергията и на някои енергоносители? Тези цени хукнаха нагоре от момента, от който решиха да "либерализират" пазара, демек да го освободят от опеката на държавния регулатор и работата стана бузук...Така, и сега ще помагат на пострадалите от високите цени, вместо да хванат за гушата търговците и спекулантите...
  • 22 Мечо Пух

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "оня":

    Не се чуди, ами се вгледай какви такси са ни набутали в цената, която плащаме...Такса пренос, такса достъп, такса полза на обществото, такса за кефа на търговеца, такса за нова кола на жена му, такса за смъкване излишната кожа от потребителя и всякакви други измишльотини...И по-зле ще става, защото ревяхте за т.н. пазарна икономика и свободен пазар, който уж се саморегулирал, но чиято единствена цел е да носи грамадни печалби на капиталиста и да дере по три кожи от раята...

    Коментиран от #24

  • 23 нрсд

    7 3 Отговор
    А Велев питахте ли? Велев е против увеличение на МРЗ, всички пари държавата да ги налива в бизнеса.
    МРЗ отдавна трябваше да е над 800 лв. ГЕРБ замрази доходите за 3 год. и после не компенсира изоставането. Горанов, Менда и бизнесът държаха народа в бедност, а се хвалеха с ръст на икономиката. Сега новите правителства да се чудят как да поправят деянията на ГЕРБ.
  • 24 нрсд

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Мечо Пух":

    КОЙ разреши да се начисляват такива такси?
  • 25 Варна

    6 2 Отговор
    Това не знам да ли повечето хора разбират, че е лош сигнал! - Минималната Работна Заплата (МРЗ) е инструмент за събиране на пари за Хазната и той в нашият случай придобива първостепенно значение! - Не корпоративните данъци и данъците от личен труд!
    Това показва, че София като лице на държавата на практика управлява зле! Няма бизнес среда и за това приходите от корпоративни данъци са в застой! И за да могат да покрият огромните разходи за чиновниците и дълговете на държавата решават, че ще набавят средства, через увеличение на данъците от труд! -Подобен пример има с банковата ни система! Понеже бизнес вече няма, банките вдигната банковите такси и за това те в момента печелят повече от такси отколкото от кредити.
  • 26 коко

    2 0 Отговор
    Тоя педал не е влизал в магазин,какви 2 % инфлация бе гълъбче ?
  • 27 мюмюн

    1 1 Отговор
    ПРАВИЛНО ГЪЛЪБОВ И ТИЯ СА МНОГО< НИКАКВО ВДИГАНЕ!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Урсула

    1 0 Отговор
    ХУБАВЕЦ, ПЪК СТИСНАТ. ЩО ТАКА БЕ ГЪЛЪБЧЕ ?
  • 30 развийш ли

    1 0 Отговор
    Не вдянахте ли за толкова години че всяко едно управление преобладаващо с комунисти ченгета доносници шпиони не мислят за народа и най малко за доходите им Сега си сърбайте попарата Най лошото още не е дошло
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове