Last news in Fakti

28 Септември, 2021 14:38 2 053 19

Нинова: Предлагаме 4 конкретни мерки за намаляване цените за домакинствата

  • нинова-
  • конкретни мерки-
  • намаляване-
  • цени-
  • домакинства

Малкото увеличение на доходи и пенсии с актуализацията на бюджета вече се стопява от инфлацията, казва лидерът на Столетницата

Нинова: Предлагаме 4 конкретни мерки за намаляване цените за домакинствата - 1
Снимка: БСП

От БСП предлагат 4 конкретни мерки, които ще доведат до намаляване на цените за домакинствата. Тези мерки идват след срещи на лидера на Столетницата Корнелия Нинова със структурите на партията в различни населени места.
Срещнахме се с над 80 общински председатели на БСП от цялата страна. От разговорите с тях се потвърждава, че най-спешният въпрос е какво да се направи, за да се помогне на икономиката и домакинствата при непосилните цени на ток, газ, вода, храни, които постоянно растат. Малкото увеличение на доходи и пенсии с актуализацията на бюджета вече се стопява от инфлацията. Това казва Нинова в съобщение, изпратено от пресцентъра на партията. Тя допълва още:

Наясно сме, че има някои международни тенденции и обективни икономически причини, на които не може да се влияе пряко, но също така сме наясно, че могат и трябва да се вземат бързи и адекватни решения за хората, домакинствата и бизнеса.
Служебното правителство предложи една мярка. Тя е за компенсация за бизнеса от по 50 лв. за мегаватчас, но чак в бюджета за 2022 г. Дотогава десетки фирми ще фалират. Предложението на служебното правителство е закъсняло и неадекватно на тежката ситуация. То само ще удължи агонията. Трябва да се поучим от други европейски държави. Премиерът на Испания - Педро Санчес, въведе шоков план, с който постига 30% намаление на цената на електроенергията. Същото прави гръцкият премиер Мицотакис.
В Испания правителството намалява данъка на електрическата енергия от 5,1% на 0,5%, а 7% данък върху производството на ел. енергия няма да се начислява до края на годината. Премиерът прави изключително смела стъпка да замрази цените на газа на равнището на средните пазарни цени за последните две тримесечия.
В Гърция правителството плаща 80% от увеличението на цените на тока, независимо от доставчика. А до края на годината домакинствата ще получат субсидия за първите потребени 300 киловатчаса. Тези държавници не чакат догодина, за да изработи Европа общоевропейска позиция, а действат в интерес на народите и икономиките си.

Ако българското правителство не предприеме сега истински мерки, в следващия парламент от БСП, при съставяне на правителство, ще търсим диалог и съгласие за конкретни решения:
1. Намаляване на ДДС и акциз на енергоносителите за 6 месеца, с възможност срокът да бъде удължен, ако е недостатъчен за успокояване на пазара и намаляване на цените (както Испания).
2. Намаляване на данъка върху храните от малката потребителска кошница (както Гърция).
3. Субсидия за всяко домакинство за първите потребени 200 киловатчаса (в Гърция е 300).
4. Домакинствата с недостатъчно доходи да имат достъп до определено количество киловата мощност в продължение на 6 месеца, в случай, че спрат да си плащат сметките и да не им се изключва тока (в Испания е 10 месеца).
Готови сме на разумни разговори и за дългосрочни мерки за развитие на ядрената енергетика, за Зелената сделка, но на социално приемлива цена и на търсене на съгласие бъдещето редовно правителство веднага да поиска от Брюксел отлагане затварянето на „Марици“-те за 2035 г., както направи Полша, която извоюва отлагане до 2050 г.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    44 3 Отговор
    В пазарната икономика намаляването на данъците не винаги води до намаляване на цените. Когато Борисов намали ДДС за заведенията, ресторантите не само не намалиха цените, а ги увеличиха!
  • 2 Сатана

    34 2 Отговор
    Абе,Козлодуй е държавна АЕЦ.Това значи,че държавата трябва да определя цената на козлодуйския ток а не някакви олигарси?
  • 3 Българино

    26 2 Отговор
    Истински вярното решение,го изказа един бивш Премиер.Димитър Попов ( бог да прости). Точно подобна дива спекула,се беше развихрила по всички пазари,в неговото управление.В интервю пред ТВ,запитан,какво може да направи Правителството ,в тази насока,той логично и точно отговори: Не само нашето правителство,но което и да бъде на власт- нищо не може да направи.Държавата,няма право да регулира цените,според закона! Последва въпрос от водещия: Какво бихте посъветвали гражданите и той произнесе своята знаменита фраза": ЗА БОГА БРАТЯ! НЕ КУПУВАЙТЕ! Колко е бил прав човека, а всички го осмяха( медиите,кийто са част от схемата). Не купувайте бе,няма да умрете от глад.Додтстъчни са две седмици,да им застоят млечни продукти,месо,кайми, колбаси,хляб,риба по рафтовете. Къде ще ходят? А те вече имат сключени договори за още доставки.Сигурни,че Вие купувате! Това,с данъците е вода в пясъка.Алибеговци и към момента са на 9% Със 11%по нисък данък.Някой да е усетил,в цените по кръчми и заведения.На всеки 20 кинта,в джоба директно 11 кинта.И нулев процент да заложат- пак ще държат тези цени.Защото Ганьо пазарува като невидял ядене.

    Коментиран от #17

  • 4 мнение

    15 3 Отговор
    предлагам пета мярка
    въвеждане на купони за определени стоки с ниски цени.
    така ще направим пълен 30 годишен кръг благодарение на БКП.

    лафа е актуален и днес
    ЗА БОГА БРАТЯ, НЕ КУПУВАЙТЕ
  • 5 бсп

    20 0 Отговор
    Кога ще предложите мерки за връщане на заграбеното от олигархията?

    Коментиран от #9

  • 6 Бамбука

    19 6 Отговор
    Нинова да не преиграва. Предизборната кампания трябва да се води не на база празни приказки, а на факти. Поискай статистически данни какво е построено в енергетиката за последните 12 години, поискай кои са фирмите износителки на ток и кой строи зад гърба им, поискай или дай информация за себестойността на всеки мегават от всички централи в България, поискай ...ама не сме в началното училище за да те учим по форумите.
  • 7 нрсд

    15 1 Отговор
    Тия мерки може да работят в другите страни, ама в БГ няма да заработят, щото едни хора ще се възползват от намалението на ДДС, акциз или др. такси, а на домакинствата пак ще продават скъп и прескъп ток и газ. В Бг бизнесът е научен само да яде, да вдига цени и да се обогатява, така го научихте, Нинова, и продължихте да насърчавате алчния робовладелец през последните 12 год. Бизнесът е приучен само да краде и да заобикаля законите.
  • 8 Gen Gurko

    13 2 Отговор
    Необходим е отказ от безумното купуване на квоти. И то веднага. И разследване на виновните за спирането на 3и4 бликове на АЕЦ. Първи и втори бяха спрени защото уж ЕС поставил това като условие. Това беше лъжа и трябва преговарящите да са в затвора. Всички ли са забравили всъщност и че Русия предлагаше да направи АЕЦ Белене за своя сметка и след изплащането и тя да остане държавна собственост. Тогава щеше да струва малко над 4 милиарда. Сега цената ще е 2.5 по-висока. Същата е ситуацията с Южен поток. Орешарски и Борисов да не ми се кандидатират, а да се разследват също и да влязат в затвора. Маккейн и другия хубавец ги няма, но те са тука при нас.
  • 9 да започнем

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "бсп":

    да започнем с техноимпекс и панаира
  • 10 никога

    10 5 Отговор
    ако герб и мутрата се докопа до властта ще окраде всичко имат богат опит
  • 11 аец

    9 0 Отговор
    Нинова,мълчиш за АЕЦ Белене.Строежът трябва да започне незабавно.
  • 12 Курнелия

    10 4 Отговор
    Значи предлагам четири мерки - 1. увеличаване на данъците 2. увеличаване на ДДС 3. намаляне на заплати и пенсии 4. на домакинствата с недостатъчно доходи ще им бъде взимано всичко което имат

    Коментиран от #13

  • 13 Само питам

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Курнелия":

    Боко,ти ли си ,некадърнико?
  • 14 демократ

    6 5 Отговор
    Парите на българите ще се увеличат двойна ако
    ти и твоите маринетки върнат откраднатото от
    столетницата.не напразно фатмака се дистанцира
    от теб.Сваляш му рейтинга който напоследак е
    зациклил.
  • 15 НИНОВА, СТЯГАЙ КУФАРИТЕ

    0 2 Отговор
    И се махай....ти оправи партията, сега ще оправиш и държавата
  • 16 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    0 2 Отговор
    Ние що откраднахме...
    .Нинова и тя
  • 17 Пръц

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българино":

    Същият слоган успешно може да се приложи и на изборите
    “За Бога,братя,не гласувайте!”
  • 18 КРОКОДИЛА

    2 1 Отговор
    НИНОВА ЧАО ЧАО ЧАО - ОДИ СИ НА СЕЛО ДА КОПАШ ТРЕВАТА .........................
  • 19 Васил

    3 0 Отговор
    Мерките ви не струват скапани комунисти само със закриването на енергийната борса и прекупвачите на ток се решава проблема толкова ли сте тъпи или тези фирми са ваши?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол